magyarfutball.hu

Csepel SC - Dorogi AC 1 : 1 13:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: fgymat
    2021.02.06, 16:46
    A Dorogi AC-nak nem volt, az MLSZ által elfogadott, hivatalos edzője, a Népsportban "A Dorognak nincs az MLSZ által elfogadott edzője" jelent meg Hári László neve helyett, akit már október 15-én kinevezték edzőnek.Végül Hári László október 22-ével lett hivatalosan a Dorog vezetőedzője, de mivel már ezen a mérkőzésen is ő állította össze a csapatot, hozzá soroljuk be. Az ügy történése újságcikkek alapján:
    Közben a dorogiaknak tudomására jutott, hogy Hári edző Oroszlányban a múlt hét folyamán felmentését kérte. Mivel Hári László nemrégen Dorogon tevékenykedett, rögtön kapcsolatot teremtettek vele. Megtörtént a megállapodás és tegnap már ő irányította a DAC edzését.

    Dolgozók Lapja, 1973.10.16

    Az MLSZ elnöksége legutóbbi ülésén ismételten foglalkozott az edzőváltozások kérdésével. Az elnökség elvileg helyteleníti, hogy komoly — szakmailag, vagy erkölcsileg elfogadható — indokok nélkül akár egyoldalúan, akár „kölcsönösen kezdeményezett ’ személyi változtatásokra vagy szerződéskötésekre kerüljön sor sportegyesületek és labdarúgó-edzők között.
    Ennek alapján az MLSZ megvizsgálta a Dorogi AC-nál történt edzőváltozást és megállapította, hogy az edzők felr mentésére és szerződtetésére vonatkozó előírásokat a sport- egyesület súlyosan megsértette Mindezek alapján az MLSZ elnöksége :
    1. A Dorogi AC és Hári László edző között a jelenlegi formában kötött szerződést nem veszi tudomásul.
    . 2. A Dorogi AC-ot az elkövetett mulasztásokért 1974. december 31-ig kizárja mind a hazai, mind a külföldi nemzetközi mérkőzéseken való részvétel lehe'tőségéből.
    3. Fegyelmi eljárást kezdeményez a Dorogi AC elnöke ellen.
    4. Elrendeli az Oroszlány- Bányász és Hári László edző szerződésbontásának megvizsgálását.

    Dolgozók Lapja, 1973.10.18.

    A Dorogi AC közleménye
    A sajtóban, a rádióban megjelent, illetve elhangzott MLSZ-közlést a Dorogi AC elnöksége megfellebbezte; Varga János edzőt, ugyanis nem leváltották, hanem maga kérte felmentését az első csapat edzői funkciójából. Szóbeli bejelentését október 7-én, illetve 8-án, írásban is megerősítette. A Dorogi AC rendkívüli elnökségi ülésén foglalkozott az edző kérelmével, azt elfogadta azzal, hogy az új edző személyének kijelöléséig végezze tovább munkáját. Egy hét telt el ily módon, s október 15-én megállapodás jött létre a Dorog és Hári László között. Hári László nem szakvezetőként, hanem labdarúgóedzőként vállalt munkát Dorogon. Erre az előírások értelmében joga van, mivel nincs szakedzői képesítése. Különbé.. is, Dorogon évtizedek óta társadalmi munkában vezetik az egyesületet, így az edzők is mellékfoglalkozásúak.
    Éppen ezért furcsának tartják az MLSZ elnökségének álláspontját, mi szerint pontosan most és pontosan a Doroggal szemben igyekeznek olyan előírásokat foganatosítani, amelyek a gyakorlatban nem léteznek. Dorogon nincs semmi probléma, a munka tervszerűen és zökkenőmentesei. folyik a labdarúgók háza táján. A szurkolók és az egyesület társadalmi vezetői viszont teljes joggal fel vannak háborodva, '-ogy miért akarnak Dorogon problémát okozni azok, akik nem is ismerik az egyesület belső életét. Ugyanis, az üggyel kapcsolatban a Dorog elnökségét senki sem hallgatta meg, az MLSZ állásfoglalása ezek szerint 7 em megalapozott.
    A Dorog elnöksége a megjelent hírtől függetleníti magát, továbbra is tervszerűen folyik a munka — mégpedig megfelelően. Fellebbezését az elnökség különben megküldte már az MLSZ elnökségének.

    Dolgozók Lapja, 1973.10.19

    Még nincs vége az MLSZ és a Dorogi AC vitájának

    E héten naponta jelentek meg hírek a dorogi edzőváltozásról, a DAC és a Magyar Labdarúgó Szövetség vitájáról. Emiatt kerestük fel a legérdekeltebbeket. Elsőnek Krizsán Józsefhez, az MLSZ főtitkárához fordultunk információért.
    Kérdésünkre, hogy mielőtt az MLSZ közzé tette azt a bizonyos „négypontos” kommünikéjét a dorogi edzőváltozásról — közte, s a DAC elnöksége között létesült-e kapcsolat — a főtitkár így válaszolt :
    — Az MLSZ elnöksége is
    csupán a tömegkommunikáció útján értesült a dorogi eseményekről, de a félreértések elkerülése végett azonnal elküldtük képviselőnket, az edzőbizottság titkárát, hogy tájékozódjon az edzőcsere körülményeiről, s egyben felvilágosítást adjon a dorogi vezetőknek helytelen eljárásukról. Ezért a dorogiaknak az a közleménye, hogy mi nem hallgattuk meg őket, mielőtt állást foglaltunk volna — nem helytálló.
    — Ragaszkodunk ahhoz a 18/1970 (MTS H. 9.) számú rendeletünkhöz melyben többek között az áll, hogy
    „NB I-ben és NB I B-bcn szereplő labdarúgó-csapatnál 1971/72, illetve 1972/73-as bajnoki évtől szakvezetői munkakörben kizárólag szakedzői képesítéssel és legalább 3, illetve 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkező edzőt lebet alkalmazni. Kivételt képeznek azok az edzők, akik a képesítés megszerzése érdekében megkezdték tanulmányaikat a Magyar Testnevelési Főiskola edzői szakán”.
    — Hogy a klubokat emlékeztessük é határozatra — mondta a főtitkár — 1973. június 4-én a következő tartalmú körlevelet intéztük hozzájuk:
    „A labdarúgó-bajnokság befejezése előtt felhívom szíves figyelmét az MTS 18 1970 sz. határozatára 11/4. pontjában foglaltakra, amely magában foglalja NB I és NB I B osztályú labdarúgószakosztályok főfoglalkozású szakvezetők alkalmazásánál, illetőleg a munkaviszonynak szerződés lejárta előtti megszüntetése esetén az eljárást. — Kérem szíves intézkedését — amennyiben a főfoglalkozású edző személyében változást terveznek —, hogy a hivatkozott határozat értelmében előzetesen kérjék ki az MLSZ véleményét, illetőleg személyi ajánlását”.
    — A dorogi vezetők mindezt figyelmen kívül hagyták, megsértették a fenti rendelkezéseket, • s a képviselőnkkel való tárgyalás után sem voltak hajlandók azon változtatni. Ezért fogalmaztuk meg azt a bizonyos négy pontot. Nem a DAC, s nem is Hári edző személye ellen vagyunk — csupán az MLSZ szabályainak betartásáért szállunk síkra.
    Megkaptuk a dorogiak fellebbezését, melyet a szabályzatoknak megfelelően kezelünk és tárgyalunk majd.
    — Tehát mi az MLSZ álláspontja a Dorogi AC és Hári László szerződését illetően?
    — Az, hogy az egyesület bontsa fel jelenlegi szerződését Hárival, s kérje az MLSZ-t, hogy nevezettel „főfoglalkozású edző” formában szerződést köthessen. E kérelem után beleegyezhetünk az edzőcserébe — bár idény közben nem tartjuk azt helyesnek — volt Krizsán József válasza.
    E tájékozódás után a dorogi vezetőket és Varga Jánost, a lemondott edzőt invitáltuk
    kerekasztal-beszélgetésre. Mindenekelőtt arra voltunk kíváncsiak, vajon miért nem hajlandó Varga János továbbra is vezetni az NB I-es csapat edzéseit, hiszen tudomásunk szerint a labdarúgószakosztály teljes bizalmát és szakmai elismerését élvezte. (Az egyesület vezetőségéneke véleménye hasábjainkon is megjelent). Varga Jánosnak, az elnökséghez címzett beadványában ez állt:
    „Azzal a kéréssel fordulok a Tisztelt Elnökséghez, hogy az első csapat melletti edzői tevékenységem alól felmenteni szíveskedjék. — Elhatározásomat nem a csapat balsikere váltotta ki belőlem. Információim alapján a vezetőség edzőcsere gondolatával foglalkozik”. #
    A lemondás indoka tulajdonképpen ez az utolsó mondat, s erre kértünk bővebb magyarázatot.
    — Értesüléseim szerint — mondta Varga János — az egyesület vezetősége az edzőcsere gondolatával foglalkozott. Az utóbbi időben egyre jobban éreztem, hogy hidegült körülöttem a légkör, amit a mindennapos beszélgetésekből nem volt nehéz megállapítani. hiszen a DAC-nál töltött 25 évem alatt jól megismertük egymást. Nos, ez az állításom a lemondás után egyre jobban beigazolódik.
    — Mégis, mire alapozza ezt?
    — Amikor az elnökség 9-én rendkívüli ülésen foglalkozott ügyemmel, engem nem hívtak
    meg, nem kértek bővebb információt, megelégedtek azzal a néhány sorral, amely beadványomban szerepelt. Ügy érzem, ezzel a mellőzéssel is fenti véleményemet támasztották alá. De már a Szombathely ellesni mérkőzés után hallottam az edzőcseréről. A Videoton előtti mérkőzés napján pedig volt egy beszélgetés, amelyen világosan kiderült, hogy az addigi sikertelenség-sorozatot az én nyakamba „varrják”, összeállítási hibákra, helytelen cserékre, rossz erőnlétre, szervezetlenségre hivatkoztak.
    — Ekkor megérlelődött bennem az a gondolat, hogy mielőtt újból a „kirakatba” állítanának, mint néhány évvel ezelőtt — lemondok.
    Az elnökségnek mi a véleménye a hallottakról?
    — Mi nem foglalkoztunk edzőcserével, elégedettek voltunk Varga munkájával, s továbbra is kamatoztatni kívánjuk sportismereteit —volt a válasz. 1974. június 30-ig, mint az utánpótlás felügyelőjét foglalkoztatjuk, július 1-től pedig, Klausz edző nyugdíjba vonulása után rábízzuk az ifjúsági csapat edzéseinek vezetését.
    Miért nem tartják helyénvalónak az MLSZ döntését?
    — Mint ahogy ezt az MLSZ-hez küldött fellebbezésünkben is kifejtettük, hálunk évtizedek óta társadalmi munkában végzik az egyesület vezetését. Edzőink másodállásban folytatták tevékenységüket, s most is az MT. V. 34. paragrafus 1—4 bekezdése alapján kötöttük meg szerződésünket Hári Lászlóval, ezért nem értesítettük az MLSZ-t. Saját ügyünknek tekintettük az edzőcserét, arról csak annak a vállalatnak az igazgatóságát értesítettük, amely a nála főállásban lévő dolgozójának engedélyezi az edzői mellékállást.
    Mindent összevetve az a véleményünk, hogy bár az MLSZ a szabályoknak megfelelően járt el, mégsem cselekedett helyesen akkor, amikor a dorogi csapatot 1974. december 31-ig megfosztotta a nemzetközi mérkőzések lehetőségeitől. Ebben az ügyben a játékosoknak vajmi kevés szerepük van, akkor miért kell bűnhődniük? Viszont az is igaz, hogy az érvényben levő rendelkezések minden klubra egyformán vonatkoznak. De — Papp Sándornak a megyei sporthivatal elnökének szavaival élve — ezeknek az intézkedéseknek, amelyeket az MLSZ elkezdett, csak akkor lesz eredményük, ha azokat valamennyi NB I-es és NB
    I B-s klubnál érvényre juttatják.
    Ilyen körülmények közepette készül a dorogi együttes a mai Csepel elleni mérkőzésére, amely ugyancsak nehéz feladat elé állítja a csapatot. Hári edző előreláthatólag egy-két helyen változtat az összeállításon, így csak keretet adott, amely a következő nevekből áll: Schnitzer, Horváth I., Aspi- rány, Abuczki, Kácsor, Berecz, Horváth P., Gabala, Virág, Laczkó, Peszeki, Bartalos, Ecker, Gubán, Takács.

    Dolgozók Lapja, 1973.10.21

    A Dorogi AC elnökségének közleménye
    A Dorogi AC elnöksége tüzetesen megvizsgálta a labdarúgó-csapat edzőkérdése körül kialakult helyzetet. Megállapította, hogy az edzőcserénél valóban figyelmen kívül hagyták az idevonatkozó rendelkezéseket, de ezt nem tudatosan tették, hanem az eddig kialakult gyakorlat értelmében, Ezért a sportegyesület elnöksége megtette a megfelelő intézkedéseket és gondoskodott az MLSZ elő- irásainak érvényesítéséről. Így 1973. október 22-től — az MLSZ előzetes hozzájárulásával — Hári László lett a Dorogi AC edzője.

    Dolgozók Lapja, 1973.10.24