magyarfutball.hu

Törekvés - Vasas 2 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 15. forduló
referee : Szüsz Hugó
attendance:
  1. Sporthírlap: -
  2. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.11, 22:59
    Törekvés-Vasas 2:0 (1:0)

    A Törekvésben Kautzky szenzációs formát mutatott.
    Törekvés: Lantos, — Iváncsics II, Siegl, — Wéber, Pruha, Halmos, — Szántó, Urik, Kautzky, Bartos, Préger.
    Vasas : Siska,— Auerbach, Király,— Kelchen, Reiner, Tomecskó, — Koffler, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Katzer.
    Hungária-uti pálya. Bíró: Szüsz Hugó.

    Kezdés után

    a Törekvés Urik és Kautzky támadása révén rögtön felnyomul a Vasasok kapujához, de Auerbach biztosan ment. A belső vasutas-trió ujabb támadását ismét Auerbach menti, de labdája Király fejéről kornerre pattan. Szántó szép beadását Szentmiklóssy kifejeli. A 2. percben a Törekvés Kautzky, Pruha—Urik összjátékából egyéni játékkal áttör a Vasas védelmen és a 16-os vonalról lábheggyel lőtt éles labdája kapujától a gólba pattan. A gyors eredmény felrázza a Vasasokat Katzer a szélen lefut, beadását azonban Lantos elfogja. A törekvés balszárnya nyomban visszaadja a látogatást, s ebből Király erős hátraadása kornert eredményez, Préger labdáját azonban Kelchen a mezőnybe fejeli. A Vasasokat szorongatott helyzetből, Reiner hosszu labdája szabadítja föl. Reiner Katzert szökteti, de ennek beadását Lantos fogja, míg Reiner ujabb passzát Katzer taccsra engedi. A Törekvésnek jól működő halfsora révén meglehetős fölénybe kerül, míg a Vasasok szórványos támadásait védelme könnyen utasítja vissza. Nagy segítségére van ebben a Vasasok lankadó csatársora, amelyben Jellinek, Takács, majd Szentandrássy rendre hibáznak. A 19. percben felcsillan valami a Vasasok stílusos játékából. Katzer lefut, gyönyörű beadását a teljes rössel ráfutó Koffler óriási erővé lövi a kapura, de Lantos a levegőben elnyulva, menti a védhetetlen gólnak látszó lövést. A kiadott labdával már Préger fut le, beadását Király kapásból élesen adja hátra a kapuját elhagyó Siskának és a labda mögötte csaknem a gólba jut. Sikerült azonban a labdát kornerre menteni, amelyből Szántó beadását Siska fogta. A 23. percben Urik szökteti Kautzkyt, aki kis offszeidről indulva, kitör, Auerbach azonban eléri és a büntető területen belül gáncsolja. A megítélt tizenegyest — melyet Préger lőtt — a kitűnően helyezkedő Siska ráveréssel védi. Érdekes tünetként megemlítjük, hogy a 11-es megítélését ugy a közönség, mint a játékosok a legnagyobb fegyelemmel fogadták. Egyetlen tiltakozó hang sem hallatszott, a játékosok, — kit hol ért az ítélet pillanata — megálltak és ugy várták a rugás megtörténtét. A Törekvés fokozni látszik az iramot. Állandó támadásai közben Urik jó helyzetbe kerül, beadás helyett azonban egyedül akar célt elérni, de Király eltereli, majd ujabb kísérletét befejező lövését Siska fogja. A 35. percben ismét ad valami ízelítőt képességeiből a Vasas csatársor. Reiner labdája térdet sem érve. Jelllinek és Takács révén Kofflerhez kerül, kinek les beadását Lantos kiejti, de ismét hatalmába keríti a labdát. A 40 percben Halmos kornert vét, Koffler beadását Takács a kapu mellé fejeli. Az utolsó percekben a Vasasok jönnek frontba, de a lefutó Koffler beadását Jellinek elhibázza, majd Katzer fut le Jellinek labdájával, de beadott labdája tul jut a kapuvonalon.
    Helycsere után

    a Vasasok lendületbe jönnek és mintegy tíz percen keresztül meglehetős fölénybe kerülnek lankadó ellenfelük felett. Takács lövése foglalkoztatja Lantost, míg a 9. percben Kofflerrel véghezvitt akciója — miközben helyet cseréltek — előbbi kapu fölé jutott lövésével végződik. Takács mégegyszer szökteti Kofflert, de az a labdát kiengedi. Auerbach „luftja“ Bartos előtt megnyitja az utat, átadott labdájából Urik lövését Siska menti. Az enyhe hátszél is segítségére van a Vasas csapatnak, de a sorozatos támadások felőrölték a csapat energiáját és nemsokára bekövetkezik a reakció. A 22. percben Kautzky megszökik, Siegl elől Szántónak adja ki a labdát, kinek lefutásból beadott labdáját Kautzky a gólba lövi. A gól után ismét a Vasasok kerekednek felül, de hiába Katzer és a kitűnő jobbszárny minden igyekezete,
    az erélytelen belsők elszalasztják a kedvező helyzeteket. A 25. percben Pruha és Reiner egyszere ugranak a labdára, miközben Pruha megsérül, de tovább játszik. A Vasasok továbbra is fölényben vannak, de elmaradozó fedezetsoruk nem tudja a kelő kapcsolatot megteremteni a támadás folytonosságát illetően és így a jól indult támadások kellő támogatás hiányában fennakadnak a biztosan dolgozó Vasutas védelem önfeláldozó játékán. Takács lövését Lantos védi, a 30. percben Jellinek kiszökik Koffler beadott labdájával, de kapu mellé lő, míg utóbbi guruló labdáját Lantos könnyen fogja. A 35. percben szóhoz jut a Törekvés is. Urik szökteti Szántót, aki lefut, beadását Kautzky Urikhoz emel, de az a labdát kapu mellé lövi. A Vasas jobbszárny felel erre erélyes támadással de Halmos sikerrel szerel meg a 38. percben Szentmiklóssynak volna alkalma eredmény elérésére, de tétovázása miatt a helyzet kiaknázatlan marad. A 42. percen ismét veszélyben forog a Törekvés kapuja, de Király jó helyezkedésével tisztázza a helyzetet, míg Szántó gyors lefutás után Urikhoz emelt labdájából ennek lövése kapu mellett süvít el. A 43. percben Bartos—Préger akciójából Kautzky töri át a Vasas-védelmet és messziről kapura irányított labdáját a kapufa fogja fel. A 44. percben kornert ér el a Vasas, melyet azonban könnyen tisztáz a Vasutasok védelme.

    Sporthirlap, 1923. december 17.