magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Hungária FC 2 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 14. forduló
attendance:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.05, 21:43
    Nemzeti—Hungária 2:1 (1:1)
    A talaj nem volt reális, de az eredmény ezen a talajon az
    Góllövő: Kalmár, Ormos (11-esből). Czétényi
    Millenáris,4000 néző. Bíró: Szél.
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Buza, Belcsik — Odry, Vadas, Ormos, Bihámy, Czétényi. Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Kompóti, Wéber, Sebes — Varga, Barátky, Sárvári, Kalmár, Híres.
    A Nemzeti kezd s azonnal erős iramban indul a játék. Két Nemzeti-korner fenyeget. A Hungária az 5. percben jön előre. Híres leszáguld a vonalig, ivelt beadását a 6-oson teljesen tisztán álló Varga angol nyugalommal a kapu mellé gurítja. Pedig holtbiztos helyzet volt. Odry bombáját a 7. percben Ujváry bravúrosan tolja léc fölé. Szép baloldali akció tisztára játsza Vadast, a csatár lövését azonban a sár lefékezi és a vetődő Ujváry el tudja csípni a sarok előtt.
    Czétényi oldalról külső hálóra lő, közben összeütközik Mándival, megsérül a karján és elhagyja a pályát.
    Mándi kezére felpattan a labda, s a bíró igen helyesen int, hogy szándékosságról szó sem volt. Viszont a 12. percben Belcsik keresztlabdáját Odry befejeli a 6-oson álló Vadas elé, akit remek helyzetében Mándi hátulról erősen 11-es ízű módon lök el. Jó ötpercnyi szünet után tér vissza Czétényi felkötött kézzel. A 17. percben Varga a külső hálóra lő. Czétényi szépen centerez, Ormos rögtön lövi, Ujváry vetődve állja útját a lapos lövésnek, róla a 6-osra pattan a labda, ahonnan Mándi az utolsó pillanatban küldi taccsra a belsők elől.
    Török megrúgja Sárvárit a térdén, ettől kezdve sántikál a Hungária-center.
    Gallina kornert hárít. Elég sok a fault, de egyik csapat sem vethet semmit a másik szemére. Kicsit lanyhulni látszik az iram s a Hungária-csatársor ügyesen kihasználja a Nemzeti-védelem pillanatnyi megállását.
    Varga a 31. percben ívelten centerez a 6-osra, Kalmárra senki sem vigyáz s a szőke, magasan felemelkedő fejről menthetetlenül száll a balsarokba a Hungária vezető gólja. (0:1).
    A gól megzavarja kissé a kedélyeket. Híres robog, Flóra utánarúg. Híres reklamál, majd a Buzának adja vissza a kölcsönt. Híres ingerültségét meg lehet ugyan magyarázni, de a „belépés” nagyon szembetűnő volt. Buzát kiviszik, kavarodás,
    Hírest kiállítja a bíró, majd utána — a tribünről meg nem állapítható okból — Törököt is. Percekig tart, amíg az ügy elintéződik. A Hungária egyelőre nem változtat összeállításán, a Nemzeti azonban átcsoportosít. Odry megy hátra bekknek, Ormos pedig kimegy a jobbszélre. A hangulat a tribünön is izzik. Parázsi verekedés támad a szembenálló pártok között. Rendőri beavatkozás. Közben Kalmár ofszájd gólt lő. A 39. perc: egyenlítés.
    A Nemzeti-balszárny passzolgat. Bihámy Czétényihez akar adni, a labda Nagy kezén akad meg. Hendsz, 11-es, Ormos középmagasan a jobb léc mellé vágja. (1:1).
    Megint faultok csúnyítják a játékot. A 42. percben Hossó átvág balra, Czétényi közeli lövését Ujváry szépen fogja vetődve. Barátky páros lábbal ugrik, újabb izgalmak a tribünön. Kalmár egyedül próbálkozik, de az elszánt Nemzeti-védelemmel nem boldogul. Vége a félidőnek.
    A Nemzeti új dresszben jön ki, a Hungária ahogy bement, mosdatlanul. Kalmár két jó lövése nyitja meg a félidőt, Gallina szépen védi őket. A 6. percben
    Vadas szép kiadását Czétényi futtában hibátlanul veszi át mellel, a talaj előtte egész jó, a gyors szélsőnek senki sem ér nyomába s a közeli, jobblábas lövéssel szemben Ujváry tehetetlen, a labda akadálytalanul köt ki a tulsó léc mellett. (2:1).
    A Hungária most Barátkyt balszélre állítja, Sárvári a balösszekötő, Kalmár a jobbösszekötő helyét foglalja el. Sárvári kornert szerez. A 10. percben Barátkyt gáncsolják a 16-oson, a szabadrúgás beakad a falba.
    Kalmár a magja most a Hungária egyre élénkülő támadójátékénak.
    A 12. percben Vargát indítja, a beadást jól lövi Wéber, Gallina véd. Nagy és Czétényi összegabalyodik, a bekk megfogja a kis szélsőt, hogy el ne essen, de épp a fájós karjánál, ami nem tesz jót neki, mert kiáll (13-ik perc) s amikor bepólyált karral megint visszajön, többé már nem számít teljesértékű harcosnak. A Hungária most ostrom alá veszi a Nemzeti-kaput.
    A sárban most már mindenki csak botorkál, csak Kalmár gyúrja még mindig változatlan frisseséggel. Egyedül megy át, alig bírja a mindent beleadó Nemzeti-védelem megakasztani.
    A Hungária támad, de a Nemzeti-védelem minden labdán rajta van. Ormos még előre is lendül, remek labdát vág át balra Czétényihez, de az egyik kezével a másikat tartó csatárt Nagy könnyedén utoléri. A Hungária támad, de nincs akciója. A szélsők alig kapnak labdát. A Nemzeti előretörése kornert hoz. Barátky előtt megáll a labda, a bomba túl magas. A 30. percben ugyanő jól ad be a balszélről, Gallina rádobja magát a labdára, de kiejti, Kalmár ott van már, de Gallina egy gondolattal gyorsabb és javít. A Nemzeti beszorul, Czétényi is hátul van s taccsra rúg. Gallina kornerre ment, azután újra egy-két Nemzeti-csatár keveri elől a sarat. Az utolsó tíz percben némi késés után mégis csak jön a Hungária finise. Varga esik.
    A 37. percben indul a Hungária kornersorozata. Barátky remekül rúgja, újabb korner lesz belőle, ez átszáll a tömeg feje fölött, a hátulról beugró Kalmár bombafejese mellé pattan. A 39. percben megint korner, megint Barátky íveli, Sárvári lövése a lábak közt újra kornerre megy. Ezt Gallina kiöklözi Még 5 perc! A 6-oson kavarodás. Nagyon esedékes a 11-es. Sárvári esik is a 6-oson, de a bíró nem hallgat a reklamálásokra. Ormos megint előrehozza a Nemzetit, Czétényi még lő is. A 43. percben Vargát nyomják, esik, közben kirúgja a labdát. A bíró kornert ad, noha az (!) nem volt. A korner után újabb nagy kavarodás. Barátky kétszer lő közelről, mindig emberbe akad. Még egy Barátkyszabadrúgás, Gallina, ezt is fogja és vége.

    1931. március 2.