magyarfutball.hu

Budai 11 - Pécs-Baranya FC 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.15, 20:47
    Pécs-Baranya—Budai „11“ 1:0 (1:0)
    A Budai „11“ már a startnál elvesztette a meccset - olyan tartalékosan állt fel
    Góllövő: Palkó
    Millenáris-pálya, 3000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Pécs-Baranya: Biri — Rédei, Kővári— Palkó, Somogyi, Foór — Kovács, Teszler, Kautzky, Erdélyi, Kocsis.
    Budai „11”: Fábián — Wéber, Ligeti — Schuszter, Kárpáti II., Hauser— Schmidt, Sztancsik, Ember, Czumpf, Tárnok.
    A két együttes megismételt mérkőzése ugyanúgy, mint a megsemmisített csonka meccs egy gól különbséggel dőlt el a pécsiek javára. (Az első meccs 2:1-re állt a pécsiek javára, mikor a vihar miatt félbeszakadt.) A mellékkörülmények azonban most mások voltak, mint akkor.
    A Budai „11” ugyanis ezúttal már a startnál elvesztette a mérkőzést, miután sérültjei és betegjei miatt négy tartalékkal volt kénytelen kiállni, sőt egy ötödiket, a multkori meccsen kiállított Lykát is mással kellett pótolnia.
    Az egyhetes eső ellenére
    feltűnően jó állapotban levő pályán
    a Budai „11” kezd és mindjárt támadásba lendül, a belsők elől azonban Rédei energikusan ment. A választámadásnál Wéber paríroz a pécsiek balszárnya elől. A 3. percben Foór faultolja Schusztert, utóbbi szabadrúgását Tárnok a kapu elé centerezi és Sztancsik éles fejesét Biri csak nehezen fogja. A 4. percben Tárnok fut le, középre adott labdáját Ember kapásból remekül küldi kapura, de Biri biztosan véd. Váltakozó küzdelem alakul most ki.
    A Baranya azonban stílusosabban és szebben játszik, mint a fürgén, de rendszertelenül támadó budai csapat. A 7. percben
    Kautzky remekül kiszökteti Kovácsot, akinek lövését Fábián vetődve tudja csak fogni.
    Jól induló budai támadást Ember ront a 16-oson belül, majd Kárpáti II. húsz méterről mellé lő.
    A 10. percben Hauser fejjel olyan röviden játszik haza, hogy Fábián kifutva is alig tudja elcsípni a szemfüles Kovács előtt a labdát. A 12.percben Somogyi 40 méteres szabadrúgása Wéber fejéről hátrafelé perdül a kapura, de Fábián a helyén van. A következő percben Kautzky ismét nagyszerű labdát ad Kovácsnak, a szélső pontos centerét Teszler a jobbsarokra lövi, de Fábián vetődve ezt is védi. Rögtön rá újból Kautzky teremtjó helyzetet két összekötőjének, Fábián azonban ki futva lábbal ment előlük. A 15. percben
    Tárnok fut le és kornert forszíroz ki, a sarokrúgást azonban Ember nagy erővel mellé fejeli. A 16. percben Hauser újabb rossz hazaadását Wéber éppen hogy csak menteni tudja. A 20. percben nagyot téved a bíró, Erdélyit nagyszerű helyzetben ofszájd címén állítja meg, holott messze volt attól. A 21. percben Ember eltalpalja Rédei elől a labdát és kitör, de Biri kifutva ment.
    Ember, amint hozzákerül a labda, mindjárt lő, de mindig messziről, úgyhogy nincs sok értelme. A 24. percben Teszler kapura irányított labdájára Kocsis ráfut, de az ötösről kapásból toronymagasan fölé vágja. Jól induló budai támadás Czumpft faultján akad meg, a másik oldalon pedig Teszler gurít mellé. A 30. percben Kővári alaposan elfaultolja Schmidtet, mire a bíró figyelmezteti. Rögtön rá Palkó centerét Kautzky kapásból továbbítja kapura, de gyengén, úgyhogy Fábiánnak nincs nehéz dolga. A 34.percben Somogyi balra előretör, centere nagy kavarodást okoz, Ligeti azonban energikusan ment. A 38. percben nagy helyzetet hagy ki a Budai „11”. Palkó, Rédei, majd Biri, közös hibájából Tárnok kétszer is elkaparintja a védők elől az ötösön a labdát, de mindkét alkalommal Biribe lövi, másodszorra
    a fekvő pécsi kapus testéről pattan ki kornerre a labda.
    A 40. percben újabb kornert ér el a Budai „11” Kővári hibájából. Ez nem hoz eredményt. A 42. percben Kárpáti II. éles lövése a ballécről pattan vonalon túlra.
    Már-már úgy látszik, hogy eredmény nélkül végződik a félidő, amikora 43. percben Palkóhoz kerül a labda, a pécsi jobbhalf befelé driblizik és megunva csatárai gólképtelenségét, mintegy 25 méterről ballábbal megvágja a labdát, Fábián elnézi, nem is nyúl utána és ígyaz akadálytalanul süvít a jobbfelső sarokba. 1:0.
    Nagy kapushiba volt. Mezőnyjátékközben ér véget a félidő.
    Pécs-Baranya támadásával indul a második félidő. Kautzky átmegy az egész védelmen, végül azonban mellélő. A 3. percben Ligeti faultolja Kovácsot a 16-os előtt, Palkó szabadrúgása azonban kapu mellé jut. A választámadásnál Rédei faultolja Czumpfot, ugyancsak a 16-os vonal közelében, Ligeti lapos szabadrúgása Biri biztos zsákmánya. A következő budai támadást Kővári fejjel menti, majd a 10. percben a lefutó Kovács kapura menő veszélyes centerét Fábián remekül lehúzza. A 13. percben Kocsis alaposan belerúg a labda helyett - Ligeti lábába.
    A budai bekk összeesik, kiviszik,
    Hauser megy helyére. Tíz emberrel is veszélyeztet, persze csak rendszertelen egyéni kitörésekkel a budai gárda, de eredménytelenül, pedig a 17. percben Tárnok veszélyes beadását Biri éppenhogy csak el tudja csípni a befutó belsők elől. A 18. percben Ligeti beáll. Feltűnő, hogy a kitűnő halfsora által mindinkább fölénybe kerülő Pécs-Baranya milyen energiátlanul, milyen kényelmesen játszik. A 21. percben Kovács végre lefut, centerét Fábián lehúzza, de kiejti, azonban utánavetődve még elcsípi a pécsi belsők elől. A 22. percben Ember szépen hátrahúzott labdája Birié. A következő percben Ligeti hendszet vét a 16-oson, Somogyi éles, lapos szabadrúgását azonban Fábián vetődve parírozza. A 24. percben Fábián önfeláldó kivetődéssel szedi le a kiugró Kocsis lábáról a labdát, miközben a gyors szélső nagy lélekjelenléttel átugorja a fekvő kapust.
    A 27. percben éri el a Pécs-Baranya első kornerét a meccsen, de ez is eredménytelen marad.
    A következő percben Kővári ügyesen szereli a kiugró Schmidtet, a bíró azonban faultot lát
    A szabadrúgás kornert eredményez, ami után nagy a kavarodás a pécsi kapu előtt. Végül is Kővári tisztázza a helyzetet.
    Most két budai rajtaütés következik, a 30. és a 31. percben. Az elsőnek befejezéseként Ember a 16-osról mellé lő, a másiknál ugyancsak a budai center lő, de most élesen a balsarokra, Biri azonban vetődve fogja a labdát. A 35. percben Kovács kapura ívelt centerét imponáló biztonsággal húzza le Fábián.
    Mind unalmasabbá válik a meccs. A minden labdáért megküzdő budaiak is kifáradnak, a pécsiek továbbra sem erőltetik meg túlságosan magukat, úgy hogy az iram erősen ellanyhul. Szinte vergődéssé válik a játék. A 37.percben nagy helyzetet hagynak ki a budai belsők, a következőben a pécsi jobbszány ér el kornert, de ez sem hoz eredményt. A 43. percben Ligeti hendszet vét a 16-os sarkánál, Palkó bombafejű szabadrúgását Fábián kivetődve remekül fogja. Az utolsó percben még Kocsis fejesét kell paríroznia a budai kapusnak és vége is a meccsnek.

    Nemzeti Sport, 1930. december 15.
     
  2. avatar: seamandarin
    2023.08.15, 20:14
    Pécs-Baranya—Budai „11“ 2:1 (1:1). Félbeszakítva!
    Az egyenlő erejű ellenfelek küzdelmét a bíró a második félidő 30 percében a vihar és jégeső miatt félbeszakította, majd a pálya használhatatlanná válása folytán végleg lefújta a mérkőzést
    Góllövő: Stancsik, Foór (11-esből), Kautzky
    Hungária út, 500 néző. Bíró: Boronkay
    Pécs-Baranya: Biri — Réder, Kővári — Palkó, Somogy, Foór — Kovács, Ardai, Kautzky, Erdélyi, Kocsis.
    Budai „11”: Fábián — Wéber, Ligeti — Czumpf, Kárpáti I., Kovácsi — Schmidt, Stancsik, Sáros, Lyka II., Schuster.
    Budai „ti”-támadásokkal kezdődik a II. félidő.
    A 21. percben hatalmas jégesővel keverve teljes erővel kitör az orkán. A jégdarabok csak úgy kopognak a játékosok fején és pillanatok alatt ,elborítják a pályát. A budaiakat hátban segíti a szél, úgyhogy néhány percig kapujukhoz szegezik a pécsieket és a 22. és a 23. percben gyors egymásutánban két kornert érnek el.
    A másodiknál Lyka megsérti a bírót, mire az kiállítja.
    Az orkánszerű szélben és jeges esőben tovább folyik a játék. A tíz emberre olvadt budai gárda ellen a pécsiek nagy energiával támadnak, de a budai bekkek most a helyükön vannak. A Pécs-Baranya offenzíváját kiállva, a budaiak kerekednek ismét a nagy széllel hátban frontba. A 29. percben Kárpáti I. 20 m-es szabadrúgása már-már úgy látszik, hogy a hálóba süvít, de a labda a felső lécről visszapattan.
    Ujabb vihar és kilenc perc mulva lefúvás
    A váltakozó támadások közben váratlanul orkánszerű vihar tör ki és jégesővel kevert felhőszakadás söpör újra végig a pályán. Kilenc percig mégis játszanak ebben az ítéletidőben a csapatok.
    A budaiak támadnak éppen, midőn a 30. perc 30. mp-ben a bíró hirtelen elhatározással mégis csak lefújja a mérkőzést.
    Boronkay a folyosón kijelenti a két csapat vezetőinek,
    hogy addig, amíg a jégeső és az orkán tart, szünetelteti a játékot, mindkét csapat várjon dresszbe öltözve az öltözőkben. Öt perccel később, mikor a jég már eláll, de a szakadó zápor és a viharszerű szél tovább tart, a bíró a határbírák kíséretében végigjárja a pályát, megállapítja, hogy az az újabb felhőszakadás következtében bajnoki mérkőzésre teljesen alkalmatlanná vált, végleg lefújja a meccset a pécsiek minden protestálása ellenére is.

    Nemzeti Sport, 1930. november 24.