magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Szombathelyi Haladás VSE 5 : 0 15:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2015.03.13, 21:22
    1968. március 3.

    Mit hoz a bajnoki rajt Újpesten?

    Nagyszerűen összeszokott, Dél-Amerikában jó eredményeket elért csapat várja a Haladást, amely tavaly épphogy megmenekült a kieséstől, de az idén szebb reményekkel vág neki a bajnokságnak. Amikor Tátrai Sándorral beszélgettünk, elmondta, nem bánja, hogy az első ellenfél mindjárt a Dózsa, mert játékosai az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára.
    Mi úgy véljük, az újpestiek biztosan győznek. Támadójátékuk ugyanis nagyon gólerős, csapatjátékuk gyors. Bánkuti ugyan még nem illeszkedett bele a csapatba, de a Haladás ellen aligha okoz zavart a csapatjátékban, a hazaiak bizonyára nagy mezőnyfölényben játszanak majd, s támadásban Bánkuti is otthonosabban érzi magát, mint a védekezésben.
    A szombathelyiek a rutinos Rátkaival és Sopronival feltétlenül erősödtek, s Pék személyében újoncot is csatasorba állítanak. A céljuk: szervezett, lelkes játék, az újpesti rohamok lelassítása. Többgólos hazai győzelmet várunk. Tippünk: 1.

    Az Újpesti Dózsa lelépte a Szombathelyt

    Újpesti Dózsa- Haladás 5:0 (1:0)
    Megyeri út, 15 ó., 15.000 néző, Jv.: Wottava ( Marton, Kapuvári)

    Ú.Dózsa:Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Sóvári-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Zámbó. Edző:Baróti Lajos.
    Haladás:Szarka-Szántai,Homolya,Gyarmati-Soproni,Pék-Szabó S.,Rátkai,Iszak,Halmosi,Gangl. Edző: Tátrai Sándor.

    Gólszerző: 1:0 Bene (17p.), 2:0 Dunai III. (50p.), 3:0 Dunai II. (62p.), 4:0 Solymosi (70p.-11-esből), 5:0 Göröcs (73p.).

    Kiállítva: Szabó S. (55p.).

    Szögletarány: 10:4 (4:1)

    Borús időben, jó talajú pályán a szombathelyiek kezdték a játékot, de nyomban az újpestiek lendültek támadásba. Dunai II. már az első percben nagy gólhelyzetet hagyott ki, és az ő példáját követte a 7. percben Fazekas is. A 11. percben Dunai III. remek átadásával Göröcs ugrott ki, de a kifutó Szarka mellett a kapu mellé perdített. Aztán Bene tört ki sokat ígérő helyzetben, de Szarka felszedte előle a labdát. Az első veszélyesebb szombathelyi ellentámadásra a 14. percben került sor, és Rátkai 20 m-es bal felső sarokba tartó bombáját, Szentmihályi szépen védte. A 17. percben megszületett az újpestiek vezető gólja. Göröcs,Fazekas,Bene volt a labda útja, és a középcsatár, a teljesen lemaradt szombathelyi védelem mellett, nyugodtan lőhetett mintegy 5 m-ről a bal sarokba. 1:0. A gól után a Szombathely is többször veszélyeztetett. A 24. percben Rátkai jól ugratta ki középen Szabó S.-t, ő a kifutó Szentmihályi fölött kapura emelt, de a gyenge labdát a visszarohanó Solymosi mentette. A félidő hátralevő részében az addig jó iram sokat esett, egyre több hiba csúszott mindkét csapat játékába, a küzdelem kiegyenlítődött.

    Szünet után

    Göröcs kapáslövését nagy bravúrral védte Szarka. Az 50. percben azonban már a kapus is tehetetlen volt. Dunai III. 25 m-ről lövésre szánta el magát, és a hatalmas bomba a felső lécről a gólvonal mögé vágódott. 2:0. Az 55. percben Noskó elbuktatta Szabó S.-t, mindketten a földre estek, a szélső megrúgta ellenfelét. A játékvezető kiállította. Ráadásul Szabó S. meg is sérült. A hátralevő időben egyre nagyobb fölénybe került az ismét lendületbe jött lila-fehér csapat. A 62. percben Göröcs nagy lövését Szarka csak kiöklözni tudta, Dunai II. az alapvonalnál elcsípte a labdát, becsapta a kapust és laposan a jobb sarokba gurított. 3:0. A 70. percben a kitörő Benét Soproni a 16-oson belül felbuktatta. 11-es. Solymosi laposan lőtt a jobb sarokba. 4:0. A 73. percben Göröcs középre ívelt Dunai II.-nek, ő visszafejelte a labdát a kitörő összekötő elé, és Göröcs 10 m-ről laposan a jobb sarokba lőtt. 5:0. A hátralevő időben is többnyire a lila-fehérek támadtak, de gólt elérni már nem tudtak.

    ×××

    Az I. félidőben sokkal szorosabb eredményt ígért a mérkőzés, mert a szombathelyiek szervezetten védekeztek és néhány veszélyes ellentámadást is vezettek. Az újpestiek kitűnően kezdtek ugyan, de puskaporukat hamar ellőtték és II. félidei fölényüket elsősorban Szabó S. kiállításának köszönhetik. A tíz főnyire olvadt szombathelyiek nem adták fel a küzdelmet, de egyre fáradtabbak lettek, védelmük gyakrabban hibázott. A játéknak ebben az időszakában a mozgékony és fürge újpesti csatárok néhány látványos támadást vezettek. A lila-fehérek győzelme mindenképpen megérdemelt és a II. félidő alapján még nagyobb arányú is lehetett volna.

    Az Újpesti Dózsában Szentmihályit csak néha tették próbára a szombathelyi csatárok, de ezekben az esetekben is magabiztosan védett. A hátvédek közül Solymosi emelkedett ki, sokszor kisegítette bizonytalankodó társait is. Dunai III. volt a jobbik fedezet, nagy gólt lőtt és jó átadásai is voltak. A támadósorban ezúttal is Göröcs volt a karmester, de teljesítménye nem volt elég egyenletes. Fazekas néhány szép támadást vezetett, de gólhelyzeteket hibázott. Bene és Dunai II. sokat volt játékban, cseleik, átadásaik azonban gyakran nem sikerültek.

    Göröcs

    Kitűnően kezdett Göröcs az újpesti mérkőzésen. Ügyesen - többnyire ütközés nélkül – szerelt, pontos labdákkal foglalkoztatta csatártársait, s amikor észrevette, hogy Bene és Dunai II. nem bír őrzőivel, többször előre is tört. Fürge és friss volt, az első negyedórában háromszor is nagy gólhelyzetbe került, de – hiába. A döntő pillanatokban nem találta meg a helyes megoldást. Ez kedvét is szegte. A félidő hátralevő részében erősen visszaesett. Szünet után aztán – a Dózsa nagy rohamainak idején – újra csillogott technikája, gyorsasága, játékintelligenciája. Sőt, gólt is rúgott! Korszerű, szép támadás után tört ki villámgyorsan és olyan magától érthetődő természetességgel vágta a hálóba a labdát – ahogy azt mindig kellene.

    VB gól Megyeren

    Öt gólt lőtt a Dózsa. Az ötödik után kezd mindig töprengeni a Megyeri úti szurkoló: ugyan hány gól megy egy „rahedlira”? Volt az öt között mindenféle gól, parádés akciógól, tizenegyes gól, volt ott még les gól is. A legfurcsábbikat Dunai III. Ede lőtte. Ez epigon gól volt, a Nagy Történelmet ismételte.
    A 49. percben Dunai III. ment fel a labdával, aztán jó messziről alaposan megszúrta. A labda a felső léc alsó lapjára vágódott s onnét a földre. A felpattanó pettyes jószágot Szarka odább sodorta, Dunai II. próbálta lekezelni, hogy újra lövőhelyzetbe kerüljön. Ekkor Kapuvári partjelző körözni kezdett a zászlajával, mire Wottava gólt ítélt.
    Mármost tessék Megyeri út helyett Wembley-t, Dunai III. helyett Hurstöt, Szarka helyett Tilkowskit, Kapuvári helyett Bahramovot, Wottava helyett pedig Dienstet érteni s akkor rögtön kiderül, hogy nagyon is érdekes gól esett az Újpesti Dózsa- Szombathelyi Haladás mérkőzés 49. percében.

    Utánajártunk ennek a gólnak, azzal a fura gondolattal, hogy hátha azt a másikat, azt a történelmit is felderíthetjük. Megkérdeztük az összes érdekeltet.
    Dunai III.: - 22 méterről, jobb külsővel találtam el a labdát. Az én helyzetemből nem láthattam, hová pattan a felső lécről, de rögtön tudtam, hogy ez csak gól lehet. Az ilyesmit érzi már az ember.
    Szarka: - Nem láttam, hová pattant a labda, de néhány Dózsás játékos is elismerte, hogy a vonal előtt ért földet. A gólvonal mentén mély volt a talaj, valóságos gödör zavarta a kapust az elrugaszkodásban s védésben.
    Kapuvári: - Legalább negyven centivel a gólvonal mögött ért földet a felső lécről lepattanó labda. Teljesen világos eset volt.

    A Wembley-vitát tehát nem sikerült eldöntenünk. De a játék jó volt. Akár a lila-fehéreké vasárnap délután.

    Tartalékbajnokság:

    Újpesti Dózsa- Haladás 2:1 (1:1)
    Megyeri út, 13.15 ó., 5.000 néző, Jv.: Erdős.

    Ú.Dózsa:Borbély (Magyar)-Komáromi,Szini,Csordás-Hartyáni,Horváth-Mohácsi,Pataki,Simon,Nagy L.,Juhász.
    Haladás:Sali-Nagy,Szőke,Szabó-Gerencsér,Varga-Jankó,Bogáti,Farkas,Kulcsár,Berkes.

    Gólszerző: Simon,Juhász – Berkes.

    Baróti Lajos: Ahhoz képest, hogy nemrég tértünk haza a dél-amerikai portyáról, meglepően jól játszott a csapat. Bánkuti szóhoz juthat a Tarján ellen.