magyarfutball.hu

Újpest FC - Nemzeti SC 5 : 3

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 15. forduló
attendance:
  1. Az Est: 3.842
  2. Nemzeti Sport: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.12, 20:49
    Ujpest—Nemzeti 5:3 (0:1)
    A Nemzeti kétszer vezetett, 11-est hibázott 0:1-nél , Ujpest csak az utolsó negyedórában kerekedett felül
    Góllövő: Szenes, Spitz, Szenes, Avar, P. Szabó, Török V., Avar, Török N. (11-esből)
    Ujpest, 5000 néző. Bíró: Barna.
    Ujpest: Huba — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Köves, Sáros —Török, Avar, Possák, Spitz,
    P. Szabó.
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Török— Hossó, Buza, Belcsik — Odry, Vadas, Szenes, Bihámy, Ormos.
    Ujpest kezd és Avar lövése rögtön eljut Gallináig. A Nemzeti ellentámadását Odry vezeti, a beadást Borsányi elveszi Ormostól. Megint Avar lő, Gallina kiejti, Spitz elkotorja előle a labdát, az üres kapu elé ad, Török kivágná, de Possák talpal és alig araszszal pattan kapu fölé a labda! Ujpest passzai elakadnak a sárban, a közönség adja is a tanácsot:
    — Magasan! Spiccel!
    A Nemzeti egyszerűbben, de hasznosabban játszik. Támad s a 8. percben — gólt ér el.
    Vadas 18 méterről laposan, élesen, váratlanul lő, Huba a csusszanó labdára jól vetődik, de kiejti, Szenes ott van s beszúrja. (0:1).
    Ujpest erősít, Possák elől haza adnak, a labda elakad, Gallina rádobja magát, P. Szabó belerohan s bár semmi reménye sincs a labdára, rúg Gallina hátába.A kapus ott marad, de hamar talpraáll s így nincs szükség a készülődő pótkapusra, Flórára. Hubának van dolga, majd Török jó lövése közben vét faultot Avar. A Nemzeti tovább is veszélyesebb. Ormos éles lövését Huba csak kiütni tudja, a kavarodás során a bíró füttyje tisztázza a helyzetet. A 18. percben Possák akciójából Avar mellé lő. A 20. percben Szidon emlékére szünetel a játék. A 24. percben esik az első korner: Török rúgja, Avar és Possák egyesült erővel fejeli félre. Bihámi lövését Huba fogja. Possák a 16-oson lyukat rúg. A kapusok hosszú labdákat kapnak, sokat kiejtenek ezekből is, de nincs következmény. A 29. percben Bihámy ívelt lövése kapulécről pattan vissza, Odry jó helyzetben faultol. A 30. percben Dudás a 16-oson belül egész érthetetlenül, kézzel elpenderíti Bihámyt. Gólveszélyről szó sem volt, de csak a faulton lehet csodálkozni, az ítéleten nem.
    Ormos rugja a 11-est, de most nem olyan jól, mint a mult héten a Hungáriának: az alig helyezett magas lövés Huba felnyujtott kezét érintve jut — a kapu fölé.
    A kornert Avar tisztázza s az ujpestiek most kezdenek eszmélni rá, hogy mekkora veszélyen estek is túl — szerencsésen. Tovább is a Nemzeti van azonban frontban. Ormos veszélyes, Huba a lábára vetődik s rúgást kap. A kapus felugrik s a csatárhoz vágja a labdát, amiért bírói figyelmeztetést kap. A bíró feldob a 16-oson belül. P.Szabó szabadrúgását Gallina kiejti, Avar elszedi előle. Török lő, a kapus javít. P. Szabó lövése a 6-oson elakad a sárban, Possák rajta van, de nem bírja kirúgni a labdát a sárból Hossó lába megrándul, sántikál egy darabig. Avar a 42. percben lő, a labda Török kezén akad
    A bíró 11-est ad. Avar fut neki és az égbe vágja!
    Aztán már hiába fogja a fejét. Egyenlítés nélkül ér véget a félidő.
    Élénk iramban indul a II. félidő. P. Szabó bead, Avar fordulásból puhán lő, Gallina biztosan fogja. Spitz beadása is a kapusé. Szenes labdája foglalkoztatja Hubát. Sáros szabadrúgásának sem jó az iránya, pont a kapus ölébe száll. Jó Nemzeti-támadást tévesen állít meg a bíró sípja. A 9. percben Bihamy Borsányi alá fekszik,
    a szabadrugást Avar laposan a sarokra lövi. Gallina vetődik, kiüti, de itt is résen áll Spitz, a lesipuskás és ugyanúgy, mintelőbb Szenes, besodorja a gólt. (1:1).
    Ujpest, a közönség hangos biztatásától kísérve, támad most. Avar szabadrugása a falról kornerre pattan, ezt Gallina teszi ártalmatlanná. A 15.percben Ormos szabadrugásából korner lesz, ebből semmi. Utána P. Szabó támad, beadását Gallina bátor öklözéssel üti le Avarék fejéről, Borsányi rögtön a kapu elé adja ujra, Gallina megint tisztáz. Hossó faultol. Avar bombaszabadrugása a kapufa tövéről vágódik vissza, Spitz hiába nyúl a labda után. Pech, de a folytatás még magyobb: a 18. percben Odry bead, Vadas fejjel továbbít,
    Szenes fordulásból lő, a könnyű labda a kapu előtt megcsúszik s a térdelő Huba mellett gólba megy. (1:2).
    Bihámy megsérül a kezén, pár percig kötözik. Ujpest kezd ráébredni felelőssége tudatára s erősíti az iramot. Borsányi indítja a finist. A kis szőke half innen kezdve mindenütt ott van, minden labda az övé s mindent jól küld előre. Keresztlabdáját P.Szabó jó helyzetben hibázza. Közeli Avar-bomba arasszal kerüli el a sarkot. Belesik a 21. percben faultol a taccsvonal közelében.
    Török élesen lövi a labdát a kapu elé, éppen Avar fejére, ahonnan védhetetlenül repül pont a bal felső sarokba. (2:2).
    Az ujpesti közönség ujra megtalálja a hangját s a Nemzeti most nem jut szóhoz. Török hazaadásokkal tisztáz. A Nemzeti-védelem egy ideig még jól állja az egyre erősbödő ujpesti nyomást, de az ujpesti halfsor — elsősorban Borsányi révén — mindjobban feljön s az utolsó negyedórára meginog a Nemzeti.
    A 32. percben Spitz kiugratja P.Szabót, a védelem lemarad s a szélső közelről a túlsó sarokba gurít. (3:2).
    Ujpest végre vezet. A siker egész csodálatos módon felfokozza Ujpest küzdőképességét s játékát is. Egy perc sem telik bele a gólba , Possák száguld előre, mikor elakad, ő is balra rugja ki a labdát, P. Szabó most centerez, a kapu előtt keresztben sikló labdát Török csaknem a kornervonalnál éri el s közelről, de lehetetlen szögből, a kapus és a kapufa közti kis résen bevágja.(4:2).
    Ez volt az igazi meccsdöntő labda
    s Török méltán kapja társaitól a gratuláció különféle formáit. Két perc mulva hasonló helyzet nyílik ujra a szélső előtt, de most nem áll meg a labda a sárban, elcsúszik, csak beadni lehet s ezt Gallina hárítja. A szélső belejön, megint lő, mikor centerezni kellene. A Nemzeti feljön,
    Szenes ofszájdgólt rug, fütty után.
    Possák—P. Szabó támadást Gallina kornerre ment. Ujpestnek most kezd végre menni a játék. Gyorsak lesznek az akciói és minden kijön. Török beadása a fejekről balra ível, P. Szabó kapásból lő, Gallina nehezen véd. A 39. percben
    Avar, Ujpest tankja viszi a labdát a sárban, a Nemzeti-védelem passzt vár, a váratlan 16 méteres bomba akadálytalanul köt ki a jobb felső sarokban. (5:2).
    A Nemzeti még egyszer megembereli magát. A 41. percben egy beadásra
    egyszerre ugrik Huba és Szenes, Huba kiöklözi a labdát, amely elszáll, viszont Szenes ott marada fejét fogva. A bíró 11-est ad, amit a bekk Török a léc alá küld. (5:3).
    Az ujpesti közönség heves tüntetésself ogadja a bírónak ezt a kívülről nem eléggé indokoltnak látszó ítéletét s az utolsó percek izgalmasabbak a nézőtéren, mint a pályán.
    Bányai, Ujpest trénere: 2:1-ig nagyon nehéz meccs volt. Azután biztosan nyertünk. A csapat hétről-hétre javul.
    Holits, a Nemzeti trénere: A mérkőzés nagy részében a csapatunk talán még többet támadott, mint az Ujpest. Tíz percre a végén visszaesett és ezt használta ki jól az Ujpest. Avar volt a főrészese az Ujpest tízpercének.

    Nemzeti Sport, 1931. március 9.