magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Dunaújvárosi Kohász SE 3 : 1 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2015.05.02, 20:08
    1969. március 15.

    Tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa – Dunaújvárosi Kohász 0:1 (0:0)
    Megyeri út, 13.45 ó., 2.000 néző, V.: Pócsi.

    Ú.Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Nagy F.-Hartyáni,Simon-Nagy J.,Hegyi,Kolár,Nyírő,Kellner.
    D.-újváros: Varga-Markó,Andriska,Szentesi-Simon,Nagy F.-Erdős,Tatár,Mihály,Takács,Ködmön.

    Gólszerző: Tatár.

    Újpesten minden a Dózsa mellett szól. A lila-fehérek kétszer is győztek bajnoki mérkőzéseken. Leedsben megszerezték a VVK győztes skalpját. Mi jöhet ezután más, mint a következő győzelem? Győzelem a mérkőzés előtt az influenza felett (most még az egész csatársor lázas beteg) és aztán szombaton délután sikeres folytatás a Dunaújváros ellen.
    Tipp: 1.

    1:0-ra vezetett aztán 11-est hibázott a Dunaújvárosi Kohász – A Dózsa fokozatosan lendült bele – Baróti a játékosok lelkesedését dicséri.

    Újpesti Dózsa – Dunaújvárosi Kohász 3:1 (1:1)
    Megyeri út, 15.30 ó., 3.000 néző, V.: Vadas Gy. (Hévízi, Soós J.)

    Ú.Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Noskó-Dunai III.,Zámbó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L. Edző: Baróti Lajos.
    D.-újváros: Aczél-Oláh-Formaggini,Somogyi,Ruppert,Ajtony-Csörgő,Nagy B.-Szimacsek,Végh,Kovács. Edző: Palicskó Tibor.

    Csere: Dunai II. h. Juhász (szünetben), Nagy L. h. Tóth A. (szünetben).

    Gólszerző: 0:1 Nagy B. (29p.), 1:1 Solymosi (43p.-11-es), 2:1 Göröcs (73p.), 3:1 Göröcs (91p.).

    Kiállítás: Oláh (92p.).

    Szögletarány: 13:3 (4:2)

    A csatárok lázas betegségéről érkezett hírek aggodalmat okoztak a lila-fehérek táborában. A pálya bejárata előtt népes csoportokban vitatták, hogy milyen rosszkor jött ez az influenzajárvány: éppen most, egy fontos bajnoki mérkőzés és a Leeds elleni visszavágó előtt gyengül meg a csapat. Az öltözőben Baróti Lajos a csapat orvosával folytatott megbeszélést, majd kihirdette a pályára lépő együttest, amely némi megnyugvást keltett a nézőtéren. Kiderült ugyanis, hogy Fazekas, Göröcs és Bene is vállalta a játékot, egyedül az eltiltott Bánkuti kényszerült a lelátóra.

    - Lehet, hogy nem tudnak majd a szokott erővel, lelkesedéssel küzdeni a fiúk, de nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a nehéz időszakban ne változzon az összeállítás. Lényegében most, a fontos mérkőzéseken szokik össze a csapat… - mondta Baróti Lajos.

    A dunaújvárosiak elszántan készülődtek: „Most már tenni kell valamit, ha nem akarjuk, hogy a tavalyi eredményeinket, így utólag csupán szerencsének könyveljék el…”
    Gyors újpesti támadással kezdődött a mérkőzés, és pillanatok alatt kiderült, hogy a vendégek különösen nagy gondot fordítanak a Dózsa gólveszélyes belső csatárainak megbízható őrzésére. Somogyi Dunai II.-t, Ruppert Benét, Nagy B. Göröcsöt kísérgette árnyékként, és még a távoli, erős lövéseiről ismert Dunai III. is kapott testőrt Csörgő személyében. Az újpesti védelem könnyelműsködése miatt kétszer egymás után veszélybe került Szentmihályi kapuja, majd a 9. percben gólt is kaptak. Nagy Béla vezetgette a jobbösszekötő helyén a labdát, és mintegy 17 méterre a kaputól hirtelen rálőtte. Szentmihályi vetődött, bele is nyúlt a labdába, de az a kezéről a jobb kapufára, onnan pedig a gólvonalon túlra pattant. 0:1. Közvetlenül ezután Szimacsek lefutotta Noskót, beadását a tiszta helyzetben levő (!) Végh elhamarkodottan magasan a kapu fölé vágta. Egy gyors támadás végén Csörgő előtt nyílt jó lövőhelyzet, aztán beszorult a vendégcsapat. Dunai II. fejéről ütötte le a labdát Aczél, majd Solymosi szabadrúgását csak másodszorra tudta ártalmatlanná tenni a rárohanó Noskó előtt. A 43. percben 11-esből egyenlített az Újpest. A Dunaújváros 16-osán belül pattogott a labda, Bene 8 méterről futtából kapura továbbította, Oláh azonban beleütött. Vadas Gy. sípolt, a játék azonban tovább ment, a Dunaújváros nagy nehézségek közepette felszabadította a kaput, de a bíró a 11-es pontra tetette le a labdát. A vendégcsapat játékosai tiltakoztak, a játékvezető azonban hajthatatlannak bizonyult. A büntetőt Solymosi értékesítette. A jobbra mozduló Aczél mellett élesen a bal sarokba helyezte a labdát. 1:1.

    Szünet után megváltozott az Újpesti Dózsa hadrendje. Legalább is a csatársor összeállítása, mert Fazekas ment középre Dunai II. helyére és a két beállt fiatal lett a jobb- illetve a balszélső. Hullámzó játékkal kezdődött a félidő. Az 50. percben Zámbó a 16-oson belül szerelte Véghet – Vadas ezt is büntetővel sújtotta. Csörgő futott neki a labdának és a már közben jobbra mozduló Szentmihályi mellett a bal kapufát találta el! A gól rémétől megszabadult Újpest viharos támadásokba kezdett. Noskó elől a 16-os vonalig kifutó Aczél vetődve elcsípte a labdát. Közben összecsaptak, s a labda kiesett a kapus kezéből. Vadas tovább engedte a játékot. Bene ott termett, élesen ballal kapura lőtt, a kétségbeesetten hátra rohanó Oláh azonban szögletre mentett. Beszorult a Dunaújváros. Csak Végh tartózkodott elől a védők gyűrűjében, a túlerővel szemben tehetetlenségre kárhoztatva. Mindkét csapat sokat idegeskedett, az erőlködésbe itt is, ott is szabálytalanságok csúsztak. A 73. percben, bal oldali szöglet után, Csörgő felszabadító rúgásába Bene beledobta magát, Göröcs elé pattant a labda, és az összekötő 7 méterről a vetődő Aczél mellett a kapu közepébe gurított. 2:1. Összeroppant az egyébként ennél a gólnál lest vitató Dunaújváros. Percekig a 16-osán belül pattogott a labda. A 78. percben vezette a Dózsa a mérkőzés legszebb támadását: Bene a jobb oldalon, az oldalvonal mellett előretörő Dunai III.-at szöktette, a fedezet nagyszerű ütemben tálalta középre a labdát, s a nagy lendülettel érkező Bene éles szögből csak centiméterekkel lőtt a jobb sarok mellé. A 91. percben az Újpesti Dózsa szabadrúgáshoz jutott a 16-os és az alapvonal találkozásánál. Bene hosszúra sikerült beadását Tóth visszafejelte a kapu elé, és Göröcs két méterről a hálóba kotorta a labdát. 3:1. A 92. percben Oláh sípszó után elrúgta a labdát, Vadas leküldte a pályáról. A mérkőzés utolsó kapura lövését, Bene szabadrúgását Aczél kifejelte!

    ××

    Baróti Lajos: Tudtam, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz. Néhány játékosunkat csak az akarat vitte a pályán.

    Egy dühös ember

    Ma még meglehetősen szokatlan és igen furcsa dolognak tartják a védők, ha a csatár merészen szembeszáll velük, mer ütközni, vagy – ne adj’ isten – elveszi tőlük a labdát. Noskó Ernő is ebbe a kategóriába tartozik, de ő nem csupán csodálkozik, hanem haragra is gerjed e minősíthetetlen viselkedés láttán. Szombaton, az NB I. egyik újonca, a dunaújvárosi Szimacsek hozta ki néhányszor a sodrából a válogatott jelöltet. Kétszer ugyanis az újonc leszerelte, egyszer pedig eléggé el nem ítélhető módon ki is cselezte. Noskó ezek után erős felindultságában kereste a testi közelséget a szélsővel. A 88. percben még a győzelmet is kockára tette egy belépőjével. A 16-oson belül nyújtott lábbal odatett a beadni készülő Szimacseknek. Még az újpestiek is eltakarták a szemüket. Szimacsek – szerencséjére – vissza tudta húzni egy kicsit a lábát. Noskó szerencséjére viszont – a bíró nem ítélt 11-est…

    Három fordulópont – egy mérkőzésen

    Mi lehet egy derék középcsapat taktikája egy olyan nagycsapat ellen (annak otthonában), amely tavaly 102 gólt lőtt, s amelyben több A- és B- válogatott játékos szerepel? Nyilván a szervezett védekezés, a klasszis csatárok semlegesítése és – ha lehetőség nyílik rá – ellentámadások indítása.
    Ezt az elgondolást igyekszik megvalósítani a Megyeri úton a Dunaújváros és majdnem ötnegyed órán át sikerül a dolog. Sőt, a vendégek olyan komolyan veszik az ellentámadások lehetőségét, hogy a vezetést is megszerzik. Aztán ostromol a hazai együttes, és az a bizonyos fordulópont, amely jószerével minden mérkőzésen meglelhető, itt is hamarosan jelentkezik. Nem is egy, hanem három. Íme:

    1. (0:1 után): Végh teljesen tiszta helyzetből, közelről, elhamarkodottan fölé bombáz.

    2. (43. perc): az Ú. Dózsa 11-esből kiegyenlít

    3. (50. perc): 11-es a Dunaújváros javára. Csörgő becsapja Szentmihályit, a kapus jobbra mozdul, s a csatár – a bal kapufára lövi a labdát.

    A mérkőzéseket végső soron a gólok döntik el, s mivel a lelkesen rohamozó hazaiaknak kétszer is sikerül a hálóba találniuk, övék a két pont. Ami – tekintettel a csatárok hétközi megbetegedésére – kettős öröm.
    Reméljük, a Leeds elleni VVK mérkőzésen már nyoma sem lesz az influenzának.

    ns,ks