magyarfutball.hu

Vasas - Budapesti TC 1 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 10. forduló
referee : Bíró Sándor
attendance:
  1. nela: 1.500
  2. Sporthírlap: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.07, 21:58 (szerk.: 2022.04.08, 10:47)
    BTC: Palcsek — Orbán, Scheiber, — Werner, Schweng, Szabó, — Lehóczky, Horváth, Pócz, Tichowszky, Brauchler.
    Vasas: Nyerges — Zatykó, Stengl — Kelemen, Sztojka, Tomecskó — Koffler, Takács, Jellinek, Kocsis, Katzer.

    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.07, 21:56 (szerk.: 2022.04.08, 10:47)
    Vasas—BTC !:! (0:0).

    Hungária-ut, 2000 néző
    Biró: Biró Sándor

    A BTC talán a jubiláris hangulat hatása alatt váratlanul olyan lelkes játékot produkált, hogy a Gottlieb és Szentmiklóssy helyén tartalékkal játszó Vasasoknak mindvégig méltó ellenfele volt.
    A csapat minden tagját a győzni akarás fűtötte át és amikor kitapogatták a Vasas védelem gyenge pontjait, folytonos támadásokkal közelítették meg a bizonytalanul védett Vasas kaput. Az oroszlánrészt ebből a munkából kétségen kívül a fedezetsor vette ki, amely emberfeletti erővel hiusította meg a Vasas csatársor kombinációs törekvéseit.

    Egyénileg Schweng, aki szép gólján kívül precíz passzokkal dobta frontba csatársorát, míg két partnere Szabó és Werner agilisan szerelt, de magas passzaikkal többnyire a Vasas védelemnek könnyítették meg a helyzetét. Palcsek a mezőny egyik legjobb embere volt; helyezkedése, labdafogása mintaszerű. Kitűnő segítőtársa volt az Orbán—Scheibel hátvédpár, bár előbbi sokszor kissé kíméletlenül is lépett közbe. A csatársorban elismerés illeti Horváth—Pócz—Tichowszky trió munkáját, amely sok megértéssel dolgozta magát át ellenfele védelmén, de magas labdáik sokszor célt tévesztenek. A két szélső: Lehóczky és Brauchler ritkán tudta akcióit befejezni.

    A Vasas csapat egyik pillanatban egységes volt ugy a védelemben, mint a támadásban, a másikban pedig olyan bizonytalanság vett erőt a csapaton, hogy csak Nyerges lélekjelenléte mentette meg a vereségtől. Zatykó ma bizonytalanul mozgott, mintha a metsző hideg szél megmerevítette volna a tagjait. Stengl a régi. A halfsorban Tomecsko tetszett a legjobban, mig Kellheim-nek a gyenge BTC jobbszárnnyal szemben nem volt nehéz munkája; Sztojka nem tudta pótolni Gottliebet. A csatársorból Szentmiklóssy hiányával kihullott egy értékes gyöngyszem; a helyén játszó Kocsis nagytechnikáju, bátor, de még fiatal játékos. Mellette Hímmer, akit legutóbbi játékai alapján sokan a válogatott csapatban is szívesen látták volna, de nem tudott érvényesülni.

    A második féldöben azonban már feltalálta magát és pontos beadásaival veszélyes helyzeteket teremtett. Jellinek ügyes, körültekintő center volt, mig Katzer szédületes lefutásaival egyik legjobb embere volt a mezőnynek. Kár, hogy későn kezdték foglalkoztatni.

    A BTC kezd szél ellen, mig a Vasas Zatykó nélkül indul a küzdelembe, de a nagy széltől támogatva még igy is fölénybe kerül, a BTC védelme azonban a helyén van. Zatykó beálltával inkább mezőnyjáték folyik és mindkét félnek van alkalma eredmény elérésére, de a labda elkerüli a kapukat

    A második félidőben a BTC mintegy visszanyerve önbizalmát, a széltől is támogatva, erős támadást indít és már a 2. percben Lehóczky éles lövése foglalkoztatja Nyergest.

    A 12. percben Schweng egy hozzákerült labdát 25 m.-röl élesen kapura lő, a magas labda Nyerges kezét érintve, a felső kapulécről lepattan és Nyerges már csak a gólvonalon belül tudja fogni. A Vasas erős játékba fog, a BTC átveszi, ettől kezdve gyakran megakasztja a játékot a bíró sípja.

    A 20. percben Orbán a 16 os elött rugni készül, Jellinek azonban belelép a labdába, amely nála marad és ö a kifutó Palcsek mellett gólba helyezi. Mindkét csapat óriási erővel fekszik a játékba a győztes gólért. Nyerges a kapuvonalon fogja Brauchler lövését, a következő pillanatban már a BTC-kapu forog nagy veszélyben, de Jellinek lövése célt téveszt. A hátralevő idő nagy Vasas fölényt mutat, Katzer, Himmer, Jellinek lövései gyors egymásután foglalkoztatják Palcseket, aki azonban mindent ment.

    Sporthirlap, 1922. november 20.