magyarfutball.hu

Budai 11 - Kispest FC 2 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 10. forduló
referee : Barna Béla
attendance:
  1. Nemzeti Sport: párszáz fő
  2. Sporthírlap: -
  3. nela: 1.200

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.05.10, 21:03 (szerk.: 2023.05.11, 11:20)
    Kispest—Harihárom 2:2,2:0)
    Botránnyal fűszerezett mérkőzés

    Góllövő: Fürstner, Rozgonyi (II-esből), Ember, Ember

    Kispest megy előbb ki. A Hari három választ. Elhelyezkednek, párszáz főnyi érdeklődő előtt:

    Kispest: Dénes — Rozgonyi, Dudás — Raix, Purceld, Csendes — Senkey II., Paczolay, Fürstner, Limbeck, Kiss.
    Harihárom: Lantos — Oláh, Lőwy — Sztancsik, Kárpáti I., Czumpf — Schmidt, Steiner, Ember, Orth, Himmer.

    A 24. percben. Csendes taccsot dob. Veszélytelen akciónak ígérkezik. De nem az! Kiss kapja a taccsdobást, gyorsan Fürstner elé tálalja a labdát, az meg csak fordul egyet és kapásból húsz méterről beletalál a gólba! 1:0.
    A 35. percben Senkey II. szalad el, már befelé tart, éppen a 16-oson belül van a labda. Lőwy befut , miután valószínűleg azt hitte, hogy a labda még a vonalon kívül van, kézzel visszaüti! A bíró sípol, a budaiak szabadrúgásra akarják letenni a labdát, de a kispestiek már viszik is a 11-es pontra, mert a bíró büntetőt ítélt. A budaiak kissé tiltakoznak, de Rozgonyi már szalad a labdának s azt jobboldalon egészen fent helyezi a hálóba. 2:0.

    A II. félidőben:
    Botrány: a közönség kiabál, a budai játékosok birkóznak a bíróval
    Támadnak a budaiak és eredménnyel is: Dénes kapuja elé kerül a 7. percben a labda, de Dudás ahelyett, hogy hátra engedné a kapusnak, felugorva elfejeli Orth elől. Nem messzire! Pont Ember elé. A center 10 méterről gólt rúg. 2:1
    A 34. percben tör ki a botrány. Kispest kapuja ellen nagy az ostrom. Himmer beadásából Orth közelről fejel s Dénes kinyujtott karral a levegőben kiöklözi a labdát, hirtelen újabb lövés megy a kapura- s Dénes most elkapja a labdát. Mindez egy pillanat alatt történik s a közönség nagy zaja mellett Kárpáti máris a bírónak szalad és Orth fejesét gólnak reklamálja. A bíró nem ítél gólt. Kárpáti kiabál s a tribünről úgy látni, hogy a bíró int Kárpátinak, hogy álljon ki. Most már Oláh is rajta van a bírón. Úgy lökdösi, hogy a bíró izgalmában nem is tudja, hogy mit csináljon.
    A közönség bömböl, Barna Sándor beszalad s szintén a bíró felé kiabál, a bírót egyszerre többen huzigálják. Végre Fürstner odamegy Oláhhoz s elcipeli a bírótól. Most azonban a hátvédet a bíró már kiállította.

    Folytatják a játékot, de Kárpáti és Oláh is még bent van, végre Oláhnak ki kell állnia, de Kárpáti bent maradhat. Nagyon parázs a hangulat. A budaiak csakazért is támadnak , a 37. percben Sztancsik az orszájban álló Embernek továbbít, aki a sarok mellett hálóba ragasztja a labdát. 2:2 , mert a bíró megadta a gólt. A kispestiek tiltakoznak, de hiába. A játék többi része már nem volt, érdekes. A 47. percben fújták le a meccset.

    Nemzeti Sport, 1929. november 25.
     
  2. avatar: seamandarin
    2023.05.10, 20:01 (szerk.: 2023.05.10, 20:44)
    Kispest — Budai Harihárom 2:2 (2:0)

    A kispestiek erélyes, gólratörő játéka a jól helytálló budai védelemmel szemben eleinte nem vezetett sikerre, sőt a budaiak szerezhették volna meg a vezetést, ha Orthnak bombalövése a 8. percben nem szalad a kapu mellé. A kispesti offenzíva csak a 24. percben érik meg, amikor egy taccsdobásból Kiss középre passzol és a jókor érkező Fürstner mintegy 20 lépésről kapásból vágja a labdát a későn felugró Lantos kapujába (1:0). Immár tíz perc telik el, meddő kispesti próbálkozásokkal és talán sikerülne is a budaiaknak további gól nélkül kihúzni a félidőt, ha a 35. percben Löwy feleslegesen nem akaszt meg kézzel egy jobbra tartó labdát a 16-oson belül.

    A bíró tizenegyest ítél s a labdát Rozgonyi erős, magas lövéssel küldi a léc alá (2:0). A budaiak részéről Himmernek alkalma lenne szépíteni a félidő eredményét, de vérszegény lövését Dénes elfogja. A második félidőben a budaiak átcsoportosítják csapatukat: most Steiner halfol és Sztancsik a jobbösszekötő, Orth centert, Ember pedig balösszekötőt játszik. A változtatás használ ; a fedezetsor most már nagy elánnal támogatja az egymást jól megértő csatárokat; az első félidőben megsérült Orth is visszanyeri teljes akcióképességét és megindul az eredményes rohamozás.
    A 37. percben Oláh szabadrúgását Orth fejelni akarja, de elnyomják, a labda azonban róla Ember elé pattan, aki a labdát magas lövéssel okosan emeli a kispesti védelem fölött a kapuba (2:1).
    A 35. percben Oláh újabb szabadrúgása ismét Orth felé tart, aki most már biztosan fejeli kapura, de Dénes hátranyúlva kikanalazza. A budaiak gólt reklamálnak — persze hiába — és egyesek eléggé el nem ítélhető agresszivitással támadnak a bíróra. A bíró tétova, előbb Kalteneckert állítja ki, de ennek az ítéletének később nem szerez érvényt és végül is a leginkább támadó fellépésű Oláh kiállításával oldja meg a problémát. A budaiak ezzel, a népszerűség növelésére legkevésbé sem alkalmas szépséghibával folytatják a játékot, mégpedig olyan lendülettel, hogy a 40. percben sikerül kiegyenlíteniök. Sztancsik jobbról középre fejeli a labdát, a nem jó helyzetben levő Orth átengedi balra, ahonnan Ember belövi Most a kispestiek reklamálnak orszájd címén, de a bíró ezt a helyzetet is jól ítéli meg és megadja a gólt.
    Bíró: Barna Béla

    Sporthirlap, 1929. november 25.