magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Kispest FC 4 : 4

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 16. forduló
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2024.02.14, 19:15 (szerk.: 2024.02.14, 20:01)
    Kispest—Nemzeti 4:4 (1:0)
    Álmosan folyt, de a második félidőben viharosan izgalmassá válta mérkőzés

    Góllövő: Kormos, Szecsey,Szepes, Bihámy, Kormos, Bihámy, Szecsey, Serényi
    Millenáris, 1500 néző. Bíró: Gombos.

    (Az öltözőkben serényen készülődnek a játékosok, Gallovich idegessége pedig máris a forrpont körül mozog. Nagyon fájlalja, hogy nem tud csapata legjobb összeállításában kiáltani. A jobbszélső Stahl nevéről esik szó s a Sár nevet tartják legjobbnak a tehetséges fiataljátékos számára.

    A két csapat így áll fel a sorsolás után, amelyben a Nemzeti volt a szerencse fia:

    Kispest: Dénes — Szemere, Rozgonyi — Szenes, Purczeld, Keresztes — Szabó I., Szabó II., Kormos, Szepes, Serényi.
    Nemzeti: Vermes — Odry, Szendrő — Hossó, Buza, Belcsik — Sár, Vadas, Bárány, Szecsey, Szeder.

    Kispest kezdi nap ellen a játékot, amely igen köznapi iramban, még köznapibb módon indul és folydogál. Vadas labdája az első, amely kapusig jut, a 4. percben pedig szögletrúgása van a Nemzetinek. Vadas fejel, de Rozgonyi hárít. Jó adogatás után Serényi igen rosszul lő.
    A Nemzeti támad többet. Sár nehéz labdát jól centerez, Bihámy fejese fölé viszi a labdát. Utána átterelődik a játék a másik kapu elé s ott is marad. A 16. percben Kispest kornert rúg, a 20. percben pedig Szabó II. lövését kell vetődve védenie Vermesnek. Sár szögletrúgása után az elcsavarodó labda becsapja Dénest, aki nehezen javít. Ujra Sár ad kapu elé, Szemre rövidre fejel s Vadas pár lépésről küldött lövését Dénes ökle tolja el a kapu elől. 23. perc: Szép volt! Sok rossz passz után Kispest vezet szép támadást, de Szabó I. centere után Szepes ront. A kitűnő szélső a 33. percben lefutja Szendrőt, Kormos elé gurít, aki közelről a hálóba továbbítja a labdát. 1:0.
    Szabó II. lövését Vermes kiejti, de javít, mielőtt Serényi odaér. A 36. percben Sár centere zavart kelt a kapu elő t. Vadas labdáját azonban Dénes védi. Most Szeder előtt nyílik kitűnő helyzet, de Dénes ráfut s szereli a lassító szélsőt. A kispesti csatársor helyenként ügyesen játszik, Szepes lövése azonban gurulós. A 41. percben Szeder a sarokról háló mögé küldi a labdát s az utolsó percekben a Nemzeti elég lendületesen ostromolja ellenfelét, de Bihámy elesik a labdán, majd meg Dénesbe vágja a döntő pillanatban.
    A Kispestben Szabó II. játszik centert s Kormos összekötőt a második félidőben. Az első rohamot a Nemzeti viszi, de hamarosan Vermesnek kell — kifutva — tisztáznia a helyzetet, majd még Szendrő hazaadását kapja. Nagy rúgások viszik ide-oda a labdát, amely kínosan puffog. Kormos rosszul játsza meg jó helyzetét, Serényi centerét pedig kapásból nagyon félre küldi.
    Odry Szabó II. elé gurít a kapu előtt, de a csatár nem tudja kihasználni a pillanatot. Változatos, de hatástalan támadások folynak s csak a 17. percben száll Szepes nagy lövése nyomán a labda Vermes kapujára, hogy a kapus és a kapufa hárítsa el a gólt. Belcsik szabadrúgása után már Dénestöl kornerre, de Sár rúgása mély. Dénes fejes után fog labdát, a 20. percben pedig nagy jelenet játszódik le a kispestiek kapuja előtt. Vadas áttöri a védelmet, de a kifutó Dénesbe vágja a labdát, amely Szeder elé pattan. A szélső újra kapu elé emeli, melybe még nem ért vissza Dénes. Vadas fejel s Szemere fejese menti a gólt, de korner lesz. Szeder rúgása jó, a kapu előtti csoport, amelyben Dénes is harcol, Szecseyhez fejeli a labdát, aki fejjel a háló sarkába továbbítja. 1:1.
    21. perc. A közönségnek tetszik a gól, nagy buzdításba kezd s feltüzeli a Nemzetit. Vadas Bihámyt jól ugratja ki, a csatár azonban Dénesbe vágja most is a labdát. A Nemzeti rohamoz. Szeder kapu mellé lő, Szecsey lövése gyenge. Erre, a 25. percben Kormos — Szabó II. — Szepes összjáték végén Szepes igen jól húz kapura , 18 méterről remek, alpos lövéssel küldi a labdát a bal háló sarkába. 2:1
    Alig indul a játék, Szabó I. elfut, befelé cselez, balra passzol, Hossó hazaad, de úgy, hogy Vermes csak nehezen véd kornerre. A védelemé a labda, máris Szeder szalad s jó érzékkel ad hátrafelé a 16-osnál levő Biháry elé, aki kapásból küldi tovább a labdát félmagasan a bal kapufa mellé a hálóba. 2:2.
    27. p. Az izgalom nőttön-nő a pályán s nézőtéren egyaránt. S nem telt még el egy perc sem, amikor kezdés után Kormos a Nemzeti kapuja közelében kapja a labdát, csellel elhúz Odry mellett s Vermes már hiába fut rá, mellette hálóba gurul a labda. 3:2.
    A Nemzeti les miatt kéri a gól megsemmisítését, mert Serényi — ahogy a válogatott mérkőzésen — beszaladt a kapuvonalra. Gombos azonban — helyesen— szabályosnak minősíti a dugót.
    Szabó II. csatázik a labdáért s Szendrő csúnyán belerúg a hátába. A bíró nem látta, mert Szendrő kiállítása helyett csak a labdát dobja fel Szabó II. talpraállítása után. A 30. percben Bihámy—Szeder—Vadas támadás fut végig, Vadas labdája hajszálnyira elkerüli a kaput. De új Nemzeti-támadás jön s a Kispest-védelem egyre ingadozóbb. Száll is a centerezett labda jobbról, eljut a fejek felett Bihámy elé, aki a levegőből kapura emeli. Közelről jön a labda, Dénes már későn ugrik s mögötte a felső fáról pattanna vissza, de a felnyúló karjába akad s így a kapuba esik. 3:3.
    Hamisítatlan Dénes-gól! Szabó I. és Vermes összefut, a kapus nem marad adós a szélsőnek.
    A Nemzeti most fölénybe kerül. Szecsey lövése fölé száll, de a 39. percben Bihámy jól ad ivelt labdát Szecsey elé, akivel Rozgonyi harcol s ugrik a levegőbe. De rájuk fut az — úgy látszik — teljesen megzavart Dénes is. A csatár feje éri a labdát s így az akadálytalanul száll be az üresen hagyott kapuba. 3:4.
    A kispesti védők a fejüket fogják, a Nemzeti hívei biztosak a győzelemben. De Kispest erősít. Hatalmas akarattal támad s a 41. percben Szabó I. kitűnően fut el a labdával Belcsik mellett. Centere is remek s a középre húzódott Serényi a büntetőpont tájáról kapásból — természetesen ballábbal — remek gólt küld a bal kapufa mellé. 4:4.
    Serényi helyet cserél Szepessel s nagy igyekezettel küzd, de elvágják. Kormos szabadrúgása hoz még izgalmat a mérkőzésbe, de annak sorsát már nem befolyásolja.

    Nemzeti Sport, 1933. április 3.