magyarfutball.hu

Újpest FC - Vasas SC 2 : 1 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1926/1927, 1. forduló
referee : Iváncsics Mihály
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 8.000
  2. Sporthírlap: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: ttszoty
    2024.01.04, 21:26
    Újpest - Vasas 2:1 (0:1)

    Dátum: 1926.09.05., 16.30

    Bíró: Iváncsics Mihály.
    Határbírák: Friedmann-Fodor Andor, Gábel Ignác.

    Újpest: Beneda István — Fogl II Károly, Fogl III József — Kelecsényi I Ferenc, Péter József, Borsányi Ferenc — Künsztler József, Lutz III József, Jeszmás József, Schaller József, Szidon II Rezső. Tréner: Fandl Géza (amatőr tréner) (Újpesti Helytörténeti Értesítő 1998.01.).

    Vasas: Nyerges János — Klein II István, Király Tivadar — Rennner Lajos, Purczeld (Puskás) Ferenc, Reiner István — Ányos József, Takács II József, Jelinek Tivadar, Szentmiklóssy Béla, Himmer Rezső.

    Gólszerző: Schaller 60., 79. ill. Szentmiklóssy 35.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.07.28, 18:04 (szerk.: 2022.07.28, 20:32)
    Ujpest—Vasas 2:1 (0:1)

    Kemény küzdelemben, klasszis játékkal győzött Ujpest a Vasasok ellen

    Ujpest: Beneda — Fogl II.,Fogl III. — Kelecsényi, Péter, Borsányi — Künsztler, Lutz III., Jeszmás, Schaller, Szidon. — Vasas: Nyerges — Klein, Király — Rennner, Purczeld, Reiner— Ányos, Takács, Jelinek, Szentmiklóssy, Himmer.

    Bíró: Iváncsics Mihály.

    Az ujpesti stadion nézőterét megszálló mintegy 8000 főnyi közönségnek minden tekintetben meleg napja volt.

    A 35. percben Reiner Takácshoz passzol, Takács szökteti Himmert, akinek beadásából Szentmiklóssy tízméteres éles, félmagas lövése hamisítatlan, védhetetlen profi gólt eredményez.

    A második félidőt Vasas támadás vezeti be.

    a 14. percben a lefutó Künsztlert Király a kornervonalon faultolja. Künstlernek a korner- és tizenhatos vonalak sarkáról irányított magas centerét Schaller homlokával fejeli élesen a kapu jobb alsó sarkába és a labda mintegy tíz centiméterrel a gólvonalon belül akad meg a hálóban, ahova a befutó Király még jobban besegíti. (1:1)

    Mindkét fél részéről rontanak a csatárok jó helyzeteket, majd a 34. percben Lutz III. kitörését Nyerges kifutással akarja meghiúsítani, összecsapva mindketten felbuknak, a résen álló Künsztler a labdát Jeszmáshoz, ő viszont Schallerhez továbbítja, aki az üres kapuba helyezi a győztes gólt. (2:1)
    Lutz III. az összecsapásból kifolyóan sérülten kiáll, néhány perc múlva megkísérli a játék folytatását, azonban fájdalmai miatt végleg elhagyja a pályát.

    Sporthirlap, 1926. szeptember 6.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.10, 20:07
    Újpest csapata saját otthonában játszik a Vasassal és nem kell majd nagyon megerőltetnie magát, hogy a ligapontokat megszerezze.


    Budapesti Hírlap, 1926. szeptember 05.

    Kiemelkedő eseménnyé nőtte ki magát az Újpest—Vasas meccse is. Két nagyszerűen
    kiépített csapatnak izgalmas küzdelme játszódott le az újpesti stadionban s nem lehetetlen, hogy az Újpest győzelme első állomása volt annak a sikernek, amelyet megkoronázhat az első profi bajnokságnak a birtokba vétele.


    Újpest—Vasasok 2:1 (0:1).
    A csapatok a következőképpen állottak fel:
    Újpest: Beneda—Fogl II., Fogl III—Kelecsényi, Péter, Borsányi—Künsztler, Lutz III., Jeszmás, Schaller, Szidon.
    Vasasok: Nyerges—Klein II., Király— Remmer, Purczfeld, Reiner—Ányos, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Himmer.

    Újpest kezdett s mindjárt kornert ért el. Röviddel ezután Takács Remmer leadását 20 méterről élesen a jobb sarok felé vágta s a labdát Beneda csak nagynehezen tudta kornerre tolni. Ezután a Vasasok egyre szebben kombináltak, míg Újpest állandó lendülettel feküdt a játékba. Szép mezőnyjáték után felváltva veszélyes helyzetek keletkeztek a kapuk előtt. A 32. percben Újpest kornert ért el. Jeszmás a beadást élesen a kapura fejelte, de Király fejét találta a labda s onnan a mezőnybe pattant. A 35. percben Reinertől Takácshoz, onnan Himmerhez került a labda, aki laposan a középre adta a jól helyezkedő Szentmiklóssy elé. Szentmiklóssy a tizenegyes pont tájáról védhetetlenül a gólba rúgta a labdát. A gól után Újpest erősített. Szidon tiszta labdával lefutott, Nyerges a lába elé dobta magát, de a labda már elindult és pár centiméterrel az üres kapu mellett túlgurult a játéktéren. Jeszmás kapufát rúgott s nemsokára vége volt az első félidőnek. Szünet után egyformán frontban voltak a csatársorok. A 15. percben Király faultolta Künsztlert s a szabadrúgás Schaller fejéről épp hogy a kapuba esett. Ettől kezdve az Újpestiek irányították a játékot. A 35. percben a tisztán közeledő Lutz III. elé dobta magát Nyerges, mindketten elestek, a labda Künsztlerhez került, onnan Jeszmáshoz, aki Schallerhez továbbította, s Schaller az üres kapuba emelte a labdát. Az utolsó percek túlfűtött izgalmak mellett folytak le, támadtak a Vasasok, de kiegyenliteniök nem sikerült.


    Budapesti Hírlap, 1926. szeptember 07.

    Ujpest büszke lehet remek küzdelemben szerzett nehéz győzelmére

    Ilyen mérkőzésekre érdemes lesz kijárni – ezzel a jelszóval oszlott szét a közönség.
    A játék irama szép, a Vasas csatársor néha mintaszerűen játszik össze. Ujpest rendkívül lendületes. A 35. percben Reiner-Takács-Himmer a labda útja. A 11-es pontnál Szentmiklóssy tisztára játssza magát s a kapott labdát késedelem nélkül félmagasan vágja be. 0:1. Majd Jeszmás kapufát lő. Szünet után a 15. percben Schaller egy ívelt szabadrúgást kapura fejel, s az ártatlannak látszó labda 20 centiméternyire a vonaltól a jobb sarokban akad meg. Egy csomó ujpesti a biztonság okáért még beljebb küldi a labdát. 1:1. Majd Jeszmás a 6-osról az égbe lő. A 35. percben Lutz megszökik, Nyerges elébe fut, elesnek, a labda oldalt perdül. Künsztler hátra adja Jeszmásnak, ez a látszólag lesen levő Schallerhez tolja s az üres kapuba emeli. 2:1.

    Bírálat: Az Ujpest nehézsúlyú csapata, talán éppen jelentős súlytöbblete miatt egy árnyalattal jobbnak bizonyult a könnyű Vasas csapatnál. Az ujpesti közvetlen védelem legelső klasszis, Fogl Jóska most még a bátyjánál is jobb volt. A fedezetsor már nem mutatott ennyit, Borsányi volt a legjobb. Az ujpesti csatársorból csak a két szélsőt illeti dicséret.

    Nyilatkozatok:
    Iváncsics: Ez igen, ez profimeccs volt. De kellett is szaladnom!
    Langfelder Ferenc: Az emberek csak ezután fognak rájönni, hogy mit jelent az új Vasas csapat.
    Reiner Sándor, a Vasas igazgatója: Király könnyelműségével tönkretette, amit a csapat jó és lelkes játékkal elért.