magyarfutball.hu

MTK - UTE 2 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 14. forduló
referee : Nagy László
attendance:
  1. Sporthírlap: 15.000
  2. nela: 16.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.23, 00:41
    Az MTK 2:0 (2:0) arányban legyőzte az UTE-et. —

    Hungária-uti pálya. — 15000 néző. — Bíró: Nagy László. — Az MTK stílusos játékával szemben az UTE durvaságokkal operált — Nagy László gyámoltalan bíráskodása fölzaklatta a játékosoknak és a közönségnek a hangulatát — Jeszmást a második félidőben kiállították. — Az első gólt Braun, a másodikat Orth lőtte.

    MTK: Fábián— Mandl, Sen-key I. — Kertész II., Nyul III., Nadler— Braun, Molnár, Orth, Siklóssi, Jeny.
    UTE: Varga — Fogl II, Fogl III — Kelecsényi, Schaffer, Pejcs - Paulusz, Kósa, Jeszmás, Csontos, Szidon

    Kezd az UTE.

    Az első tapogató kísérletek az UTE javára ütnek ki. Peics szökteti Szidont, beadása után Jeszmás faultolja Nyult, kapura lő, de faulja miatt a bíró szabadrugást ítél. Lassan kidomborodik az MTK fölénye, az UTE kétségbeesett védekezésre szorítkozik és eközben Kelecsényi faultolja Siklóssit, amelyet Senkey Schäfferen torol meg. Az 5. percben Braun Molnár csavart labdájával lefutja az UTE védelmet. Magas beadását Varga a ráfutó Siklóssi elöl elhalássza. Nyul előreadott labdájára Orth startol, Fogl II. előbb fogja, de a labda róla Jennyhez kerül, kinek beadását Orth fogja: az áttörés pillanatában elcsuszik és a bíró általános csodálkozásra faultot ítél, a szabadrugás azonban veszélytelen. A Braun—Molnár szárny szerelése közben Schäffer kornert vét. Braun szép beadását Schaffer kifejeli.
    A kék-fehérek ujabb támadását Molnár offszeidja akasztja meg. A 12. percben Fogl II. hatalmas rugása felszabadítja az UTE kapuját. Szidon támadása közben azonban Mandl handset vét, de Szidon lövését Kelecsényi kapu mellé fejeli. A kapurugásból Jeny offszeidre kerül, míg a Csontos miatt adott szabadrugásból Kertész II. lövését Varga parírozza. A 13. percben Mandl kornert vét, melyből Paulusz éles beadását Fábián kiboxolja. A következő percben Pejcs miatt megítélt szabadrugást Mandl Siklóssinak szánja, de azt Fogl II. előbb kapja lábra, labdája Siklossiról Braunhoz pattan, kinek beadását Orth oxfordszerű lövéssel kapu fölé küldi. Orth—Braun szemgyönyörködtető akciójából Kertész II. a labdát Jennyhez rugja át, de annak beadását Schäffer kifejeli.
    A 17. percben meleg helyzet adódik az MTK kapu előtt. Fábián kiejti a labdát és a ráfutó Jeszmás óriási erővel kapu fölé lövi. A veszély elmultával a bajnokcsapat kitűnően funkcionáló halfsora segítségével ismét az UTE kapuja előtt terem, Orth odatálalja a labdát Molnár elé, de Molnár földberugása letompítja erejét és Varga könnyen ment, majd Orth messziről küldött lövése kapu fölé kerül Mandl „ luftja\" az MTK hívőknek okoz kellemetlen pillanatot, de azt rögtön kikorrigálja. Schäffer nehéz helyzetből szökteti Szidont, őt azonban Mandl taccsra szereli., Kertész II. most Molnárhoz passzol, Fogl II. erélyesen belelép, elesik, de a labdát Braun kapja, lefut és lecsuszott lövése kapu mellé kerül., Majd Jeszmás szöktetési kisérlete szenved ugyanígy hajótörést Jeszmás csunyán faultolja Orthot: a szabadrugásból Kertész II. mellé lő, majd Jeszmást faultolják, a szabadrugást kapu fölé lövi.
    A 28-ik perc hozza meg a bajnokcsapat részére az első pozitív eredményt.
    Nadler—Orth összjátékából utóbbi a labdát az offszeiden álló Jennyihez tolja, ő okosan hátracenterez az egyedül álló Orthoz, akinek labdája Molnár fejéről Braunhoz kerül. Braun kicsavart lövést küld a kapura és a labda az elvetődő Varga keze felett a hálót éri.
    A gól hatása percekig határozottan meglátszik az UTE játékán. Erélyes támadásokat vezet, de a magas labdákkal operáló halfsora elég időt ad a testgyakorlók védelmének a helyezkedésre. Nyul faultolja közben Jeszmást, Fogl II, szabadrugása magasan kapu fölött süvít el a közönség „bugásától” kísérve. Kerecsényi Pauluszt dobja a frontba, kit azonban Nadler cselezése után Senkey taccsra szerel, Jeszmás gyenge lövését Fábián fogja. A rendszertelen támadások sorozatát, amelyben az egyéni áttörések rendre kudarcot vallottak, Senkey hosszu rugása szakítja félbe,
    labdája Orthoz kerül, ki lerázza magáról az UTE védelmét és felhasználva a két Fogl karambolját a kifutó Varga mellett a 34. percben a hálóba helyezi a labdát!
    A gólnál Orth és a két Fogl harcától különállóan Siklóssi és Schäffer is összecsaptak s elestek.
    Ujra erős UTE-támadás a felelet a gólra, kavarodás keletkezik az MTK kapu előtt de Kósa fordulatból leadott lövése kapu fölé jut. Az UTE most erélyes játékba fog, percenként szabadrugások tarkítják a játék menetét és a tulfűtött hangulatban a játék teljesen élvezhetetlenné vált. Fogl II faultolja Jenyt, kinek szabadrugása kapu fölé kerül. A 37. percben Orth egyéni játékkal kicselezi és magára vonja csaknem az egész UTE-védelmet: a szabadon álló, tőle balra huzódott Molnárhoz passzol, ki hatalmas erővel kapu fölé lő.
    A 39. percben az oldalt kiugró Siklóssit faultolja Fogl II. A tizenhatos vonalról ítélt szabadrugásból Molnár lövése hajszállal süvít el a kapu fölött. A 41. percben Schäffer passzával Jeszmás csaknem a szélre kerül és Kertész II kornert vét, melyet Orth fejel ki a mezőnybe. Peics belelép Mandl-ba, majd Csontos a Kertész II között támadt nézeteltérés, Csontos Kertész II-höz vágja a labdát, de a bíró bocsánatot kéret általa Kertész II-től és Kertész — mit tehet mást — megbocsát.
    A befejezéshez közeledik a félidő, mikor egy előre adott labdára startoló Jeszmás az elrugás pillanatában beletalpal Senkeybe, ki elterül a földön, majd utána kiviszik a pályáról. Mandlnak akad még munkája Paulusz leszerelésével, mely után a félidő végét jelzi a bíró.

    A második félidő

    lejátszására kivonuló bajnokcsapatot, a sántikálva megjelenő Senkeyvel együtt a közönség hatalmas tapssal fogadja, míg az UTE megjelenésekor kitörő „pfuj” kiáltásokat erélyes pissszegéssel csitítják el a nyugodtabb vérmérsékletűek.
    Az MTK heves támadásával kezdődik a játék. Orth két ízben távolról kapura küldött lövése intő jel az UTE védelmének a résenállásra. Fogl III, labdája révén az UTE támadását a kifejlődés stádiumában Jeszmás rontja el. Jeszmás szabálytalanul akadályozza a kék-fehér védelmet, a bíró sípol és eközben Csontos zavartalanul belövi a labdát. Jeny offszeidot vét, majd Orth gyenge lövése Vargát foglalkoztatja, míg Braunhoz adott passzával ennek beadását Molnár lekési és Fogl III. ment A 13. percben Molnár csavart kiadására befutó Braun átadásából Molnár lövését Varga biztosan fogja.
    Nadler ideális halfmunkája gyakran ragadja tapsra a közönséget, mesteri passzokkal eteti csatárait, de míg Jeny offszeidje megakadályozza labdájából a támadás kifejlődését, addig Orth tulelőre adott labdája Varga zsákmánya lesz.
    Mandl hibázása az UTE-t kornerhez juttatja, amelyből Paulusz labdáját Szidon a kapu mellé lövi A 15. percben offszeidről indult Csontost Senkey, míg Szidont Nyul szereli. Fogl II erélyes belépése Siklóssit teszi harcképtelenné. Senkey szabadrugását Schäffer védi, Pauluszt szépen szökteti, de Senkey korner árán ment.
    A 20. perben Jeszmás Siklóssit faultolja és a már előbb elkövetett sorozatos faultjai miatt is, a bíró kiállítja.
    Orth stopp-passzal Jenyt szépen szökteti, de Jeny a labdát taccsra engedi. Molnártámadása elöl Peics „ hazament\", majd a Sshäffer által szöktetett Pauluszt Senkey kornerre szereli, amelyből Csontos hajszálnyira a kapu mellé fejel.
    A játék ellaposodik. A bajnokcsapat két góljával bebiztosítva látja győzelmét, nem nagyon erőlteti a játékot, a játékosok óvatosan játszanak az erélyesen dolgozó ujpestiekkel szemben. Az UTE pedig Jeszmás kiállításával meggyengítve és ezáltal deprimálva, erősen visszaesik. Halfsorának csapkodó játékmodora nem tudja gólhelyzethez juttatni tengelyét vesztett csatársorát és csak ritkán jut szóhoz a játék további folyamán. Jeny beadását Varga menti, míg a lefutó Braunt a centerezés pillanatában Fogl III taccsra szereli. Nadler, leszerelve Kósát, kijátssza Pauluszt és szökteti Jenyt, aki Fogl II-tól megfélemlítve, önmagát akarja szöktetni, de hosszu labdáját Varga fogja. A 35. percben Siklóssi kerül jó helyzetbe, de jobb lábában nem érezve kellő biztonságot, a labdát bal lábára igazítja, de mégis jobbal kénytelen pont és gyenge labdáját Varga könnyen fogja. Schäffer kiadásával lefutó Paulusz pillanatokra tehermentesíti az ujpesti védelmet, de a bíró tévesen offszeidet jelez. Kósa faultolja Senkeyt A szabadrugásból Braun fut le, beadását Jeny kapásból lövi a kapura és a labda Fogl II testétől legyengítve Varga könnyű zsákmánya lesz. A 39. percben Csontos egyedül áttöri az MTK védelmét, Senkeyvel összecsapva mindketten elesnek, a balszélre került labdát Szidon kapu mellé lövi. Az MTK ujabb támadását Jeny offszeidje akadályozza meg, de a 43. percben nagy rössel lefutja Fogl II.-t és ideális beadására a nagy erővel startoló Orth csaknem a kapufa mellett elcsuszik és hátára zuhan, míg az utolsó percben Siklóssi átadásából Molnár kapásból küldött hatalmas lövése messze elkerüli Varga hálóját.

    Sporthirlap, 1923. december 10.