magyarfutball.hu

UTE - Ferenczvárosi TC 0 : 2 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.21, 22:48 (szerk.: 2022.04.22, 15:04)
    FTC — UTE 2:0 (2:0)

    Ujpesti Stadion, 15.000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    Érthetően nagy érdeklődés nyilvánult meg a tavalyi bajnokság második és harmadik helyezettjének találkozása iránt. Az érdeklődést csak fokozta az a körülmény, hogy mind a ketten uj akvizíciókkal, — a volt KAC profikkal,- állottak fel a mérkőzésre: az UTE Vargát és Csontost, az FTC pedig Eisenhoffert szerepeltette. A kíváncsiság tehát nagy volt s ezt még az a körülmény sem befolyásolta, hogy az UTE-nek nem sikerült Varga és Csontos mellé Jeszmást is megkapnia.

    Az UTE ilyenformán nagyon is egyenlő esélyekkel vehette fel a küzdelmet, tehát semmi más mentsége nem lehet a vereségre, mint az, hogy rossz a csapata. Sajnos, azt a következtetést kellett levonnunk a mai mérkőzésből, amely minden eddiginél jobban igazolta, hogy a tavaly még oly jó ujpesti csapatban komoly bajok vannak, amelyeket, ha idejében nem orvosolnak, könnyen végzetessé válhatnak nemcsak az UTE bajnoki aspirációira, hanem tisztes helyezésére is.

    Az FTC mai győzelmét tulajdonképpen az a csapatrész szerezte meg, amely azelőtt az UTE győzelmeinek a förészese volt: a közvetlen védelme. Hungler II. ma csodás formát játszott ki itt s méltó partnere volt Takács I. is, míg Amsel koppenhágai sérülése ellenére is a régi Amsel volt. A fáradhatatlan halfsornak Blum volt kevés tréningje ellenére is a legjobb embere. Csatársora a legtöbb hasznot az ő passzaiból látta. Fuhrmann az első, Szabó a második félidőben játszotta ki a legjobb formáját A csatársor persze Pataky és Tóth nélkül nem volt az igazi, az idei nagy „Franzstadt csatársor", de máris ízelítőt adott tudásából. Kelemen, aki Pataky szerepét töltötte be, váratlanul nagyszerűen bevált s nemcsak két góljával, de paszszaival s agilitásával is sokat használt. Megértő partnerre talált Eisenhofferben, aki nemsokára az FTC legnépszerűbb, mert „góllövő" csatára lehet. Egrinek a jobb összekötő, Hégernek a balszélső helye szokatlan volt, míg Halásznak a lába fájt, de azért ők is igen jó teljesítményt nyujtottak. Egészében sokat várhatunk az FTC-től.

    Az UTE-ben Fogl, II, Paulusz és Szídon tartották a lelket, kívülük Vargha, Csontos és Peics is elfogadhatót nyujtottak, de a többiek már erős kifogás alá esnek. Fogl III erősen formán kívül van, talán a halfsor hibái miatt Baubach teljesen letört és Kelecsényi játékán is betegség vagy kondicióhiány nyomai látszanak. Kósa visszaesett a semmitmondó szürkeségbe, míg Scheffer talentumos játékos, de a maga helyén, a centerhalfban, s nem a centerben.

    Az FTC megindulásától kezdve ostrom alá veszi az UTE kaput s csakhamar eredményhez is jut. A 20. percben az FTC jobbszárny összjátéka után Halász Kelemenhez juttatja a labdát, aki átdolgozza magát az UTE védelmen s a 16-os vonalról pompás, védhetetlen helyezett lövéssel megszerzi az első gólt. Az eredmény felvillanyozza a zöld-fehéreket, támadás támadást követ, az UTE védelem egy ideig jól védekezik, de a 30. percben ismét kapitulálni kénytelen: ezuttal Egri beadása jut el Kelemenhez, aki ismét a 16-os vonalról gurítja a labdát a kapuba. Varga ezt a gólt védhette volna, a labda a kezét érintette.

    Fordulás után az UTE, mintha kicserélték volna, óriási iramot diktál, amit az FTC, amelyen most jelentkeztek az utazás fáradalmának utóhatásai, nem bír átvenni és védekezésre szorítkozik. Ezt azonban pompásan végzi s Amsel és Hungler is visszavernek minden támadást.

    FTC : Amsel— Takács I., Hungler II — Fuhrmann, Szabó, Blum— Halász, Egri, Kelemen, Eisenhoffer, Héger.
    UTE: Varga— Fogl II., Fogl III— Kelecsényi, Baubach, Peics— Paulusz, Kósa, Scheffer, Csontos, Szidon.

    Sporthirlap, 1923. augusztus 27.
     
  2. avatar: heimo
    2018.04.15, 17:51 (szerk.: 2018.04.15, 18:28)
    kép

    Nemzeti Sport, 1923. augusztus 26.

    Csapatszállítás Újpestre és vissza: 300.000 korona.

    Az FTC az UTE elleni meccsre a Széchenyi-kávéházból indult el három autóval. Az autók azután leálltak a meccs végéig és megvárták a játékosokat, akik így megint csak simán jöhettek be a városba. Ez a "sima" utazás azonban kerek 300 ezer koronájába került a klubnak, holott, ha tizenegy játékos és négy kísérő villamoson megy Újpestre és vissza, a 300 ezer koronás autószámlával szemben csak 18.000 korona a villamoskiadása.

    Nemzeti Sport, 1923. augusztus 27.

     
  3. avatar: heimo
    2016.07.07, 18:17 (szerk.: 2016.07.07, 18:17)
    Az FTC 2:0 (2:0) arányban legyőzte az UTE-et.

    A nap legfőbb attrakciója az FTC—UTE mérkőzése volt. Az újpesti csapat nagy tábora a megújhodás korszakát várta ettől a naptól, de keserű csalódásban volt része. A kispesti játékosok, Varga és Csontos távolról sem tudták betölteni a csapat egységén és erején támadt űrt s a játék menete kiáltó erővel harsogta a csapat vezetőinek a fülébe, hogy új tehetségeket kell előteremteni, ha az UTE napját ismét föl akarják támasztani. Az UTE mai csapatában a födözetsor bizonyult a leggyöngébbnek. Kelecsényi és Baubach képtelen volt megfelelni föladatának s a helyett, hogy céltudatosan ellátták volna csatáraikat labdával, fejvesztetten szaladgáltak föl és alá s a labdát rendszerint az egekig rugdosták. Ilyen játéknak az eredménye nem is lehetett más, mint a vereség s a jövőben sem lehet győzelem a jutalma. A védelemben egyedül Fogl II. állotta szilárdan a sarat s nem egy eredménnyel biztató támadást rombolt össze gyors és energikus közbelépéssel. Fogl III. bizonytalanul játszott, Vargán is észrevehető volt a hosszú pauza, a csatázósorban pedig csak Paulusz és Szidon, meg valamelyest Csontos nyújtott elfogadhatót. Scheffer nem tud beleilleszkedni Priboj örökébe: inkább födözetjátékra predesztinálják a képességei. Kósa pedig a várt fejlődés helyett a hanyatlás jeleit mutatja játékában.

    A mennyire lehangolta az UTE híveit a csapat gyönge játéka, annyira fölvillanyozta az FTC táborát a zöld-fehérek élénk, ambiciózus és tartalmas játéka. Pataki és Tóth hiányát a csatázósor meg sem érezte. Kelemen a centerben és Eisenhoffer a balösszekötő posztján feledtette a két pihenő sztárt. Mind a két gólt Kelemen lőtte. Az elsőt a 20-ik percben Halász labdájával, a másodikat a 30-ik percben Egri beadásából. A födözetsor hű támasza volt a támadó oszlopnak, a csapatnak a legjobb
    része azonban a védelem s ebben is Hungler II. volt.


    Budapesti Hírlap, 1923. augusztus 28.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.07, 18:05
    FTC—UTE 2:0 (2:0).

    Az FTC fölforgatott csatársora két gólhelyzetet ügyesen kihasznál és már az első félidőben Kelemen góljaival megszerzi a győzelmet jelentő vezetést. A volt KAC-játékosok közül Varga az újpestiek kapuját védte, Eisenhoffer pedig az FTC balösszekötője volt.


    Népszava, 1923. augusztus 28.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.07, 18:00
    FTC—UTE 2:0 (2:0)

    Otthonában verte meg Újpest csapatát az FTC. Nehéz és szép küzdelem után. A kis Hungler szép, lelkes játéka egymaga állotta Újpest keménykötésű legényeinek rohamát és egymaga dobta előre a ferencvárosi csatárokat. A nagy mérkőzés két gólját Kelemen rúgta. Az első félidőben Újpest tombolt. A Vogl-fivérek alaposan dolgoztak. Hiába. Az eredmény nem változott.


    Pesti Napló, 1923. augusztus 28.
     
  6. avatar: heimo
    2016.07.07, 17:47
    A bajnoki footballszezon második napja iránt viszonylag nagy érdeklődés mutatkozott. Az UTE—FTC meccs közel húszezer nézőt vonzott Ujpestre, de mintegy tízezren voltak az MTK-pályán is. Közönség és játékosok azonban majd mindenütt sokat szenvedtek nem annyira a hőségtől, mint a portól, amely a legtöbb pálya környékén az úttestet, de magát a footballpályát is ellepi s a sport testedző hatását kétessé teszi. A főváros, amely vigalmi adót szed a pornyelés után, a beszedett nagy összegek egy részét a pornak olajöntözéssel való lekötésére fordíthatná.

    Az UTE—FTC-meccs volt a nap eseménye. Újpestet azonban balszerencséje teljesen megfosztotta esélyeitől. A többet támadó UTE csatársora, amely Pribojt már nélkülözi, de Jeszmást még meg nem kapta, abszolút gólképtelennek bizonyult és ismételten hibázott az üres kapu előtt. Az FTC legjobb csapatrésze a védelmi trió volt, de jól bevált a Patakit helyettesítő Kelemen, aki mellett Eisenhoffer debütált. A meccs sorsát Kelemennek még szünet előtt, a 16. és 23 percben lőtt goalja döntötte el s mint már megelőzően, a mérkőzés hátralévő részében is meddő volt az UTE minden próbálkozása, hogy az FTC 2:0 arányú győzelmét megváltoztassa.


    Pesti Hírlap, 1923. augusztus 28.
     
  7. avatar: heimo
    2016.07.07, 17:40
    A mai nap legnagyobb eseménye kétségkívül az UTE—FTC mérkőzés lesz. Újpesten kerül szembe a két nagy ellenfél, melyek mindegyike komolyan aspirál az 1923-24. évi bajnoki címre. Mindkét csapat új erőket is kapott. Az UTE-ben Varga és Csontos, az FTC-ben pedig Eisenhoffer szerepel a KAC volt profijai közül.


    Pesti Hírlap, 1923. augusztus 26.