magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Kispest FC 5 : 3

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.21, 23:42
    Nemzeti—Kispest 5:3 (1:1)
    A Nemzeti a második félidő elején fölényes játékkal biztosította be győzelmét
    Góllövő: Bihámy, Steiner, Czétényi, Bihámy, Czétényi, Bihámy, Steiner, Fürstner
    Millenáris, 1000 néző. Bíró: Gombos.
    A bíró füttyére a következő két csapat bújt ki az alagút száján: Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Odry, Belcsik — Rázsó, Vadas, Ormos, Bihámy, Czétényi.
    Kispest: Dénes — Rozgonyi, Császár — Keresztes, Purczeld, Csendes — Paczoday, Fürstner, Harmat, Darvas, Steiner.
    A Nemzeti kezdi a játékot s Ormos kitűnő passzai tűnnek fel. A veszélyes Czétényi a 3. percben az egyikkel elugrik, sőt gólt is rúg, de a határbíró téves jelzésére a bíró lesállást ítél. Harmat első s talán egyetlen kitörése, fölé lövése a válasz, majd utána sűrű egymásutánban mindent ofszájd címén állít meg a bíró. A Nemzeti irányítja a játékot, de az iram lanyha, nem is lehet nagy, hiszen minden támadást fütty akaszt meg. A Nemzeti kapuja felé csak Harmat egy-két messziről megvágott labdája jut el, viszont a 14. percben Rázsójól bevált, régi trükkel fut el Császár mellett, de a beadása Dénesé. Uj támadás kornert hoz, amit a védelem hárít s Darvas jó labdája most csakugyan lesben találja Steinert. Czétényi csak a bíró szerint, Ormos azonban valóban ofszájd, de Steinert már újra tévesen fújja le a félvonalon levő bíró. Ormos áttörése után az ofszájdra jutott Bihámyt nem fújja le s a csatár mellé lő. Rázsót azonban újra tévesen állítja meg. Már a 23. percben vagyunk, de még semmit sem láthattunk mást, mint — leginkább tévesen megítélt — ofszájdot! Természetesen jó játékról szó sem lehet ilyen körülmények között. Szabadrúgást is tévesen ítél a bíró a Nemzeti ellen, melynek védelme rögtön előre küldi a rúgás után a labdát.
    Czétényi fut el vele a 26. percben, jó érzékkel íveli át jobbra, ahol Vadas és Dénes rohan rá. A csatár elkotorja a kapus elől a labdát, mely a kapufa tövének gurul s onnnan visszapattan.
    Bihamy ott terem s a hálóba továbbítja. (1:0).
    Erőtlen Kispest-rohamok után ismét a Nemzeti támad, de Rázsó lefúvása ismét a bíró hibáit szaporítja. A 30. percben középről hirtelen hosszú labdát kap Steiner s mindenki azt hiszi, hogy a bíró most is ofszájdot ítél, ezért a védelem nem is nagyon igyekszik beleszólni a dologba. A fütty azonban most elmarad, — nem is volt ofszájd — a szélső hirtelen a 16-oson terem, ahonnan a túlsó kapufa tövéhez küldi a labdát.
    Gallina vetődése elkésett s így nem tudja megállítani a háló előtt. (1:1).
    Kissé hullámzóbb lesz a játék. Kispest is élénkült, érdemesebb esemény azonban csak a 36. percben akad, amikor Vadas lövése zúg el a kapu mellett. Dénes parádés vetődéssel kíséri el a célt tévesztett labdát. Steiner lefutása kornert jelent, de a szélső kapu mögé rúg a sarokról. Gallina most többször beleszól a játékba s Paczolay félmagas lövését szépen védi. Az iram most már teljes, de a kispesti ostromot Gallina öldözése kivégzi. Néhány jó támadást vezet még mind a két csatársor, mielőtt a félidő szünete következnék.
    Kispest-támadásokkal indul a játék. A 3. percben azonban már Bihary ad remek labdát Czétényinek, aki a jobb felső sarokra küldi. Dénes igazi kapusra valló bravúrral ugrik érte és elfogja a hálóba tartó labdát. Gyönyörű produkció volt. Kispest rohama után Vadas lövését kornerre védi a kapus, de utána Ormos ofszájdja rontja a helyzetet. A következő támadás végén azonban a center teljesen egyedül kerül szembe a kapussal, de nekirúgja a labdát. Sőt, amint az eléje pattant, újra Dénes ölébe gurítja. A nagy helyzet kimaradt, de a 6. percben megszületik a Nemzeti vezető gólja.
    Czétényi elé száll a labda, a védelem pillanatig reklamál, ami még jobb helyzetbe hozza a szélsőt, aki jó lövéssel küldi hálóba a labdát. (2:1).
    A Nemzeti most ostromba kezd. Dénesnek nehéz feladatokat kell megoldania, de jól védi Bihámynak a kapufa tövéhez tartó labdáját s tigrisugrással hárítja el a veszélyt. A 12. percben Rázsó kornerét is elhárítja a kispesti védelem, de minden hiába, mert a Nemzeti nyomása alól csak pillanatokra szabadulhat a kapu. Sőt a 15. percben
    Ormos tökéletes helyzetbe hozza Bihámyt, aki néhány métert fut a labdával s 6—8 méterről biztosan küldi a kapu jobb oldalába a harmadik gólt. (3:1).
    A gól után lanyhább lesz valamivel az iram s a Kispest is szóhoz jut. Paczolay szép beadása azonban kárbavész s újra a Nemzeti irányítja a játék menetét. Ormost jó helyzetben löki Rozgonyi s így hárul a veszély, majd meg a center ofszájdra kerül. Nem igen száll azonban messze a labda, máris a Nemzeti balszárnya előtt gurul a kapuvonal felé. Czétényi utánaveti magát, Rozgonyi meg keresztezi a szélsőt. Be is éri s bár elrúghatná a labdát, inkább a szélsőt akarja meglökni. Czétényi azonban elsiklik mellette, a labdát is elcsípi még a vonal előtt segészen hegyesszögből a meglepett Dénes kapujába vágja.
    A kapus keze éri a labdát, de fogni nem tudja. (4:1). 22. p.
    Sőt Dénes a gól után a kezét is fájlalja. Kispest nem tud szóhoz jutni. A Nemzeti jó támadásokat vezet s beszorítja ellenfelét. A 24. percben Vadas átvergődik a védők seregén, Rázsó elétolja a labdát, aki élesen, félmagasan centerez.
    A labda elcsúszik Dénes fájó kezén balra, ahonnan Bihámy a hálóba emeli. (5:1).
    Ormos nagy lövését kell védenie kezdés után a kispesti kapusnak, majd Belcsik keresztbe ívelt labdáját fejeli Vadas a kapufa tövének. Rázsó kornere után Belcsik magasan kapu fölé küldi a labdát. A kispesti balszárny támad erre. Hossó szereli ugyan, de a labda a pirosak jobbszárnya elé kerül s Belcsik hazaadással akarja megoldani a helyzetet. Gallina rárohan a kifelé tartó labdára s a vonalon sikerül is elrúgnia, de a bíró helytelenül kornert ítél. A labda csak éppen a vonalig ért, de korántsem volt azon túl teljes terjedelmével. A kornert kitünően rúgja Paczolay a kapu felé s Gallina kiüti a labdát, mely Keresztes elé kerül. A szőke half újra Paczolaynak adja, aki megint szépen ívelt a kapu elé. Gallina most is elöklözi a csatárok feje elől, de éppen a középrehúzódott
    Steiner elé, aki ballal a sok játékos között is a hálóba vágja. (5:2). 28. p. Kispest együttesét felrázza a siker, a Nemzeti pedig nem bírja már eléggé az iramot. Belcsik szabadrúgása után ugyan Rázsó kornert is rúg, de újra Kispest támad. Semmi rendszer sem fedezhető fel ezekben a támadásokban, mégis a 34. percben
    a labda Fürstner elé kerül a 16-osnál s a csatár megszúrja csőrrel, hogy az csak a háló bal sarkában áll meg. (5:3).
    Továbbra is nyílt a játék és Kispest nagyon élénk. A 37. percben Ormosjól ad Bihamy elé egy labdát, a csatárt Császár szereli, de nagy ütést kap s elterül. A labda kapu mellé fut s a földön fetrengő Császár körül nagy tumultus támad. A bíró rendet teremt már, amikor a nézők közül valaki odarohan a játékosok közé s Rozgonyit akarja megütni. A játékosok, majd rendőrök vezetik el az idegent, hogy a tribün alatt igazolják. Kitűnik, hogy Bihámy bátyja rontott be a pályára, hogy öccsét megvédje a kispesti bekk ellen. Két perc sem telik el, már újra indul a játék, de közben a tribün alatt, ahová a rendőrök vezették a botrányt okozót, parázs verekedés támad. A rendőrök erélyesen állítják helyre a rendet pár perc alatt, a pályán pedig vátozatos játékkal telik el a néhány perc. A váratlan incidens megzavarta a nagy iramot s már egyik fél sem tud veszélyessé válni.

    Nemzeti Sport, 1930. december 7.