magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Újpest FC 0 : 1 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 15. forduló
referee : Boronkay Gábor
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 10.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.30, 19:09
    Ujpest—Nemzeti 1:0 (1:0)
    Gólözön helyett egyetlen gólt lőtt Ujpest, de azt is csak nagy nehezen .
    Góllövő: Spitz
    Millenáris, 10.000 néző. Bíró:Boronkay.
    Ujpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Köves — Török, Avar, Sólyom, Spitz,
    P. Szabó.
    Nemzeti: Gallina — Török, Vanicsek — Hossó, Buza, Bartos — Wéber, Lutz III., Rémay II., Szepes, Földi.
    Ujpestnél csendben és nyugodtan készülődnek a fiúk. A csapat komplett, mert Aknai fájós oldala is rendbe jött és vállalta a játékot. A Nemzetinél nem nagy a bizalom, mert — mint Balog tata mondja ,— a csapat fele civilben van. Sérült ugyanis. Levetkőztek ellenben a Turulból átvett új játékosok: Buza, Lutz III. és Földi.
    Fogoly Jóska és Rémay II. választ. Ujpestnek kedvez a szerencse s a Nemzeti kezd nappal hátban, enyhe széllel szemben. Avar rögtön rohamoz az elszedett labdával, Vanicsek szerel, fault, Avar 25 méteres szabadrúgását Gallina kiejti, de javít. Működik az ujpesti halfsor.
    A 6.percben Volentik viszi a labdát, senki sem támad, mindenki helyezkedik, a centerhalf lő 20 méterről, élesen, de mellé. A Nemzeti védelme jól helyezkedik s az ujpesti csatárjáték sehogysem bontakozik ki. A Nemzeti csatársornak jó pillanatai lehetnének, de a 16-os közelében Rémay II. is, Lutz is rosszul passzol. — Na most P. Szabó kapta! — ,mondja reménykedve az ujpesti publikum, de — Hossó szereli a szélsőt. A 12. perc egymásután két ujpesti kornert hoz, Ujpest szorongat, de Borsányi felszabadít, — mellé lő. A 15. percben Földi elfut, Dudás nehezen ment kornerre. Ezt Borsányi menti, de rögtön szabadrúgás fenyegeti az ujpesti kaput. Földi oldalról lövi, Rémay II. fejel, de a jól talált labda a beugró Dudás fejéről megint kornerre megy s ebből Buza rosszul lő .Végre Ujpest-roham jön, de Ujpest csatársora túlsokat kombinál, a Nemzeti-védelem szívós. A 20. percben megszületik az első komoly ujpesti helyzet. P.Szabó pár lépésről — Kohut-szögből — keresztbe lő. A Nemzeti kornerrel válaszol. Földi szépen rúgja, de Avar kifejel. Az Ujpest-támadások gyengén végződnek. Volentik trükkjéből korner lesz, de ezt Lutz rosszul rúgja.
    Avar balra adott labdája tisztán találja P. Szabót, de a szélső gyengén lő nagyszerű helyzetéből. Ujpest támad, de a Nemzeti védelem jól küzd Volentik jól dobja előre a csapatát. A 31. percben szép kombináció végén
    P. Szabó ugrik ki, átemeli a labdát Gallinán, menthetetlennek látszik a gól, de Vanicsek a vonalról bravúros fejessel, tisztáz.
    Rögtön utána Sólyom fejese pattog a kapu bal felső sarkán. A 36. perc meghozza a gólt. Fogoly szabadrúgása Avar fejéről a 16-ososi gurul balra s
    Spitz lábáról a felső lécet súrolva csúszik a hálóba. Védhetetlen. (1:0).
    A Nemzeti heves támadásokkal felel. Lutz bombáz mellé a 16-osról, utána Wéber lövését Aknai szép elvetéssel fogja. A 41. percben kornert harcolt ki P. Szabó, de a Nemzeti hárít. Ujpest támadásaiból hiányzik a csattanó. A 45. percben Dudás a 16-os közelében hendszet vét. Vanicsak emberbe lövi a szabadrugást, de a bíró Újra rúgatja. Változatosság okáért most fölé lő Vanicsek. Finálé.
    Szünet után Volentik hendsze az első esemény. Utána Buza jobbra játszik, Wéber átjátssza Fogolyt s Rémay II. a 6-osról toronymagasat lő! Ujpest szorongat, a Nemzeti felszabadul, Földi tisztán kap jó labdát, a lába alatt kiengedi. A közönség felhördül. Az 5. percben Wéber beadásába Dudás lyukat rúg, Rémay tisztán áll, de Dudás szorongatja és Aknai fel tudja kapni előle a labdát. Ujpest korneréből Avar mellé lő, majd Gallina fogja biztosan Sólyom lapos lövését. Spitz nagy kavarodást csinál, de közeli lövése emberről kapu mellé gurul. Wéber beadását tisztán kapja Szepes, de addig vár, amíg belép Fogoly. Volentik szép passzát Sólyom 20 méterről lécre lövi, a visszapattanó labdát Spitz fejeli, Gallina öklöz, izgalom. A Nemzeti szépen támad. Lutz 20 méteres bombája úgy zúg el a léc mellett, hogy csak a közönség zúg jobban, utána. A játék változatosan folyik. Utána újabb izgalmak jönnek az újpesti kapu előtt. Wéber a 18. percben pompásan átmegy a Védelmen, bead, Földi teljesen tisztán kapja a labdát a 6-oson, de kapásból csúnyán félrelő. Ujpest támad, de lövéshez sem bír jutni.
    A Nemzeti támadásai lendületesebbek. A 22. percben: Wéber jó labdát kap. A bíró a maccsbíró téves jelzésére (Dudás a másik oldalon hátrább volt),lefújja az akciót, de Wéber tovább megy és gólt rug. A Nemzeti-közönség előbb örül a vélt gólnak, aztán dühöng. Az izgalom nagy a nézőtéren. A Nemzeti komolyan fenyeget a kiegyenlítéssel!
    A 32. percben Dudás csak kornerre bírja szerelni Földit. Avar ütést kap a karjára s három percre ki is áll nagy fájdalmaival. A 35. percben Fogoly vét kornert. A beálló Avar a balszélre megy, P. Szabó lesz a jobbösszekötő. A Bartos hosszú előreadását Fogoly Szepes elé fejeli, a fiatal csatár bombája fölézúg. A 38. percben a statisztáló Avar kiugrik a balszélen, Török elgáncsolja:11-es.
    P. Szabó messziről szalad a labdának és — félregurítja.
    Gallina a biztonság okáért vetődött utána és így — korner. Ezt Gallina kifutva, menti, illetve kidobja a labdát Spitznek, aki gyorsan az üres kapura lövi és hasba találja az előtte álló Sólyomot. Egyik izgalom a másikat váltja. A végén a Nemzeti szorongatja Ujpestet. Pompásan adogatják a labdát a fekete-fehérek. A 42. percben Wébert kornerre szerelik Fogolyék, ebből Lutz fölé lő.
    — Még kihúzza az Ujpest. —jegyzi meg akasztófahumorral egy Nemzeti-drukker. Valóban, az utolsó percekben is a Nemzeti támad, Wéber a 43. percben megsérül, összecsapván
    Fogoly III-al. Aknai jól fogja Hossó szabadrúgását, majd az utolsó percben az ujpesti 6-os vonalon Rémay II. térdéről pattan le a labda. Ujpest végre átjön a Nemzeti-kapu elé, amikor a bíró a meccs végét jelzi.

    Nemzeti Sport, 1930. március 10.