magyarfutball.hu

MTK - Kispesti AC 2 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.06.15, 16:38
    MTK-KAC 2:0 (1:0)

    Hungária-ut-4000 néző.—Bíró: Kann Frigyes.
    A KAC kemény munkát adott a sérülésébe visszaesett Braun nélkül csaknem végig 10 emberrel játszó bajnokcsapatnak.
    MTK: Remete— Mandl,Senkey I— Nadler, Weszter, Nyul II— Braun, Molnár, Orth, Varga, Jeny. — KAC: Varga—Saguly, Dudás—Raix, Beck, Buday— Gresch, Bene, Fürstner, Ölvedy, Gulyás
    . Az őszi szezonban még egy csapat sem tette annyira kétségessé az MTK győzelmét, mint ma a lelkes játékáról már nevezetessé vált kispesti csapat. Hogy a győzelmet a mérkőzés legnagyobb részében Braun nélkül játszva is, kicsikarta, azt elsősorban óriási formát kijátszó hátvédeinek köszönheti. Különösen Senkey I-et tette váratlanul jó, sőt szenzációs formája a bajnokcsapat mai mérkőzésének legkimagaslóbb szereplőjévé, de nem volt sokkal gyengébb Mandl sem. Azt mondhatjuk, hogy ma a bajnokcsapat hátvédei szinte áttörhetetlen bástyát alkottak. Általában rendkívül érdekfeszítő izgalmas küzdelmet vívott a két csapat. Ugy indult a mérkőzés, hogy az MTK legaloppozza a kispestieket, az első negyedóra után mindenki nagyarányu MTK győzelmet sejtett. A KAC lelkes, önfeláldozó csapata azonban hamarosan visszaverte a mind nyomasztóbbá váló MTK támadásokat, amikor pedig Braun megsérült, majd később kiállt, a KAC teljesen egyenrangu ellenfélnek bizonyult. A második félidőben azután annyira megfordult a játék képe, hogy jó félóráig a KAC került nagy fölénybe s minden pillanatban várható volta kiegyenlítés. A KAC játékát azonban nem kisérte a futballhoz annyira szükséges szerencse. Amikor szinte állandóan ostromolta a bajnokcsapat kapuját, három, ugynevezett holtbiztos helyzetben hibáztak csatárai. Az első esetben Gresch az ötös vonalról Remete kezébe lőtte, a következő alkalomnál Bene két lépésről a kapu fölé emelte a labdát, végül pedig Fürstner egy jól irányított irányított lövését az oldalkapufa fogta fel. A helyzet megítélésénél mindenesetre tekintetbe kell venni, hogy
    az MTK-t
    nehéz helyzetbe hozta Braun sérülése, aminek folytán támadósora teljesen megbénult s így teljesen rendszertelenül, ötletszerűen működött a második félidőben. Ekkor bontakozott ki azonban az MTK hátvédeinek imponáló játéka: Mandl rutinja, valamint Senkey I ideális romboló közbelépése és térölelő, de amellett jó helyre irányított felszabadító rugásai. Remete főleg kitűnő helyezkedési érzékének köszönheti jó szereplését. A fedezetsor a hátvédekkel ellentétben teljes egészében méltatlannak bizonyult a csapat többi részeihez. Egyik tagjára sem mondható, hogy klasszis fedezet. Nadler régi hibáját hosszabb pihenője alatt sem veszítette el. Sokat cicázik, csillogtatja célra egyáltalán nem vezető technikás trükkjeit. Weszter, egy lakodalmi uttól fáradtan, csak mint támadó half érdemelte ki a „megfelelő\" jelzőt, Nyul II-ik azonban azt lehet mondani, hogy már utánpótlásra szorul.
    A csatársorban Orth és Molnár agilitása emelhető ki. Orth azonban ma azzal lepett meg, hogy kissé gyakran alkalmazott „jól sikerült\" faultokat, amiért birói figyelmeztetésben is részesült. Faultjainak szenvedő hőse leginkább Ölvedy volt, aki egyik faultjánál annyira megharagudott Orthra, hogy a földről felkelve azt kiáltotta: egyik játékostársának, aki történetesen Orthal került szembe, hogy törje el az Orth lábát. Azonban a közelbenálló bíró meghallotta a „biztatást\", s kiküldte a pályáról a mérges Ölvedyt. Molnár két poszton is szerepelt, Braun sérülése után helyette is játszott , kettős feladatát jól oldotta meg. Varga csak a mezőnyben elégített ki, a kapu előtt gólképtelen, Jeny sokáig kihívta maga ellen az MTK közönség haragját, már azzal vádolták, hogy volt egyesülete ellen nem fejti ki teljes képességét, azonban amikor az utolsó előtti percben a félvonalról egyszerűen megszökött, lefutotta a védelmet s a kifutó Varga mellett belőtte a második gólt, „tettel\" bizonyította be a furcsa feltevés valótlanságát.
    azt mondhatjuk, hogy a várakozásnak megfelelően jól játszott. Határt nem ismerő lelkesedése egyenesen imponáló. Hibáztatnunk kell azonban a több hónapon át betegeskedő Raix beállítását, aki természetesen hosszú betegsége után még nem nyerte vissza régi formáját. Varga a szokott jól védett, a két gólról nem tehet. A hátvédek közül Dudás volt a jobbik, Sagulyt a heves mérkőzésben szerzett többszöri térdsérülése befolyásolta játékában. A fitt Saguly Jeny lefutását meggátolta volna. A halfsorban leginkább Buday tetszett, aki Molnárt jól fogta, de emellett a csatárokat is észszerűen támogatta. Beck végig nagy lelkesedéssel játszott s óriási küzdőképességről tett tanúságot, ha a helyezkedésben és technikában csiszolódik játéka, úgy még nagy játékos lesz belőle. Raix hosszú betegségét meghazudtoló agilitással játszott, csupán mint lentebb említettük, fizikummal és futással nem bírta végig a mérkőzést. A csatárok közül senki sem emelhető ki. Gresch nagyon veszélyes és gyors játékos, azonban keveset foglalkoztatták, nem erélyes, de a kapu előtt elveszti a fejét Fürstner intelligens, körültekintő játékos, több erélyt és határozottságot kell, azonban neki is elsajátítania. Az Ölvedy—Gulyás balszárny adott a legtöbb dolgot az MTK védelmének. Ölvedy ismét veszélyes lövő csatárnak mutatkozott, azonban kissé messziről lő, Gulyás egyike legjobban centerező szélső csatárainknak.
    A KAC
    csapatáról általában azt mondhatjuk, hogy a várakozásnak megfelelően jól játszott. Határt nem ismerő lelkesedése egyenesen imponáló. Hibáztatnunk kell azonban a több hónapon át betegeskedő Raix beállítását, aki természetesen hosszu betegsége után még nem nyerte vissza régi formáját. Varga a szokott jól védett, a két gólról nem tehet. A hátvédek közül Dudás volt a jobbik, Sagulyt a heves mérkőzésben szerzett többszöri térdsérülése befolyásolta játékában. A fitt Saguly Jeny lefutását meggátolta volna. A halfsorban leginkább Buday tetszett, aki Molnárt jól fogta, de emellett a csatárokat is észszerűen támogatta. Beck végig nagy lelkesedéssel játszott s óriási küzdőképességről tett tanuságot, ha a helyezkedésben és technikában csiszolódik játéka, ugy még nagy játékos lesz belőle. Raix hosszu betegségét meghazudtoló agilitással játszott, csupán mint lentebb említettük, fizikummal és futással nem bírta végig a mérkőzést. A csatárok közül senki sem emelhető ki. Gresch nagyon veszélyes és gyors játékos, azonban keveset foglalkoztatták, nem erélyes, de a kapu előtt elveszti a fejét Fürstner intelligens, körültekintő játékos, több erélyt és határozottságot kell, azonban neki is elsajátítania. Az Ölvedy—Gulyás balszárny adott a legtöbb dolgot az MTK védelmének. Ölvedy ismét veszélyes lövő csatárnak mutatkozott, azonban kissé messziről lő, Gulyás egyike legjobban centerező szélső csatárainknak.
    Az MTK kezd
    és azonnal támad, Raix azonban faultolja Vargát és a bíró szabadrugást ítél. A labdát Braun kapja, akinek ideális beadását Saguly teszi ártalmatlanná.
    Most a KAC-csatárokhoz kerül a labda, de Mandl idejében közbe lép, az MTK gyors egymásutánban négy kornert ér el. A 2. percben egy rosszul hátraadott labdára Orth ráfut és a magát eléje dobó Varga csak kornerre tudja kinyomni. Jenyt Varga kifutással szereli. A következő percben a kiszökő Jeny két eredménytelen kornert ér el. Az utóbbinál nagy tumultus támad a kapu előtt, végül Varga a kapu fölé lő. Raix hendsze miatt szabadrugás a KAC ellen, a labdát Nyul II fogja el, akit Dudás korner árán szerel le. Az ujabb sarokrugást Braun a kapu mögé küldi.
    A 6. percben vezeti a KAC az első komoly támadást, a labda azonban taccsra kerül, ujjabb támadását Bene huszméteres hosszu lövése fejezi be, amelyet Remete biztosan véd. A 10. percben Jeny gyönyörűen lefut, beadását Orth kapásból élesen a kapu fölé továbbítja. A következő percben Braun összefut Budayval, kiujul térdsérülése és elhagyja a pályát.
    Ezután a KAC vezet támadásokat, de csatárai a kapu előtt addig tétováznak, amíg az MTK pompás formában levő védelme szétzavarja őket. Gulyás szépen centerezett labdáját a kitűnő helyzetben álló Fürstner kihagyja. A 16. percben Braun visszatér, de csak a statiszta szerepére szorítkozik. Ölvedynél a labda, kidriblizi Nádlert, de közeli lövése a kapu mellé jut. Kirugás után az MTK nyomul fel, a támadás azonban Jeny offszeidján megakad.
    A 17. percben esik az MTK első gólja. Nádler passzával Orth driblizik, majd gyönyörűen szökteti Molnárt, aki 16 méterről félmagas lövéssel menthetetlen gólt lő.
    Felállás után is az MTK támad, Jeny szép beadását azonban Varga elhibázza. A halfsor támogatásával a KAC balszárnya vezet támadást, de csak egy eredménytelen szabadrugást ér el. A két bekkpár pompásan működik, a csatársorok nem tudják megközelíteni a kapukat és így nagyobbára a mezőnyben folyik a játék. Az MTK egyik támadásánál Varga szépen szökteti Orthot, akinek gyönyörű lövése a kapu mellé kerül. A KAC erősen küzd a kiegyenlítő gólért, de a csatárok nem tudnak megbirkózni az ellenfél védelmével. Egy veszélyes helyzetük adódik, de Raix szép átadását Gulyás a kapu mellé fejeli. A következő pillanatban már az MTK támad. Orth Saguly mellett kiugrik, lő, de a jól helyezkedő Varga elfogja a labdát. A kék-fehér támadások erőteljesebbek lesznek, Molnár lövése azonban a kapu fölé, Vargáé pedig a kapu mellé megy. Varga ujabb erős labdája most már a kapura megy, a kapus eldobja magát, de a labda emberről Orth elé pattan, akinek lövését a földön fekvő Varga mellett Saguly rugja ki a kapuból. A labda a jobb oldalra kerül, ahol Buday Nádler elöl kornerre rugja. Az eredménytelen sarokrugást Saguly hibájából csakhamar egy másik korner követi, amelyből Braun óvatos lövése a kapu felé kerül. Ezután csökken az MTK-támadásoknak az ereje és az utolsó percek minden érdekesebb eredmény nélkül telnek el.
    Szünet után
    az MTK csak tíz emberrel jelenik meg a pályán, mert Braun lábfájása miatt nem játszik tovább s igy a jobbszárny üresen maradt. A KAC most fokozza az iramot, ebben a félidőben többet támad és alkalma lett volna a kiegyenlítést is megszerezni. A 2. percben Orth— Varga—Jeny szép összjátéka után utóbbi a kapu fölé lő. Gulyás lapos beadását Mandl visszarugta, Gulyás fejjel Bene elé tálalja, aki azonban két méterről a kapu fölé emeli. Az MTK balszárnyának támadásánál Saguly megrándítja a lábát és néhány percre kiáll.
    A KAC egy bekkel játszik és minden kombinációt nélkülöző mezőnyjáték folyik. A 9. percben Molnár hosszu ivelt labdát küld a kapura, amelyet Varga csak nehezen tud kiütni. A következő MTK-támadást Jeny rontja el, a kispestiek támadását pedig Gresch kezeli, de gyenge lövése fejezi be, amelyet Remete könnyen véd. A KAC-támadások egy kornert hoznak csak, eredményt azonban nem. Jeny offszeiden kapja a labdát, lefut vele, de lapos beadását Varga elfogja és a mezőnybe továbbítja. A kirugott labdával a kispesti csatárok nyomulnak fel, de Ölvedy hosszu lövését Remete lehuzza. A további támadó akciókat a biztosan működő védelem rombolja szét.
    A 16. percben Bene 20 méteres szabadrugása alig valamivel a kapu felső sarka fölött süvít el. Raix jó beadása Ölvedy lábáról lecsuszik és a labda a kapu mellé kerül. Most az MTK kapuja felszabadul, Orth egyedül kiszökik, de Saguly szereli, közben azonban ismét megrándul a térde.
    A következő szép támadást Orth irányítja, szökteti Molnárt, akit Dudás kornerre szerel. A sarokrugás után Jeny a kapu fölé lő. A 20. percben Jeny szépen lefut, beadását Molnár kapásból hajszálnyira lövi a kapu mellé. Szabadrugás után Greschnél a labda, beadása azonban nem sikerül. Ismét a kék-fehér csatársor kerül frontba. Molnár labdája kapu mellé kerül, Orth és Molnár ujabb lövését pedig Varga fogja. Orth inkább a halfsornak segít, mint a csatároknak és ekkor az MTK némi fölénybe kerül, kombinatív játékot azonban nem látunk, hanem mindkét csapat hossza magas labdákkal dolgozik, amelyeket rendszerint az ellenfél fog el. Mégis Orth küld hosszu lapos labdát az ellenfél kapuja felé, amely azonban a léc mellett süvít el. (29. perc.)
    A KAC lelkes játéka fokozza az iramot, Gresch és Ölvedy labdáit Remete fogja, Ölvedy ujabb lövése a kapu mellé jut. Orth faultolja Ölvedyt, a szabadrugás azonban nem hoz eredményt Orth erősebben játszik, többször kisebb faultot vét, amikor a 31. percben Ölvedy oda szól társának, aki Orthal küzd a labdáért, hogy „törd el a lábát”. A bíró kiállítja, nehogy a játékosok durvaságokat kövessenek el.. A támadások percről-percre vállalkoznak, közben az MTK három eredménytelen kornert ér el. A 40. perc-ben Molnár helyet cserél Vargával. A 42. percben Jeny lövése a kapu fölött süvít el, míg a másik pillanatban már, az MTK kapuja forog veszélyben. Fürstnernek a kornervonalról leadott labdája a felső kapulécen csuszik végig, de Remete ártalmatlanná teszi. A 7. percben Jeny a félvonalról egyedül lefut, kidriblizi Sagulyt és góljával bebiztosítja az MTK győzelmét. A gól után a KAC javára szabadrugás és vége a mérkőzésnek.

    Sporthirlap, 1924. december 1.