magyarfutball.hu

Szombathelyi Haladás VSE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 1 14:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.04.01, 21:46 (szerk.: 2023.04.01, 22:19)
    Békéscsaba -Haladás VSE 1-0 (1-0)

    Szombathely, 4000 néző
    Vezette: Hazafi (*), (Kőrös, Bay)
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 5, Szabó II 7, Varga 5, Fabulya 5 — Királyvári 7, Pásztor 5, Csanálosi 6 — Steigerwald 6, Kanyári 6, Szekeres 5. Edző: Süle István.
    Haladás: Hegedűs 6 — Horváth 6, Papp 3, Bognár 4, Vörös I. 4 — Nagy 5, Pásztor 4, Topor 5 — Domján 3, Gyurmánczy 3, Dán 3. Edző: Rátkai László.
    Csere: Dán helyett Görög (4), Gyurmánczy helyett Marton (5), mindkettő a szünetben, Kanyári helyett Fecsku (—) a 75., Steigerwald helyett Adorján (—) a 81. percben.
    Gólszerző: Steigerwald a 10. percben.
    Sárga lap: Topor a 34., Horváth a 42., Hegedűs a 86. percben.
    Szögletarány: 7:2 (6:2) a Békéscsaba javára.

    (A vendégek nem változtattak előre közölt összeállításukon, a Haladásban is eldőlt az egyetlen kérdőjel: nem Görög, hanem Dan kezdett a tizenegyes számú mezben.)
    A Haladás kezdett jobban, a 4. percben Topor szögletét Bognár kapura fejelte, de nem volt erő a fejesben, így Leboniczky védeni tudott.
    A 10. percben aztán hidegzuhanyként jött a vendégek vezető gólja. Pásztor a bal oldalon előrelopakodó Fabulyát szöktette. A hátvéd elfutott a lest váró, s tétovázó hazai hátsó sorok mellett, aztán keresztbe lőtt labdáját Steigerwald jobbról, az ötös sarkáról, a földön fekvő Hegedűs fölött a léc alá emelte. 1-0.
    A gól felhozta a vendégeket, s majdnem növelték előnyüket. A 14. percben Kanyári középen kilépett, őrizetlenül vezette a labdát Hegedűsre, de a kapus remek reflexszel, lábbal hárított.
    Aztán Ottlakán „lépett” meg, teljesen üresen állt ugyan, de nagy helyzetből fölé lőtt.
    Az óra a 20. percet mutatta, s már ötödik szögletét rúgta a Békéscsaba...
    A Haladás szárnyaszegett benyomást keltett.
    A 32. percben aztán izzó lett a légkör a pályán és a nézőtéren egyaránt. Horváth vezette fel a labdát, majd jobbról, a tizenhatos vonalával egy magasságból keresztbe nyeste, a védők mögül Gyurmánczy kibújt a balösszekötő helyén és hét méterről, előrehajolva a jobb sarokba fejelt. Úgy tűnt, Hazafi megadja a gólt, majd Bay partjelző zászlaját magasban látva, lest ítélt. Szó sem lehetett lesről, Horváth labdája visszafelé kanyarodott, a csatár pedig a védők mögül futott a labdára.
    (Hazafi játékvezető: — Nem Gyurmánczy, hanem Dán állt lesen...)
    Nem sokkal az eset után Topor akasztotta Kanyárit, ezért sárga lapot kapott.
    A 42. percben Horváth hátulról megrúgta Fabulyát, ezért - teljesen jogosan sárga lapot kapott.
    SZÜNET UTÁN álmosan kezdtek a csapatok. Ez a Békéscsaba részéről érthető volt.
    Az 55. percben Nagy jobbról, kapásból mellé lőtt.
    Sok esemény nem történt, a Haladás kétségbeesetten próbálkozott, a vendégek az eredmény tartására rendezkedtek be.
    A 75. percben Horváth az alapvonalig futott, belőtt labdájára Topor rajtolt, de a 15 méteres, a kapu közepébe tartó lövést Leboniczky elvetődve védeni tudta.
    A 85. percben elszabadult a pokol. Nagy a jobb oldalon káprázatos cselekkel az egész védelmet átjátszotta, az alapvonalról remekül középre emelt, Marton pedig a vele együtt felugró Vargát megelőzve, öt méterről a hálóba fejelt. Hazafi most sem adta meg az ugyancsak szabályos gólt. Hegedűs odarohanva reklamált, ezért sárga lapot kapott. Az esetnél Varga a kapufának esett, s mentők vitték kórházba.
    (Hazafi játékvezető: A fejelni készülő Vargát Marton ellökte, így tudott a hálóba fejelni a szombathelyi játékos. Ott álltam a közelben, tisztán láttam...)
    A hátralévő pillanatok már kevésbé hasonlítottak a labdarúgásra. Ez a félidő egyébként 47 percig tartott.

    ★ ★ ★

    A Volán ellen mutatott gyatra játék száműzését várták Szombathelyen a Haladástól. Arra számított a szakvezetés is, hogy a szombati pontvesztés végleg kijózanította a csapatot, s visszaáll arra a hullámsávra, amelyen sikereit korábban elérte.
    Mindez csak óhaj maradt, a Békéscsaba ráérzett, hogy a Haladás nem most írja történetének legszebb napjait. A lassan gondolkodó és körülményesen adogató Haladást szervezettségben, tervszerűségben egyaránt felülmúlta a Viharsarok együttese. Gyorsabbak voltak játékosai, tetszés szerint játszották át a főleg középen gyengélkedő hazai védelmet. A villámgyors kontrák után sorra alakultak ki a helyzetek, a vendégek többgólos vezetése sem lett volna meglepetés.
    Szünet után a hazaiak a kettős cserével módosítottak hadrendjükön, Pásztor és Bognár helyet cserélt, négy középpályással és két csatárral folytatta a Haladás. A hazai csapat fölénye ekkor állandó volt,de igazi gólveszély jóformán alig alakult ki.
    A Békéscsaba jobbára a saját térfelén tartózkodott, de akarata egyértelműen érvényesült. Tartotta az eredményt, s remekül verte vissza a hazai próbálkozásokat.
    A két pont megszerzésében azonban feltétlenül közrejátszott az is, hogy a játékvezető a hazai csapat két - szerintünk - szabályos gólját nem adta meg a játékvezető. A hazai szurkolók mindezen csupán azért nem mérgelődtek jobban, mert csapatuk Hazafi működésével közel azonos szinten futballozott.

    Süle István: — Egy félidő előnyt adtunk a Szombathelynek. Szünet után fegyelmezett védekezéssel tartottuk az eredményt, így értékes két ponthoz jutottunk.
    Rátkai László: — Az első félidőben egy nagyon jó Békéscsaba, egy gyenge Haladás és egy még gyengébb játékvezető volt a pályán. Szünet után az eredményt tartani akaró Békéscsaba és a mindenáron győzni akaró Haladás játszott. Más edző ilyenkor nem nyilatkozik, én viszont most azt szeretném megkérdezni az illetékesektől: ezt a két pontot nekünk ki fogja visszaadni?
    (Bodor Ferenc)

    8. Haladás 13 5 3 5 17-17 13
    ...
    10. Békéscsaba 13 4 4 5 16-17 12

    Népsport, 1985. október 10. (Arcanum DT)
    Nem a két csapat, hanem a bíró volt a főszereplő
    Békéscsaba - Haladás 1:0 (1:0)


    ...

    Mindenki azt várta, hogy a Volán elleni pontvesztés után a csorba kiköszörülésére készül a Haladás. Aztán az lett belőle, hogy a félidő közepéig a vendégek akár több góllal is vezethettek volna.
    Szétesően, erőtlenül játszott a csapat, képtelen volt a védelem megfogni a rábízott embereket. Most is bebizonyosodott, hogy a zöld-fehér védelem néhány embere alkalmatlan egy az egyben játszani. A kontrák után pedig sorban ilyen helyzetek alakultak ki, szerencse volt, hogy a felkínált lehetőségekkel nem élt a Békéscsaba. Gyorsabb, s elgondolásokkal telibb volt a vendégek játéka, a Haladás nagyon rossz benyomást keltett.
    Szünet után a kettős cserével átcsoportosított a Haladás, Bognár és Pásztor helyet cserélt, négy ember lett a középpályán, elöl pedig kettő. Ezzel többet birtokolta a labdát a Haladás, de támadójátéka most is veszélytelen volt.
    Mindezek ellenére a második félidő alapján úgy érezzük, a Haladás egyik pontot megérdemelte volna.
    Egyenlítési szándékait azonban egyértelműen áthúzta Hazafi és Bay. Hármójuk közül csak Kőrös működött NB I-es szinten.
    Az persze mindezek ellenére helytelen lenne, ha a csapat rossz játékát csak az említett bírók kritikán aluli teljesítményével magyaráznánk.

    A Békéscsaba legjobbjai Szabó II, Királyvári, Kanyári, Leboniczky és Steigerwald voltak.
    A Haladás védelmében csupán Horváth Imre dicsérhető, felfutásai is sokat értek.
    A középpályás sorban Topor sok futása, s Nagy meg nem adott gól előtti alakítása érdemel említést.
    A csatárok gyermeteg dolgokat műveltek.
    (Bodor Ferenc)kép
    A kép közepén a főszereplő, Hazafi játékvezető kifelé mutat szabadrúgást. Ez a 32. percben történt, Gyurmánczy gólját nem adta meg ekkor. Balról Ottlakán, Szabó II., Hazafi, Fabulya (takarva), Dan és Nagy. Utóbbi kettő - joggal - reklamál...
    képTopor (jobbról) sokat futott, de sokat is hibázott. Vele szemben Királyvári és Pásztor (takarva), középen Vörös I. és Steigerwald (takarva).
    képJelenet a Haladás-Békéscsaba összecsapásról, Gyurmánczy tejelni próbál, balról Bognár. (Kaczmarski Zoltán felvételei)

    Vas Népe, 1985. október 10., 11. és 12.(Arcanum DT)
    Békéscsaba - Haladás 1-0 (1-0)

    ...


    Jogos volt Rátkai László, a Haladás VSE vezető edzőjének az a megállapítása, miszerint tart a békéscsabaiaktól.
    A Haladás a Volán ellen elvesztett pont után mindenképp győzni akart, s ez viszont tálcán kínálja a kontratámadásak lehetőségét. Ehhez a békéscsabaiaknak jó érzékük van, hiszen gyors csatáraik vannak, s jó a középpályás szervező sor is. Be is jött a kontra, ami már a 10. percben vezetéshez juttatta a békéscsabaiakat. Ezután is többször sakk-matt helyzetbe került a Haladás védelme, s az Előre Spartacus növelhette volna előnyét.
    A szünet után a Haladás átcsoportosította hadrendjét. A két csere azt jelentette, hogy visszaállt a 4—4—2-es formáció. Ez azt eredményezte, hogy a második 45 percben lényegesen többet birtokolták a labdát a hazaiak, a békéscsabaiak pedig beálltak bekkelni, és az eredmény megtartására törekedtek.
    Ahogy teltek a percek, egyre jobban úgy tűnt, hogy a Békéscsaba éri el célját. A Haladás támadásaiban kevés volt az átütőerő, s kevés volt az elképzelés.
    Míg a hazaiaknál nem akadt kiemelkedő teljesítmény, a békéscsabaiaknál a védelemben elsősorban Szabó II. játszott jól, de kitűnően helytállt Leboniczky, a középpályán pedig elsősorban Királyvári, aki rengeteget futott. Ugyanakkor nem lehet panasz Steigerwaldra és Kanyárira sem.
    A mérkőzés összképe alapján a döntetlen reálisabb lett volna.
    (Bodor Ferenc)

    Békés Megyei Népújság, 1985. október 10.