magyarfutball.hu

Soroksár FC - Bocskay FC 2 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2024.02.01, 00:24 (szerk.: 2024.02.01, 21:05)
    AZ elbizakodott Bocskai pontot vesztett Soroksáron

    Teleki nélkül oda a tudomány?

    Bocskai-Soroksár 2:2 (2:0)
    Egy kis meglepetést hozott ez a hétközi mérkőzés. A Bocskai a tavasszal még nem adott le pontot, megnyerte valamennyi mérkőzését. Ezúttal is egészen a félidőig azt lehetett hinni, hogy a debreceniek győznek, könnyen, stílusosan, fölényesen és azután vasárnap a Ferencváros elé mind a százszázalékos tavaszi teljesítmény nimbuszával lépnek. Ez a Ferencváros-mérkőzés lebegett a háttérben és alighanem ez feküdt rá a Bocskai-legények kedélyére olyannyira, hogy a hétközi mérkőzésen csak félsikerrel tudtak szerepelni.

    Késői kezdés.
    Nehezen indult a mérkőzés. Félhatra tűzték ki s emiatt a játék vége teljes sötétségben veszett el. A Bocskai autóbuszon érkezett a fővárosban bérelt szállásáról, vidámkedvű pesti futballcsemegézőkkel vegyesen, akikkel együtt sem tett ki többet a közönség száma 300 főnél. Teleki is jelen volt az expedícióban, a játékban azonban nem vett részt, könnyebb sérülése és a vasárnapi mérkőzésre való pihentetése okából. A vendégcsapat volt készen előbb, mert a soroksáriak sokáig lesték a félhatos helyiérdekű vonatot, hogy azon megjön-e a csatáruk, Zimonyi, akit játszatni akartak. Végül ők is legjobb csatáruk nélkül álltak ki.
    A délelőtti záportól pompás a talaj, itt azután vígan pöröghetne a stílusfutball. Várjuk is a jó játékot, míg a csapatok felállanak:

    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó — Palotás, Moóré, Kevicky — Markos, Kovács III., Vincze, Őri, Hevessy.
    Soroksár:Pécsi — Ligeti, Kis — Elblinger, Réti, Turi — Kelemen, Schmidt, László, Gruber, Schwartz.

    Teljes szélcsend. Soroksár kezd, de nagyon lassan. A Bocskai mozgékonyabb, Vince már jól indítja a balszárnyát, Ligeti nehezen szereli az akciót. Azután Markos szólózik s a jó lefutás végén a labdát a kapus kapja. Még csak a 3. percet írjuk, amikor
    Vincze labdját Kovács ügyesen továbbítja Markosnak, a szélső laposan visszaadja és Kovácsnak a bekk mögül gyengén gurított labdáját is csak jól elkésve veszi észre a soroksári kapus. (1:0).
    Biztosan, rutinírozottan játszik a Bocskai. Ujabb lefutás, Kovács most fejjel fejezi be, védhetően. Teljes tudásbeli fölény, a soroksáriak mély tisztelettel szemlélik, miként szórakoznak a pályán a debreceni játékosok. Csak a debreceni fölénynek nincs sok ereje. Lövésig nem igen érkeznek el az egyébként meglehetősen folyamatos támadások. Ennél sokkal veszélyesebb a hirtelen átlendülő soroksári jobbszárny akciója, amit Schmidt húszméteres lövéssel fejez be, elvetésre és kornerre kényszerítve Fehér kapust.
    Hosszú a debreceni fölény, amelynek érdekessége, hogy az első negyedórában Eöry nem találkozik a labdával. Háromszor is kap labdát a soroksári kapus, de csak eltévedt centerezéseket. Végül aztán Hevessy éles centerét Vincze fejjel igazítja, a kapus a labdát Markos elé ejti, aki nagy garral az égbe lövi.
    Erre már feljön kissé a soroksári csapat, most már az összekötők segítik ki a Bocskai védelmét. De egyik újabb soroksári akciónál Schmidt a szélről jövő labdát kapásból vágná, ha a saját centere el nem pöccintené előle, de még így is hirtelen tiszta helyzetbe kerül a kapu előtt Gruber, aki az óriási helyzetet lázasan csavarja a kapu mellé. Ez végre kiváltja a Bocskaiból az erőteljesebb akciót, amit a soroksári kapus már csak kifutással és lábbal tud menteni. Most határozottan kifejlődne a nagylendületű játék, ha a bíró rengeteg téves ofszájdjával minduntalan meg nem akasztaná. A pályán a Bocskai uralkodik, csatársora azonban fokozatosan esik össze tehetetlenségében. Egyszer a Vincze szöktetésével Eöry kiugorna, amikor a lábába tapos egy bekk. Ennél is veszélyesebb azonban a soroksári jobbszárny rohama, amelynek végén Gruber ismét futtában lő és a labda igazán pechesen kerüli el a kaput!
    Általában a Bocskai hatalmas fölénye meglehetősen veszélytelen. Soroksár inkább szabadrúgásokkal jön előre, azonban a szabadrúgásokat meglepő ügyetlenséggel végzi. Viszont a Bocskai a 29. percben ismét eredményes.
    Hevessy többszörös testcsellel nyomul előre, centerezését Vince továbbítja Markoshoz, ez a kapu torkában kétszer emberbe lő, végül Vince az eléje pattanó labdát közelről behelyezi. (2:0).
    Soroksár látszólag teljesen megadja magát. A Bocskai sima nyugalommal játszadozik, Eőry erőlködés nélkül kétszer is gólhelyzetbe jut, egyszer védő lábán akad meg a lövés, egyszer az oldalsó kapufán.
    Félidőben a Bocskai öltözőjében nyugodalmas a hangulat. Az egyik játékos a lanyha játékról meg is jegyzi, hogy Istenem, nem szabad erőlködni, pihenni kell vasárnapra. A soroksári öltözőben viszont Kompóti Gábor tréner ver lelket a fiaiba, akiket harsányan korhol, hogy miért esnek hasra az ellenfél nagy híre előtt, amikor az ellen is lehet...)
    A második félidő azután teljesen visszatükrözi az öltözői képeket. A Bocskai még akkor sem hiszi el, hogy a dolog komoly, amikor a Soroksár már veszedelmes állandósággal ostromol.
    A soroksáriak ugyanis páratlan lelkesedéssel vetik magukat a küzdelembe. Az állóhelyre beengedték az utca ingyenközönségét és ez meg is mutatja, hogyan kell a helyi csapatot harcra buzdítani. Támad akkora lárma, hogy az ember csak győzze tapasztani a füleit.
    Eleinte nem sok történik, mert a nagy lelkendezésben sok az ofszájd. Van egy Markos-szóló, amely rossz lövéssel végződik, a kapus leütéssel védheti a hatosról jövő labdát. Azután a Soroksár egyre erősít, a debreceni kapu előtt zavar jelentkezik, a felszabadító rugások nagyon megrövidülnek és a 8. percben Kelemen labdáját Schmidt a felső kapufának lövi. Közben némi hendszgyanus eset is akad a debreceni kapu előtt. Nem sokkal később Eöry a félpályáról szökik és a lövés előtt elakasztják. Ezzel az eset kiegyenlítődött. Még egy támadás a debreceni balszárnyon, Eőry kapásból lő, a kapus kiejti a labdát, de javít. Aztán heves ellentámadások, főleg a soroksári jobbszárnyon, kornerek, egyszer Kelemen élesen gólra lő és Vágó bravúrral fejel a gólvonalon.
    Markos megújuló rohamai terelik vissza a játékot. Egyik egyéni lefutását éles lövés követi a kapu mellé. Aztán az eléje vetődő kapusba lő, hogy az pillanatra elkábul. A soroksári akciók közben egyre sűrűsödnek. Kornerek, gyenge lövések követik egymást. Sőt a 23. percben egy messziről lőtt labdát Fehér maga alá enged és ülve marad rajta, mire a félpályán álló bíró hirtelen fúj, aztán a kapuhoz futva a közben régen felvett labdáról megállapítja, hogy nem volt a kapuban s a labdát a gólvonalon feldobja.
    Eőry—Vincze—Markos támadás, jó lövés, a kapus azonban védi. Éppígy Vincze következő fejesét is.
    Most jön a soroksári finis. Rendetlen támadások, de a lankadó debreceni védelemnek ez is éppen elég. A pályán már szürkület terül el. Közben a Bocskai csak lefutásokkal operál, amelyeket a soroksári védők „mindenképpen” leszerelnek s a bíró most nagyon elnéző velük szemben. Ám a Bocskai is sorozatos faultokkal védekezik. Egymásután mind a két soroksári szélső nagy gólhelyzetbe jut és felrontja a lövést mind a kettő.
    A 36. percben Fehér kapus a mezőnybe rúg egy labdát s Utána megrúgja az őt támadó Schwartzot is, a bíró tizenegyest ítél, amit Schmidt védhetetlenül behelyez (2:1).
    A soroksáriak most mintha szárnyakat kapnának. Korner esik, Kelemen kapásból lő nagy helyzetben s a labda alig megy a kapu mellé. Ez is pech volt! Zavar és erőlködés a debreceni kapu előtt, még a felnyomuló Kis is kapura lő.
    Már teljes a sötétség, amikor a 44. percben (este negyednyolcra jár!) a soroksári balszárny rohamoz, Schwartz a labdát hosszú ívben küldi előre, Kelemen alatta elfut, hátrafordul érte, áthúzza a feje fölött a kapu elé, ott van már (ofszájdgyanúsan) László, akinek csak be kell helyezni. (2:2).
    Leírhatatlan a soroksáriak öröme a meccs után. Az első félidő játéka nyomán még súlyos vereséget vártak, a tréner, Kompóti sem merte a szünetben a fiúkat mással buzdítani, csak azzal, hogy az eredményen, még lehet szépíteni.
    Juhász Attila dr. nagyon gyengén bíráskodott.

    Sporthirlap, 1933. május 4.