magyarfutball.hu

Újpest FC - Vasas SC 4 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 1. forduló
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.08, 20:58
    Ujpest—Vasas 4:1 (2:1)
    A mérkőzés meglepetése a 42. percig vezető Vasas váratlanul jó játéka volt .
    Góllövő: Egri, Török, Avar, Spitz, Spitz
    Megyeri-út, 4000 néző. Bíró: Antalics
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás — Borsányi (Avar), Volentik, Víg — Török, Avar (Borsányi), Sólyom, Spitz, P. Szabó.
    Vasas: Bereczky — Szemere, Rózsa — Vági, Burger, Kiss — Jeckl, Brunecker, Egri, Schmidt, Stanzl.
    Ujpest kezd,
    de támadásai sorra megtörnek a nagyszerűen dolgozó Vasas-bekkeken. Sőt a 4. percben nagy helyzete van a remek kombinációval felnyomuló Vasas-csatársornak is. Stanzl beadását azonban a belsők tizedmásodperccel lekésik. A Vasasok lendülete azonban általános meglepetésre nem
    bizonyul tiszavirág életűnek. Közönsége lelkes buzdítása közepette egyik szép akciójuk a másikat követi. Ujpest hiába próbálkozik, a Vasas-védelem kitűnő. Hosszas mezőnyjáték után végül a 19. percben P. Szabó forszíroz ki kornert. Ezt ügyesen kiboxolja Bereczky.
    A Vasas ellentámadásánál Egri bombája Dudásról visszapattan Stanzl elé, akinek lövése most Kővágóról kornerre perdül. (21. p.)
    Stanzl irányítja a sarokrúgást. Élesen és remekül csavarva, Egri mint a szélvész startol a labdára és elnyúlva remek fejessel a jobb felső sarokba továbbítja. (0:1).
    Ujpest most belefekszik, de ismét siker nélkül. Avar pergő labdáját Bereczky ugyan kiejti, de Rózsa javít.
    P. Szabó hosszú centerét pedig közvetlen közelről alaposan mellévágja. (25. p.)
    Mindenki azt várja, hogy Ujpest most már fölénybe kerekedik, ehelyett azonban ismét a Vasas támad vehemensen és Stanzl, majd Egri lövéseit Aknainak kell védeni.
    — Hol az ujpesti halfsor?! Hol a halfsor?— zúg a tribün. De nemcsak a halfsor, hanem a csatársor is feltűnően szétesően és rendszertelenül játszik most a lila-fehéreknél. Valahogy nem értik meg egymást az ujpesti fiúk. No meg a Vasas-védelem is feltűnően gyors és energikus, különösen Rózsa.
    A 35. percben Stanzl lövését Dudás kornerra fejeli. Utána Rózsa a félpályáról irányít kapura. Veszélyes a helyzet, nagy a kavarodás, de a belsők akadályozzák a védésben Aknait és megszólal a bíró sípja. A 40. percben végre Török szépen lefut., remek beadását azonban Vági önfeláldozóan menti. Volentik faultolja most Burgert, össze is szólalkoznak, a bíró azonban kezet fogatva velük, kibékítik őket. Egri bombáját Aknai csak nehezen védi.(41 p.)
    Már-már úgy látszik, hogy mint vezető fordul a Vasas, amidőn a 42. percben P. Szabó ívelt labdájára Spitz és Bereczky kifut, Bereczky nem tudja hatalmába keríteni a labdát, amely így Török elé perdül, aki azonban az üres kapu előtt megbotlik és átlépi. Albit azonban nem hagyja el lélekjelenléte, nem fordul meg a labdával, hanem a kapunak háttal állva, sarokkal az üres kapuba gurítja a labdát. 1:1.
    Alig hogy újra kezdenek, Burger a 16-os előtt faultolja Sólyomot,
    Avar lövi húsz méterről a szabadrúgást. Az előtte állóktól a labdát csak későn észrevevő és vetődő Bereczky kezéről a bal sarokba perdül a labda. 2:1.
    Szünet után már az első percben kornert ér el az Ujpest, Török jól ívelt szabadrúgását Bereczky Avar elől elcsípi ugyan, de kiejti a labdát, azonban még van ideje javítani.
    Ujpest most már némileg lendületesebben támad, de a piros-kékek most sem adják fel a küzdelmet. Szép lapos passzjátékkal és kombinációkkal egyre-másra felnyomulnak és úgy fest a dolog, hogy hamarosan kiegyenlítenek. A 8. percben Kővágó kornert vét, ezt a kifutó Aknai rosszul boxolja ki, kritikus a helyzet, Kővágó azonban felszabadít.
    A 11. percben Borsányi Schmidt lövését közvetlen közelről a bal szemére kapva megsérül és öt percre kiáll. Bekötött szemmel tér vissza és Avarral helyet cserél. A 16. percben Kiss váratlan bombája Dudás fejéről pattan kornerra, ebből Stanzl éles lövése hajszálnyira süvít el a léc fölött. Amíg így a Vasasnak nem sikerül semmi a kapu előtt, addig az Ujpestnek igen. A 17. percben Vig negyvenméteres szabadrúgása
    Kiss fejéről pechesen visszafelé csúszik a kapu felé, pont, Spitz elé, aki a megrökönyödött Bereczky mellett gólba vágja a labdát. 3:1.
    A Vasas még most sem csügged. Schmidt kiugrik, Aknai kifut elé, a labda elperdül és Dudás ment. Schmidt újabb hosszú lövését most már biztosan fogja a válogatott kapus. A 21. percben esik az első igazán szép ujpesti akció és születik meg az első igazán szép gól.
    P. Szabó remekül lefut, ideálisan centerez, pont Spitz elé, aki védhetetlenül a bal felső sarokba vágja a labdát. 4:1.
    Megint a Vasas támad, Dudás csak korner árán ment( 24. p.) Aknai kifutással akarja parírozni a sarokrúgást, de elveszti a labdát és Dudásnak kell újból javítania. A 28. percben Jeckl és Brunecker igazán szépen adogatva egymásnak a labdát, átviszi az egész védelmen, végül azonban Brunecker fölé lő. Ujpest most belefekszik. A 31. percben Török szélvészként lefut a szélen, centerét Sólyom lövi, Bereczky azonban kornerre ment. Török újabb sarokrúgását most élesen fejjel irányítja kapura, Bereczky azonban ezt is kornerre tolja. A Vasas most már szemmel láthatólag fáradt, de még most sem adja fel a küzdelmet, úgyhogy hullámzó mezőnyjáték alakul ki. Mindkét együttesnek van több nagy helyzete, az eredmény azonban már nem változik.

    Nemzeti Sport, 1930. szeptember 8.