magyarfutball.hu

Újpest FC - Nemzeti SC 3 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.12.18, 22:58
    Ujpest—Nemzeti 3:1 (0:0)
    Verejtékesen meg kellett küzdeni Ujpestnek a győzelemért
    Góllövő: Jakube, Avar, Gergely, Avar
    Ujpest. Bíró: Kohányi. 2000 néző.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás - Borsányi, Szalay, Víg — Farkas, Avar, Jakube, Kis, P. Szabó. Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Gergely, Buza, Belcsik — Paczolay, Vadas, Horváth, Bihámy, Szeder.
    Az első támadásokat Ujpest irányítja, de vagy Vermes véd, vagy a kapu fölé mennek a lövések.
    Az 5.percben a balszárny vezeti az első Nemzeti támadást, Bihámy lövésszerű beadása éppen csak hogy kapu fölé kerül. A Nemzeti további támadásai erőtlenek. Kis egy jó labdájának Avar rettenetes erővel lendül neki, de ballábra jön és így kapu fölé repül a labda. Farkas szép lefutása után begurítja a labdát, amit Avar kapu fölé lő. Szép Nemzeti-kombináció után Paczolay Aknai kezébe küldi a labdát. Kis előretolt labdájára P. Szabó behúz, de Vermes résen van.
    Sok a gikszer!
    Farkas majdnem mindent ront. Dudás hendsze miatt szabadrúgás van a 16-os közeléből, ezt Vadas gyengén irányítja. P. Szabó újra jó labdát kap Kistől, de Vermeshez irányít.
    A Nemzeti közben támad, de nincs magja az akcióknak. Avar félpályáról hazaad, Vadas 25 méterről kapu mellé lő. A 27. percben Borsányi szépen kiteszi Avart, aki remek lövést zúgat hajszálnyira a kapu mellé. A Nemzeti egy 25 méteres szabadrúgására Aknai késve veti magát, de szerencséjére félrecsúszik a labda. A 30. perc után halfsora révén a Nemzeti kezd feljönni és jó néhány kellemetlen pillanatot szerez Ujpest híveinek. Veszélyes Nemzeti-támadást Vig kornerre szerel, a szögletrúgást Aknai kiüti. Horváth szépen kiharcolt labdáját Paczolay félrehelyezi. Kis lövéseit egymásután védi Vermes. Hullámzik a játék, de sokkal nyíltabb, mint az első félórában. A 42. percben remek támadást vezet Paczolay, beadását Horváth nem éri el, Bihámy futtában megvágja a labdát, ami a felső lécen csattan.
    Az első támadásokat Ujpest irányítja, de vagy Vermes véd, vagy a kapu fölé mennek a lövések. Az 5.percben a balszárny vezeti az első nagyot. Paczolay újra veszélyes,ismételt támadását Gergely folytatja, Bihámy fejesét Aknai csakvetődve tudja fogni. Az utolsó támadást Újpest vezeti, de Jakabéfaultja elrontja.
    Az első akció a Nemzetié, Vadas sarokra irányított fejesét Aknai védi. P. Szabó támadásából sarokrúgás lesz, de ezt túl mélyen irányítja a szélső. A hozzá visszakerült labdát most már kapura lövi P. Szabó, de Vermes kiüti a fejek fölött.
    Jakube most kapásból a felsőfára lövi a labdát.
    Gól nincs, de ott marad a labda a Nemzeti kapuja előtt. Farkas kapja most a labdát és beadását P. Szabó fejjel Kis elé teszi.
    Kis is csak az oldallécet találja el, de a pattanó labdát most már Jakube befejeli. Nehezen született meg az első gól.
    (3. perc — 1:0.) A Nemzeti nem adja meg magát, sőt két kornert ér el egymásután a 6. és a 8. percben. Az utóbbi előtt Vig bombaszerű lövéssel alig a kapufa mellett küldte kornerre a labdát. Ez utóbbi szögletrúgásból
    Vadas éles lövése az oldalfáról már a hálóban látszik,
    amikor Aknai lábáról kipattan. Most két nagy helyzete következik Ujpestnek. Avar kitör, teljesen tisztán áll 10 lépésnyire Vermessel szemben és biztosra akarván menni, könnyen gurítja a labdát, amit Vermes vetődve el tud fogni. A másik helyzetet a javuló Farkas teremti meg pompás elfutásával és beadásával a 12. percben, de ekkor P. Szabó gurít 5 lépésről kapu mellé. Nehéz dolog volt!
    Most kissé elkeményedik a játék, sok a szabadrúgás. Jakube 20 méteres éles lövése kapu fölé fut. Erős ujpesti ostromból kiszabadulva, a Nemzeti jobbszárnya révén megy át ellentámadásba és újra nyílttá teszi a játékot. Ujpest védelmében azonban Dudás jeleskedik. A 24. percben Szalay megsérül és három percre kiáll, addig Avar a centerhalf. Szabadrúgások sorozata közben kiderült, hogy Jakabénak egyetlen stoppolás sem sikerül. A 30. percben Szeder kiugratja Horváthot, aki tiszta, de túlságosan helyezi a labdát, ami így félremegy.
    — Ez a meccs még nincs megnyerve! — sóhajt fel egy ujpesti szurkoló a tribünön.
    Mintha meghallotta volna a sóhajt a lila-fehér csapat, Gergely faulttal állítja Borsányit,
    a 20 méteres szabadrúgásnak Avar áll neki és élesen küldi a jobboldali kapufatövébe a labdát, ahonnan a hálóba pattan. Vermes tehetetlen volt vele szemben.2:0.
    A Nemzeti még most sem adja meg magát. Vadas hátramegy a fedezetsorba és Gergely lesz a jobbösszekötő. Mintha csak erre várt volna a Nemzeti. A 39. percben
    Buza jól ad ki labdát Paczolaynak, a szélső elfut, beadását Gergely kapásból küldi a bal felső sarokba. 2:1.
    Ujra fellobban a heves küzdelem, ami azonban a 42. percben végleg eldől. A pálya közepe táján Jakube harcol Belcsikkel a labdáért, amely már Belcsiké, de Jakube hátulról elébe nyúl és elrúgja a half elől a labdát. Belcsik megtorpan, a tribünről mást nem látni, a Nemzeti védelme azonban megáll és a jól kitett
    Avar most már nem hibázza el a kapu jobb sarkát. 3:1.
    A Nemzeti tiltakozik és arra hivatkozik, hogy Jakube lefogta Belcsiket, de a bíró gólt ítél. Most még egy-két ujpesti támadás következikés vége a mérkőzésnek.
    Tóth István, Újpest edzője: Nehéz eset volt. Mindenesetre biztató jel, hogy ma már lényegesen többet adott a csapat a futballból és többet mutatott a szívéből.
    Gallovich Tibor, a Nemzeti edzője: Nem adhatunk egy ember és egy határbíró előnyt Ujpestnek. A jobb futballt mi játszottuk.

    Nemzeti Sport, 1932. augusztus 29.