magyarfutball.hu

Hungária FC - Újpest FC 3 : 3

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 5. forduló
ground : ?
attendance:
  1. Nela: 18.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.15, 21:46
    Hungária-Ujpest 3:3 (1:0)

    Hungária: Ujvári — Mandl, Kocsis — Kléber, Weber, Schneider — Haar, Molnár, Kalmár, Hirzer, Nagy. Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Eichbaum — Ströck, Wilhelm, Wetzer, Szentmiklóssy, P. Szabó.

    A döntő fontosságú mérkőzések minden jellemvonását magán viselte a bajnokságra aspiráló két „nagy\" csapat találkozása. Húszezer főnyi, fanatizmustól fűtött közönség a nézőtéren, kemény, lendületes küzdelem a porondon, tarkítva izgalmas jelenetekkel, kiállításokkal, közben szép gólok, amelyek hol az egyik, hol a másik fél oldalára billentették a mérleget, hogy végül is kialakuljon a döntetlen eredménye a rivalizáló trió harmadik tagja javára.
    A mérkőzés
    a bíró késése miatt mintegy tíz perccel a kitűzött időpont után kezdődik. Kalmár indítja el a labdát, de nem alakul ki Hungária-akció,, sőt Ströck jut labdához, beadását azonban Mandl elcsípi. A kirúgással Hirzer ugrik ki, ám Fogl II. faultol-ja. A kivédett szabadrúgás után az Ujpest frontba kerül, Wetzer jut lövéshez, de a „bemutatkozás\" nem sikerül. a labda a kapu fölé száll. A lila-fehér csatársor nagy iramot diktál, s úgy látszik, állandósítja offenzíváját, amit csak Hirzer kiszökése és kapu fölé lövése szakít meg egy pillanatra. A 7. percben ismét a kék-fehér balszárny lendül neki, ám
    Borsányi a 16-os táján kézzel tartja fel az akciót. A szabadrúgáshoz Hirzer áll fel, mindenki bombalövést vár tőle, de ő a védőjátékosok között laposan jobbra passzolja a labdát, Kalmár nagy rössel kiugrik a csomóból és a meglepett Acht mellett megszerzi a vezető gól (1:0)
    A gól után felújul az ujpesti offenzíva. Fogl II. ívelt szabadrúgására többen ugranak, s a labda hirtelen bevágódik a kapuba. Az ujpesti öröm azonban korai, mert a labdát a ravasz Wilhelm ököllel továbbította a hálóba. Wetzer elfaultolása miatt a 16-osról szabadrúgáshoz jut Ujpest, Ströck élesen lövi a labdát, amely a Hungária-védők falanxáról a kapu bal sarka felé gördül, ám Ujvári vetődve elfogja. A következő percben P. Szabó fekvő fejesét védi kornerre a kék-fehérek kapusa, majd Fogl II. jól irányított szabadrúgása jut a kapu mellé az ujpesti balszélső fejéről. A Hungáriát a Kalmár elfoultolásáért megítélt szabadrúgás hozza frontba. A labda Molnárhoz kerül, ő kitör vele és Kalmár elé passzol, de Acht gyorsabb. Most Hirzer próbálkozik áttörni szélsőjével, szép páros akciójuk azonban Borsányi és Fogl II. együttes fellépésért kudarcot vall. A Hungária teljesen beszorul, csak három csatár van elől. Az ujpesti fölényt két egymásutáni korner jelzi. Majd Borsányi éles labdát vág át a kapu bal sarka fölé, P. Szabó nagy réssel rástartol, de lendülete túl erős s a labda egy lépésről a kapu fölé perdül a lábáról. Nagy helyzet és nagy pech volt. Még egy P. Szabó-akció, beadott labdája a felső kapufáról átível jobbra, ám ott nincs, aki hasznosítsa. A 34. percben lendül ismét neki a kék-fehér csatársor. Nagy fut le. Hirzer jól helyezkedik a középen, a passz azonban rossz, elfogják. Ujpestet Wilhelm hozza ismét fel. Hirzer faulttal szereli, s mert a bírói fütty elmarad, szökteti Nagyot, aki kornert erőszakol ki. Az ujpesti támadások fokozódnak és Kocsisnak alkalma van néhány remek védőakciót bemutatni. A Hungária-védelem elég szilárdnak látszik, mégsem tudja megakadályozni Wetzer váratlan lövését, amely a vetődő Ujvári mellett hajszálnyira kerüli el a kaput. A 40. percben lendületes Hungária-akció indul. Hirzer, majd Kalmár a kapu előtt igyekszik szabad utat nyerni, végül is Fogl III elkaparja előlük a labdát, amely a következő percben Wéber lábáról száll a kapu fölé.
    A második félidőt Ujpest hatalmas rössel kezdi, ami alaposan megzavarja Hungária védelmét. A 3. percben Mandl elvét egy labdát, P. Szabó elfut mellette, de Kocsis lekeresztezi és a veszélyes labda kornerre kerül.
    P. Szabó sarokrúgását kivédik, a kapu már megmentettnek látszik, amikor a hátrahúzódott Wilhelm mintegy 30 méterről hatalmas lövést ereszt meg és a labda a felső lécről élesen vágódik a hálóba. A meglepett Ujvári nem is próbálja védeni. (1:1).
    Most olyan a helyzet, hogy a nagyobb támadóerőt mutató Ujpest a kiegyenlítéssel végleg felülkerekedik. Ám az 5. percben
    Kalmár hátulról labdát kap, remek rössel tör előre, közben mintha, faultolna, de őt is faultolják, el is esik, a labda Hirzerhez kerül, aki az ujpesti védelem pillanatnyi leállását ki használva, biztos lövéssel továbbítja a kapuba. (2:1).
    Ujpest újít. Wilhelm ofszádgyanús helyzetben van, a Hungária-bekkek lefúvást várnak, ám az ujpesti csatár lő s Ujvárinak rávetéssel kell védenie, közben a rárohanó Wetzer megrúgja. Az egyébként fairan játszó ujpesti centernek a 20. percben Kocsissal van kolliziója, beleboxol a Hungária-bekkbe, amiért alaposan lepfujolja a közönség. Hirzer, majd Kalmár próbálja frontba dobni a mindjobban lanyhuló kék-fehér csatársort. Különösen, biztató a center stílusos előretörése s a 16-osról megeresztett hatalmas lövése, amely Achtról Nagy elé pattan, s ő a kapu fölé továbbítja.
    A 20. percben Molnár hátulról fellöki Eichbaumot. A szabadrúgás Wetzerhez kerül, ő lő, Ujvári kivédi a veszélyes labdát, ám kiütése rövid, s a befutós Szabó megszerzi a kigyenlítő gólt. (2:2)
    Alig telik el három perc a kiegyenlítés után Wetzer labdát kap hátulról és a 16-osról fordulatból remekül lövi a hálóba. (3:2).
    A gól után az eddig nagyobb incidens nélkül folyt játék kezd erőszakossá alakulni. Egymást érik a faultok. A 30. percben a Hungária-kapu előtti tumultusból Mandl igyekszik kiszabadulni, közben hullanak mellette a rátámadó ujpesti csatárok, végül Wilhelm hátulról faultolni akarja, de, elesik, a bíró azonban, a szándékot büntetendő, kiállítja az ujpesti összekötőt. A mérkőzés nagy izgalomban folyik tovább, a faultok nem ritkulnak. A 32. percben Kalmár nagy akaraterővel küzd a 16-oson egy labdáért, ismételten elesik a rátömörülő védők között, de a labdát nem engedi ki, sőt a szabadon álló Molnárhoz juttatja, aki közelről a kapuba továbbítja. (3:3).
    Ujpest, élénken protestál a gól ellen, Molnár állítólagos offszájdállása miatt. Borsányi megjegyzést is tesz a bíróra, mire az kiállítja. Az izgalom a tetőfokára lép. A közönség ellepi az ujpesti kapu hátterét. A Hungária finisel és a 42-ik percben Lutz elfaultolja Kalmárt. A bíró szabadrúgást ítél, de mielőtt megadná, a kapu mögötti tér kiürítését követeli.A rendőrök igyekeznek a közönséget hátraszorítani, ám a dolog lassan megy és eltelik néhány perc, míg a nézők gyűrűje enged. A szabadrúgáshoz Hirzer áll fel, labdája veszélyes tumultust teremt az ujpesti kapu előtt míg végre Acht elcsípi, de közben rúgást kap Wébertől. Az idő letelik, de a bíró azelőbbi kényszerű szünet miatt meghosszabbítja a játékot. A pótpercekben óriási helyzet adódik a Hungáriának: az időközben jobbszélre ment Molnár jó labdát ad középre, ám Haár, Hirzer és végre Nagy sorra kihúzznak és elmarad a döntő gól. . .
    Boronkay Gábor imponáló nyugalommal és teljes objektivitással vezette a mérkőzést, s úgy látszott, hogy mindkét fél elismerését fogja kivívni. A két ujpesti játékos kiállításával azonban maga ellen zúdította a lila-fehérek táborát, pedig ítélete helytálló volt, legfeljebb arról lehet vitatkozni, hogy talán figyelembe vehette volna a játékosok izgatott lelkiállapotát.
    Sporthirlap, 1928. október 15.