magyarfutball.hu

Bocskay FC - Hungária FC 2 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 21. forduló
attendance:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.05.27, 21:55
    Hungária—Bocskay 2:2 (2:0)
    Nagyszerűen kezdett a Hungária, a Bocskay csak szünet után jött fel s a döntetlen nem egészen kifogástalan körülmények között születt meg Góllövő: Híres, Hauer, Marosi, Szemes
    Debrecen, 4000 néző. Bíró: Vas Ernő,
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Kompóti, Wéber, Remmer — Varga, Hauer, Skvarek, Barátky, Híres.
    Bocskay: Farkas — Fejér dr., Molnár — Villányi, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki Szemes, Marosi.
    A Hungária vezeti széllel szemben az első támadást s Hauer szép lövését nehezen védi ki Farkas.
    A kiadással újra a Hungária támad, Hauer mesés labdával indítja el Hírest, aki szenzációs iramban száguld le a balszélen, bekanyarodik s bombája védhetetlenül repül be a debreceni hálóba. (1:0).
    A hazai közönség megdermedve fogadja a váratlan eredményt, amelyről azonban mindenki elismeri, hogy mintaszerű akcióból született.
    A Bocskay csatársora is megmutatja most, hogy szintén tud futballozni. Vincze és Szemes szép akciójából utóbbi hajszálnyira küldi a labdát a kapufa mellé. A közönség biztatni kezdi a honi csapatot s Marosi jól ad be, ám Vinczét bent felvágják s minthogy a bíró nem fütyül, a közönség hevesen fütyüli. A Hungária válasza: formás támadás. Hírestől Barátky, tőle a lesgyanús helyzetben álló Hauer kapja a labdát s az ifjú csatár a 4. percben közelről gólba lő. (2:0).
    A Bocskay reklamálja a lesállást, a közönség tombolva tiltakozik a gól ellen, de a bíró hajthatatlan.
    Oly nagy a lárma, hogy a bíró vár a kezdéssel s a rendezőségnek kell közbelépnie, hogy a mérges debreceniek abbahagyják a hülyézést. . Hirtelen fordulattal a hazai csapatot kezdik biztatni, amely éppen rászorul, mert a Hungária egymásután vezeti a veszélyes támadásokat. Híres megrúgja Fejér dr.-t, aki sántítva bár, de tovább játszik, a közönség persze újból pfújoz.
    A Bocskayn végre kezd fogni a biztatás. Szemes átjátssza magát a védelmen s Markost küldi előre, de a szélső a 6-osról nagy helyzetben félrelő. A Bocskay most — a széltől támogatva — frontba kerül, de Mándival az élén nagyszerűen működik a Hungária-védelem. Mándi mellett Markos alig bír megmozdulni A faultok egymást követik, a bíró folyton fütyül s legtöbbször a Hungária ellett szól az ítélet. A Hungária ritkábban jön előre, de olyankor veszélyesebb, mert a debreceni védelem Fejér dr. sérülése miatt bizonytalan.
    A 16. percben kornert szerez a Bocskay, ezt még egy követi, de egyik sem hoz eredményt. Mintha a szél megzavarná a kapu előtt a debreceni csatárokat, a kapu közelében mind hibásak a passzok. Hauer lövését szépen védi Farkas, azután újabb két Bocskay-korner jön, Sághy félrelövéssel tisztáz. Tetszetős kombinációt Mándi az utolsó pillanatban rombol szét. Híres szalad, de most fölé lő. A Bocskay minden labdát jobbra játszik, de Markosék nem bírnak Mándival.
    A hátvéd egyik felszabadító rúgása pont a sajtópáholyba repül, ahol — vendégszereplőként — Ferenczy Marianne, a helybeli színtársulat szubrettje is helyet foglal , kapja a labdát, rögtönöz: nyílt színen puszit lehel a bőrre s úgy dobja vissza a pálya felé. —
    Szünet után is úgy indul, mint előbb. Híres szélsebesen rohan le. Lő is, de most, ha nehezen is, véd Farkas. Formás a Bocskay ellenakciója, Markos hajszálnyira lő kapufa mellé. De a Bocskay lendülete nem törik meg: a 4. percben Teleki nagyszerű labdát ad Szemesnek, ez egészen jobbösszekötőbe kanyarodik át s onnan hatalmas lövést ereszt meg, hogy
    a labda kiperdül a védő Ujváry kezéből s a balszélen kapu felé rohanó Marosi elé esik. Marosi laposan lő a hálóba. (2:1).
    A Bocskayt föllelkesíti a gól, támad s a nagy nyomás kissé megzavarja a Hungáriát. A játék színvonala most hirtelen fölemelkedik, izgalmas, változatos lesz a mérkőzés, mindkét oldalon váltják egymást a szép akciók s amennyire feljavul a Hungária csatársora, annyival jobban megy a magát összeszedő debreceni védelemnek is. Az ötödik Bocskay-kornert is hibázzák a belsők, azután a 10. percben izgalmas eset jön: Skvarek Barátkáitól szépen kapja vissza a labdát s gólt lő, de a bíró lesállás címén érvénytelenítette azt, pedig szabályos volt. Kicsit tiltakozik is a Hungária, de nem túl hevesen. Ekkor még mindig biztosak voltak a dolgukban. Bele is fekszenek a játékba s most az ő tíz percük következik.
    Erős és szép támadások törnek új és új hullámban a debreceni kapu felé, de a védelem a helyén van, Varga nagyszerű labdával kiugrik, a kapus kifut, nagy helyzet, de a lövés centiméterekkel az üres kapu mellett megy ki! Teleki lövését Ujváry fogja. Az iram még mindig erősödik. A Bocskay már a 6-ik kornerét éri el. A másik oldalon — a 25. percben — Varga lő fölé. A Hungária most is többet támad valamivel, de sok a lesállás. Markos Telekitől kap nagyszerű labdát, pompásan átmegy Remmeren, Mándin és Nagyon is, egyedül robog a kapu felé, de a 11-es pont tájáról ő is fölé bombáz! Utána Barátky áll tisztán, de Farkas kezébe passzol, viszont, a 36. perc egyenlítést hoz: Teleki adja ki a labdát Marosinak, a beadás Szemesé, akit egy méterre a 16-osról gáncsolnak. Keviczky szabadrúgása emberben akad meg, kavarodás, Vincze balra emel s Szemes gondolkozás nélkül lő a hálóba.
    A Hungária lesállást reklamál — a tribünről is gyanús volt a dolog, — mire a bíró, aki szemmel láthatólag töpreng, mit tegyen, a határbírákhoz fordul. Közben a Bocskay-játékosok Marosi vezetésével testületileg a bíróhoz szaladnak s Kompótira mutatnak, aki a kapuban állt. A bíró habozik, az egyik taccsbíró cáfolja a lesállást, erre a Hungária a másikra hivatkozik, de kiderül, hogy ez sem látott lesállást. (Mindkét határbíró debreceni volt.) A szavazás eredménye: a bíró megítéli a gólt. (2:2).
    Javul már a bíró! A Hungária el van keseredve s most nagyon izgalmas lesz a játék. Még kilenc perc van hátra! Ki győz? Az első helyzet a Bocskay felé int: Markos szédítő iramban robog le, de megint fölé vág. Most kezd finiselni a Hungária, de a Bocskay szívósan védekezik.
    A 43. perc sorsdöntő.
    Hat Bocskay-korner után ekkor éri el a Hungária első kornerét. Először Varga áll neki a fontos labdának, de aztán meggondolják a dolgot . Híres megy át jobbra rúgni. Az egész Bocskay hátravonul, az egész Hungária előremegy s 21 ember tolong a debreceni kapu előtt. Híres rúgása remek, a kavarodás nagy, de Barátky kézzel nyúl a labdához s szűnik az izgalom. A kirúgással Marosi, fut, de útközben szól a síp.

    Nemzeti Sport, 1930. május 19.