magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Pécsi Munkás SC 0 : 1 13:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.03.25, 21:47 (szerk.: 2023.03.25, 21:59)
    A PMSC idegenben is otthon érezte magát
    PMSC - Békéscsaba 1-0 (1-0)


    Békéscsaba, 11 000 néző
    Vezette: Makó (****), (Maczkó, Juhász I)
    PMSC: Bodnár 7 — Kónya 6, Toma 7, Róth 6, Brezniczky dr. 6 — Megyeri 6, Bérczy 6, Czérna 5, Lőrincz 5 — Túri 6, Lovász 5. Edző: Garami József.
    Békéscsaba: Leboniczky 7 — Ottlakán 5, Szabó II 6, Varga 5, Fabulya 5 — Királyvári 5, Pásztor 6, Csanálosi 5 — Kanyári 5, Adorján 4, Szekeres 5. Edző: Süle István.
    Csere: Szabó II helyett Steigerwald (6) az 50, Túri helyett Bendes (5) az 58., Királyvári helyett Takács I. (5) a 60., Lovász helyett Udvardi (6) a 76. percben.
    Gólszerző: Túri (11-esből) a 11. percben.
    Sárga lap: Túri a 26., Róth a 32., Ottlakán a 65. percben.
    Szögletarány: 6:3 (3:3) a Békéscsaba javára.

    (A csabai futballberkekben általános volt a vélemény, ha ma nyerni tudnának a lilák, koronát tehetnének egy szép, öt fordulón át tartó sorozatra.
    Such Sándor technikai vezető azonban mértéktartóan fogalmazott: „Én veretlenségünk megőrzésének is nagyon örülnék!”
    A pécsiek háza táján Garami József és segítői olyan praktikus taktikai variációkat vázoltak fel, mint például a várható gyors hazai rohamokra még gyorsabb válaszokat adni, vagy szoros emberfogással megakadályozni Pásztorék kibontakozását.)
    Két jó Bodnár-beavatkozás után a 11. percben az első pécsi akció góllal végződött: Kónya Megyerit ugratta ki, aki befelé kanyarodva kicselezte Fabulyát, majd a kifutó Leboniczky már csak a középpályás elhúzása révén tudott „felszabadítani”. Vitathatatlan 11-es! A büntetőből Túri a jobb sarokba gurította a labdát. 1-0.
    A 21. percben Bérczy belerúgott Pásztorba, aki ápolásra szorult, majd Királyvári méltatlankodott egy, a 11-es ponton történt erőteljes, de nem szabálytalanra sikerült szerelés nyomán. Természetesen büntetőt követelt...
    A 24. percben Pásztor gyorsan elvégzett szabadrúgása után Szekeres vert helyzetből is középre tudott adni, Kanyári azonban 6 méterről kapu fölé fejelt.
    A 26. percben Túri belekönyökölt Fabulyába, ezért sárga lapos figyelmeztetést kapott. (Láthatóan az is a piros-feketék taktikai fegyvertárába tartozott, hogy kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal kizökkentsék a lendületükből a hazaiakat. Az ebben élenjáró Túri nyomatékos figyelmeztetése már tényleg érett.)
    Továbbra sem kapott főszerepet az igazi futball.
    A 32. percben Kanyárit Brezniczky dr. felvágta, mégis a cipőjét saját 16-osánál fűző Róth kapott sárga lapos figyelmeztetést, nyilvánvalóan reklamálásért. Egyébként a pécsiek válogatottját előzőleg akadályozták a labda megszerzésében.
    A félidő hajrájában Bérczy beadását Leboniczky gólhelyzetben csípte el Lovász elől, majd Adorján, Királyvári és Csanálosi szép adogatása végén Csanálosi jobb alsó sarokba tartó bombáját fogta vetődve Bodnár.
    SZÜNET UTÁN is a békéscsabaiak kezdeményeztek többet. Olykor beszorult a vendégcsapat, de eseményt csak Szabó II sérülése jelentett, aki egy csabai szabadrúgás után sántikált le a pályáról.
    Az 53. percben viszont a PMSC növelhette volna előnyét, Bérczy azonban balról, 14 méterről a kifutó Leboniczky lábába lőtte a labdát.
    Az 58. percben Túri cseréje nyomán erőteljes füttyszó hangzott fel, jelezve, hogy milyen sokan kísérték el a vendégeket szurkolni, továbbá azt is, hogy szerintük a csatár igen jó teljesítményt nyújtott.
    A 65. percben Megyeri lesről futott el, beadása után Bérczy abszolút gólhelyzetben a keresztléc fölé vágta a labdát.
    Öt perccel később Ottlakán is feliratkozott a sárga laposok listájára, miután az egyedül kapura törő Megyerit csak bodicsek árán tudta megállítani.
    A hajrában erősítettek a hazaiak. A 75. percben Pásztor 20 méteres csavart szabadrúgása nyomán a jobb kapufa és a keresztléc találkozásától vágódott ki a labda.
    Volt azonban lehetőségük a pécsieknek is: a 80. percben Lőrincz hozta százszázalékos helyzetbe a csereként beállt Bendest, aki Leboniczkyt találta el a labdával.
    Az utolsó percekben újra a pécsi védők és a hazai támadók harcoltak egymással.

    ★ ★

    Már a bevezetőben kirajzolódott a nappal szemben játszó pécsiek taktikája. A védőharmadig minden további nélkül hagyták feljönni ellenfelüket, hátul viszont hálószerűen helyezkedve, olykor egyszerre ketten is támadták a labdát vezető békéscsabai játékost. Hogy nem ragaszkodtak azért teljesen ehhez a harcmodorhoz, azt első támadásukból elért góljuk is bizonyítja.
    A hazaiak rohamoztak, rohamoztak, de valahogy nem tudtak igazán gólveszélyt teremteni a pécsi kapu előtt.
    Az első félidő egyébként meglehetősen sok szabálytalanságot hozott, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy szaggatottá vált a szemre nem tetszetős, közepes színvonalú játék.
    Fordulás után a csabaiak ismét menetrendszerűen rohamokba kezdtek, ám továbbra sem sikerült a rendkívül tudatosan és okosan játszó pécsiek védőfalában réseket ütniük. Azaz, a játék képe lényegében mit sem változott a korábbiakhoz képest, most is minden vendégakció gólveszélyes volt.
    Sőt, ha szigorúan összeszámoljuk a helyzeteket, akkor inkább a kitűnő összteljesítményt nyújtó és ezzel előkelő helyezésüket újból igazoló pécsiek előtt adódott több ziccer.

    Garami József: — Nagyon lelkes játékunk eredménye a győzelem a jól küzdő Békéscsaba ellen. Gratulálok a játékosaimnak.
    Süle István: — Végtelenül bánt a 0-1, mert nem érdemeltük meg a vereséget. Úgy látszik, korán örültünk a nagyszerű idegenbeli sorozat után. A tanulság az, hogy felállt védelem ellen is tudni kell játszani, mert a küzdőképesség a pécsiek ellen - akiknek gratulálok - kevés volt.
    (Fábián István)

    2. Pécsi MSC 15 9 3 3 26-12 21
    ...
    11. Békéscsaba 15 5 4 6 18-19 14

    Népsport, 1985. október 27. (Arcanum DT)
    Az őszi szezon után - 11. helyen
    Pécsi MSC - Bcs. Előre Sp. 1-0 (1-0)


    ...

    Két jó Bodnár-beavatkozás után a 11. percben az első pécsi akció góllal végződött: Kónya Megyerit ugratta ki, aki befelé kanyarodva kicselezte Fabulyát, majd a kifutó Leboniczky már csak a középpályás elhúzása révén tudott „felszabadítani”. Vitathatatlan 11-es! A büntetőből Túri a jobb sarokba gurította a labdát, 1-0.
    A pécsiek térfelén folyt a játék, de igazi gólhelyzethez csak a 24. percben jutottak a hazaiak, amikor Szekeres vert helyzetből is középre játszott, Kanyári azonban közelről fölé lőtt.
    Sok szabálytalanság tarkította a játékot, ennek eredménye lett Túri, majd Róth sárga lapos figyelmeztetése durvaságért, illetve reklamálásért.
    A félidő hajrájában Lovász, illetve Csanálosi tette próbára Bodnárt, illetve Leboniczkyt.
    A második játékrész nagyon sokban lemásolta az eddig történteket, illetve - ha szigorúan összeszámoljuk - a PMSC teremtett több gólszerzési alkalmat.
    A 75. percben Pásztor célozta meg szabadrúgás után a pécsi kaput, a labda azonban a keresztléc és a jobb kapufa találkozási pontján csattant.
    A másik oldalon Megyeri kétszer is feliratkozhatott volna a góllövőlistára, de Leboniczky parádésan hárított, végül az utolsó másodpercben Kanyári lövése zúgott el a kapu fölött.
    kép
    Kónya becsúszik a csíkos mezes Adorján elé, jobbról pedig Róth igyekszik megakadályozni a békéscsabai centert. A felvétel bal szélén Szekeres, a túloldalt pedig Túri
    (Fotó: Lónyai László)

    Leboniczky: hiányzott az igazi szélsőjáték

    Mindent összevetve talán a pontosztozkodás lett volna a legigazságosabb, a pécsiek erejéről azonban sokat elárul, hogy Leboniczky Imre kapus volt a hazaiak legjobbja. A második félidőben háromszor is bravúrral hárított. Ezúttal őt kértük a 90 perc visszaidézésére, amely ismert, a kapus szemszögéből mindig rendhagyó.
    — Erőlködtünk, csak erőlködtünk, s egyszerűen nem tudtunk a pécsi rácsvédelemmel mit kezdeni. Ezen egyetlen módon lehetett volna segíteni, ha intenzívebb és színvonalasabb a szélsőjátékunk. Sajnos Kanyári, a helyén felnyomuló Királyvári és Szeki sem remekelt, így aztán képtelenek voltunk igazi gólhelyzeteket összehozni.
    Az sem volt szerencsés, hogy rendre beívelgettük a labdákat a magas pécsi védők közé, ezzel csak megkönnyítettük a piros-feketék dolgát. Nem volt közömbös a találkozó végkimenetelét illetően az sem, hogy a pécsiek - teli önbizalommal -, mertek játszani, persze ez természetes is egy lendületben lévő csapatnál.
    Az egészben én csak azt sajnálom - és ezzel nem vagyok egyedül a játékosok közül azt hiszem -, hogy néhány kárörvendőnek jó napot szereztünk, összességében azonban nem hiszem, hogy mérlegünk szégyellnivaló lenne, s ez a lényeg!
    (fábián)

    Békés Megyei Népújság, 1985. október 28.