magyarfutball.hu

Kispest FC - Budai 11 1 : 3

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 12. forduló
attendance:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.01.28, 18:46
    Budai 33-as—Kispest 3:1 (2:0)

    Budai 33-as: Lantos — Oláh, Lőwy — Czumpft, Kaltenecker, Steiner — Schmidt, Sztancsik, Ember, Lyka Titkos. Kispest: Dénes — Wégner, Dudás — Raix, Purczeld, Marton — Senkey II, Paczolay, Dán, Csendes, Kiss

    A szerdai nagy , mérkőzésekről, amelyeket 10.000 főnyi közönség nézett végig a Hungária-úton, a következőkben számolunk be:
    A budai jobbszárny mindjárt kezdés után labdát fog, elszökik és a beadásból Kaltenecker máris magasan a kapura lő. Dénes gyors felütéssel kornerre véd, amit Schmidt jól a kapu elé irányít, Ember kapufára fejel, Sztancsik pedig a lepattanó labdát élesen keresztben lövi a hálóba. (1:0). Második perc!
    A gyors siker Senkeyt hozza lázba, aki lefutja a budai védelmet, de a centerezése a kapu mögé megy. Újra felmennek a budaiak, Kaltenecker lövését védi a kapus, majd Ember 15 szépen fordulásból, amit már kornerre kell öklözni. Ebből Kaltenecker fejel, de a kapus most jól helyezkedik. A 11. percben Senkey megint jó akciót visz, centerezése tisztán éri Csendest, aki azonban elsietve kapásból lő magasan a kapu fölé. Ez volt Kispest legjobb támadása. Még egy tetszetős belső támadást visz Kispest, de Csendes elrontja. Senkey kétszer ofszájdra fut, majd Titkos szökik el, hogy a tizenhatoson hendsszel szereljék. A szabadrúgás védőjátékoson akad fenn. Minden átmenet nélkül hirtelen ellanyhul a játék hosszú percekre. Kispest némileg frontban van. Végre Ember kibontakozik, húszméteres bombáját Dénes kiejti, amire a 33-asok felélednek. Lyka jó helyzetbe kerül, de kapu fölé lő. Ember lövése veszélyesebb, alig surran a léc mellé, Oláh magas szabadrúgását pedig a kapus szépen lehúzza. Csak ritkán jut át Kispest, de lövésig egyszer sem. Csupán Wégner lő egy szabadrúgást messziről, azt könnyen fogja a budai kapus. A 37. percben szabadrúgás a budai kapu ellen a tizenhatosról, ezt Dán mellé irányítja. Kirúgás után Titkos szélsebesen elszökik, lapos centerezését Dénes parádés előrevetéssel akarja fogni, a póz miatt azonban kiejti a labdát és az éppen érkező Ember a kapus fölött bevágja. (2:0).
    Most már fölényben marad a 33-as. Oláh új szabadrúgása komoly munkát ad a kapusnak. Kaltenecker indít most szép akciót, a kavarodásból kikerülő labda Schmidté, aki hatalmas bombát küld keresztben a kapu előtt, ötperces kispesti fölény következik, erőteljes támadások, befejezés nélkül.
    Szünet után ismét jelentkezik a bágyadtság. Csak a 4. percben kerül Schmidt olyan helyzetbe, hogy kornerre kell szerelni. Most hirtelen előretör Sztancsik, egyik legremekebb húzását hajtja végre, majd kiszökteti Schmidtet, aki szarvashibát vét. A túloldalon a balszárnyra kerül végre a sor, Csendes tűrhető helyzetben lenne, de a beadás rosszul sikerül , a kapu mögé megy. A 33-asok támadásai sűrűbbek és jobban vannak előkészítve. Schmidt fut újra, centerezését a kapus fogja. Közben kétszer is kiszökik Senkey, egyszer nehezen, de szerelik, másodszor pedig az oldalhálóba lő. Negyedóráig tart a 33-asok fölénye, amely azonban nem elég határozott. Csak egyszer van Lykának egy egészen gyenge lövése, majd Titkosnak egy eredménytelen kornere.
    A 23. percben Kaltenecker egyenes szögben emelt labdáját Ember a kaputól háttal homlokkal stoppolja és fordulásból küldött hatalmas lövése az oldalsó kapufa tövéről a kapuba vágódik. (3:0).
    Most élénkül a játék. Oláh szabadrúgása védőjátékosba megy, majd Sztancsik bombaszerű lövése következik, amit Dudás jókora szerencsével vág vissza a kapuból. Itt egy pillanatra Kiss lefutása megtöri az ostromot, Lőwy a tizenhatoson hendsz árán szerel: a szabadrúgás eredménytelen. Rögtön utána Titkos ellenállhatatlanul rohan a vonalig, laposan centerez, Sztancsik biztos gólba futna, de Marton hátulról a lábaiba térdel és a csatár elesik. A bíró nem érti meg a helyzetet és semmit sem ítél. Ember Schmidtet szökteti, ez kitűnően lő, a kapus ököllel véd, Ember fejjel ujráz, de nincsen szerencséje. A balszárny van munkában, de Lyka lövése nagyon gyenge. Ujabb szöktetésre Lyka egészen üres, de lövése most is gyatra. A 32. percben Kispest kitör és szabadrúgáshoz jut. Wégner harmincméteres bombáját a felső kapufa tartja vissza! Új szabadrúgás, ezt Dudás kitűnően a kapu elé irányítja, Senkey ráront, de magasan a kapu fölé lő. A kispesti ostromnak a 40. percben végre eredménye születik. Senkey egyedül erőlködik, lövést erőszakol, ami jól sikerül, Lantos csak kornerre tudja ütni, ezt is Senkey lövi, a labda szépen a kapu elé kanyarodik és az egyhelyben álló védők között Csendes gyenge fejese is hálót ér. (3:1).
    Kispest erősít, szabadrúgáshoz jut, Dudás lövi, Lantos megint kénytelen kornerre boxolni. A 42. percben lövi Senkey a kornert, amit kifejelnek, Senkey visszakapja a labdát, remekül centerez, Dán nagy erővel élesen fejel, a labda a kapu mellé repül. Gólt érdemelt volna! Dán kedvre kapott emiatt és 30 méterről is lő, persze rosszul. Az utolsó percben feltör a 33-as, Sztancsik éppen hatalmasat lő, amikor a bíró sípja Lykát lesálláson fogja.
    Még Antalits bíróról kell megírni, hogy a példásan fair és többször egészen csendes tempójú mérkőzésen is több szembetűnő hibát ejtett az ofszájdok és faultok megítélésénél, amiben túlnyomórészt a határbírái a hibásak,

    Sporthirlap, 1929. június 13.