magyarfutball.hu

Újpest FC - Kispest FC 5 : 2 17:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1926/1927, 18. forduló
referee : Zsarnóczay János
attendance:
  1. Sporthírlap: 3.000
  2. Nemzeti Sport: 3.133

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.09.07, 17:32
    Ujpest-Kispest 5:2 (2:1)

    Ujpest: Beneda — Fogl II., Fogl III. — Wilhelm II., Lutz III., Wilhelm I. — Künstler, Jakube, Moravcsik, Schaller, P. Szabó. — Kispest: Dénes — Saguly, Dudás — Raix, Gregor, Csendes — Góliás, Burger, Szabó, Fürstner, Czétényi.

    Bíró: Zsarnóczay János.

    Impozáns győzelemmel fejezte be Ujpest bajnoki esztendejét. A 3000 főnyi közönségnek jó sportban volt része, mert a játék a második félidő 30 percéig teljesen nyílt volt és csak akkor pecsételte meg a győzelmet az ujpestiek negyedik gólja.
    Kispest kezdi és máris az ujpesti kapu elé tereli a játékot, a középső csatárok azonban jó gólhelyzetben rontanak. A játék heves iramban hullámzik és fair jellegét a bíró ismételt sípjele már eleve biztosítja. Ujpest támadásából P. Szabó kanyarodik a kapu felé, de jó helyzetből mellé lő, viszont Góliás a kapu fölé küldi a labdát.
    Majd Wilhelm I, magas lövése veszélyezteti a kispesti kaput, de Dénes biztosan véd. Ujpest frontban marad, Künstler támadását Dudás kornerre szereli, a jól középre adott sarokrúgást Jakube kapásból a kapu fölé küldi. Az ujpestiek fölénye tovább tart és Schaller éles lövését Dénes biztosan fogja.
    A 20. percben a jobbszélről centerezett labdát Schaller P. Szabó elé tálalja, aki bombaszerű lövéssel megszerzi a vezetést (1:0) Ujpest frontban marad, Fogl II. irtózatos erejű szabadrúgását Dénes parírozza.
    Majd Schaller kerül a kapu előtt jó helyzetbe, a tizenhatoson belül Saguly a biztos gólnak látszó helyzetet feltűnő gánccsal akasztja meg, amiért a bíró tizenegyest ítél. A büntetőrúgást Fogl III. védhetetlenül a sarokba vágja (2:0).
    Kispest veszélyes támadását Czétényi jó helyzetben hibázza, újabb lövését pedig Beneda biztosan fogja. Alig néhány másodperccel a félidő vége előtt Wilhelm II. feleslegesen hátrafelé dob egy taccsot, a labda egy kispesti játékoshoz kerül, aki Szabóhoz továbbít és a kispesti center habozás nélkül gólt lő. (2:1).
    A második félidő Kispest támadásával kezdődik, de a kispesti csatárok a gól előtt puhának bizonyulnak. Jakube holtbiztos helyzetet teremt Moravcsiknak, aki elidegeskedi a góllövést. Künstler megsérül és Ujpest tíz percig tíz emberrel játszik. Schaller szökteti P. Szabót, ez centerez, a bekkek távollétében Dénes kénytelen kirohanni kapujából, de Jakube előbb éri a labdát és az elvetődő kapus mellett a kapuba emeli. (3:1)
    Kezdés után azonnal Kispest támad, és egy perc múlva Czétényi centerét Szabó közvetlen közelről Ujpest kapujába helyezi. (3:2)
    A 30. perc hoz újabb eredményt. Szabó fut le a balszélen, Schallerhez passzol, aki magára vonja a védelmet és jobboldalra passzol. Jakube hidegvérrel az ellenkező sarokba menthetetlen gólt lő. (4:2). A hátralevő idő Ujpesté. A balszárny veszélyes támadásai azonban csak eredménytelen kornert hoznak. Egy perccel befejezés előtt P. Szabó jól centerezett labdáját Moravcsik a gólba vágja. (5:2)

    Sporthirlap, 1927. május 30.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.11.29, 16:38 (szerk.: 2018.11.29, 17:24)
    UTE-pálya. 3133 néző. Bíró: Zsarnóczay János.

    Újpest: Beneda — Fogl II., Fogl III. — Wilhelm II., Lutz II., Wilhelm I. — Künstler, Jakube, Moravcsik, Schaller, P. Szabó.
    Kispest: Dénes — Saguly, Dudás, Raix, Gregor (Burger), Csendes — Gulyás (Gregor), Burger (Gulyás), Szabó, Fürstner, Czétényi II.

    1:0 P. Szabó (22 p.)
    2:0 Fogl III. (11-esből) (38 p.)
    2:1 Gulyás (45+1 p.)
    3:1 Jahabe (56 p.)
    3:2 Fürstner (57 p.)
    4:2 Jakube (73 p.)
    5:2 Moravcsik (91 p.)

    Nemzeti Sport, 1927.05.30.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.12, 19:40
    A negyedik ligamérkőzést az Újpest vívja meg saját pályáján a Kispesttel, aminek az eredménye csupán az Újpest szempontjából fontos, mert a győzelemmel még jobban megerősítheti a második helyét.


    Budapesti Hírlap, 1927. május 29.

    Újpest és a III. ker. TVAC is győzött.

    Az újpesti Stadionban Újpest Kispesttel játszott és győzött könnyűszerrel 5:2 (2:1) arányban.

    Újpest—Kispest 5:2 (2:1).

    Az Újpest nagy gólaránnyal győzte le a kispesti csapatot, amely pedig a második félidő első félidejéig nyílttá tudta tenni a meccs kimenetelét. Ezután azonban visszaesett Kispest csapata s ellenfele egymásután rúgta a gólokat. Az első gólt P. Szabó, majd Fogl III. tizenegyesből megszerezte csapatának a második gólt. A félidő utolsó percében a kispesti Szabó lövése jutott a hálóba. Szünet után Jakube rúgta Újpest harmadik gólját, de egy perc múlva ismét Szabó lövése talált utat az újpesti kapuba. Ezután az Újpest még nagyobb fölénybe került s Jakube, majd Moravcsik góljával beállította a végeredményt.


    Budapesti Hírlap, 1927. május 31.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.12, 19:28 (szerk.: 2016.07.12, 19:29)
    Schaller!

    Újpest csapata szezón végére visszanyerte nagyszerű formáját, azt a formát mellyel két hónap előtt még a bajnoki címre pályázott. A szembeötlő javulás — Schaller személyével kapcsolatos. Az öreg balösszekötő régi kedves alakja az újpesti mérkőzéseknek. Népszerűsége nemcsak Újpesten, de Budapesten is megközelítette a budapesti krekkek népszerűségét. Szimpatikus öreg csatár, aki kopasz fejével sok csatát úszott meg, sok mérkőzésen szerezte meg a győzelmet a liláknak.
    Újpesten közben beköszöntött a fiatalok tavasza. Az újpesti vezetőség félreállította az öregeket, a Szidon—Schaller balszárnyat nyugalomba küldték, mert a fiatalok jobbak, lendületesebbek voltak, játékuk több sikert ígért.
    A sikerek után a kudarcok kerültek sorra, az újpesti elnökség ismét elővette Schallert, a régi bútort, beállította régi posztjára, a csatársor balösszekötőjébe s — az újpesti csatársor ismét eredményes, munkaképes.
    Az Újpest—Kispest-mérkőzés 5:2-ős újpesti győzelme jórészt Schaller érdeme.


    Pesti Napló, 1927. május 31.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.12, 19:21
    Újpest—Kispest 5:2 (2:1).

    Első félidő közepén Schaller átadásából P. Szabó szerzi meg a vezetést, öt perccel szünet előtt Saguly fouljáért 11-es, amelyet Fogl III. juttat kapuba. Az utolsó pillanatban a már megálló Újpest-védelem mellett Gulyásnak sikerül a góllövés.

    Helycsere után 10 perccel P. Szabó a fölbukó Saguly mellett megfut s átadásából Jakube a kifutva megbotló kispesti kapus mellett gólt lő. Kispest riposztozik, gólt is lő, de offszid s Fürstnernek meg kell ismételnie az akciót, hogy Fürstner gólját elismerjék. Félórai játék után Schaller átadásából Jakube lő gólt, majd az utolsó pillanatokban a balszárny akcióját Moravcsik gólja zárja le.


    Pesti Hírlap, 1927. május 31.