magyarfutball.hu

Bocskay FC - Nemzeti SC 2 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 13. forduló
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.04, 18:19
    Bocskay—Nemzeti 2:0 (1:0)
    A Bocskay először győzött odahaza a Nemzeti ellen
    Góllövő: Vincze, Teleki
    Debrecen, 3000 néző. Bíró: Antalics
    Mikor pedig kivonultak a csapatok s meglátták, hogy a Bocskay vadonatúj dresszben, cipőben, harisnyában játszik, még a kevésbé babonásak is legyintettek: — Most már régen rossz! Uj ruha...
    Többen rémülten ismerték föl Antalicsot, aki nem nagyon férkőzött be legutóbb a debreceniek kegyébe egy Ferencváros elleni meccs alkalmával. Ilyen baljóslatú debreceni hangulatban állt föl a két csapat.
    Bocskay: Budai — Fejér dr., Molnár — Villányi, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Szemes, Marosi.
    Nemzeti: Gallina— Török, Győri — Hossó, Belcsik, Bartos — Rémay III., Vanicsek, Szepes, Horváth II., Czétényi.
    A napsütéses, szép, kissé szeles időben a Nemzeti kezdi meg a játékot és Debrecen pesszimista várakozásának megfelelően egyre-másra vezeti a támadásokat, melyek gyakran jutnak el Budaiig. A második percben pedig hatalmas gólhelyzete van a Nemzetinek, Czétényi rohan le, szépen, bead, a jó tempóban befutó Szepes két méterrel a kapu előtt kapja a labdát, de pont Budai kezébe lő. A tribün felszisszen. A Nemzeti egyelőre nem lankad, különösen a fiatalok mennek rá minden labdára, a kitűnni akarás viharzó lendületével viszik előre a csapatot. A nagy akarás azonban csak eredménytelen kornert eredményez, nagyobb eredményhez a belső trió gólképtelen.
    A Bocskay csak a nyolcadik percben jut végre szóhoz.
    Keviczky 20 méterről, megszúrja a labdát, a bombalövés kissé készületlenül találja Gallinát, kiejti az erős labdát, a labdára pánikszerűen fut rá az egész debreceni csatársor, de Gallina egy vakmerő rávetéssel újra hatalmába keríti a labdát.
    A Nemzeti mintha kiadta volna az erejét. A Bocskay az úr a pályán, állandó a debreceni fölény, egy korner is esik, de eredmény nincs. A korner után Győri kézzel érinti a labdát, 11-est reklamálnak a debreceniek,
    de a bíró nem látott szándékosságot.
    A Bocskay most már egészen magára talált. Teleki zginorpasszal szökteti Markost, akit Győri kornerre szerel. Alig szabadít fel a Nemzeti védelme, újra Markos rohamoz, bekanyarodik a közép felé, ugyancsak Győri szereli, de már csak fault árán sikerül a dolog. A szabadrúgást a szenvedő alany rúgja, Gallinának megint túl erős a lövés, kiejti, a kipattanó labdára Vincze rohan, de lövése emberbe megy s kornerre pattan. A korner eredménytelen, mindössze Bartos ütközik össze Vinczével, de nem történik semmi baj s a labda is a mezőnybe jut.
    A debreceni csatársor megint szép akcióval száguld előre, de Teleki mellélövése nem igazi poén a végére. A változatosság kedvéért Vincze ezzel szemben messziről kísérletezik, de Gallina jó. A huszadik percnél járnak. Most egy kicsit leáll a Bocskay, mintha váltott vezetéssel igyekeznének végigjátszani a meccset, most jelenleg éppen a Nemzeti lendül előre. Rémay vezet labdát, beadása ismét nagyszerű helyzetben találja Szepest, de Szepes hajszálnyira mellévágja. Ez már a második nagy ziccere volt a Namzetinek és Szepesnek.
    Fejérnek két bravúros szerelését tapsolják, ez újra lelket önt a hazai csapatba, megint rákapcsolnak. Szemes két emberen átdolgozza magát, Vinczéhez passzol, az Markoshoz, aki tiszta helyzetből bombalöveget ereszt a kapu fölé.
    Markos a közhangulatot kiengesztelőn vezet szép támadást, de a beadását Szemes fölé lövi. Egy-egy korner esik mindkét oldalon veszély nélkül. A 31. percben Marosit faultolják a 16-os sarkán. Szabadrúgás: Keviczky rohan neki a labdának és lövése érintés nélkül zúg a hálóba.
    Gól! — ugrik föl a közönség, de a bírót erélyesen int nemet. Aztán rámutat Vinczére, aki szerinte lesben állt. A bíró itt azonban nyilván, tévedett. Vincze nem állt lesben! A közönség jogosan tüntetett a bíró ellen, aki a szabályos gólt nyilvánvaló tévedésből neon adta meg.
    A Bocskayt ez nagyon föltüzeli. Marosi beadását Teleki nagy erővel lövi, Gallina csak az utolsó tizedmásodpercben tudja ártalmatlanná tenni. Rögtön utána Vincze lövését védi Gallina gyönyörű robinzonáddal. A remek lövés hatalmas tapsot kap.
    A 40. percben Teleki jó labdával szökteti Markost,, az kiszökik, bekanyarodik, de a tizenhatoson kívül két méterrel elvágják.
    A büntetőt Markos lövi laposan és erősen, Gallina kiejti a bombát, Vincze jó érzékkel ugrik ki s a kipattant labdát nyugodtan beteszi. 1:0.
    A kitörő örömben a Nemzeti próbálkozik, Rémayt kissé túl erélyesen szereti Fejér dr., de a pesti drukkerek 11-es kívánalmait a bíró nem veszi tudomásul.
    Szünet után a Bocskay kezd és folytatja abbahagyott támadását. — Markost szépen ad be, de Vincze fölé fejel. Rémay fut le utána s lövését csak nehezen védi Budai. Markos három emberen is áttornázza magát, de a lövés messze elkerüli a kaput.
    Eddig meglehetősen szelíd keretek között mozgott a meccs, de pár fault most sietve bizonyít a futball férfias keménysége mellett Győri, Török és Vincze faultozgat, Sághy issza meg a levét, pár percre kiáll.
    Törö knagyon kezd belejönni, egymásután kétszer vét szabálytalanságot, másodszor Vinczét találja barátságtalanul, mire
    a bíró kiállítja.
    15. perc.
    A Bocskay támad, Sághy beáll. A 22. percben a Nemzeti belsők gyors támadást vezetnek, a hosszan előrevágott labdára Budai kirohan, lábbal vág bele hatalmasan, a rúgást Sághy Telekihez fejeli.
    Teleki nagy stílusban kitör, két védőt kicselez és védhetetlenül plaszíroz a balsarokba. 2:0. Gallina fejét csóválva néz a labda után, pedig erről a gólról nem tehet. Az elsőről inkább. Három percre rá Sághy bizonyítja be, hogy az összeütközés dacára is fitt, hatalmas lövése, után porzik a kapufa. Ez volt a debreceni csapat utolsó erőfeszítése. Lelassítanak, a játék teljesen ellaposodik, a Nemzetinek már nincs ereje átvenni az irányítást, a hosszadalmas mezőnycsapkodásból néha kibontakozó Nemzeti-támadásokat könnyen szerelik a Bocskay védőjátékosai. Az álmos hangulat lassan lehűti a közönséget s mire vége van, mindenki a legtermészetesebbnek veszi az eredményt.

    Nemzeti Sport, 1930. február 24.