magyarfutball.hu

Soroksár FC - Nemzeti SC 1 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 17. forduló
attendance:
  1. nela: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2024.02.17, 18:59
    AAz afrikai túrától fáradt fekete-fehérek nem tudták érvényesíteni tudásbeli fölényüket a szívvel-lélekkel küzdő soroksáriakkal szemben — Szabadrúgásból esett a mérkőzést eldöntő gól Soroksár—Nemzeti 1:0 (0:0)
    Kiesési hangulat az egyik öltözőben, fölényes túrahangulat a másikban. És ez a hangulat a mérkőzés kezdetén is, amikor, Csárdás Gusztáv bíró jelt ad a kezdésre. A csapatok így állanak fel:
    Soroksár: Pécsi — Schmidt, Kis — Elblinger, Réti, Turi — Kelemen, Farkas, László, Gruber, Schwartz —
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Odry— Sós, Buza, Belcsik — Acél, Vadas, Szecsey, Bihámy, Szeder.
    Szél segíti a soroksáriakat, ezzel nyomulnak fel, kornert is szereznek és Réti lapos lövését elegáns elvetéssel védi a Nemzeti kapusa. Azután hirtelen átveszi az irányítást a Nemzeti és fölényes technikai tudásával szinte egyedül játszik a pályán. De csak a tizenhatosig. Ott összeütközik a soroksári védőkkel, akik lótnak-futnak, izzadnak, kínlódnak, de védik a kapujukat.
    Csak tudásbeli fölény van, egyébként teljes kényelmesség, erőtlenség a Nemzeti jellemvonása. Topognak a belső csatárok, végül Szecsey bágyadtan kapu mellé lő. Aztán Bihámy vagy 25 méterről lő, a kapus kiejti s az ofszájdon álló Szecsey érvénytelen gólt helyez a kapuba. Tizenkétperces állandó Nemzeti-fölénynek ez az összes eredménye Most végre a Nemzeti-
    balszárny szemrevaló akciót visz, Bihámy a szélről ível egy labdát, amit nehezen fog a kapus. Aztán összefut a két soroksári hátvéd, Acél kitör, a gólnak látszó akciót Turi energikus közbelépése nyomja el.
    Még egyszer fut a Nemzeti jobbszélsője, jó beadását Szecsey kapásból lövi, Pécsinek formás elvetéssel is csak kornerre sikerül tolni, Ez volt a Nemzeti közel félórás klasszis-fölényének eseménye.
    Most a Soroksár kezdi meg rohamait. Egyre élénkül a soroksári együttes; rendetlen, tervszerűtlen de azért veszélyes rohamokat vezet. Főleg a jobbszárnyon ügyeskedik, egyszer Farkas lapos keresztlabdája már gólt ígér, amikor Gruber elkapkodja a helyzetet. Ujabb jobbszárnytámadást Odry kornerre sodor.
    Kitűnik, hogy a Nemzeti védelem könnyen átjátszható, csak az a baj, hogy kapkodó és ötlettelen a soroksári igyekezet. Van Lászlónak a tizenhatoson egy helyzete, amit nagyon ügyefogyottan fejez be. Viszont Gruber végre jó egyéni akcióval véteti magát észre, a lövés a védő hátáról felcsapódik a levegőbe és Vermes védheti. De ugyancsak Gruber a hatoson egy nagy helyzetet az égbe durrant.
    Szépen sorakoznak az izgalmak a Nemzeti kapuja előtt. Kelemen a kapus kezéből fejel ki egy labdát. Aztán hirtelen ellentámadás következik, a Nemzeti-jobbszárny áttör, kavarodás a kapu előtt, Schmidt fejjel tólja ki a labdát a tizenhatos felé, Bihámy éppen lövésre érkezik, amikor a kifutó bíróba ütközik s a nagy gólhelyzet elveszett.
    Erre rögtön jobboldali támadás alakul a másik kapunál és Kelemen az éles centerezésre pontatlanul érkezik, három lépésről a levegőbe rúg! Aztán Kelemen javít, Vermes kivetődve öklöz, most óriási szerencse menti a Nemzeti kapuját. Kelemen újra fut, labdáját László
    futtában a felső fának rúgja! Aztán Kiss küld előre hosszú labdát, ami hirtelen jó helyzetbe hozza Lászlót, aki azonban messze a kapu mellé, lő - hat lépésről.
    A második félidő úgy folytatódik, ahogy az első befejeződött. Soroksár óriási elánnal támad és befejezésnél rengeteg hibát ejt. Fellépése azonban impozáns és szinte biztos, hogy meg fogja nyerni a mérkőzést. Mindazáltal a 4. percben Sós hosszú labdája hirtelen zavart támaszt a másik kapunál, Schmidt pontosan Szeder elé fejel, de a Nemzeti szélsője az égbe lő. Éppily hatalmas helyzet a következő percben a másik oldalon. Sós rosszul hazaadott labdáját a kifutó Vermes elől a fürge Schwartz fogja el, de az üres kapu mellé hirtelenkedi. Még egy jó támadás, amiből a soroksári center élesen kapu mellé fejel. Aztán Nemzeti jobbszárnyának váratlan lefutását Vadas magasan ívelt labdája fejezi be, amit a kapus elnéz, de szerencsére a felső kapufáról autra megy a labda.
    Heves a játék, érzik, hogy az első gól egyúttal győzelmet is jelent. Még egyre tart a soroksári fölény, de jó ideig nem születik lövés a rendetlen akciókból. Vagy negyedóráig erőlködik az egész mezőny, mind a két oldalon rengeteg kínosan rossz labdát látni.
    A 21. percben Sós faultolja Schwartzot, szabadrúgás vagy 30 méterről, Kis jön előre, kapura ível, Vermes kissé a labda alá fut és László az üres kapuba fejelhet. (1:0).
    Egyetlen Nemzeti-támadás a válasz, aztán Soroksár folytatja páratlan lendülettel vezetett rohamait. A Nemzeti visszarendeli bekkelni Aczélt, Odry előremegy a jobbszárnyra. Később Flóra megsérül és ő megy jobbszélsőnek. Időnként Sós—Aczél a bekkpár, de ez nem jelent változást, annyira tervszerűtlenek a soroksári akciók. Viszont elől Odry egyszer a tömegből ügyesen lő és a soroksári kapus nehezen véd.
    A soroksári fölény közben állandóan termeli a jó helyzeteket, egyszer Gruber égbekiáltó helyzetet hagy ki lyukas rugásával. Aztán Schwartz lő élesen, szép elvetődésre késztetve Vermest. Még egy gólhelyzete van Grubernek, de védő lábáról pattan vissza a labda. Aztán egy keresztlabda váratlanul a sántikáló Flórát hozza gólhelyzetbe és a lövés alig arasszal megy a soroksári kapu mellé.
    A finisre felébred a Nemzeti s bár a játék hullámzó, a Soroksár már úgy védekezik, hogy az elöl dolgozó Farkas is taccsra rug.
    Kompóti Gábor, a Soroksár trénere: Nagy szíve van a csapatnak. Megérdemelte a győzelmet. Remélem, hogy ez az eredmény végre eltünteti a fiúkból az idegességet és a jövőben nyugodtan fognak játszani.
    Gallovich Tibor, a Nemzeti trénere: Húsz percet játszott a Nemzeti, addig hatalmas technikai fölényben volt. Aztán a lelkes soroksáriak megérdemelten harcolták ki a győzelmüket. Gondolom, a túra fáradalmai jelentkeznek.

    Sporthirlap, 1933. május 11.