magyarfutball.hu

Újpest FC - III. Kerület FC 2 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.20, 00:04 (szerk.: 2023.07.22, 08:51)
    Ujpest—III. ker. FC 2:1 (1:1)
    Ujpest nem érdemelte meg a második pontot
    Góllövő: Kormos, P. Szabó (11-esből), Sólyom
    UTE-stadion. Bíró: Majorszky. 5000 néző.
    Ujpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Vig — Török, Avar, Sólyom, Spitz, P. Szabó.
    III. ker. FC: Fehér — Király, Biró — Steiner, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Zilahi, Kormos, Lengyel, Dömötör.

    Amilyen szépnek ígérkezett és jól indult ez a mérkőzés, olyan disszonáns akkorddal zárult le. Az egyetlen, aki ebben hibás, a mérkőzés bírája. Majorszky mögött olyan fényes múlt áll, amely joggal igényli, hogy csupán azt állapítsuk meg róla, miszerint ezúttal nagyon rossz napja volt.
    A kerület választja a Megyeri út felé eső kaput, Ujpest kezd. Hosszú lejáratú taccs-sorozat vezeti be a mérkőzést, amelynek befejeztével Avar adja le az első bombát a kapu fölé. Dömötört csak kézzel tudja szerelni Dudás, a hendszért szabadrúgás jár, amiből veszélyes helyzet alakul Aknai kapuja előtt, de Dömötör elesik. Sólyom szöktető labdáját P. Szabó nem éri el. Az 5. percben Sólyom lövéséből esik az első ujpesti korner, amit Sólyom fejel és Fehér újabb kornerre üti. Ezt P. Szabó szépen irányítja, Fehér Avar elé öklözi, aki helyezve lő, de Biró a vonalról kivágja a labdát. Most a III. ker. jön fel és Zilahi - Fenyvesi révén kornerhez jut. Zilahi lövését Dudás vágja ki a vonalról. Lengyel hosszú lövése kapu mellé jut. Dömötör szépen lemegy, 5 méterről égnek rúgja a labdát. A III. ker. formálisan iskolajátékot folytat, annyira nem megy most Ujpestnek. A 13. percben meg is születik a számolható eredmény: a III. ker. balszárnya vezet támadást, Lengyel még a 16-oson innen lő, éles lövése a felsőkapufa éléről levágódik, pattan, a védelem zavarában megáll és a résen álló Kormos helyezve a hálóba fejeli a labdát. 0:1. Közben Lengyel sérült, de rövid kinnléttel után tovább játszik. Ujpest próbálkozik erősíteni, de semmi sem sikerül. A halfsorban az egyetlen Borsányi fix pont. Avar szabadrúgása a felsorakozó embergátról pattan le, P. Szabó szabadrúgását Fehér kiöklözi. Török magas labdája Fehéré. Kormos messzi lövése kapu mellé kerül. A 24. percben Sólyom taccsot dob, a teljesen veszélytelen labdát Király rúgni akarja, de szerencsétlenül pattan és a kezét éri. Hendsz. A bíró 11-est ad Nem lehet ez ellen az álláspont ellen sem szólni semmit. P. Szabó a balsarokba helyezi alabdát, amit Fehér a másik sarokba várt. 1:1. A III. kerület kedvét elveszi pár percre a dolog, de nemsokára újra támad. Lutz éles lövését Aknai elvetéssel fogja, majd Lengyel lövése ad munkát Aknainak. A 31. percben a kerület vezet ügyes tologatós támadást, amelynek eredményeként Kormos 10 lépéssel a kapu előtt tiszta helyzetbe jut, Dudás csak mögötte tudja lövésre lendülő lábát elkaszálni. Kiáltó 11-es, de a bíró sípja némi marad. Most állandóan a kerületiek támadnak. A 34. percben Zilahi jó passzát Lengyel kapásból lövi. Még az ujpesti közönség is tapsol a szép akciónak. A III. ker. bátran támad és a 38. percben szép gólt is szerez Kormos révén, de Dömötör ofszájdon állt. Kormos kiugrása ofszájd. A 40. percben Török szép beadását Fehér az utolsó pillanatban halássza el Spitz elől. A 42. percben Ujpest kornerét P. Szabó új módszerrel hátra irányítja Vighez, de a lövés célt téveszt. A 43. percben Sólyom jól kiteszi P. Szabót, a tétovázó Fehér lekésve fut ki, de P. Szabó az üres kapu fölé lő. Két ujpesti korner zárja be a félidőt, az utóbbit már nem is lehet rúgni, letelt az idő.

    Kerületi kornerrel kezdődik a félidő, Avar feje és Borsányi lába ment. Az ujpesti csatárok egymást szerelik. Dömötör és Lengyel szép akciója után Kormos tíz lépéssel a kapu előtt tisztán kapja a labdát, de oly gyengén lő, hogy Aknai könnyen véd. Most ujpesti akciókból két korner születik, fejesek mentenek. A 11. percben Avar kitör, Fehér veti magát a labdára, de az Török elé pattan, aki az üres kapu fölé vágja. Ez is nagy helyzet volt. Most jön lendületbe az ujpesti csapat: Török egyik támadást a másik után vezeti, a lendület nő. A III. kerület agilisan védekezik. A 21. percben Fogoly III.karamboloz Zilahival és az orrát fogva leesik a földre. Kivezetik és ettől kezdve Ujpest 10 emberrel játszik. Avar megy hátra bekkelni. Közben azonban nem egyszer előreviszi a játék heve. Borsányi hendsze miatt adott szabadrúgást Magyar remekül csavarja sarokra. Alig a léc mellett megy ki a labda. A 24. percben P. Szabó vezet támadást, akasztják, a labda visszakerül a 16-os és a félvonal közé, közben az irama kivitte a kornervonalon túlra. Víg élesen lőtt labdája a 16-os sarkán belül álló Steiner jobbkarját surolja és irányát alig változtatva, kisuhan a kornervonalon keresztül. Kiáltóan tipikus rálőtt labda. A bíró fütyül és a 11-es pontra mutat. Erre már elkészül idegeivel a kerületi csapat is és élénk protestálásba fog. Körülfogja a bírót mind a két csapat és hosszadalmas és izgatott tárgyalások indulnak meg, amelyek kerek öt percig tartanak. A tribünről csak annyit látni, hogy a bíró bevonja a tárgyalásokba az állóhely oldalán fungáló határbírót is. A huzavona közben Király a kiállítás sorsára kerül, mert elhagyja a pályát. A nagy torlódás miatt inkább sejteni lehet, mint látni, hogy a bíró megváltoztatta ítéletét, mert ledobta a labdát és valaki előbb érinthette, mert a bíró szabadrúgást ítél Ujpest ellen. A közönség csak ezt az utóbbi akciót láthatta tisztán és így érthető az a nagy vihar, amit az ujpesti hívők táborából kivált az Ujpest elleni szabadrúgássá átalakult 11-es. Most már mind a két csapat 10 emberrel játszik. A III. ker. Lengyelt vonja vissza a hátvédsorba. A hangulat természetesen ideges. Zilahi ferde szögből leadott bombája a kapufa mellett süvít el. Ujpest többet támad, de közben a kerületiek is veszélyesek. Ujpest csak két kornerig tudja elvinni. A III. kerület fáradt, Ujpest tehetetlen. A szabadrúgások tömege következik most pro és kontra. A 44. percben végre szabadrúgás van a III. kerület ellen, amit Vig szépen ível Avar fejére. Avar fejjel továbbítja a kapu előtt álló Sólyomhoz, aki mélyre hajolva befejeli a labdát a kapuba. 2:1. Az ötperces hosszabbítás alatt is Ujpest támad többet. A 48. percben azonban szabadrúgás van Ujpest ellen. Lengyel remekül lövi sarokra a labdát, Aknai kiejti, Zilahi és Kormos közös erővel be is teszi a labdát a hálóba, de a bíró Dömötör ofszájdja miatt nem adja meg a gólt.

    Nemzeti Sport, 1930. október 13.