magyarfutball.hu

III. Kerület - Ferenczvárosi TC 0 : 5 14:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.29, 19:53
    FTC—III. TVE 5:0 (3:0)

    Határ-utca. 3000 néző. Biró: Fehéri.
    A Határ-utcai pálya még sohasem látott oly hatalmas tömeget, mint amilyen vasárnap kereste fel tribünjét a kerületi csapatnak az FTC-vel való mérkőzése alkalmából. Nem várt goalaránynyal győzött a teljes formáját játszó bajnokcsapat a két tartalékal szereplő óbudaiak ellen, akik egyébként sem tudták azt a játékot produkálni, melyet tőlük is saját pályájukon el­várhatunk. A kitiltott Nagyhegyi és Szabó játé­kosok hiányát ugyancsak megérezték annál is inkább, mert azokat helyettesitő Melczner és Singer semmiképen sem tudtak a csatársor összájtékába beleilleszkedni. Legjobb emberük Szabó hátvéd volt, ki valóban reprezentatív formát mutatott s ma már legjobb védőjátékosainkkal álitható egyvonalba. Képességeit csak fair játéka mulja felül, ami egyébként az egész csapat mai mérkőzését jellemezte. Jól játszott még Kösztler kapus és Hőnich II., akinek azonban egyébként igen peches napja volt. Legszebb le­futásai maradtak siker nélkül. Az FTC álta­lában szép játékot mutatott, bár teljes tudását a szükehb méretek szemmelláthatólag akadályozák. Komplett csapatában hasznosan játszott Bródy, mig a csatársor legagilisab tagja Potya volt. Schlosser néhány szép trükkön kivül ön­zetlen játékával tűnt ki. Ä hátvédeknek keve­sebb dolguk akadt, mig Fritz néhány labdát szépen védet.
    A vivók kezdenek nappal hátban és lerohanásuk eredményeképp Guttmann magasan a kapu fölé lő. Az FTC kerül frontba s Schlosser lövéséből a kapus kezéből kipergő labdát Pataki a goalba továbbítja. Kösztler töb veszélyes lö­vést tesz ártalmatlanná, de nem tudja megaka­dályozni, hogy a 22-ik percben Potya beadásá­ból Pataki helyezett goalt ne lőjjön. Felállá sután kritikus a helyzet a FTC kapu előtt és Fritz csak korner árán tud menteni, mely eredmény­telen. A 39-ik percben a kifutó Kösztler mellett Poty a goalba emeli a labdát. Helycsere után két eredményteen korner után Potya egy kapuelőtti kavarodásból szép goalt lő, ami némileg felvillanyozza a lankadó III. kerületi csapatot, ugy, hogy azt ezt követő 15 percig erős ellenfele zöld-fehéreknek. Eredményt azonban a belső csatárok játéka miatt nem tudnak elérni, mig azFTC a 30-ik percben Szabó miatt indokolatlan 11-eshez jut, melyből Payer ötre szaporítja a goalok számát. Változatos játék után az óbudaiak támadásával végződik a példás rend­ben lefolyt mérkőzés.

    Sport-Világ 1913 november 24.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.27, 22:19
    FTC—III. Ker. TVE 5 : 0

    (Határ-utczai pálya.) Négyezer főnyi közönség ke­reste fel vasárnap a harmadik kerületiek dunaparti pályá­ját, hogy szemtanúja legyén bajnokcsapatunk óbudai vendégszereplésének. A komplett FTC ezúttal kijátszott hatalmas formájával teljesen kárpótolta a nagyrészt pestiekből álló közönséget á hosszú utért. S mikor a match vége felé a zöld-fehérek arról értesültek, hogy a hungária-uti pályán a harminczhármasok vezetnek, s a már-már elveszettnek hitt bajnokságot még korántsem szabad feladniók, a lelkesedés perczekig tartó viharos tüntetések­ben tört ki.
    Az FTC játékosai ezúttal ismét egységesen mű­ködtek. El volt felejtve a még néhány hét előtti ideges kapkodás, a mely a csatársort megfosztotta akczióképességétől. Megbízható volt a védelem és a magát ismét meg­találó halfsorból különösen Bródi fáradhatatlanul tömte labdával a csatársort, a mely úgyszólván állandóan vehe­mens ostrom alá fogta az óbudaiak kapuját.\' Gyorsan tört előre a kellőképpen le nem fogott jobbszárny és czenterezett labdákat a belső csatárok dicséretes önzetlen­séggel annak a társuknak engedték át, a kinek hely­zetéből a legelőnyösebbnek látszott a goallövés. Különö­sen feltűnt ez Schlossernél, a kit állandóan ketten-hárman fogtak, és rendületlenül Patakinak vagy Tóthnak továbbította a labdákat. Ök ketten azután tudták is érté­kesíteni az ideális labdaátadásokat és két-két goalt rúgva a győzelmet klubjuknak biztosították.
    A vesztes csapatnak, sőt minden túlzás nélkül az egész mezőnynek legjobb játékosa az óbudaiak baloldali hátvédje, a 17 éves Szabó volt, a kit — habár a válogató­bizottság Szendrő helyettesének jelölte — a sportközön­ség pesti része még nem ismert. Bravúros hadijátékával, a mivel, közel egy tuczat menthetetlennek látszó helyzet­ben sikerült az FTC csatársort akczióinak befejezésé­ben megakadályozni, oly kellemes feltűnést kelteti, hogy a match második félidejében már a zöld-fehérek hívei, is tapssal honorálták egy-egy sikerültebb szerelését. Az igazán reprezentatív formát, mutató Szabón kivül — a kit jövőre előreláthatólag kipróbálnak, a válogatott csapatban -— a czenterhalf helyén szereplő Hönich I, a Schlosser, lefogására kirendelt Stark jobboldali fede­zet és Nagy jobboldali hátvéd, továbbá a csatársorból Guttmann jobbösszekötő tűnt ki, mig a csapat többi játékosai, köztük Kösztler, Wiszt és a jöbbszélső, Hönioh II, mélyen formájukon alul játszottak. A két kitiltott játé­kos posztján szereplő öreg ágyuk (Melczner és Singer) természetesen nem tudtak beleilleszkedni az együttesbe.
    A pályára lépő csapatokat viharos taps fogadja. Az óbudaiak a helyyálasztók és nappal a hátban állanak fel. A matchet a harmadik kerületiek jobbszárnyának tá­madása vezeti be, a mely Payer hibájából veszélyesnek látszik, de. Guttmann lövése a kapu mellé kerül. Most az FTC veszi át a támadó szerepét, Weisz és Borbás felváltva rohannak le a labdával, de támadásaikat sorra feltartóztatja Szabó. Az 5-ik perczben Schlosser lesből goalt rug, a mit a bíró nem ítél meg.Két kornert ér el azután az FTC. A 12-ik perczben Schlosser lövését Kösztler kiejti, mire a ráfutó Pataki a kapuba továbbítja. A vezetés megszerzése után is a zöld-fehérek maradnak a frontban. Weisz czenterét Kösztler ököllel védi. Újabb két eredménytelen korner után Schrott balösszekötő megszökik, de Bródi foullal akasztja meg. Pataki húsz méteres magas lövése után a 22-ik perczben Weisz czente­rét Tóth átengedi Patakinak, a ki szépen irányított lö­véssel fedhetetlen goalt ér el. Hőnich II. lerohanása ered­ménytelen kornert hoz az óbudaiaknak. Újra az FTC támad. A 30-ik perczben Pataki lapos lövését Kösztler elvetéssel - védi. Ö perczczel rá Weisz lövése - kapufáról kapufára pattan vissza, végre Kösztler megkaparintja a labdát és ezzel elhárítja a veszélyt. Újabb FTC kornernél Hőnich I. fejese ment. A 39-ik perczben a zöld-fehé­rek jobbszárnya lerohan és Tóth a kirohanó kapus feje fölött a goalba emeli a labdát. Néhány percz múlva ismét veszélyes a helyzet és Weisz lövését Kösztler a kapu­fába kapaszkodva látszólag már bent a hálóban fogja el.
    Félidő 3 :0.
    Szünet után Szabó, majd Hőnich II. kornert vét. A 4-ik perczben Pataki szabadrúgásából Tóth helyezett lövéssel a negyedik goalt éri el. Néhány perczczel később Rumbold kézzel elnyomja a megszökött Guttmannt, mire ismét az FTC támad. Weisz biztos helyzetben hibáz, Tóth shotja kapu fölé megy és csak Schlosser egy gyenge lövése foglalkoztatja Kösztlert. Nagy a tizenhatos vonal közelében handset vét és az ezt követő szabadrúgás után kissé erőszakos lesz a játék, a melynek folyamán két-három perczalatt öt foul is esik. Payer Hőnich II-őt,
    Schlosser Szabót, Guttmann Bródit és rögtön rá Bródi ismét Hőnich lI-őt, Melczner pedig Weinbert buktatja fel szabálytalanul. A 28-ik perczben Szabó kezére pat­tan a labda, a véletlen hands miatt tizenegyeshez jut az FTC, a melyet Payer értékesít. A zöld-fehérek azután teljesen beszorítják a harmadik kerületieket, a- kik­nek elszánt védekezésén. és különösen Szabó játékán azonban az állandó ostrom megtörik. Szabó hosszan előreadott labdákkal próbálja a csatársort frontba, hozni, a mely azonban kedvét vesztve, mindig a zöld-fehérek hátvédjeinek engedi át a labdát. Pataki váratlan lövé­sét Kösztler fogja, a 34-ik perczben pedig Schlossernek egy 25 méterről irányított rettenetes erejű lövése a kapufáról vagy öt méterre felfelé pattan. Két eredmény­telen korner és Schlosser Hőnich I. ellen elkövetett foulja után az utolsó perczben mindkét csapat csatársora még egyszer látogatást tesz az ellenfél kapujánál, de mig Tóth lövését Kösztler fogja, Hőnich II. és- Guttmann támadását — a tiszta helyzet daczára tétovázó csatá­rok miatt — még csak lövés sem fejezi be.
    A viszonylag igen kis számú fouloktól eltekintve — foularány 7 : 7 —a Fehéry Ákos által kitünően ve­zetett mérkőzés igen fair volt.

    Az Újság 1913 november 25.