magyarfutball.hu

Újpest FC - Hungária FC 0 : 1 16:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1927/1928, 2. forduló
referee : Viczenik Ede
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 15.000
  2. Pesti Hírlap: 20.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.09.20, 22:56
    A Hungária grandiózus küzdelemben győzte le a jobb formát mutató Ujpestet

    Hungária—Ujpest 1:0 (0:0)

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Schneider, Kléber, Orth— Opata, Konrád II, Skvarek, Hirzer, Jeny. — Ujpest :Bácsay- Fogl II, Fogl III — Borsányi, Lutz II, Wilhelm II — Ströck, Jakube, Dán, Spitz, P. Szabó

    Helyválasztás. A sorsoláshoz Konrád II. megy, akinek — mint a csapat legöregebb játékosának — Orth Gyuri átadta a vezényletet. A nyolc év óta nem látott futballsztárt meleg ovációban részesíti a közönség. Mielőtt kezdésre állanának fel a csapatok, szokatlan akcidens zavarja meg a Hungáriának és publikumának nyugalmát. Haar, az Amerikából nemrég hazatért jobbszélső, aki már résztvett az egykapus játékban,
    sántikálva kimegy a pályáról.
    Mint megtudtuk, kiújult az inhúzódása és ezért nem meri vállalni a játékot. Közben megtörténik a sorsolás. Ujpest kezd,
    a Hungária tíz emberrel játszik.
    A balszélsonek kijelölt Opata a jobboldalra megy át, míg a balszélső posztját Jeny foglalja el, a 6-ik percben.
    Újpest balszárnya indítja el a játékot és mindjárt szép támadást vezet, de csak a hátvédekig jut el. Az ellentámadást Konrád II. vezeti, akinek első akcióit drukkolva lesik a Hungária - hívők. Nagy örömükre, Csámi frontba hozza csapatát, szép labdát ad Hirzernek, aki kapásból fölé lő. A 6-ik percben beálló Jeny majdnem labdát kap, de a bírónál való jelentkezéssel megkésik. A 7-ik percben esik Újpest első kornere. Ebből Dánt szabadra játszók, éles lövését Ujváry védi, a helyzet elég veszélyes, de a bíró füttye — kissé érthetetlenül — megakasztja a játékot. Most ismét Konrádhoz jut a labda, három védőjátékoson is keresztülmegy, majd Jenyhez passzol, akinek a lövése azonban embert talál. Egy pillanat és már megváltozik a játék képe. A kis Jakube tör előre, ügyesen szökteti Dánt, ez fordulásból élesen lő a kapura, ám Ujvárynál ragad a labda. Ströck labdájába Orth teszi a lábát, egy perccel utóbb pedig már ismét Dán veszélyezteti a Hungária hálóját. A játék fel-alá hullámzik. Az egyik pillanatban Ujváry remek védései kapnak tapsokat, a másik percben már a Fogl-fivéreknek kell „beszállni\". Az izgalom nőttön-nő és a közönségnek — pártállásra való tekintet nélkül — ugyancsak van oka az izgalomra. Most Konrád teremt nehéz helyzetet Újpest szentélye előtt, ám a felszabadítással már a Spitz-P.Szabó balszárny indít ellenoffenzívát és a 17-ik percben kornert erőszakolnak ki. A középreadott labda nem veszélyes, sőt Orth Hirzert szökteti, ez visszapasszol a Gyurinak, aki most Konrádot juttatja jó helyzetbe, utóbbinak kapásból leadott lövése a kapufa fölött süvít el. Újpest akciója Borsányi faultján akad meg, a szabadrúgásból Opata lefut maga, de beadása kapu mögé jut. Spitz magas,hibásan rúgott labdája, mintha kapu mellé menne, Ujváry kimegy érte, ám a fürge Ströck megelőzi őt és Ujváry csak nehezen ment. A 26-ik percben Skvarek ügyesen szökteti Hirzert, ez nagy lendülettel tör a kapura és Fogl III. igazán csak az utolsó pillanatban ment kornerre, amely azonban már nem veszélyes. Az elkövetkező öt perc Újpesté. A balszárny szép háromszög-játékát Mapdl is kézzel teszi ártalmatlanná, utána kornert vét a Hungária, de a bíró nem látja meg, majd Ströcköt szöktetik és Ujváry csak testi épségének veszélyeztetésével tudja megkaparintani a labdát, a tetejébe még Dán le is faultolja. Az újpesti akciósorozatot a Borsányi keresztpasszával frontba juttatott Spitz fejese zárja be. Kocsis és Kléber kettős hibája — nagyrészt „luftja\" — ismét Újpestet hozza támadásba és P. Szabó—Dán akciója ugyancsak veszélyes, sőt Ströck labdája — ami már kissé a határvonalon túl volt — góllal is kecsegtet. Mindhiába. Nincs eredmény. Pedig Újpest most igazán jól dolgozik, a csatárok egyre-másra teremtik a veszélyes helyzeteket és a Hungária védelme, még az óvatos Orth segítségével is csak nehezen boldogul. Közben Kocsist lerúgják, egy percre kiáll, az első félidő Újpesté volt.
    És mert a lilák játékosai frissebbeknek is látszanak, mindenki Újpest győzelmét várja. Nagy meglepetésre az első percekben inkább a Hungáriát látjuk frontban, igaz, hogy akciói nem túlságosan veszélyesek. Opata szólótámadását éles, lapos lövéssel fejezi be, amelyet azonban Bácsay biztosan fog. Konrád átemeli a labdát Skvarekhez, ez ismét Opatát szökteti, már a kornerzászlónál van és centerezésre készül, amikor Wilhelm II. térddel faultolja. A különben elég keménykötésű Opata összeesik, kiviszik és csak öt perc múlva tér vissza a játéktérre.
    A megítélt szabadrúgást Schneider lövi, de úgy ez, mint az utána következő Orth-féle szabadrúgás kapu mellé kerül. A 10-ik perc meghozza Újpest első veszélyes támadását. Dán ügyesen szökteti Ströcköt, aki könnyen elhúz a lemaradó Orthtól, Ujváry is kifut a kapuból, a labda az üresen maradt háló felé tart, ám a legutolsó pillanatban a befutó Mandl ment. Nagy gólsansz volt! Egy perc se telik el, újabb gólhelyzet a Hungária kapuja előtt. P. Szabó lefutja a védelmet, kapura lő és a labda csak arasznyival süvít el a háló mellett. Most Hirzer vezet ellentámadást, lendületes kitörését Fogl II. csak korner árán tudja leszerelni, ami azonban Schneider hibás lövése miatt nem hoz eredményt. Megint Hirzer támad, lövése — a közönség nagy gaudiumára — a kapu mellett álló fényképészt találja. Újpestet Fogl II. szabadrúgása hozza frontba, majd Ströck szökik meg és centerezése Mandlról majdnem öngólt eredményez, a szemfüles Ujváry azonban kornerre ment.
    A 16. percben esik a sorsdöntő gól. Opata egészen jelentéktelennek látszó támadást vezet,Konrádhoz adja a labdát, aki pillanatig késlekedik, de még idejében Jenyhez passzol. A jó helyzetben lévő balszélső lövésre készül, ám a labda — mintha lepattanna a lábáról — lövés helyett gyengén, de falsosan megy a kapura és a meglepett Bácsay már későn nyúl utána.
    Újpest protestál a gól megadása ellen, mert szerinte Opata kézzel érintette a labdát, a bíró azonban — miután a hendszet se ő, se a határbíró nem látta , megítéli a gólt.
    Nagy lendülettel és elkeseredéssel veti most magát az újpesti legénység a küzdelembe. Dán máris lövéshez jut, de Ujváry még idejében ment, Mandl hibáját Orth korrigálja, Borsányi hosszú lövése pedig kapu mellé jut. Újpest csatársorának Kléber tehetetlensége is segítségére van, mert a többszörös válogatott igyekezetével nem áll arányban a jelenlegi képessége.. Sorra kihagyja a labdákat és gyenge játéka miatt valóságos űr tátong a Hungária középrészén. Dánt csak nehezen szereli az óriási munkát végző Mandl, akinek pedig éppen elég volna a veszélyes Spitz—P. Szabó szárny lefogása. A 26-ik percben ismét veszélyes helyzet alakul a Hungária kapuja előtt, mert Újpest szabadrúgásából P. Szabó eminens gólhelyzetet készít elő, amit éppen a leggyengébben játszó Kléber ment. Újpest tovább rohamoz, főleg a szárnytámadásai veszélyesek és a kékeknek a fedezetsor által magára hagyott csatársora bizony nagyritkán látogat el most Bácsay szentélyéhez. Újpestet Fogl II. hatalmas szabadrúgásai is frontban tartják és Ujvárynak ugyancsak sok alkalma nyílik a múlt szezonban oly sokszor lecsepült képességeit bemutatni. Az idő halad és a játék rohamosan közeledik a vége felé. Ez idegessé teszi Újpestet és bizony nem egy fölösleges fault esik. Ebben Fogl III. és — nagy meglepetésre — Wilhelm II. jár elől rossz példával. Saját kárukra, mert a megítélt szabadrúgások frontba hozzák a Hungáriát, ahol pedig már Konrád is visszahúzódott a védelembe, hogy az indiszponált Kléber segítségére legyen. ... A 36. percben a gólratörő
    Dánt Kocsis vágja fel, mind a ketten elterülnek a földön és Dán — legalább a tribünről úgy látszik, megrúgja Kocsist. A Hungáriának megítélt szabadrúgás tisztázza a nehéz szituációt. Az utolsó öt perc ismét Újpesté, de támadásai most már erőtlenek. A 41-ik percben még Orth is elkövet egy faultot, Spitz fejese a kapu mellé megy, Jeny ellentámadása eredménytelen, majd a legutolsó pillanatban meg kornert erőszakol ki Újpest, de ezt már nem rúgják, mert közben a bíró a meccs végét jelzi.
    Viczenik Ede bíró korrekten és jóakaratúan vezette a nehéz mérkőzést. Túlsok szabadrúgásával ugyan sokat rontott a játék szépségén, de viszont megmentette a fair jelleget. Az Újpest által reklamált hendszet, — amely után a gól esett, — ha valóban megtörtént, se láthatta, hiszen azok, akik egy vonalban ültek vele a tribünön, se vették azt észre s így nem hibáztatható.

    Sporthirlap, 1927. szeptember 12.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.12.01, 10:07 (szerk.: 2018.12.01, 12:29)
    UTE-pálya. Bíró: Viczenik. 15.000 néző.

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Schneider, Kléber, Orth — Opata, Konrád II., Skvarek, Hirzer, Jeny.
    Újpest: Bácsay — Fogl II., Fogl III., — Borsányi, Lutz II., Vilheim II., — Ströck, Jakube, Dán, Spitz, P. Szabó.

    0:1 Jeny (62 p.)

    Nemzeti Sport, 1927.09.12.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.12, 20:13
    A Hungária és az Újpest találkozása az újpesti stadionban a vasárnapi bajnoki forduló nagy eseménye.

    Az első liga vasárnapi legizgalmasabb mérkőzése Újpesten fog lefolyni. A Hungária és az Újpest csapatának bajnoki találkozása minden alkalommal izzó hangulatban játszódott le s a két csapat mérkőzése most is izgalmakban bővelkedő, hatalmas küzdelmet ígér. Erre vall, hogy a mérkőző felek átszervezett, megerősített csapattal állnak ki egymás ellen a porondra.
    A Hungária első ízben szerepelteti Konrád Kálmánt, akinek beállításától a csatársor akcióképességének és átütőerejének nagyméretű emelkedését remélik. Meglepő azonban, hogy Konrád nem a középen, hanem a jobbösszekötő szerepében fog bemutatkozni, míg a center helyét Skvarek tölti be. Nagy kérdés, hogy a Hungária csatázósora ebben a felállításban eléggé akcióképes lesz-e. Orth Györgyöt hátravonták balfedezetnek s így a kitűnő játékos nagy technikai és taktikai készsége révén a fedezetsor is jelentősen megerősödik.
    De Újpest is gondoskodott erősítésről. Megvásárolta a Nemzeti csatázóját, Spitzet, aki minden bizonnyal jól beleilleszkedik majd az újpesti csapatba.


    Budapesti Hírlap, 1927. szeptember 11.


     
  4. avatar: heimo
    2016.07.12, 19:56
    Szerencsés góllal két pontot hozott haza a Hungária Újpestről.

    Hungária—Újpest 1:0 (0:0)
    UTE p., 20 ezer néző, bíró Viczenik.

    Erős küzdelem, amelyet a véletlen döntött el a Hungária javára. Újpest semmivel sem volt kevésbé jó, mint ellenfele, de nem volt szerencséje, viszont a Hungária gólt eredményező akciója a bíró által észre nem vett szabálytalanságból indult ki. Orth mint half nem mutatott sokat, Konrád a kapu előtt mindennel adós maradt. Mindkét, csapat formája erősen fölfelé ívelő.
    Az első félidő startja peches a Hungáriára, mert a játék előtti rugdosásnál Haár lesántul s még kezdés előtt, az öltözőbe megy vissza, ahonnan a játék 7. percében Jeny lépett 11-ik Hungária-játékosként a pályára. A mérkőzés egyetlen gólja a II. félidő 17. percében esett: Opata kézzel stoppolt egy outra menő labdát s beadásából Jeny lőtt gólja szerezte meg a Hungária részére a ligamérkőzés két pontját.


    Pesti Hírlap, 1927. szeptember 23.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.12, 19:50 (szerk.: 2016.07.12, 19:50)
    A Hungária és Újpest egymás elleni küzdelmükben jelezték az „extraklasszist".


    Népszava, 1927. szeptember 13.