magyarfutball.hu

Újpest FC - Bástya FC 5 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.05, 22:06
    Ujpest-Bástya 5:1 (3:1)
    A szegedi csapat nem kényszerítette erőlködésre a lilákat
    Góllövő: Avar, Wahl, Spitz, Spitz, P. Szabó, Avar
    Ujpest, 3000 néző. Bíró: Halász Jenő.
    Ujpest: Huba — Dudás, Ligeti — Borsányi, Köves, Szalay — Török, Avar, Sáros, Spitz, P. Szabó. Bástya: Benedek — Sirály, Emőd — Tóth, Kurunczy, Riesz — Hernádi Körösi, Wahl, Harmat, Korányi.
    Ujpesti támadásokkal indul a játék. Sáros szép fejese ad első ízben munkát Benedeknek, majd Ligeti szerelése után Avar labdáját P. Szabó mellel teszi maga elé és iszonyú rohanással lendül előre, de Sirály könyörtelenül elkaszálja. Az ívelt szabadrúgást ismét Sáros fejeli kapura, de Benedek, bár más irányba mozdult, kinyújtott balkezének a tenyerére engedi a labdát s elcsípi, mielőtt a gólba jutna. „Muris” védés volt. A Bástya szép támadása ofszájdba fúl, Török lefutása pedig az első kornert hozza a 6. percben. A rúgás után a labda ott pattog a kapu előtt. Köves lövése akad,
    Szalay erre Avar elé játszik, aki ballal a kapu bal alsó sarkába küldi az első gólt. (1:0).
    Benedek vetődése elkésett. Hernádijó helyzetbe jut, de Ligeti kornerre szereli. Tóth fejese viszi kapu elé a labdát, amit Harmat továbbít. Huba, látva a veszélyt, kiugrik a labdára, de vele esik Harmat is.
    A labda valahogy Wahl elé gurul, aki bepöccinti a hálóba. (1:1).
    8. p. Ujpest ostromba fog. Avar lövése elakad, Sárosét Benedek fogja. A Bástya pillanatra megtöri az ostromot s Köves hendszet vét a 16-oson belül, de a bíró nem látja s megkönnyebbül a half. Az ujpesti ostrom folytatódik erre. Sáros fejesét Benedek akasztja, a labda a vonalon áll meg s nagy üggyel-bajjal rúgja el a védelem a veszélyes pontról. Különben nem sok szépet láthatunk s a játéknak nincs komoly irama. Török centeréből Riesz kornert csinál, amit Kurunczy fejel ki. A 20. perc érdekes. Avar jól megy a labdával, Töröknek ad, a szélső befelé továbbít, de a labda akad. Átkerül balra s P.Szabó lövését Benedek üti ki. Tóth előrevágja, Hernádi kitűnő pillanathoz jut, de ront. Tóth hendsze után Benedeké a labda s a szegedi kapus fogja P. Szabó félmagas lövését is. A kirúgás azonban nem messze viszi a labdát. Körösi faultol a 23. percben s a 16-osra ívelt labdát Avar balra fejeli tovább. Spitz ráfut, fejelni ugrik, mialatt Benedek kifelé tart a kapuból.
    A labda Spitz fejéről az ellenkező sarokba gurul, de a csatárt közben Sirály arcba rugja. (2:1).
    Spitz kiáll s a mentők veszik kezelés alá megrúgott arcát. A játék most nagyon tartalmatlan, bár változatosabb. Ujpest nem játszik igazán, a Bástya csatársora pedig nem tud mit kezdeni. Török ballal fölé lő, Dudás két szép szabadrúgása nagy tapsot arat. A 31. percben Spitz agyonragasztott arccal visszatér s a következő pillanatban már
    ofszájd gólt rug,
    amit azonban a bíró nem ad meg. Spitz erre P. Szabót futtatja s a szélső a pompás helyzetben levő Avar elé tálalja a labdát. Ricsi azonban addig vezeti, míg Benedek rádobja magát a labdára s menti a helyzetet. A 35. perc szerencsésebb. Spitz két ember közül húzza ki a labdát a félvonalnál s mintaszerűen szökteti szélsőjét.
    P. Szabót hiába üldözi Sirály, mert a szélső a vonalig fut s onnan hátragurít Spitz lábához, melyről az ellenkező sarokba perdül a gól. (3:1).
    Szép volt! A Bástya rohama végén Wahl nagy lövését pompás vetődéssel tolja kornerre Huba s kissé frontban is marad a szegedi csapat, Wahl ofszájd, majd Emődi szabadrúgása és Hernádi magas labdája foglalkoztatja az ujpesti kapust, Riesz pedig messziről fölé küldi a labdát.
    A 41. perctől ismét Ujpest irányítja a játékot. Sárost kitűnő helyzetbe hozzák társai, de addig vezeti a labdát, míg emberbe akad. Az utolsó támadás végén Avar lő mellé.
    Kezdés után Sáros lövi mellé az első labdát. Példáját Spitz és Avar követi, P. Szabót pedig kornerre szerelik. Benedek húzza le a labdát, de alig rugja ki, máris Sáros fejelhet kapura, de hibáz. Erre Korányi jut kitűnő helyzetbe, de a fiatal szélső bevárja Borsányit s korner lesz a támadás vége. Hosszú fejelgetés folyik a kapu előtt, míg elkerül onnan a labda, ekkor viszont Spitz kezét éri. A szabadrúgást Sirály küldi kapura, de Huba védi. A 8. percben Borsányi Avar elé játszik, akinek lövése balra tart. A szemfüles Spitz jól helyezkedett s belövi a labdát, de lesállásban volt, így nem érvényes ez a gólja sem. Színtelen, eléggé eseménytelen a játék, mert az ujpesti csatársor nem játszik teljes gőzzel. Törököt kornerre szerelik. A nézőtér csendjét csak a taccsbíró változtatja viharos lármásra, mert Törököt lesállás miatt inti le, amikor égbekiáltó hibát követ el integetésével. Sajnos, a bíró igazat adott neki. Talán ez teszi kissé dacossá az ujpesti csatárokat? Vagy inkább Sirály luftja ad alkalmat arra, hogy a 14. percben eredményt érjenek el? Inkább ez utóbbi.
    Sáros balra adja a labdát, P. Szabó rohanva kanyarodik a kapu elé s Benedek fut rá. A kapus azonban mellé rúg a labdának, mely így akadálytalanul gurul a hálóba. (4:1).
    Ujpest erősít. Sáros fejese remek, de mellé megy. Avar, majd Török lövését csak vetődve védheti a kapus, közben Sáros mindkétszer belerohan. A Bástya heves rohammal felel. Sőt a bírói fütty után Wahl a hálóba is juttatja a labdát. Riesz nagyot esik a 18. percben s balszélre megy, míg Harmat halfol tovább. Sok, komisz fault tarkítja a játékot, amit a bíró nem mindig vesz észre. A 24. percben az Ujpest jobbszárnya támad, Török beadása akad, de
    Avar feltalálja magát s fordulva ballal a jobb alsó sarokba küldi az utolsó gólt. (5:1). Riesz visszamegy a halfsorba. A Bástya már nem bírja a harcot. Sarokrúgás után nagy rugdosás folyik a kapu közelében. A nagy harcban Emődi taccsra rúg magas labdát s az az egyik rendőr fejére esik, ami viharos derültséget kelt a nézőtéren. Az első igazi öröm a félidőben! És utána következik a másik, Hernádi elrohan s futtából remek lövést küld a kapura, amit csak a levegőben úszva csíphet el Huba, gyönyörű védéssel. Nagy tapsot kap érte. A játék most — 30. perc körül — hullámzóbb. A 35. percben azonban Török betolja a labdát . Avar szörnyű erejű lövése a kapufáról pattan a kapu mögé. [/quote
    Nemzeti Sport, 1931. március 2.
     
  2. avatar: heimo