magyarfutball.hu

Diósgyőri Vasgyárak TK - Újpesti Dózsa SC 1 : 1 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2015.03.13, 21:33
    1968. március 30.

    Tartalékbajnokság

    Diósgyőri VTK- Újpesti Dózsa 2:5 (0:4)
    Diósgyőr, 15.30 ó., 1.000 néző, Jv.: Szabó I.

    DVTK:Kovácsik (Selmeczi)-Matiscsák,Her,Stranszki-Kuttor,Harangi-Kunfalvi,Kósa,Koszó,Sipos (Szabó),Takács.
    Ú.Dózsa:Borbély (Magyar)-Komáromi,Csordás,Simon-Hartyáni,Horváth-Juhász,Pataki (Mohácsi),Bánkuti (Nagy F.),Nagy L.,Nyírő.

    Gólszerző: Her,Harangi – Nagy L. (2),Bánkuti,Nyírő,Juhász.

    1968. március 31.

    Nézőcsúcsra számítanak Miskolcon

    Miskolcon telt házat várnak! Az Újpesti Dózsára, s különösen Solymosira nagyon kíváncsiak a szurkolók. A hangulat bizakodó, amely mindenekelőtt az utóbbi 10 évben vívott találkozóik eredményeivel – két győzelem, négy döntetlen, egy vereség – magyarázható. Nagy kérdés, Tamás védhet-e? Ha nem, Veréb áll a kapuba. Az Újpesti Dózsában Szentmihályi, Bene, Noskó és Zámbó neve is a sérültek listáján szerepel. Közülük Bene biztosan pihen vasárnap, a többiek szereplése a helyszínen, a mérkőzés előtt dől el.
    Ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban sokan meglepetést szimatolnak. Nincs kizárva, de – mégis valószínűbb a Dózsa újabb győzelme: 2.

    Diósgyőri VTK- Újpesti Dózsa 1:1 (0:0)
    Miskolc, MVSC-pálya, 15.30 ó., 22.000 néző, Jv.: Soós G. (Radó,Egervári)

    DVTK:Veréb-Kiss,Salamon,Szucsányi-Várkonyi,Ruttkay-Vass,Hajas,Szurgent,Horváth,Sikora. Edző: Teleki Gyula.
    Ú.Dózsa:Borbély-Káposzta,Solymosi,Sóvári-Szini,Noskó-Kuharszki,Zámbó,Fazekas,Dunai II.,Tóth A. Edző: Baróti Lajos.

    Gólszerző: 0:1 Dunai II. (61p.), 1:1 Szucsányi (90p.).

    Szögletarány: 5:2 (1:1)

    Az első percben Szurgent az oldalhálót találta el, de mindjárt utána Horváth tört kapura, Solymosi a kaputól 20 méterre felvágta. A szabadrúgást Kiss lőtte, Borbély csak másodszorra tudta megkaparintani a labdát. A másik oldalon Fazekas lövését hárította Veréb. A 10. percben, Újpesti Dózsa támadás végén, Fazekas az üres kapu felé gurította a labdát, de Ruttkay a gólvonal elől kivágta. A 18. percben Várkonyi hibázott jó helyzetben. A 26. percben Borbély melléről egészen a 16-osig pattant ki a labda, Szurgent azonban a jobb kapufa mellé lőtt. A 36. percben Szini az utolsó pillanatban mentett a kitörő Vass elől. A 41. percben Tóth labdája a kapu tetejére esett.

    A II. félidő elején mindjárt Fazekasnak akadt jó helyzete, de 10 méterről mellé gurított. A másik oldalon Vass labdája elakadt a védőkön. Az 56. percben nagy helyzetet hagytak ki a hazaiak: Szurgent labdáját Vass 6 méterről, gyengén küldte kapura, Solymosi fel tudott szabadítani. Ezután Vass labdáját Sikora 3 méterről Borbélyba lőtte. A 61. percben Dunai II. jó labdát kapott Noskótól, a jobbösszekötő helyén kitört, lefutotta a védőket, és 10 méterről , laposan a kapu bal oldalába lőtt. 1:0 az Újpesti Dózsa javára. A 66. percben Kuharszki előtt adódott helyzet, de Veréb kifutva hárított. A 78. percben Dunai II. egyedül indulhatott a kapu felé, de a keresztező Salamonba rúgta a labdát. Nagy erővel támadtak a hazaiak, a 86. percben Ruttkay 5 méterről a bal kapufa mellé lőtt. A 90. percben egy előrevágott labdára a Dózsa kapujánál tartózkodó Szucsányi rácsapott és közvetlen közelről a kapu közepébe lőtt. 1:1.

    ××

    Mindkét csapat tartalékosan állt ki erre a mérkőzésre. Az Újpesti Dózsából hiányzott Szentmihályi, Göröcs, Bene és Dunai III., a diósgyőrieknél pedig Tamás, Kovács és Gál. Mindez rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A csapatok elsősorban a védelem megerősítésére törekedtek. Dunai II.-re Várkonyi, Fazekasra Ruttkay ügyelt, mögöttük Salamon biztosított. A másik oldalon Szurgentet Szini, Horváthot Noskó tartotta szemmel, s mögöttük ott volt még Solymosi is. A hazaiak többet kezdeményeztek és sok helyzetük is akadt, de idegességükben kihagyták ezeket. A 61. percben egy ügyes ellentámadás során az Újpesti Dózsa vezetést szerzett és ettől kezdve sokkal határozottabban játszottak a lila-fehérek, s feljavult csapatjátékuk is. A Diósgyőr csak az utolsó pillanatban egyenlített és ezt a gólt is hátvéd szerezte.

    Az Újpesti Dózsa kapujában Borbély néhányszor bizonytalankodott, de több bravúros védése is volt. Solymosi végig jól küzdött a földön és a levegőben is szinte korlátlan úr volt. Sóvári is kielégített. A középpályások nem tudták pótolni Göröcsöt, hiányzott az irányító, Noskóék így elsősorban csak védőfeladatukat látták el. Elől Fazekas, és szünet utáni aktívabb játékáért Dunai II. dicsérhető.

    Baróti Lajos: Tartalékos csapatunktól többet nem várhattam. Szerintem az egyenlítő gól idő után esett.

    Miért nem játszott Göröcs?

    A mérkőzés előtt negyedórával mindkét csapat tagjai melegítettek. Göröcs is nagyon készült a mérkőzésre, szerette volna szerdai jó játékát megismételni. Melegítés közben egy rossz fordulatnál azonban megrándult a dereka. Baróti edzőnek azonnal intézkedni kellett: a nem is teljesen egészséges Zámbó került a csapatba Göröcs szerepkörébe, Göröcs pedig fájdalmas arccal a partvonalról nézte végig a mérkőzést.

    Beszédes számok

    Egy adat a nézőkről: az Újpesti Dózsa mérkőzéseit 1968-ban eddig , otthon és vidéken, összesen 98 ezer néző látta, a Ferencváros mérkőzéseit pedig csak 60 ezer. Korábban mindig a zöld-fehérek mérkőzései voltak a leglátogatottabbak.

    Az utolsó füttyszóig minden lehetséges…

    Teleki Gyula, a DVTK edzője egyre elkeseredettebben , idegesebben nézte csatárai tehetetlenségét. Idegessége aztán – mással nem magyarázható -, dühhé fokozódott: öt perccel a mérkőzés előtt elhagyta a pályát…
    Baróti Lajost viszont a miskolci pálya órája csapta be: nem stopper, hanem közönséges óra mutatta az időt. Fél után két percet mutatott, amikor kezdődött a második félidő, a Dózsa edzője viszont azt hitte: félre állították, s negyedkor vége a mérkőzésnek. Két perccel a befejezés előtt felállt tehát – s abban a biztos és kellemes tudatban, hogy csapata már megnyerte a mérkőzést – az öltöző felé indult.
    A feljáró utolsó lépcsőjén tartott, amikor belerendült a levegő a közönség hangorkánjába. Hátrafordult – mi lehet az ok? – Szucsányit akkor ölelte meg a hozzá legközelebb álló diósgyőri játékos!...
    A Diósgyőr szerencséjére Szucsányi tudta, hogy a bírói hármas sípszóig tart a meccs. Megunta a csatárok tehetetlenségét, s előre ment. S az utolsó pillanatban – amikor a Dózsa-védők kilazítottak -, ellenállhatatlanul robbant közéjük, s öt méterről a kimozduló kapus mellett a hálóba lőtt! Az egyik pont mégis csak otthon maradt!
    A mérkőzés után Baróti Lajos gratulált a kitűnően játszó diósgyőri hátvédnek, s mosolyogva mondta neki:
    - Szép volt, de előbb kellett volna elkezdened…
    Kérdés viszont, hogy a Dózsa edzője ugyanezt a taktikai tanácsot adta volna Szucsányinak – a mérkőzés előtt is?...

    Baróti Lajos: Annyi a sérültem, hogy fogalmam sincs róla, hogyan állunk fel a Csepel ellen.

    NS,KS