magyarfutball.hu

Budapesti Honvéd SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 3 : 2 17:15

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.06.03, 20:35 (szerk.: 2023.06.03, 20:56)
    A hőség a játékvezetőket is próbára tette
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 3-2 (1-1)


    Fáy utca, 5000 néző
    Vezette: Puhl (*) (Makó, Hamar)
    Bp. Honvéd: Andrusch 6 — Sallai 5, Nagy 6, Garaba 6, Kerepeczky 5 — Gyimesi 6, Fitos 5, Détári 7 — Bodonyi 6, Dajka 5, Kovács 6. Edző: Komora Imre.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Vígh 5, Szabó II 7, Varga 6, Fabulya 6 — Királyvári 6, Pásztor 6, Takács J. 6, Steigerwald 5 — Kanyári 6, Fecsku 5. Edző: Süle István.
    Csere: Fitos helyett Tóth (5) a szünetben, Fecsku helyett Csanálosi (5) a 60., Gyimesi helyett László (—) a 70., Királyvári helyett Ottlakán (—) a 81. percben.
    Gólszerző: Dajka a 24., Steigerwald a 36., Détári a 48., Pásztor (11-esből) a 66., Détári (11-esből) a 86. percben.
    Sárga lap: Andrusch a 10., Garaba a 44., Kanyári a 80. percben.
    Szögletarány: 9:5 (4:2) a Bp. Honvéd javára.

    A Fáy utcai kettős találkozó első mérkőzésén már a második percben gólhelyzet adódott a békéscsabai kapu előtt. Lesre játszottak a vendégek. Garaba felismerte a helyzetet, kilépett a kifelé futó védők között, de Leboniczky is éber volt. Kijött a kapujából és nagy üggyel-bajjal tisztázni tudott a Honvéd beállósa elöl.
    A másik oldalon a lesre játszó Honvéd-védők között Kanyári elvitte a labdát, Andrusch kifutott elé és a 16-oson kívül „elütötte”. A válogatott kapus sárga lapot kapott. A szabadrúgást követően a sorfalról a labda szögletre vágódott.
    A Honvéd fölénye jegyében teltek a következő percek. Leboniczkynak több alkalommal is közbe kellett avatkoznia.
    A 24. percben a jobb oldalon bontakozott ki Honvéd-akció. Gyimesi Bodonyihoz továbbított, aki középre küldte a labdát. Dajka és Fitos rajtolt rá, Dajka érte el és 6 méterről, félmagasan a kapu bal oldalába helyezett. 1-0.
    Borzolta a kedélyeket, hogy a játékvezetők elég gyakran tévedtek, nem volt meg az összhang közöttük.
    A 36. percben a lesen álló Steigerwald kapott labdát a Honvéd 16-osától 10-12 méterre. Hamar partjelző azonnal felemelte zászlaját, jelezve, hogy Steigerwald lesen áll. A Honvéd-védők ezt látva megálltak, s így Steigerwald akadálytalanul lőhetett 14 méterről a kapu jobb oldalába. 1-1.
    A Honvéd-játékosok tiltakoztak, mutatták, hogy Hamar partjelző már az elrúgás pillanatában felemelte zászlaját, Puhl azonban középre mutatott.
    Paprikás hangulatban folytatódott a mérkőzés. A 44. percben Garaba reklamálásért sárga lapot kapott.
    SZÜNET UTÁN a 48. percben ismét a Honvéd vezetett, mégpedig úgy, hogy a bal oldalról Kovács Kálmán ügyesen középre ívelte a labdát, és Détári 15 méterről élesen „bebólintotta” azt a kapu jobb oldalába. 2-1.
    Békéscsabai ellentámadást jegyezhettünk fel két percre rá. Vígh tört váratlanul előre, Andrusch kifutott elé, Nagy is ott termett és üggyel-bajjal tisztáztak, Nagy rövid ápolásra is szorult.
    Az 55. percben tűzijátékot rendeztek a csabai kapu előtt, előbb Détári majd Garaba, végül Bodonyi próbálkozott. A jobbszélső labdája az oldalhálóban kötött ki.
    A 65. percben meghűlt a vér a Honvéd-szurkolók ereiben, Steigerwald jobb oldali beívelését követően a labda afelső léc tetején megpattanva ment ki az alapvonalon túlra.
    Bátor volt a Békéscsaba, a 60. percben Andrusch lábbal, a kapujából messze kifutva mentett Kanyári elől.
    A 66. percről sok szó esik majd, ugyanis ekkor egyenlített a Békéscsaba, eléggé furcsa módon. Kanyári húzott kapura a balösszekötő helyén, Garaba a 16-os előtt egy méterrel hátulról felvágta, a játékos a 16-oson belül esett el, a bíró óriási meglepetésre büntetőt ítélt. Pásztor tette le a labdát a 11-es pontra és élesen a kapu jobb oldalába küldte a labdát. 2-2.
    (A bíró óriásit tévedett, egyrészt a büntető megadásával, másfelől a durváskodó Garabát ki kellett volna állítania, miután már volt egy sárga lapja!
    A mérkőzés után megkérdeztük Puhl játékvezetőt a Békéscsaba első gólja után kapcsolatos eseményekről, így beszélt: — Abból a szögből, ahol én álltam, nem láttam lesz, ezért bíráltam felül partjelző kollégámat.
    A békéscsabai büntetőről pedig ez a véleménye: — A vonalon állt a békéscsabai játékos, amikor Garaba elkaszálta, ezért adtam 11-est. Ami pedig Garaba szabálytalankodásait illeti, az volt a véleményem, nem volt olyan súlyos, hogy azért a kiállítás járt volna.)
    A 77. percben rövid ideig állt a játék, mert Szabó II és Kanyári is megsérült.
    A 80. percben Kanyári kapott sárga lapot buktatásért.
    A hajrá izgalmas és változatos volt, a 83. percben Leboniczky a kapujából messze kifutva az oldalvonal mellett cselezgetett, elvették tőle a labdát, de végül László labdája szögletre került.
    A 86. percben dőlt el a mérkőzés a bajnok javára. László már a 16-oson belül járt, amikor Szabó II buktatta, 11-es! Détári volt az ítéletvégrehajtó, s nagy erővel a kapu jobb oldalába küldte a labdát. 3-2.
    kép
    Honvéd-góllal kezdődött a második félidő a Fáy utcában: Détári négy méterről fejelt a jobb sarokba. A képen Bodonyi szalad boldogan a labdáért.

    ★ ★ ★

    Kevesen gondolták volna, hogy ilyen kínkeserves körülmények között szerzi meg a bajnokegyüttes a két pontot.
    Úgy indult az összecsapás, hogy a piros-fehérek biztosan nyernek, hiszen állandóan támadtak, s már a második percben a vezetést is megszerezhették volna. Később azonban másként alakultak a dolgok, a Honvéd vezetéshez jutott, de a vendégek egyenlítettek, újbóli vezetés után kevesen gondolták, hogy ismét döntetlen lesz, pedig ez történt.
    Ebben közrejátszottak bírói tévedések és az is, hogy a lestaktikával ezen az összecsapáson hadilábon állt mindkét együttes.
    Úgy tűnt, hogy a bíró és a két partjelző sincs azonos hullámhoszszon, így aztán egymást követték a bonyodalmak.
    A Bp. Honvéd nem játszott igazán jól, ám dicséret illeti, mert háromszor is vezetett, s többet támadott ellenfelénél.
    A Békéscsaba veresége ellenére is megérdemel néhány elismerő szót: bátran támadott, ami igencsak ritkán jellemző a fővárosba érkező vidéki együttesekre. Főleg ellencsapásai voltak veszélyesek. Ügyesen szervezte támadásait és a befejezéseknél is mindig akadt egy-egy ügyes megoldás.

    Komora Imre: — A rekkenő kánikuláinál is forróbb volt ez a találkozó.
    Süle István: — A mérkőzésen nem igazságos eredmény született...
    (Varga Béla)

    6. Bp. Honvéd 2 1 1 - 3-2 3
    ...
    12. Békéscsaba 2 - 1 1 2-3

    Népsport, 1985. augusztus 15. (Arcanum DT)
    képA békéscsabai labdarúgó a földön, honvédos támadója, ártatlanságát jelezve, máris magasba tartja mindkét kezét - most már a bíró kezében vannak... (MTI Fotó)

    Népszava, 1985. augusztus 15. (Arcanum DT)
    Vereség az utolsó percekben
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 3-2 (0-1)


    ...


    A hazai csapat az első pillanattól kezdve irányította a játékot, és nagy kedvvel szőtték a támadásokat. A békéscsabaiak ugyanakkor behúzódtak a saját kapujuk elé.
    Ennek ellenére az első jelentősebb akciót a vendég lila-fehérek vezették. A 11. percben Királyvári ugrott ki, s tetemes előnyre tett szert a Honvéd-védőkkel szemben. Andrusch kifutott elé a 16-oson kívülre, Királyvári el akarta mellette vinni a labdát, de a kapus leterítette. Szándékos szabálytalanság, talán kiállítás is járhatott volna érte, de csupán egy sárga lapot mutatott fel Puhl játékvezető, majd szabadrúgáshoz tehették le a labdát a békéscsabaiak, a kaputól mintegy 17 méterre, ám ezt csúnyán fölé rúgták.
    A 22. percben Bodonyi kapott egy indítást a jobb oldalon, kapura húzott, szorongatott helyzetben belőtt, a védők nem tudtak felszabadítani. Ide-oda pattogott a labda, Dajka végül rácsapott, és nyolc méterről a kapu bal oldalába talált, 1-0.
    A 35. percben békéscsabai bal oldali akció bontakozott ki, amelynek végén Fabulya futott föl, s a partjelző hiába intett lest, a vezető bíró tovább engedte az akciót. A fővárosi védők le is álltak, nem úgy Fabulya, aki bevágta a labdát középre, ahol Steigerwald jól érkezett, s berúgta a labdát, 1-1.
    A szünet után két perccel újra előnyhöz jutott a piros-fehér csapat. Dajka forgatta meg a védőket a 16-oson belül, majd Détárihoz tálalt, aki az ötösről fejjel csúsztatta a hálóba a labdát, 2-1.
    A 65. percben Királyvári iramodott meg egy hosszú indítást követően, Garaba kísérte, de egy idő után lemaradt a békéscsabai középpályás mögött. Mivel Királyvárinak még a labdával is „foglalkoznia” kellett, végül csak utolérte a fővárosi védő a játékost, és a 16-os vonalán fölvágta - a játékvezető 11-est ítélt, amit Pásztor értékesített, 2-2.

    A 80. percben Kanyári kapott sárga lapot szabálytalankodás miatt.
    Tíz perccel a lefújás előtt Dajka hálóba rúgta a labdát, de a partjelző beintésére a játékvezető ezúttal les miatt kirúgást adott a békéscsabaiaknak.
    A 86. percben Kerepeczky-Tóth J. akció futott a bal oldalon, a cserejátékos beívelt a 16-oson belülre, ahol László II-t fölvágták, újabb 11-es. Détári állt a büntető mögé, és hatalmas jobb lábas lövése a kapu jobb oldalában kötött ki, úgy, hogy Leboniczky az ellenkező oldalra vetődött, 3-2.

    Összességében elmondható, hogy nem volt túlságosan nagy az iram a 90 perc alatt, a Budapesti Honvéd egyértelmű fölényben játszott, azonban a vendégek helyenként kitűnő kontratámadásokra építve, megkeserítették a tavalyi bajnokcsapat dolgát.
    Azt is hozzá kell fűznünk, hogy Puhl játékvezető jó néhány tévedése, valamint a kánikula rányomta bélyegét a találkozóra.
    A piros-fehérek végül megérdemelten győztek, mert 2-2 után is a játékkal törődtek.

    Békés Megyei Népújság, 1985. augusztus 15.