magyarfutball.hu

Vasas SC - Nemzeti SC 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 10. forduló
attendance:
  1. nela: 1.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.23, 19:21
    Nemzeti—Vasas 1:0 (1:0)
    A többet támadó Vasas gólképtelen csatársorának köszönheti vereségét
    Góllövő: Rémay III.
    UTE-pálya, 1000 néző. Bíró: Viczenik
    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Odry, Bartos — Rémay III., Singer, Rémay II., Czétényi I., Horváth. Vasas: Szulik — Burger, Rozgonyi — Remmer, Wilhelm I., Fried — Bader, Tóth, Tomecz, Frőhlich, Himmer.

    Nemzeti Sport, 1928. december 3.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.11.23, 18:44
    Nemzeti-Vasas 1:0 (1:0)

    Alig 500 ember volt kiváncsi erre a mérkőzésre, meg is kell azonban mindjárt jegyezni, hogy azok jártak jól, akik otthon maradtak.
    A mérkőzés nagy részében a Vasas irányította a játékot, a Nemzeti inkább csak szórványos lefutásokkal kísérletezett. Míg azonban ezek a lefutások a Vasas súlyos védelmi hibáiból sokszor veszélyes szituációkká értek, a piros-kékek gyámolatlan csatárjátéka minden valamirevaló helyzetet megfojtott a Nemzeti kapuja előtt. Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy ezt a meccset a Vasas csatársor nyerte meg a Nemzetinek,
    mert bár a mérkőzés 90 perecből csaknem 70 percig tologatta a labdát a Nemzeti kapuja előtt, egyetlenegyszer sem tudta komoly feladat elé állítani a Gallina kivételével gyengén játszó fekete-fehér védelmet.
    Az első tíz percben mindkét kapu előtt jó helyzetek adódnak. Rémay III. mindjárt az első percben ügyesen kiugrik — amiben Rozgonyi volt a hibás —, gurított labdáját azonban Szulik fogja. Az 5. percben Cétényi nagy rössel túlfut a kornervonalon és a bokája közben úgy megrándul, hogy — bár még a félidő 26.percében visszajön a pályára— végig csak statisztál. Báder próbálkozik egy-egy lövéssel, de Gallinának nem nagy feladat ezeket fogni. Tomec
    30 méterről lő remekül, amit azért kell sürgősen feljegyezni, mert többet se láttunk tőle a mérkőzés alatt. Rögtön utána, a szőke Horváth találja el jól a labdát, de Szulik vetődik és véd. Most még változatosan adódnak a támadások, a négy csatárral játszó Nemzeti támadásai veszélyesek,mert a Vasas-védelem igen gyengén áll a lábán, nem úgy a Vasas-támadások, amelyek sorra megakadnak a hátvédekben. A 14. percben Tóth kitör, a vonalról jól küldi a labdát Fröhlich fejére, ám
    Gallina valósággal a levegőben úszva menti a kényes helyzetet.
    Két perc múlva ismét jól lép közbe Gallina, a 18. percben pedig Báder a 15-ös sarkáról is csak fölé tudja vágni a labdát. Most a Vasas erősen szorongat, a csatárok azonban nem tudják tartani a labdát. A 22. percben a Nemzeti csatársor is megembereli magát, ügyesen rohamoz. Szulik rosszul fut ki,
    de Singer csak döcögő, erőtlen labdát tud küldeni az üres kapu felé — azt is kapufának.
    Egy lélekzet és már a Nemzeti-kapunál veszélyes a forgalom, ám a kifutó Gallina parádés védéssel tisztáz. A 26. percben, Cétényi viszszajön és Horváthtal helyet cserélve próbálkozik, nem nagy eredménnyel.
    Már unalmas a meddő Vasas-ostrom, Himmer, Fröhlich, Báder, sőt Wilhelm is lőnek, persze rosszul, mire a 29. percben megszületik — a Nemzeti gólja.
    Rémay II. Singerhez csúsztat, ez Rémay III. elé teszi a labdát, a szélső okosan lő, a rosszul helyezkedő Szulik feje fölött — a hálóba.
    Ekkor még senki se gondolja, hogy ezzel a potyagóllal eldőlt a mérkőzés. Rémay III. kevéssel a gól után megint jól lő, de most már Szulik lehúzza a labdát . A félidő vége előtt Horváth lekópiázza Singer „bravúrját", a könnyelműen kifutó Szulik mellett üres háló mellé küldi a labdát.
    A II.félidő Vasas-támadásokkal indul. A Nemzeti lefutásai már nem olyan veszélyesek, mint az I. félidőben, a Vasas-csatársor azonban most is ügyefogyott a kapu előtt. Hiába a jobbszárny sok tetszetős akciója, Tomec és Fröhlich kétségbeejtően ügyefogyottak. A halfsor sem a régi: Remmer és Fried is kihagynak, Wilhelm meg észre se véteti magát, de Burger se vágyik erre a dicsőségre. Rozgonyi jól rombol, ám Burger fejetlensége őt is zavarba hozza. A Nemzeti tartalékos, összetoldozott csapata jól védekezik a kínos Vasas-ostromban. Kifogástalant csak Gallina nyújt, de Szendrőt is segíti rutinja ott, ahol sérült lába hátráltatja. Török nagyon bizonytalan, Odri a centerhalfban is összekötő és szerencse, hogy a jókötésű Bartos ellensúlyozza Hossó bágyadtságát.
    Nagy helyzetek nem adódnak a Vasasnak, de ha a csatárok lőnének, zavarba lehetne hozni a Nemzeti védelmét. Lövés helyett cserélget a Vasas. Tomec jobbszélre megy, Tóth áll a helyére, összekötőbe meg Báder kerül, majd Remmer megy előre centerbe, de ez se sokat segít. Báder, majd Remmer próbálkoznak lövésekkel, Tóth meg egy-egy kitöréssel, de persze eredmény nélkül. A Nemzeti ötletszerű, de befejezetlen támadásait Cétényi indítja el, akit nagyon kimérnek a Vasas-védők és így egyszer-kétszer zavart is csinál. A mérkőzés végét jelző sípszót valósággal örömmel fogadta a közönség, de szemmel láthatóan a csapatok is.
    Felállítások:
    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Odri, Bartos — Rémay III., Singer, Rémay II., Cétényi, Horváth. Vasas: Szulik — Burger, Rozgonyi — Remmer, Wilhelm Fried — Báder, Tóth, Tomec, Fröhlich, Himmer.

    Sporthirlap, 1928. december 3.