magyarfutball.hu

MTK - Újpesti Törekvés SE 3 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 10. forduló
referee : Nagy László
attendance:
  1. nela: 5.500
  2. Sporthírlap: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.28, 18:38 (szerk.: 2022.04.29, 09:40)
    MTK - UTSE 3:0 (2:0)

    A gólarány nem fejezi ki híven az MTK fölényét.

    MTK : Kropacsek— Mandl, Senkey I. — Kertész II., Orth, Nadler — Braun, Molnár, Winkler II., Opata, Jeny.
    UTSE : Wagner— Minarovics, Dankó — Wilheim, Buza, Török — Leitner, Kojsza, Gally, Reisner, Grossmann.

    Hungária-uti pálya, 6000 néző
    Bíró: Nagy László

    Nyul kivételével ma ismét legjobb játékosaival állt starthoz a bajnokcsapat. A sérüléseiből felépült Winklerrel és Jennyvel ismét a legjobb napjaira emlékeztetett az MTK csatárjátéka, de csak a mezőnyben, mert az ellenfél kapuja előtt puha, energiátlan és határozatlan volt a kék-fehéreknek mind az öt csatára. Nem a szójáték kedvéért jegyezzük ide, de tény, hogy míg az MTK betegei felgyógyultak, az MTK egészséges játékosai viszont „betegen" játszottak, máskülönben gólrekorddal kellett volna a kék-fehéreknek győzniük, olyan fölényben voltak ugyanis a starttól kezdve a befejezésig. Az MTK azonban nem használta ki fölényét, különösen a második félidőben nem, amikor az UTE és FTC- meccsek félidejének eredménye ,már ismeretes volt, ami feltétlenül befolyással volt az MTK további játékára. Az UTSE-ből ma hiányzott a szükséges önbizalom, de a csatársor munkáján a lámpaláz nyomait is észrevehettük, amit nem csodálunk, hiszen először állt szemben a bajnokcsapattal. A játék folyamán azonban alaposan belemelegedett a másodosztályu bajnok és ha csatárai olyan botrányosan rosszul nem lőnek, az MTK kapusa aligha menekül meg a góltól. Az UTSE szerencséjére a közvetlen védelme ma bravurosan dolgozott, máskülönben aligha ussza meg a csapat egy fél tucatnál kevesebb góltól. Várakozás ellenére, a középfedezet kivételével, a halfsor sem állt feladata magaslatán, úgy hogy az MTK két szélső csatára ma kénye-kedvére intézhette támadásait, mig a csatárok annyira respektálták az MTK hátvédeit, hogy végül a közelükbe sem merészkedtek. . Egyénileg az MTK csapatában természetesen Orth magaslott ki, aki annak ellenére, hogy csak félgőzzel játszott, mint támadó half, ismét bravuros, a szemnek is rendkívül tetszetős munkát produkált. Kertész II. ujra mókázó kedvében volt, de azonkívül is sok hibát csinált, míg Nadler csak az utolsó husz percben vétette magát észre, addig meglehetősen szürkén mozgott. Kropacsek mindössze egy tizenegyes szerencsés, de szép kivédésével érdemelte meg a tapsokat, Mandl és Senkey I. közül ismét az utóbbi volt a biztosabb, mig a csatársorban nekünk különösen Winkler tetszett. Molnár sok ambícióval, de nagy balszerencsével játszott, Braun briliiánsan megindított támadásait sorra hibásan fejezte be, Jeny még kissé indiszponált volt, míg Opata rövidlátása miatt sok kedvező helyzetet hagyott kiaknázatlanul. Az UTSE legjobb embere Buza centerhalf volt, aki védelemben és támadásban egyaránt a csapat lelke volt. Kitűnő romboló munkát végeztek a hátvédek, sőt Dankó ma határozottan felülmulta partnerét. A csatárok közül ismét a jobbszélső Leitner tűnt ki, Gally-nak is volt néhány jó momentuma, a két összekötő azonban minden helyzetben rontott és Kropacseknek csak néhány erőtlenül rugott labdájuk adott munkát.

    Kezdés után az UTSE azonnal az MTK térfelébe kerül, a támadást azonban Kojsza fölösleges gáncsa akasztja meg. Az MTK csak nehezen jön lendületbe, kornerét sem használja ki (4. p.), míg Orth—Molnár szöktetéséből Winkler kapásból a gól mellé plasziroz. Az UTSE támadásából Reisner kerül gólhelyzetbe, de magasan a kapu fölé lő. Molnár támadását Wagner a kapujából kirohanva igyekszik megakasztani, de Opata kaparintja meg a labdát s az üresen maradt háló ellenkező sarkába plasszírozza. (15 p.) A kék-fehérek csak most melegednek bele a játékba és alig mulik el két perc, és már másodszor talál utat a labda az UTSE kapujába. Orth - Molnár összjátékából Winkler II-höz kerül a labda, aki husz méterrel a bal sarokba továbbítja. Wagner későn vetette magát a labda után, amely a teste alatt csuszott a kapuba. Groszman centerét Gally Kropacsek kezébe lövi. Braun labdájával Winkler tizenhat méterről kísérletezik góllövéssel, labdája azonban célt téveszt, éppen ugy Orth 25 méteres lövése is. Braun és Molnár Opatának dolgoz ki gólhelyzetet, akinek labdája a kapu mellett sivít el. A 42-ik percben csatárai helyett Buza kísérletezik két támadással, de Kropacsek ment, majd Molnár gólját Opata passzív ofszeidja miatt a bíró nem ítéli meg. (43 v.)

    Szünet után az UTSE megy frontba, de Gally gyengén irányított labdáját Kropacsek fogja. Leitnert Mandl szabálytalanul tartja fel, a bíró tizenegyest ítél, Reisner azonban a kapu közepére helyezkedő Kropacsek kezébe löpi a labdát. Szabadrugásból Orth vehemens lövését Wagner rávetéssel menti. MTK két kornere (7 és 13 p.) eredménytelen, majd Orth szöktetéséből Molnár remek gólt rug, amelyet azonban Opata passzív lesbenállása miatt ismét nem ítél meg a bíró. Braun—Molnár támadását Winkler fejezi be, de Wagner korner árán ment (18. p.), míg Leitner centerét Buza a kapu fölé továbbítja. Braun centerét Wagner rávetéssel tartja fel, az MTK szemfüles jobbszélsője azonban a kapust labdástul együtt kornerre nyomja ki. Braun rugja ideálisan a kornert, amelyet Winkler a gólba fejel (26. p.) Opata, majd Jeny önző játéka két kedvező gólesélytől fosztja meg az MTK-át, majd Winkler Braun pompás összjátékából előbbi a kapu fölé fejel. Az utolsó percekben az UTSE támad és a 39-ik percben Nadler hibájából kornerrel veszélyeztet. Az utolsó előtti percben Kropacsek tisztáz egy kritikusnak látszó helyzetet, míg Leitner centere a gólvonalon gurul végig és nincsen csatár a közelben, aki a labdát rendeltetési helyére továbbítaná.

    Sporthirlap, 1923. november 5.