magyarfutball.hu

Újpest FC - Nemzeti SC 1 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1926/1927, 5. forduló
referee : Szél László
attendance:
  1. Sporthírlap: -
  2. Nemzeti Sport: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: ttszoty
    2024.01.08, 16:46
    Nemzeti (sorsolás szerint hazai) - Újpest 2:1 (0:0)

    Dátum: 1926.10.17., 15.00

    Határbírák: Lengyel Ferenc, Fenichel Béla.

    Nemzeti: Augusztinovits Pál — Török Tivadar, Kocsis II Rudolf — Hossó János, Volentik I Béla, Bartos Béla — Lengyel Zoltán, Laukó III József, Bihámy III Béla, Spitz (Vörös) Illés, Czétényi István. Tréner: Holits Ödön.

    Újpest: Beneda István — Fogl II Károly, Szaffka Zoltán — Borsányi Ferenc, Wilhelm (Víg I) József, Péter József — Künsztler József, Jeszmás József, Senger Endre, Schaller József, P. Szabó Gábor. Tréner: Fandl Géza.

    Gólszerzők: Laukó III 81., Spitz 86. ill. Senger 72.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.08.17, 22:46
    A mérkőzést a fiatal Széll László meglepően jól, nagy körültekintéssel vezette, dicséretére kell írnunk, hogy a közönség néha túl hangos részétől egyáltalán nem hagyta magát befolyásoltatok

    Sporthirlap, 1926. október 18.
     
  3. avatar: seamandarin
    2022.08.01, 23:33
    Nemzeti—Ujpest 2:1 (0:0)

    A határtalan lelkesedéssel küzdő Nemzetiek az utolsó percben döntötték a maguk javára a küzdelmet
    Góllövők: Senger, Laukó III., Spitz

    Ujpesti pálya, 4000 néző. Bíró: Széll.

    Nemzeti: Augusztinovics — Török, Kocsis — Hossó, Volentik, Bartos — Lengyel, Laukó III., Bihámi, Spitz, Czétényi. Ujpest: Beneda — Fogl II., Szaffka — Borsányi, Wilhelm, Péter — Künsztler, Jeszmás, Senger, Schaller, P. Szabó. Később: Künsztler, Schaller, Jeszmás,
    Senger, P. Szabó.

    Nemzeti Sport, 1926. október 18.
     
  4. avatar: seamandarin
    2022.08.01, 23:29
    Nemzeti—Ujpest 2:1 (0:0)

    Egyenrangú játék után a Nemzetiek nagyobb lelkesedése és győzniakarása diadalmaskodott Ujpest blazirtsága felett

    Nemzeti: Augusztinovics — Török, Kocsis — Hossó, Volentik, Bartos — Lengyel, Laukó III., Bihámi, Spitz, Czétényi. Ujpest: Beneda - Fogl II, Szaffka — Borsányi, Wilhelm, Péter - Künsztler, Jeszmás, Senger, Schaller, P. Szabó.

    Helyválasztásnál a Nemzetinek kedvez a szerencse,
    Újpest kezd,
    az első komoly támadást azonban a Nemzetiek vezetik, Bihámi lövése a kapu mellé kerül. Jeszmás lövését Augusztinovics fogja. A 6. percben a Nemzetiek csatársorának belső triója vezet szép támadást, a labda Lengyelhez kerül, akinek ívelt beadását Bihámi fejeli, de Beneda fogja. Fogl 50 méteres szabadrúgása Augusztinovicsnak ad munkát.
    A 27. percben Schaller lövése fut a kapu mellé. A 30. percben Czétényit lövőhelyzetben offszájd címén a bíró sípja állítja, meg. P. Szabó ismételt veszélyes lefutásait s jól sikerült beadásait középen a belsők, elsősorban Senger rontják el. A 35. percben
    Ujpest belső triója helyet cserél és a Schaller—Jeszmás—Senger összetételben játszik tovább. A 38. percben éri el Ujpest első, egyben a mérkőzés egyetlen kornerét,
    A második félidőben
    mindenki Ujpest állóképességében és nagyobb fizikumában bízva, a Nemzetiek visszaesését várja. Ez azonban nem következik be, hanem miután mindkét csapat rákapcsolt, az iram élénkké, a játék érdekessé válik. Spitz támadása saját hendsze miatt szenved hajótörést, Senger oldalról leadott lövése pedig Augusztinovics biztos zsákmányává lesz.
    A 7. percben Künstler beadása Schallert offszájdon találja, a bíró le is fújja az akciót, miközben Schaller a hálóba plasszírozza a labdát. Jeszmás hosszú, lövése Angusztinovicsnak ad könnyű munkát. Senger labdája kapu fölé kerül. A játék mind jobban élénkül.
    A 19. percben Senger 20 méterről leadott középmagas éles lövése a bal kapufa éléről pattan viszsza. Künstler magas beadását Volentik menti. A tempó a közönség buzdítása nyomán állandóan erősbödik. A játék állandóan hullámzik, hol az egyik, hol a másik kapu van veszélyben.
    A 27. percben jobboldali taccsdobás után a labda Sengerhez kerül, aki háttal állva a Nemzetiek kapujának, fordulásból éles, lapos lövést ad le mintegy 25 méterről s váratlan lövése a későn vetődő Augusztinovic karja alatt meglepetésszerűleg a Nemzetiek hálójában akad meg. (0:1).
    A 33. percben Török elfaultolja a lefutó P. Szabót, de Fogl II. szabadrúgása rosszul sikerül. Ezután az NSC csatársor belső triója is változtat összeállításán , Bihámi—Spitz—Laukó összetételben játsza le a hátralevő 10 percet.
    A 36. percben Laukó Spitz paszszával a kapu felé közeledik, a bekkek, akik leadást várnak, nem zavarják, amit Laukó észrevesz és 20 méterről jobblábbal éles középmagas lövést ad le, amely menthetetlenül a kapu bal sarkában akad meg. (1:1).
    A közönség alig tud magához térni a meglepetéstől, oly váratlanul jött a gól, csak a Nemzeti-játékosok örvendenek a pályán.
    A 40. percben Kocsis a kornervonal közelében 20 m.-re a kaputól faultolja Künszlert, a megítélt szabadrúgást Jeszmás túlélésén lövi s így az Senger fejéről a kapu mellé kerül. A 41. percben Lengyel beadását Spitz kapja, a védelem ismét nem zavarja, ő néhány lépést viszi a labdát, nyugodtan beállítja és mintegy 15 méterről cipőheggyel éles védhetetlen lövéssel megszerzi a második gólt s ezzel a Nemzetinek a nem várt győzelmet. A hátralévő négy percben az Ujpest mindent elkövet, most már legalább a döntetlen megszerzésére, a tömörülő Nemzeti-védelemmel szemben azonban tehetetlenek. Az utolsó percben Senger megsérül, majd a bíró az egy perccel meghosszabbított játék végét jelzi.

    Sporthirlap, 1926. október 18.