magyarfutball.hu

Hungária FC - Újpest FC 1 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 16. forduló
ground : ?
attendance:
  1. Nela: 15.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2015.10.03, 11:23
    „Három félidőből” állott az Újpest – Hungária mérkőzés

    Újpest – Hungária 1:1



    A szezon első derbije: Újpest–Hungária mérkőzés. Tizenötezer néző a Hungária úton. Időjárás: áprilisi. Hol kisüt a tavaszi napsugár, hol záporeső vonul végig a pályán.

    Az Újpest csapat összeállítása: Hóri – Futó, Sternberg – Seres, Szűcs, Szalay – Tamássy, Jávor, Avar, Kocsis, P. Szabó.
    A Hungária ezzel a csapattal megy a küzdelembe: Szabó I. – Mándi, Kiss – Egri, Gergely, Dudás – Szegő, Kardos, Cseh, Turay, Szabó III.

    Mindjárt az első percekben Futó hibát követ el. Turai kitör és a 16-os vonalról nagy erővel kapura küldi a labdát. Hóri elvetéssel kiüti. Csak az kell a Hungária közönségének: tombolva biztatja a csapatot.

    Na de az újpestiek sem maradnak csendben és a nagy hangzavarban Szabó, a Hungária kapusa bravúrral veszi el a labdát az Avar által szöktetett Kocsistól. Még bukfencet is vet a labdával. Idegenek a játékosok. Főleg az újpestiek. Ennek tudható be, hogy sorozatos szabálytalanságokat követnek el: P. Szabó felrúgja Mándit, Avar fellöki Kisst.

    A tizedik percben Turai viszi előre a csapatot. A labda Szabóhoz kerül, középre adja, Turai Kardoshoz továbbít. A tehetséges és stílusos játékos a 11-es vonal tájékán elfogja a labdát és váratlanul laposan gólt lő (1:0).

    Mindjárt utána Avar megy a labdával jobboldal felé. Nagy helyzet. A lövés azonban mellé megy. Kardos és Turai akciója után Szabót kornerra szerelik, amelyet az újpesti védelem tisztáz. Turai 20 méteres szabadrúgását Szabó kapásból mellélövi.

    A másik pillanatban már a Hungária kapuja van veszélyben és Kocsis lövését s kapus Szabó kaparintja meg. Kocsis újabb lövése után szabó kiüti a labdát és P. Szabó a kapusnak plasszíroz. Egri a 16-os vonalon belép P. Szabóba. A kapu felső sarkába tartó lövést Szabó kiüti. Nyomasztó az újpesti támadás, a Hungária csak néha tud előrenyomulni.

    Megint sok az erélyesebb akció. Avar úgy megy Mándiba, hogy a nézőkben elhűl a vér. Ezután a bíró az első félidő végét jelzi. Stopperóránk szerint azonban a 45 percből még öt perc van hátra. Ez egyébként az öltözőben is kiderül, ahol a bíró közli a csapatokkal, hogy a szabályos szünet után folytatják a mérkőzést.

    Lejátsszák a hátralevő öt percet s azután következik a második félidő. Így is történik. Az első tíz perc megint a Hungáriáé. Kardos kapásból lő, a labdát Hóri fogja. Cseh és Szegő összjátéka után Szegő ügyetlen. P. Szabó beadás helyett mellé lő. Az újpesti csatársorban Avar dolgozik.

    Kocsis beletalpal Kardosba. Izgatott hangulat kerekedik, de aztán megnyugodnak a kedélyek. Tamási fut a labdával és amikor rúgni akar, Szabó kapus önfeláldozóan ráveti magát. Meg is sérül, de erről csak ő maga tehet. Félpercnyi szünet után folytatják a játékot. Avar Mándi lábát fogja el – labda helyett. Most mindig jobban, s jobban működik az újpesti gépezet.

    Újpest végre a 23. percben kiegyenlít, ugyanolyan góllal, mint amilyennel a Hungária megszerezte a vezetést. Szalay középre ível, Avar a 11-es tájékán fejével maga elé teszi a labdát és fél fordulattal váratlanul sarokba lő: Újpest kiegyenlített (1:1).

    Nagy harc keletkezik a győzelmet jelentő gólért. Erre Újpestnek van nagyobb kilátása, jobb kondícióban vannak a játékosok, de a stílus mindkét oldalról hiányzik. A Hungária megváltoztatja csapat összeállítását. Cseh hátramegy centerfedezetnek és Gergely a balösszekötő. Kocsi bombalövő kedvében van, de Szabó bravúrral hárít el minden gólra törést.

    Az utolsó negyedóra kiemelkedő eseménye: Cseh II. tiszta helyzetben kapu mellé lövi a labdát. Az utolsó pillanatban P. Szabó és Kocsis ostromolják a Hungária kapuját és abban a pillanatban, amikor a bíró sípja a meccs végét jelzi, Mándi hendsz-gyanúsan kezeli a labdát.

    hmgy