magyarfutball.hu

VAC - Kispesti AC 1 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 13. forduló
referee : Kiss Tivadar
attendance:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.11, 18:54 (szerk.: 2022.04.12, 09:59)
    Kispesti AC — VAC 1:1 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Kiss Tivadar

    Hogy néha mennyire hamis tükre az eredmény a mérkőzés lefolyásának, annak eklatáns példáját szolgáltatta ez a mérkőzés is. Kispest fölénye szinte nyomasztó volt a játék háromnegyed részében, de ez számbelileg semmiképen sem akart kifejezésre jutni. Három kapufát lőtt a KAC és a végén csaknem elvesztette a mérkőzést. A VAC csak a második félidő közepén kapott lábra és akkor szép belső kombinációival egy ideig fölénybe is kerüli, de ez iniciativát azután ujra átengedte ellenfelének s a VAC csak az utolsó öt percben jutott ismét frontba.

    A talaj nehéz, sáros, helyenkint mocsaras volt, a játékosok beleragadtak a sárba. Ezen a nehéz talajon a kispestiek sokkal fürgébben mozogtak.
    Egy ideig a középen harcolnak a labdáért, majd Ölvedy frontba veti a piros feketéket, de a labda célt téveszt. A másik részen Boros igyekszik ellentámadásba vinni társait, ám a sáros talajon a VAC csatársorának belsó lánca semmiképpen sem jut előre, az ilyen helyzetben észszerű szélső játékot pedig a Vivók nem igen forszírozzák. A kispestieknek egy lendületes támadását Boldog lesbenállása akasztja meg. Dudás szabadrugása messze magasan kerüli el a VAC kapuját, ellenben az ujból amatőrré nyilvánított Mészáros szabadrugását Fischer nehezen fogja. A kispestiek állandóan megujuló ostromát szépen állja a Fischer—Grosz—Klopfer-trió és a veszélyes helyzet hirtelen átterelődik , a kispesti kapu elé, ahol Biri Boros lábához boxolja ki a labdát, a melyet Boros lő. A labda a kapuból három-négy méterre kinnt levő Biri kezét érintve, már-már utat talál a hálóba, de a jól helyezkedő Dudás az utolsó pillanatban ment. Még egy jó helyzete volt ebben a félidőben a VAC-nak, de ekkor Kövess a kapu mellé lőtte a labdát. Azontul mindig a kispestieket látjuk Fischer kapuja előtt, de a kispestieket üldözi a balszerencse, a Norik, Ölvedy meg Raix kapufalövésén kivül a lelkes kispesti együttes minden igyekezete ellenére sem tud eredményt felmutatni. Még Norik lövése megy a kapu fölé, Porubszkyé pedig mellé, azután vége a félidőnek. A játékosok sártól piszkosan, néger feketén vonulnak öltözőikbe.

    A második félidőben a VAC csatársora játszik a jobbtalaju térfélen és most már egyenrangu ellenfele a KAC-nak. A társai által mellőzött Vatter beadása a háló mögé kerül, rögtön utánna kireparálja hibáját, szép beadása azonban elvész a sárban. A VAC kornereivel veszélyeztet, de e nehéz periódust átélve, Kispest is felnyomul, azonban Boldog jó helyzetben ront. A lanyhuló tempó a halfsorok kimerültségére vezethető vissza, amit a VAC csatársora használ ki ügyesebben, Jocke a félidőközepén megszökik és beadása több lábon keresztül a szabadon álló Engelhez kerül, aki a labdát védhetelenül a gólba lövi. (0: 1)

    A játék további folyamán Mészáros térde Engel fejével kerül kollizióba, s az összeütközés következtében Mészáros percekre kiáll. Már-már döntöttnek látszik a meccs sorsa, a mikor az elhanyagolt Vatter kapja a labdát, lerohan és alacsonyan ivelt,pontosan centerezett labdáját Ölvedy a gólba továbbítja. (1 : 1.) Most a VAC hatalmas irammal igyekszik a kezéből kiadott győzelmet visszaszerezni, de a győztes gól elmarad. Az egyik kornernél Birit fejen rugják, de a kispesti kapus végig állja a mérkőzés hátralévő két percet.

    A VAC-ban Fischer védett mindent. A két hátvéd az első félidőben jó, a második^ félidőben már mérsékeltebb formát játszott ki. A halfsor és a csatársor, csak a második félidőben mutatta magát és ekkor a halfsorban Weisz, a csatársorban a Köves—-Botos—Engel II. belső trió nyujtott elfogadhatót.

    A kispestieknél a védelem megfelelt, a fedezetek már nem annyira. Sándor betegen játszott és ez nyomot hagyott másik két társának a játékán is. A csatársorban Ölvedy játéka elismerésre érdemes, ha nem is mindig hasznos. Vattert elhanyagolták, pedig talán egyedül ó szerezhette volna meg a kispestieknek a győzelmet.

    KAC:Biri— Dudás, Mészáros— Raix, Sándor, Eberhardt— Vatter, Porubszky, Boldog, Ölvedy, Norik.
    VAC: Fischer—Grosz. Klopfer— Móra, Weisz, Hermann—Engel III., Engel II, Boros II, Kövess, Jocke.

    Sporthirlap, 1923. február 19.