magyarfutball.hu

Debreceni VSC - Újpesti Dózsa SC 0 : 3 14:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2019.12.01, 19:30 (szerk.: 2019.12.01, 19:35)
    Debrecen - mégis patika

    A dózsások azt mondták a meccs előtt:
    — Valenciában csúnyán kikaptunk. Debrecenben győzni akarunk. Ez gyógyír lenne ...

    A debreceniek meg erre azt mondták:
    — Jöjjön csak az Újpest. De csalódni fognak. Debrecen nem a patikák városa.

    És őszintén megvallva, nem egyedül álltak ezzel a nézetükkel. Ha nem is ilyen magabiztosan, de mások is állították: bajban lesz a Dózsa. A fenti előzmények után mégis 3:0-ra győztek az újpestiek. Addig azonban történt egy és más. Támad az Újpest. Göröcs kapura bombáz, Kassai dr. felugrik, métereket úszik a levegőben és védi... Azután Kuharszki lő kapura... Aztán Borsányi II. lő ... Persze támad a DVSC is. Szám szerint ugyan kevesebbet, de elég veszélyesen. A szünetig a nézőtéren általános vélemény alakul ki: a DVSC semmivel sem játszik rosszabbul, mint tavaly. Ami, bárhogy is nézzük, idény elején mindenképpen a dicséret egy formája. A második félidő legelején megszületik az első gól. Kavarodás a kapu előtt, a labda ide pattan, oda pattan, Bene közelről belövi. Másodperccel előtte azonban morajlás a nézőtéren: Kuharszki kezét érte a labda!

    Ez lenne tehát a debreceniek véleménye. És Szusza Ferencé?
    — Én nem láttam, hogy kezet ért volna...

    Aranyosi játékvezető — közelről — szintén másképp látta.
    — Szó sem lehetett kezezésről. Kuharszki combjáról pattant vissza. .. A gól teljesen szabályos volt.

    A 10 000 néző azonban ezután semmiféle ítélettel nincs megelégedve. Tovább korbácsolja a kedélyeket a jogos 11-es megítélése is, amelyet Faliszek buktatásáért ítélt a játékvezető, s amit aztán Várhidi nagy nyugalommal be is lőtt.

    A mérkőzés utolsó gólját Kuharszki az utolsó percben lőtte.
    — Körülnéztem, senki nem jött mellettem, csak én rúghattam be — mondta.

    Aztán lecsillapodtak a kedélyek is. Egy órával a mérkőzés után már kihalt a stadion környéke, a futópálya salakján a lábnyomokat ismét befújta a sűrűn hulló hó.

    Debrecen mégis patika.

    A Dózsa gyógyírt talált...

    kép
    A kép csalóka. Nem Göröcs fejéről száll kapura a labda, hanem Gellér, aki egyébként kitűnően játszott, ezúttal szögletre ment.

    Képes Sport, 1964. március 17.
     
  2. avatar: heimo
    2019.12.01, 18:55 (szerk.: 2019.12.01, 19:19)
    Ma a stadionban
    DVSC - Ujpesti Dózsa


    Ma már teljes nagyüzem van a labdarúgásban, valamennyi osztályban bajnoki mérkőzéseket játszanak. Az elmúlt pár nap alatt az időjárás sem volt kedvezőtlen megyénkben, s amennyiben nem romlik az idő a pályák állapota is alkalmas lesz bajnoki mérkőzések rendezésére.

    A legnagyobb érdeklődésre az NB I-ben sorra kerülő DVSC —Újpesti Dózsa mérkőzés tarthat számot. Ezt a találkozót a nagyerdei stadionban délután fél 3 órai kezdettel bonyolítják le. A DVSC szurkolói bíznak abban, hogy a csapat megállja a helyét, legalábbis lelkes játékot várnak a pályára lépő. debreceni tizenegytől, azt szeretnék, ha mindvégig nagy akarással küzdenének a fiúk az újpesti lila-fehérek ellen. Az Újpesti Dózsa előreláthatólag Lung — Káposzta, Várhidi, Sóvári — Solymosi, Szini — Faliszek, Göröcs, Bene, Kuharszki, Zámbó összeállításban lép pályára. Szusza Ferenc edző hét közben elmondotta, lehetséges az, hogy Cselényi védi a kaput. Szerintünk az is lehetséges, hogy Solymosi helyett Borsányi lesz a jobbfedezet. A hazaiaknál egyelőre nincs változás a legutóbb közölt összeállításnál. Domán Gyula edző legutóbb így jelölte meg a pályára lépő csapatot: Kassay dr. — Temesvári II., Gellér, Kovács I. (Varsányi I.) — Juhász, Somodi — Szarka, Gazsó, Nagykaposi, Cseke, Bodai. A papírforma az újpestiek mellett szól, viszont a hazai környezet, s a remélt lelkes játékkal a DVSC meglepetéssel is szolgálhat. A DVSC — Újpesti Dózsa mérkőzésen az Aranyosi, Wottava, Kaposvári játékvezetői hármas működik közre.

    Az NB I-es bajnoki mérkőzés előtt kerül sor a DVSC II. — Újpesti Dózsa II. tartalék- bajnoki találkozóra. Ezt a mérkőzést háromnegyed 1-kor kezdik, s Móré vezeti.

    Hajdú-Bihari Napló, 1964. március 15.

    Széteső debreceni támadósor - Gyenge játékvezetés
    Újpesti Dózsa - DVSC 3:0 (0:0)


    Alaposan megtréfálta az időjárás a labdarúgás kedvelőit. Az elmúlt hét végén kedvezőre fordult az időjárás, s azt hittük tiszta, jó pályákon játszhatják a mérkőzéseket. Ehelyett sűrű hó, majd havas eső esett, amely beborította a pályákat, s csúszóssá tette azokat. A legtöbb helyen szorgos kezek mindent elkövettek, hogy játékra alkalmasakká tegyék a játéktereket. A nagyerdei stadionban nem játszottak előmérkőzést, kímélték a pályát, s az Újpesti Dózsa—DVSC tartalékbajnoki mérkőzést a GÖCS-pályán bonyolították le.

    Viszonylag jó pályára futott ki az Újpesti Dózsa és a DVSC NB I-es labdarúgócsapata.

    Újpesti Dózsa: Cselényi — Káposzta, Várhidi, Sóvári — Borsányi II., Szini — Faliszek, Göröcs, Kuharszki, Bene, Zámbó.
    DVSC: Kassay dr. — Temesvári, Gellér, Kovács I. — Juhász, Somodi — Szarka, Zilahi I., Gazsó, Nagykaposi, Bodai.

    Gól nélküli első félidő

    Az első félidőben nem sok feljegyezni való akadt, hacsak azokat az eseményeket meg nem említjük, amikor veszélybe került a DVSC kapuja. Már az 5. percben Kassay dr. minden tudására szükség volt, hogy Kuharszki jobb felső sarkos lövését hárítani
    tudja. Később ismét Kuharszki került igen jó helyzetbe, azonban közelről a kapufa mellé lőtt. Ebben a játékrészben a DVSC kapusának kellett még három-négyszer jeleskednie. Többet támadott a vendégcsapat, a DVSC elszórtan támadott. A debreceniek támadásai nem jelentettek komoly veszélyt Cselényi kapujára, Bodaiék néhányszor céltalanul ellőtték a labdát. Mindezek ellenére jól tartotta magát a vasutas együttes, s gól nélkül végződött az első félidő.

    kép
    Veszélyben a debreceni kapu... Az újpesti támadósor többször átjátszotta a DVSC védelmét. Egyik alkalommal Bene labdáját Kassay dr. lábbal mentette. Temesvári (a földön), Bene, Kassay dr., Gellér, Kuharszki, Somodi.

    Három gól a második félidőben

    A fordulás után, a 49. percben egy játékvezetői határozatlanság megpecsételte a mérkőzés sorsát, az újpestiek javára. Jobboldalról Faliszek középre adott, Kuharszki futott a labdára, amely karjától Benéhez pattant. A védők megtorpantak a kezezés miatt — s ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a balösszekötő két lépés után a hálóba lőjjön. 1:0. Aranyosi játékvezető — reklamálás után — a partjelzőjét is megkérdezte, majd középre mutatott. Középkezdés után Gazsót tették lyukra, ő azonban hat méterről elügyetlenkedte a nagy helyzetet. A debreceniek a továbbiakban zavartan játszottak, igen sokszor céltalanul vagdosták a labdát, az újpestiek igen szorongattak. Egyik debreceni ellentámadás befejezéséül Szarka jó lövést küldött kapura — Cselényi szögletre mentett. Az 58. és a 65. percben Bene kétszer is tisztára játszotta magát, a jobbösszekötő helyéről, egészen közelről lőtt, Kassay dr. mind a kétszer mentett. A 68. percben Bodai összefutott Somodival, a balfedezet ápolásra szorult. A 77. percben a kiugró -Faliszeket Gellér buktatta. A megítélt 11-est Várhidi biztosan értékesítette. 2:0. A gól után engedett a játék irama, a DVSC is vezetett néhány támadást — sikertelenül. A 90. percben Kuharszki kicselezte a védőket, majd a kapust is, s közelről a kapuba lőtt. 3:0. Újrakezdés után véget ért a mérkőzés.

    Tanulságok

    Az Újpesti Dózsa—DVSC mérkőzés nagyobb részében a vendégcsapat támadott, amely a rendkívüli talajon jobban tartotta a labdát, pontosabban is adogattak játékosai, mint a debreceniek. Jól látszott, hogy ha a DVSC gólt kap, akkor aligha szerezheti meg akár az egyik pontot is, mert a debreceni támadósor szétesően játszott, nem tudta tartani a labdát, gólképtelennek bizonyult. S a mérkőzés sorsát eldöntő fordulat mégis váratlan körülmények közt következett be, szabálytalanság után. Kuharszki kezezése nyilvánvaló volt, Aranyosi játékvezető azonban határozottan továbbot intett, s ezután született meg a sorsdöntő újpesti gól. Ezután még inkább a vendégcsapat irányította a játékot, a DVSC játékosai elvesztették küzdőkedvüket.

    Az Újpesti Dózsából elsősorban a sokat mozgó és gyorsan cselező, a helyét minduntalan változtató- Bene tűnt ki, a legtöbb támadást is ő vezette. Rajta kívül Káposzta és Sóvári játéka emelkedett ki. Göröcs formán kívül van, Faliszek volt a vendégek leggyengébb játékosa.

    A DVSC-ből elsősorban Kassay dr. érdemel dicséretet, aki a kapott három gól ellenére
    is csapata legjobbjának bizonyult. A hátvédhármas többször megingott. Gellér az első félidőben jól játszott, Kovács sérülése ellenére is kielégített. Juhász nem találta helyét, Somodi elöl-hátul igyekezett, kár, hogy a támadásoknál a csatárok nem értették meg. A támadósor volt a mezőny leggyengébb csapatrésze. Nem volt irányító
    — néhol Szarkától láttunk igyekezetet. Nagykaposi Göröccsel volt „elfoglalva”, akkor is — s ez helytelen volt —, amikor a debrecenieknél volt a labda. Zilahi sérülten vállalta a játékot. Gazsó és Bodai gyenge napot fogott ki.

    Aranyosi játékvezető az első félidőben megfelelően bíráskodott. Kuharszki kezezése utáni góltól kezdve egymásután hozta meg téves ítéleteit.

    Hajdú-Bihari Napló, 1964. március 17.