magyarfutball.hu

Zalaegerszegi TE - Újpesti Dózsa SC 1 : 0 14:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2019.11.17, 05:17 (szerk.: 2019.11.17, 06:03)
    Az újonc a bajnok ellen

    Ma Zalaegerszegen: ZTE - Ú. Dózsa NB I-es labdarúgó mérkőzés


    Zalaegerszegen ma olyan sporteseményre kerül sor, amely már napok óta lázban tartja nemcsak a megyeszékhelyi és a zalai, hanem — mint a jegyigénylésekből kiderült — a vasi és a veszprémi labdarúgó-szurkolókat is. Délután 14 órai kezdettel a Somogyi-Bacsó téri stadionban rendezik meg a ZTE—Újpesti Dózsa NB I-es bajnoki találkozót. Ez a kilencven perc kétségtelenül a város sporttörténetének eddigi legrangosabb futball-eseménye lesz. Ehhez egyébként a nagyszerű ellenfél, a válogatottak sorát felvonultató bajnokcsapat mellett kétségtelenül hozzájárul az is, hogy a pillanatnyilag legjobbnak tartott, s nemzetközileg szintén igen elismert magyar játékvezető, Emsberger Gyula bíráskodik, s a hírek szerint, a Magyar Rádió világhírű szpíkere, Szepesi György közvetíti az újonc és a bajnok összecsapását.

    Óvatos újpestiek

    Az Újpesti Dózsa gárdája tegnap este nem sokkal nyolc óra után érkezett meg Zalaegerszegre. A 13-szoros magyar bajnokcsapat 13 esztendő után látogatott el a megyeszékhelyre. A lila-fehérek másodszor játszanak bajnoki mérkőzést a ZTE pályáján, 1959. májusában ugyanis a szombathelyi sporttelep betiltása miatt itt rendezték
    meg az Sz. Haladás—Ú. Dózsa találkozót, amely l:l-es döntetlennel végződött.

    Miután a vendégek elhelyezkedtek az Arany Bárány szobáiban, majd megvacsoráztak, alkalmunk nyílt egy rövid beszélgetésre a csapat edzőjével, Kovács Imrével, valamint egyik kiválóságával, Zámbó Sándorral.

    — Azzal kezdeném, hogy még nem láttam játszani a ZTE-t, viszont sok jót hallottam róla. Mint hírlik, nem kemény, hanem technikás, ügyesen kombináló csapat. Nos, ha ehhez azt is hozzáveszem, hogy hazai pályán, egy rendkívül lelkes szurkolótábor támogatását élvezve minden bizonnyal a bajnokcsapat ellen különösen ki akarják vágni a rezet, akkor bizony azt kell mondanom: háromesélyes a találkozó — vélekedett a 27-szeres válogatott csatár, majd hozzáfűzte: — Természetesen mi a két pontért jöttünk ide, s mindent igyekszünk is megtenni megszerzéséért.

    A vendégek mestere, az egykori kiváló fedezet. Kovács I. Imre ugyancsak óvatos volt az esélyeket illetően:
    — Az idei bajnoki rajtunk meglehetősen rosszul sikerült, s a csapatom pillanatnyilag sincs a legjobb formában, így azután nemcsak a hazaiak, hanem a mi számunkra is rendkívül fontos ez a találkozó. Nagyon remélem, hogy a közönség jó mérkőzést lát, s ha nagy küzdelemben is, de olyan eredményt érünk el, amely biztató lehet a szerdai glasgowi kupaszereplésünket illetően is.

    Az edző kérésünkre közölte az összeállítást. Ezek szerint az Ú.Dózsában a következők kezdenek: Szentmihályi — Noskó, Harsányi, Juhász P., Dunai III., Zámbó, Fazekas, Bene, Tóth A., Dunai II. és Nagy L. Csereként Borbély I., Kolár és Kellner áll készenlétben.


    Két vállon a bajnok!
    ZTE - Újpesti Dózsa 1:0 (0:0)


    Zalaegerszeg, 22 000 néző. Jv.: Emsberger.
    ZTE: Bolemányi — Prokisch, Papp I. (Mihalecz, a 20. percben), Kocsis II., Molnár, Gáspár (Szabó, a 60. percben), Filó, Tóth J., Soós, Józsi, Bita. Edző: Szőcs János.
    Ú. DÓZSA: Szentmihályi — Noskó, Harsányi, Juhász, Dunai III., Zámbó, Fazekas, Tóth A., Bene, Dunai II. (Kellner, a 69. percben), Nagy L. Edző: Kovács Imre.

    A mérkőzés kezdete előtt egy órával ismét megteltek a ZTE stadion lelátói. A bemelegítésre kivonuló csapatokat harsány biztatás, dudák, szerpentinek fogadták. A ZTE kezdte a játékot, ismét eléggé elfogódottan, de az újpestiekre sem lehetett mondani, hogy túlságosan nyugodtak. Noskó szerelte szabálytalanul Bitát, s miután a megítélt szabadrúgás miatt reklamált, figyelmeztetést kapott a játékvezetőtől. A másik oldalon Filó „adott el” idegességében egy labdát, Papp I. sem tudott közbeavatkozni, de Molnár jó ütemben szerelt. Változatos, jó iramú játék alakult ki, hol az egyik, hol a másik csapat kezdeményezett támadást. A 9. percben szabadrúgáshoz jutott a Dózsa, de Bene lövése a sorfalba akadt. Ezután két ZTE-alakítás következett: először ügyes támadás végén Filó lőtt távolról, de Szentmihályi védett, majd egy hosszú indítással Soós futott el, s csak az utolsó pillanatban szerelték szögletre. Bita ívelte be a labdát, Szentmihályi csak ujjheggyel tudta elérni, de védőtársai felszabadítottak. A másik oldalon Tóth A. bombája süvített el a kapu felett. A 18. percben ismét Filó lőtt távolról s a labda alig kanyarodott el a felső sarok mellett. Sajnálatos esemény következett ezután. Papp I. futás közben — nyilván egy erős kitámasztástól — megsérült, úgy támogatták le a pályáról, s nem is tudta folytatni a játékot (orvosi megállapítás szerint combizom-szakadást szenvedett). Helyére Mihalecz állt be. A 21. percben megszerezhette volna a vezetést a ZTE: a tizenhatos vonalánál Harsányi és Dunai III. egymást zavarta, Tóth J. ügyesen vitte ki köztük a labdát, de 10 méterről kapu mellé lőtt! Fokozódott az iram, s egy Dózsa-támadás végén Fazekas lőtt messze kapu fölé, majd egy feltartás miatti szabadrúgásból Bene is kapu fölé küldte a labdát. A Dózsa támadásaiba egyébként elég sok hiba csúszott, s inkább a ZTE volt veszélyesebb. A 30. percben Bita nagyszerűen ívelt középre, a labda átszállt Szentmihályi felett, az egyik védő röviden szabadított fel, Gáspár fejelhetett, de ezt is tisztázta az újpesti védelem. Később a ZTE kapuja előtt keletkezett nagy kavarodás, végül is Bolemányi a boly közepében levő labdát bátor vetődéssel vette birtokba. A félidő hátralevő részében nagy Dózsa-nyo- más alakult ki. Tóth A. rúghatott szabadrúgást Bene buktatásáért, de Bolemányi könnyen védte a lövést. Közben az borzolta fel a kedélyeket, hogy a cselezgető Dunai II. elesett, kézzel ért a labdához, s a játékvezető a ZTE ellen ítélt szabadrúgást. A 43. percben akadt a Dózsa legnagyobb helyzete: Fazekas vezette fel a labdát, jól ívelt a kapu elé, Bene 6 méterről fejelhetett, ám Bolemányi vetődve védett.

    kép
    A ragyogóan játszó Molnár határozottan szereli Nagy Lászlót.

    SZÜNET UTÁN újra kiegyenlítődött a játék, s tovább fokozódott az iram. A ZTE harcolt ki egy szögletet, majd Bene lapos lövése süvített el a kapufa töve mellett. Az 55. percben Soós labdájával Bita futott el, beadása az egyik újpesti védő kezét érintve jutott az alapvonalon túlra, a játékvezető csak szögletet ítélt. Később ismét Bita adott középre, de Szentmihályi közbeavatkozott. Az 59. percben az egyik újpesti csatár fejjel nagyszerű labdát adott Benének, de ő messze kapu fölé durrantott. A másik oldalon Soós ment el Harsányi mellett, aki csak lerántva tudta visszatartani a középcsatárt. A szabadrúgást Prokisch kapu fölé lőtte. A következő újpesti támadásnál Dunai II. nagyszerűen sarkallta hátra a labdát, a felfutó Fazekas azonban messze kapu fölé lőtt. Egyre forróbb lett a hangulat, mindkét csapat nagy erőfeszítéseket tett a gólszerzésre. A 63. percben Szabót a tizenhatos oldalvonalánál buktatták, s mivel reklamált emiatt, ő kapott figyelmeztetést. Még ebben a percben a Dózsa két szögletet is rúgott — eredménytelenül. A 68. percben dőlt el a mérkőzés: Józsi cselezgetett a bal oldalon, váratlanul a középre húzódott Tóth J. elé adott, a jobbszélső mesterien húzta el a labdát Harsányi és Juhász mellett s ballal leadott lövése nyomán a labda a vetődő Szentmihályi keze mellett, a bal kapufáról perdült a hálóba. 1:0!

    kép
    A győztes gól előtti pillanat: Tóth J. ballábas, lapos lövésére hiába vetődik Szentmihályi. A képen Tóth J., Juhász P., Szentmihályi, Bita, és Noskó.

    A gól — érthetően — szárnyakat adott a ZTE játékosainak, de a Dózsát is még nagyobb erőkifejtésre tüzelte. Harsányi rövid hazaadását Bita majdnem elcsípte, aztán a 70. percben Bolemányi kapujából kifutva óriási bravúrral, hanyatt vetődve, ujjheggyel tolta el a labdát Bene feje elől! Fergetegesen támadott a Dózsa, de a ZTE védelmében nem volt gyenge pont, s amikor felszabadult a kapu, a támadó alakzatok — Szabó, Józsi, Tóth, Bita — okos és ügyes labdatartással fékezte az ellenfél rohamait s szőtt újabb akciókat. A 81. percben Bitát csúnyán felvágták, majd Szabó lövése két alkalommal is a védőkbe akadt. Egy ellentámadásnál Nagy lőtt az ötös sarkáról, de az egyik ZTE védőről szögletre vágódott a labda. A 88. percben Dunai III. adott haza Szabó elől, de rossz volt az irányzék s Szentmihályi csak vetődve tudta megkaparintani a labdát.

    kép
    A lendületesen játszó Soós gyakran okozott zavart a bajnokcsapat védelmében. Harsányi az utolsó pillanatban szereli szögletre az egerszegi csatárt.

    Leírhatatlan öröm fogadta a ZTE győzelmét. Érthető is ez, mert nemcsak a többszörös magyar bajnokot sikerült két vállra fektetni, hanem a mutatott játék is olyan volt, amely egyrészt alig hagyott kívánni valót maga után, másrészt biztatást adhat a következő mérkőzésekre is. Külön örömet jelentett, hogy a ZTE végig egyenrangú ellenfél volt s győzelme teljesen megérdemelt.

    Bolemányinak túl sok dolga nem volt, néhány esetben azonban bravúrosan védett. A védelemben Prokisch kezdeti bizonytalankodás után erősen feljavult, s szünet után teljesen semlegesítette ellenfelét. Papp I., majd a helyére beállt Mihalecz kifogástalanul játszott, fejjel, lábbal mindkettejük uralta a kapu előterét. Filó is kimagasló teljesítményt nyújtott, az őrizetére bízott Bene nem sok vizet zavart. Igen kellemes meglepetés volt Kocsis II. bemutatkozása: egyáltalán nem volt lámpalázas, s nem boldogult vele sokszoros válogatott ellenfele. A Dunai II. őrzésével megbízott Molnár egészen kiváló, magas szintű játékkal rukkolt ki, a csapat motorja s egyben a mezőny legjobb embere volt. Gáspár is jól játszott, s amikor a fáradtság jelei mutatkoztak rajta, jó elgondolás volt a pihent Szabóval való lecserélése. Józsi eléggé sok hibával kezdett, a második félidőben azonban erősen feljavult, a gól előtti akció ügyes elindítása az ő érdeme volt. Tóth J. régi nagy napjaira emlékeztetett, nehéz dolga volt mellette a válogatott Juhász Péternek. Gólja nagyszerű teljesítmény volt. Soós is remekelt. Többször ügyesen, erőteljesen húzott kapura, kár, hogy lövései nem sikerültek. Bita fáradhatatlan, lelkes tagja volt csapatának és sokszor győztesen került ki Noskóval vívott párharcából. Szabó jól oldotta meg az újpestiek lendületének megtörését célzó feladatát.

    Az Újpesti Dózsa védelme néhányszor alaposan zavarba jött, egyikük sem nyújtott kimagasló teljesítményt. A legtöbbet talán a középpályásként játszó Zámbótól és hátravont középcsatárként szereplő Tóth Andrástól láthattunk. Fazekas, Bene, Dunai II. — bár ebben őrzőiknek is nagy szerepe volt — megközelítőleg sem mutatták azt, amit hírnevük alapján várni lehetett. Nagy László eleinte veszélyes volt, később visszaesett.

    Zalai Hírlap, 1972. október 22., 24., 25.