magyarfutball.hu

Videoton SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 0 19:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.04.29, 23:06 (szerk.: 2023.04.29, 23:19)
    Videoton - Békéscsaba 2-0 (1-0)

    Székesfehérvár, 5000 néző
    Vezette: Szabó B. (****) (Nagy B. Maczkó)
    Videoton: Disztl P. 6 — Végh 6, Disztl L. 8, Csuhay 7, Horváth 6 — Csucsánszky 5, Csongrádi 5, Vadász 6 — Májer 8, Szabó 5, Nováth 5. Edző: Kovács Ferenc.
    Békéscsaba: Leboniczky 5 — Ottlakán 5, Szabó II 6, Varga 6, Fabulya 5 — Királyvári 5, Pásztor 6, Csanálosi 6 — Kanyári 5, Fecsku 5, Szekeres 6. Edző: Süle István.
    Csere: Kanyári helyett Vágó (—) a 68., Csucsánszky helyett Wittman (—) a 68., Novath helyett Kerekes (—) a 68., Királyvári helyett Újvári (—) a 72. percben.
    Gólszerző: Disztl L. a 40., Disztl L. a 70. percben.
    Sárga lap: Májer a 61. percben.
    Szögletarány: 10:5 (7:2) a Videoton javára.

    (A Videoton nagy napjai címmel, fotókkal illusztrált könyv jelent meg Fehérváron. A kiadvány hűen eleveníti fel a labdarúgók sikereit.
    Az új bajnokságban a csapat játéka eddig kevésbé emlékeztetett a korábbi diadalokra, így aztán a sokat dicsért labdarúgók egyre jobban a szurkolók bírálatának célpontjaivá váltak. A nyugtalanság érthető, tíz nap múlva kezdődnek az UEFA Kupa küzdelmei, a Malmö ellen kellene helytállni. A fehérvári szurkolók így érthetően jelentős formajavulást, kitűnő játékot és győzelmet vártak a Békéscsaba elleni mérkőzésen.
    A hazaiak az előre megadott összeállításban léptek pályára.
    A vendégeknél Újvári és Vágó helyett Kanyári és Csanálosi került a kezdő tizenegybe.
    A lelátón is változás történt. A volt állóhelyen elkészültek a szektorokat elválasztó kerítések, és újabb ülőhelyeket is kialakítottak.)
    Az 5. percben Májer cselezte be magát a jobb oldalról a 16-os elé, onnan nagy erővel célozta meg a kaput, a labda mintegy fél méterrel kerülte el a felső lécet.
    A hetedik percben Csuhay lőtt kapura, az alapvonalról a beadás pillanatában szögletre mentettek a védők. Mayer lőtte be a szögletet, az elsuhant a védők között, Novathot meglepte az ajándék labda, nem tudott kapura lőni, csak középre adott. Ott Szabó fejéről továbbpattant a labda Májer elé, aki oldalról, nagy erővel a kapu mellé lőtt.
    A 19. percben Csuhay szerelte saját 16-osa előtt Szekerest. Gyorsan indította Szabót, ő Májert szöktette, a szélső beadott, a tizenegyes pontnál a védők gyűrűjéből azonban Szabó nem tudott lőni.
    A 21. percben Csanálosi beadását Kanyári lőtte kapura 16 méterről, Disztl P. a bal oldalra tartó labdát vetődve csípte el.
    A 28. percben Májer ívelte be a szögletet a bal oldalról, Disztl L. kitűnően ugrott fel, de fejéről óriási helyzetben továbbcsúszott a labda.
    A 30. percben gyors ellentámadást indított a Békéscsaba, melynek végén Pásztor kecsegtető helyzetben, 12 méterről elhamarkodottan a kapu fölé lőtt.
    A 40. percben megszerezte a vezetést a hazai együttes. Májer játszotta tisztára magát a bal oldalon, pontosan ívelt középre és az ezúttal is jól érkező Disztl L. öt méterről a kapu jobb oldalába fejelt. 1-0.
    SZÜNET UTÁN Pásztor szögletét Disztl L. fejelte ki. A fehérvári védő egy pillanatra megszédült, meg kellett állítani a játékot, de szerencsére nem történt sérülés.
    Az 55. percben Szekeres a 16-osról célozta meg a kaput, a labda alig kerülte el a bal alsó sarkot.
    Az 56. percben Májer egyéni „közönségszórakoztató” száma következett. A csatár a 16-oson belül remek cselekkel sorra becsapta a védőket, igaz, közben egyszer elvesztette a labdát, de visszaszerezte, szinte az alapvonalon tört kapura, még a kapufa tövében is sikerült egy csele, végül felszabadítottak a csabai védők.
    A 61. percben ismét Májer volt a főszereplő: egy előrelőtt labdánál ügyesen lefordult ellenfeléről, ám a partjelző lest intett. A játékvezető lefújta az akciót, a csatár pedig dühösen leintette a partjelzőt. Szabó játékvezető nem tűrte a reklamálást, sárga lapot mutatott fel a csatárnak.
    (A labdarúgópályákon gyakran ad vitára okot egy-egy leshelyzet megítélése. Ezúttal egyértelmű volt a játékvezetők tévedtek, és Májernak igaza volt. Abban viszont nem, hogy ezt dühös mozdulattal adta mindenki tudtára!)
    A 65. percben Szabó átadásával Novath tört kapura, egy védőn túljutott már, de rosszul sikerült a szöktetés, és Leboniczkynak sikerült közbeavatkoznia.
    A 70. percben növelte előnyét a Videoton: Vadász beadását Disztl L. kitűnően átemelte a rátámadó Szabó II-n, aztán kivárt egy pillanatra, amíg a labda pontosan elé került, aztán 12 méterről nagy nyugalommal a kapu bal oldalába lőtt. 2-0.
    A 77. percben Kerekes átadásával Végh futott el a jobb oldalon, majd középre lőtt. Szabó kapásból pörgette kapura a labdát, Leboniczky vetődve hárított.
    Két perc múlva Májer már csak a kapussal állt szemben, de lövése kipattant Leboniczkyról, végül Szabó kapura tartó lövését Varga mentette.
    Később ismét Szabó előtt nyílt gólszerzési lehetőség, lövését azonban Leboniczky bravúrral elcsípte.
    A 87. percben Disztl L. a tizenegyes pontnál letalpalta Csanálosit, a közvetett szabadrúgást azonban Fecsku a kapu mellé lőtte.

    ★ ★ ★

    Érezték a fehérvári labdarúgók, hogy adósak a jó játékkal és a győzelemmel.
    Ennek szellemében nagy akarattal játszottak Csongrádiék, kezdettől fogva fölényben voltak. Több támadást vezetett a hazai együttes, főleg Májer révén, aki rengeteget változtatta a helyét, és mindkét szélen gyakorta zavarba hozta a csabaiak védelmét. Hamar észre lehetett venni, hogy a középre lőtt labdáknál lemaradnak a csatárok, rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Disztl L. már ebben a játékrészben is csatárerényeket csillogtatott, és neki köszönheti a Videoton, hogy előnnyel vonulhatott az öltözőbe a szünetben.
    A második játékrészben a csabaiak is megpróbáltak veszélyt jelenteni a kapura, de több alkalommal pontatlanul céloztak.
    A hajrá rendkívül izgalmas volt, mindkét kapu többször került veszélybe, és ekkor ha Pásztorék pontosabban lőnek, szépíthettek volna. A csabaiaknak az utolsó három percben három lehetőségük is volt, de ekkor Disztl P. bizonyította képességeit.

    Kovács Ferenc: — Javuló játékkal nagyobb arányban is győzhettünk volna, ha helyzeteinket jobban kihasználjuk. A siker önbizalmat adhat a további feladatok megoldásához.
    Süle István: — Nagyszerű mérkőzés volt, kitűnő játékvezetéssel. A Videotonban több játékos igen jó teljesítményt nyújtott, és ez döntötte el a találkozót.
    (Székelyhídi János)

    Népsport, 1985. szeptember 8. (Arcanum DT)
    A játék is biztatóbb...

    A nézők jó része a mérkőzés előtt azt latolgatta, hogy képes lesz-e nyerni a Videoton Békéscsaba ellen. Ezekből az esélylatolgatásokból kitűnt, hogy nem csupán a győzelemre a várva várt hazai győzelemre - áhítoztak a szurkolók, hanem arra, hogy a fehérvári csapat végre hasonló tűzzel, lelkesedéssel játszón, mint azt az elmúlt esztendő során tette.
    „Ha most nem nyerünk, akkor sokan elpártolnak a szurkolók közül”— volt az egyik vélemény, „nem lehet, hogy végre ne az igazi formában játszón a csapat” - volt a másik.
    Szinte érezni lehetett az öltöző folyosóján, a szombat esti találkozó a csapatnak is valamiféle fordulópontot jelenthet. A készülődés tulajdonképpen semmiben sem különbözött a korábbinál, de valamivel jobban koncentráltak - talán idegesebbnek is tűntek - a hazai játékosok.
    — Eddig soha sem volt jó, ha ünnepeltünk a mérkőzés előtt — mondta valaki az öltöző folyosóján.
    Az ünneplés természetesen nem a mérkőzésnek szólt, hanem Disztl Lászlónak, aki 150. NB I-es mérkőzését játszotta és úgy illik, hogy ilyen jubileum alkalmából köszöntik a játékost. Az ünneplés tehát ennek szólt, a jóslás viszont egészen másra utalt. Történetesen arra, hogy a fehérvári csapat az új bajnokságban az előző évihez képest - finoman szólva - mérsékelt teljesítményt nyújtott.
    Nem tudni pontosan, hogy az időjárás, vagy a régen akart, óhajtott, de eddig be nem következett siker hiánya miatt, vagy éppen valami csakazértis hangulat hatására, fergetegesen kezdett a Videoton. Az első negyedórát egyértelműen a piros-kékek uralták. Szinte minden percben a vendégek kapuja előtt volt a labda.
    A békéscsabaiak értelemszerűen visszahúzódtak és csak arra figyeltek, hogy hamar ne kapjanak gólt. Ugyanakkor érezni lehetett játékukon, csak arra a pillanatra vártak, mikor a fellazuló Videoton védelem mögött a kapura is veszélyesek lehetnek. Ezúttal, bár kétségtelen jó néhány veszélyes kontratámadásuk volt, nem jártak sikerrel. Ez azért lehetett, mert a Videoton nem fejveszetten támadott. Játékukra a régről megszokott átgondoltság és elszántság jellemző.
    Aki a jó futballt szereti, ezúttal nem csalódhatott, hisz épp a fentebb említett tényezők miatt igazán jó volt a mérkőzés.
    Ha a Videoton játékát elemezzük, szembetűnő továbbra is, hogy a csatársor teljesítménye, finoman szólva mérsékelt. Májer ugyan több ízben „hintába ültette” felváltva Ottlakánt és Fabulyát, beadásai is többnyire jól sikerültek - az első gól is így született -, de társai nem mindig éltek a jó lehetőségekkel, így aztán a csatárok feladatát átvállalták a védők.
    Már a mérkőzés elején sokat vállalkozott Csuhay és a jubiláns Disztl László. Hasonlóképpen játszottak már a korábbi találkozókon is, de akkor hiányzott az igazi összhang a csapatrészek között. Szombat este bátran tehette mindkét hátvéd, hogy csatárerényeket villogtasson, mert társaik időben „visszazártak”.
    A mérkőzés után többen gratuláltak a Videoton játékosainak, de ugyanez kijárt az ellenfélnek is. Természetes és érthető is, hogy a hazai szurkolók a piros-kékeket ünnepelték. Többen mondták, hogy ez a játék már jó előjelnek tekinthető, hisz másfél hét múlva már UEFA Kupa mérkőzést játszik a Videoton.
    A jubiláló Disztl L. volt talán a legboldogabb. A rá jellemző szerénységgel így foglalta össze a csapat és saját teljesítményét:
    — Voltak kisebb-nagyobb zökkenők eddig, de úgy érzem újból együtt van a társaság. Külön öröm számomra, hogy két góllal járultam hozzá a Videoton sikeréhez és így ünnepelhetem meg ezt a megtisztelő jubileumot.
    (S. J.)képMeg van az első — fejezi ki Disztl László (középen) mozdulata (Fotó: Kabáczy Szilárd)

    Csak a papírforma érvényesült
    Videoton - Békéscsabai Előre Spartacus 2-0 (1-0)


    ...

    A 40. percben Májer tisztára játszotta magát a bal szélen, középre ívelt, s a jól érkező Disztl L. öt méterről a kapu jobb oldalába fejelt. 1-0.
    A 70. percben Vadász beadását Disztl L. átemelte Szabó II-n, aztán némi kivárás után 12 méterről nagy nyugalommal a kapu bal oldalába lőtt, 2-0.


    Mint a krónikából is kitűnik, meglehetősen szerencsétlen időpontokban kapták a lila-fehérek a gólokat, főleg az elsőt. Süle István vezető edző ugyanis meggyőződéssel állítja, hogy a hazaiak első gólja a 44. perc végén esett.
    A vezető edző azonban nem vitatta, hogy ezen az estén jobb volt a fehérvári együttes — legalábbis minimális különbséggel. Hozzátette a következőket is:
    — Remek csata volt, végig nyílt küzdelem, egyenrangú, ellenfelek voltunk. Kanyárit taktikai okokból tettem be végül is a kezdő 11-be, nem is vallott szégyent. Bár az első gól Májer beadása után következett, a kupaformában játszó szélsőt ennek ellenére jól fogta Fabulya. Mellesleg egyéni hibák miatti, hárítható gólokat kaptunk, s tessék megnézni, hogy ki lőtte mindkettőt! — ellenfelünk középhátvédje. Úgy gondolom, javuló formát mutatott a csapat, s hazafelé az fogalmazódott meg: bárcsak így ment volna szerdán is...
    Összefoglalva: nincs nagyon minek örülnünk, de elkeseredve sem vagyunk.
    Visszatérve még az újpestiek elleni találkozóra, megkértük a vezető edzőt, fejtse ki bővebben, mit értett azon a nyilatkozaton: „légvárakat építünk”, a nyilvánosság előtti magyarázattól azonban elzárkózott.
    A csabaiak háza táján újság, hogy Steigerwald elkezdte az edzéseket, Takács II. eltiltása lejárt, Kvasznovszki pedig meggyógyult.
    (F. I.)

    Békés Megyei Népújság, 1985. szeptember 9.