magyarfutball.hu

Bocskay FC - III. Kerület FC 3 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.14, 22:35
    Bocskai - III. ker. FC 3:1 (1:0)
    A debreceni csapat jobb futballt játszott s biztosan harcolta ki a gyözelmet
    Góllövő: Vincze, Mátéffy, Zilahy, Mátéffy
    Debrecen, 3000 néző. Bíró: Boronkay.
    Bocskai: Budai — Fejér dr., Molnár — Villányi, Moóré, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Mátéffy,Horváth.
    III. ker. FC: Fehér — Werner, Bíró — Steiner, Lutz II., Magyar — Fenyvesi, Lutz III., Zilahy, Lengyel, Dömötör.
    Az ujlakiak támadásával indul a játék. A labda egészen Budaiig eljut, de nem veszélyes.
    A párperces lendület is elhal hamarosan, amikor szabadrúgás viszi át a másik kapuhoz a labdát. Fehér kirúgása után alakul ki az első ocskai-támadás a 3. percben, amely egészen formás. Moóré—Vincze—Markos lefutás ez, melynek végén a szélső labdája Horváth elé kerül, de ő közelről gyatrán mellé lő. A tribün nem veszi zokon.
    — Lesz, jobb, lesz jobb! — hangzik kórusban.
    Kirúgás után a kerületi csatársor elől kifut a labda s erre már
    a Bocskai támadássorozattal felel.
    Vincze szökteti Horváthot, a beadás átszáll a másik szélső elé, akit azonban a védelem szerel. Az 5. percben nehéz helyzetet tisztáz Molnár, amott meg Bíró szereli Markost. Az előrelendült kerületi csatárok közül Lutz III. kapura talpalja a labdát, amelyet Budai elüt a ráfutó Zilahy elől, de a helyzetet csak úgy tudja tisztázni, hogy
    egészen az oldalvonalig fut, túl a tizenhatoson.
    Az üres kapu láttán háborog a tribün:
    — Na, szervusz Budai! Ez a Budai!
    A 8. percben Teleki—Vincze—Markos- Teleki támadás végén a jobbra szorult center mögé ad, majd rendszertelen támadások következnek. Ezek során Horváth az ég felé küldi kapu helyett a labdát, majd ugyancsak nagyon magas kornert rúg. Fehér kétszer is labdához jut, de komoly dolga nem akad jó működő bekkjei, halfjai mögött. Moóré egyre feltűnőbben gyenge, a kerületiek támadásai mégsem jutnak el komoly területekre.
    Annál szebben teszi ki Teleki Mátéffyt
    a 14. percben, de Werner még tud segíteni a bajon. A pesti csapat védelme szilárd és kemény, jól megállja a helyét egyelőre. Az iram azonban nem nagy s a játék éppen nem izgalmas. Ezt akarja bizonyára kifejezni a kiáltás, mely a tribünről hangzik:
    — Mi az, még mindig az amatőrök játszanak?!
    Teleki válaszul újra remek helyzetbe hozza Mátéffyt, a csatár ellép a bekk mellett, de kitűnő helyzetéből is fölé tud lőni. Az óbudaiak támadósora nem tud folyamatos támadást egybekovácsolni. Molnár könnyen rombolja szét igyekezetét s máris
    Mátéffy messziről küldött, szép lövése pattan a kapufán.
    A 23. percben Markost kornerre szerelik, mely után csak pillanatra szabadul ki a kerület saját kapuja elől. De Molnár közbelép, Steiner labda mellé rúg s már újra ott van a Bocskai csatársora Fehér kapuja közelében., Nagyon veszélyes is lenne, ha a balszárny folytatni tudná azt, amit középen s jobboldalon kezdenek, így csak Markos újabb kornere esemény a 25. percben, melyből Vincze kapu fölé fejel. A kirúgás megint pillanatnyi megkönnyebbülést hoz a kék-fehérek védelmének azért, hogy utána valóságos ostrom alakuljon ki. Horváth jó helyzetből keresztbe lő, Vincze hosszú labdája Fehér könnyű zsákmánya, a nagy lendülettel áttörő Markos megbotlik a döntő pillanatban, így begurít, de belül tömörült a védelem. A 30.percben szűnik meg ez a nyomás.Lutz III. Fenyvesivel visz jó támadást s a beadás után Lengyel éles lövését csak kiütnitudja Budai Fenyvesi elé s kifutva kell újra elütnie a labdáta szélső elől. Újabb Lutz—Fenyvesilefutás nyomán Dömötörkapja a labdát, akinekéles, erős lövése keresztbe, a kapu mellé megy. Erre már Teleki is leveti a kabátját, amiért külön taps jár neki. A kerület azonban még tovább támad, mert Moóré helyén lyuk van a csapatban, Lutz III.kapu fölé küldött lövése végzi ki az óbudai támadások sorát, mire változatos játék következik, melyben kevés a lendület. Ugy látszik, a kerületi védelem ismét levegőhöz jutott, mert most könnyedén veri vissza a Bocskai előretöréseket. Sőt Dömötör ofszájdja, majd Fenyvesi lefutása kerületi támadásokat jelez. Mégis
    most következik a gól.
    Teleki ugyanis a 38. percben okosan emeli át balra a labdát Horváth elé. A szélső azonnal Mátéffyhoz továbbít, aki szintén kapásból dobja be a kapura rohanó Vincze elé.
    A debreceniek kedvence a lehető legjobban érkezett a labdára s bal lábáról villámként vágódik be közelről Fehér hálójába a gól. (1:0).
    A nézőtér ugyancsak fellelkesedik a remek gólon, de rákapcsol a Bocskai is. Teleki viszi a labdát s Lutz II. gáncsolja. A center nagy méltatlankodva rúgja dühösen feléje a labdát, de a bíró visszahozatja vele. A szabadrúgás után nemesebb bosszút áll Teleki. Ismét ragyogó passzot ad Mátéffynak, aki azonban biztos helyzetből is Fehérnek tudja rúgni a labdát.
    Az utolsó percek változatos játékkal telnek el.
    Lutz III. centerbe, Zilahy összekötőbe áll újrakezdésnél. A támadásokat a Bocskai indítja el s hamarosan Vincze lövése kerül kapu mellé. Némi középjáték következik erre. De Vincze megunja, mesés támadást kezdeményez. Teleki megérti a tervet, kitűnően folytatja, de Markos elveszti a labdát a döntő pillanatban. Ujra Vincze teszi ki szellemes húzással Markost, aki most kornert szerez. Alig hárul el a sarokrúgás, máris jobbról fut a labda közép felé. Teleki átlépi és Mátéffy előtt egyszeriben pompás helyzet nyílik négy lépéssel a kapu előtt.
    Az összekötő nagy erővel háló fölé vágja a labdát. 4. p.
    Az óbudaiak megint csak a mezőnyben veszik ki részüket a játékból, de helyzetet nem tudnak teremteni. Markost viszont Magyar csak kézzel tudja akadályozni, amiért szabadrugás jár.
    A szélső lövését Bíró fejeli ki a kapu elől. Markost most kitűnő labdákkal tömik. Azegyiket elhibázza, a másikból Biró kornerre szereli, mely után kétperces kerületi támadásperiódus következik. Mindössze Zilahy bágyadt gurulása jut el azonban Budaihoz, de a meggémberedett kapus ezt is kitudja ejteni.
    A kirúgás után esik a második gól.
    Moóré kivételesen jól szökteti Markost, aki most zavartalanul rohan el. Jól ívelt labdája elszáll a felugró Werner feje fölött Mátéffy elé, aki testtel magával sodorja s közelről a hálóba vágja. (2:0). 10. p.
    A debreceniek kissé lanyhábakká válnak. A kerület ki is használja a helyzetet s Biró jól irányított szabadrúgásából Zilahy alig fejel kapu mellé. Dömötör ívelt labdáját fogja Budai s Zilahy belerohan a kapusba, de szabálytalanul, így sem tudja belökni. Molnár lecsúszott labdája is a kapusnak ad munkát, de Magyar hendsze után már a kiugró Markost gáncsolják s a szabadrúgás kornerben végződik. Vincze fejel belőle s Fehér húzza le a labdát. A Bocskai védelme most elég sokat van munkában, sőt
    Fejér dr. miatt adott hendsz után Lutz III. gólt is rúghatna, de közelről Budai kezébe gurítja a labdát.
    A debreceni csapat meglehetősen beszorul a kapu elé s Dömötör a 16-oson esik a 29. percben.
    Teljes sorfal alakul ki a szabadrúgáshoz . Magyar kapu fölé emeli a labdát. A játék meglehetősen ellaposodott. A 30. percben is csak úgy találomra vágja magasan a kapu elé a labdát Lutz III. Budai kifut, hogy elkapja, de
    Zilahy fejét éri a labda s arról a háló felé pattan. Ott ugrik az üres kapu vonalán s a berohanó Molnár ki akarja fejelni, de csak beljebb segíti. (2:1).
    Budai kifutással szedi fel a labdát Lutz elől, Dömötör meg a földbe rúg s kiáll.Markos fut a labdával, egészen szabálytalanul nyomják a 16-on belül, de csak korner lesz a nóta vége.
    Utána Mátéffy gyenge labdája Fehéré. Alig száll azonban el a kirúgás, máris magas labdáért ugrik Teleki s elfejeli a jó helyzetben levő Mátéffy elé.
    Az összekötő még lép a labdával, mely a következő pillanatban az ellenkező sarokban köt ki a rúgás nyomán. (3:1). 34. p.
    Lutz II. kifut s Dömötört hívja a pályára, aki némi ragasztás után be is áll. A Bocskai most újra elemében van. Egyik támadás a másikat követi. Teleki fényes helyzetbe jut, de késik, szerelik Markos kap pompás labdát s Werner nem éppen szabályosan szereli le. A 40. percben a Markos—Teleki támadás végén a center pár lépéssel a kapu sarkától egyedül áll a labdával s kínosan félrerúgja. Dühösen dobbant utána engedetlen cipőjével, a tribün pedig feljajdul : — Telekitől még nem láttunk ilyet!
    Ismét változatossá válik a játék. A kerület a 45. percben Fejér hendszéből még szépíthetne az eredményen, de a sorfalba akad a labda.

    Nemzeti Sport, 1930. december 15.
     
  2. avatar: seamandarin
    2023.08.14, 20:36
    Bocskai—III. ker. FC 0:0(félbeszakítva)
    Tizenöt perc bajnoki, húsz perc szünet, húsz perc barátságos játék, végül is feladták a csapatok a küzdelmet az elemekkel.
    Debrecen. Bíró: Salgó, 2500 néző.
    Bocskai: Budai — Fejér dr., Molnár — Villányi, Moóré, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Mátéffy, Horváth.
    III. ker. FC:Fehér — Király, Bíró — Steiner, Lutz II., Magyar — Fenyvesi, Zilahy, Kormos, Lengyel, Dömötör.
    Vasárnap reggel óta már szemetelt az eső Debrecenben, de azért 12-kor tűrhető állapotban volt a Vasutasok pályája, amelyen 2500 néző is összeverődött. A csapatok az eredeti összeállításokban álltak ki, Markos sérülése ellenére is vállalta a játékot.
    A 13. percben Fenyvesi jó helyzetben lő kapu mellé.
    Ekkor hirtelen haragos viharfelhő ereszkedik le, egyiptomi sötétség térül a pálya fölé és az eső szakadó záporrá változik pillanatok alatt. Salgó bíró lefújja a meccset, a csapatok az öltözőbe vonulnak.
    Az állóhely közönsége áttöri a korlátot és megrohamozza a tribünt, ahol rövidesen életveszélyessé válik a tolongás. Húsz perc elteltével az eső alábbhagy, viszont a pálya annyira víz alá került, hogy Salgó bíró bajnoki mérkőzésre alkalmatlanná minősítette.

    Nemzeti Sport, 1930. november 24.