magyarfutball.hu

Újpest FC - Kispest FC 5 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2024.03.20, 20:13
    Ujpest-Kispest 5:2 (3:2)
    Lanyhán indult, de helyenként nagyon széppé változott az ujpesti mérkőzés
    Góllövő: P. Szabó, Kis, Fürstner, Kis, Kormos, P. Szabó, Török
    Ujpest, 2500 néző. Bíró: Salgó.
    Ujpest: Huba — Kővágó, Dudás — Borsányi, Köves, Szalay — Török, Sas, Jakube, Kis, P. Szabó. Kispest: Dénes — Rozgonyi, Hunyadi — Raix, Purczeld, Keresztes — Paczolay, Fürstner, Kormos, Csendes, Serényi.
    Belső kombináció után Sas lesállása az első eseménye a játéknak. Ujpest támad, de nem nagy az iram. Az 5. percben Paczolay átmegy Dudáson s kornert hoz a támadás, amit Serényi igen jól ível, de Fürstner fejese a kapusé. Serényit is csak kornerre szerelheti Kővágó s utána szabadrúgás, majd Ujpest kornere következik. P. Szabó rúgása után Dénes kiöklözi a labdát a 8. percben, Borsányi azonban újra balra játszik s Szalaytól a balszélsőhöz kerül a labda.
    P. Szabó szinte a vonalon halad a kapufa felé, Dénes kilép eléje s a szélső ekkor jobbal a kapus mellett akarja hálóba juttatni a labdát, pár lépésről. Dénes ösztönösen beleüt a bőrbe, amely a kapuvonalán ugrik fel a földről s a kapus utána nyúlva kihalássza a levegőben. A bíró a közelben áll s gólt ad, mert látta, hogy a labda a levegőben túl volt a vonalon. (1:0).
    A döntés meglepő, de határozott.
    Kispest nem messze fut kezdés után, újra ellenfele támad. Sőt a 10. percben megint eredményes, Kis, Sas, Török összjáték során a szélső elfut s jól, de kissé hátra centerez. Kis utána fordul a labdának s fordulással kapura lövi laposan. Dénes nyul a labdáért, fel akarja venni, de föléje nyul, mert a labda nem ugrik. (2:0).
    „Dénes-gól”— állapítja meg a nézőtér. Kispest rohamai most erőteljesebbek, de hatástalanok, Ujpest hamarosan kornert ér el, Rozgonyi kifejeli a labdát, de Kis P. Szabóhoz, a szélső Kishez játszik, aki alig fölé lő váratlanul.
    A fiatal csatár tetszik a nézőtérnek. Tapsot kap s megállapítják, hogy csatár a talpán!
    Az iram elég enyhe, mikor a 18.percben Serényi sarokrúgása viszi Huba kapuja elé a labdát. Csendes fejel, Huba öklözi a labdát, amit
    Purczeld fejel vissza a kapu elé, ahol Kormos és Fürstner áll. Utóbbi be is vágja a hálóba a gólt. (2:1).
    Alig indul a játék az érdekes gól után, a balra játszott labdával máris Kis ugrik ki a védők között, fejjel lökve maga elé a labdát. Ott terem Dénes kapuja előtt s
    mielőtt a kapus megmozdulna, ballal a bal alsó sarokba gurítja a gólt. (3:1). 19. p.
    Eddig mind a három védhető volt, mondogatják a nézők között. Eltekintve attól, hogy az egész védelem elaludt Kis kitörésénél. Kezdés után rögtön nagy jelenet alakul Huba kapuja előtt. Kormos jól futtatja Serényit, aki szépen íveli kapu elé a labdát. Huba kifut rá, de Kővágó meglöki, hogy a kapus kezéről
    az üres kapuba szállna a labda, ha a befutó Dudás ki nem fejelné a vonalról.
    Erre P. Szabó remekül megy át ellenfelein, de rosszul lő, mert hátulról — nem éppen szabályosan belelépnek a rúgásába, illetve lefogják a lábát. A 27. percben Paczolay ível beadást, a labda átszáll az üres Serényihez,aki felé Huba hiába fut, a szélső kapura emeli a labdát. Ott van azonban a vonalon már Szalay, kifejeli a labdát, mely többszöri fejelgetés után végül is Huba kezébe jut. A következő perc azonban gólt hoz. Paczolay - lesgyanús helyzetből elfut, jól beadott labdája a védők feje fölött átszáll Kormos elé, aki kapásból, közelről a hálóba vágja. (3:2).
    P. Szabó bombája Dénes ölében hal el, kirúgás után Kormos nagyszerű labdájával Paczolay elfut, jól ad be s Kormos Batsányitól nyomva, fölé fejel. Dénes szabadrúgást húz le,
    P. Szabó centere után meg Jakube fejesét tolja kornerre, a sarokrúgás utáni Jakube fejes azonban már a kapus zsákmánya lesz. Kis-P. Szabó összjáték után nagy lövés zúg el a kapu mellett, majd még egy korner veszélyezteti Kispest kapuját. Hunyadi hatalmas rúgása viszi el Huba elé a labdát s véget ér a félidő.
    Hullámzó játék után az 5. percben Rozgonyi miatt Ujpest, a 7. percben meg Paczolay rug szép kornert. Kormos jól fejel kapura, Huba kiüti a labdát, ,ó
    Fürstner a kapuba továbbítaná, de Borsányi menti a nehéz helyzetet.
    Kispest azonban nem tágít az ujpestiek kapuja elöl s kemény ostromba kezd. Paczolay nagyon jó támadásokat visz. Jó lövését Huba üti ki. Serényi kijátsza Dudást, de Kormos nagy helyzetben késik, mellé megy a lövés. Kormos megint Paczolayt futtatja, a beadás átszáll a labdáért kiugró Huba keze fölött, de Serényi elől Borsányi még el tudja rugni. 13. p. Egy-két fault után Ujpest erőteljesebb iramot kezd. P. Szabó és Kis komoly támadásokat alakít ki, majd a 18. percben szabadrúgás után P. Szabó a kapu elé adja a labdát.
    Dénes fogni igyekszik a kapu előtt, de Jakube ráfut s elsodorja a kapus elől a labdát. A két játékos csaknem a kapuba esik, a labda meg a kapufa éléről a gólvonalon gurul. P. Szabó ott terem s a hálóba gurítja. (4:2).
    A bíró gólt ítél, Kispest tiltakozik, a nézőtérről meg valaki beront a pályára s megüti a bírót. Játékosok, rendezők és rendőrök ragadják meg s pillanatok alatt leviszik a pályáról a botrány okozóját. Kispest is hiába tiltakozik. Kispest most már nem bírja eléggé az iramot. Kornert hárít el a védelem, Köves lövését Rozgonyi fejeli ki. Serényi sportszerűtlenkedik az egyik szabadrúgásnál, figyelmeztetésben részesül. A kispesti támadások most már erőtlenek, viszont a 34. percben Sas jó érzékkel játszik Török elé.
    A szélső az ötösig rohan s onnan éles lövéssel úgy küldi léc alá az utolsó gólt, hogy a labda Dénest is érinti. (5:2).
    A 36. percben Köves és Kormos összefut s Kormos régi sérülése kiújul, hogy le kell vinni a pályáról. A tíz emberre csökkent Kispest védelme többet van munkában ezután, de az eredmény már nem változik.

    Nemzeti Sport, 1932. április 29.