magyarfutball.hu

Debreceni MVSC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 1 13:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.03.25, 21:14 (szerk.: 2023.03.25, 21:33)
    DMVSC-Békéscsaba 1-1 (0-0)

    Debrecen, 3000 néző
    Vezette: Fekete M. (****) (Pádár, Lázin)
    DMVSC: Mező 0 — Szűcs J. 7, Nagy L. 6, Till 5, Duró 6 — Varga I. 5, Magyar II. 6, Bües 6, Szabó J. 7 — Mörtel 6, Benyó 5. Edző: dr. Puskás Lajos.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Varga J. 6, Szabó II 5, Takács I. 4, Fabulya 6 — Királyvári 5, Pásztor 6, Csanálosi 6 — Steigervald 7, Adorján 5, Szekeres 6. Edző: Süle István.
    Csere: Királyvári helyett Kanyári (5) az 59., Till helyett Sándor (5) a 60., Bücs helyett Magyar Zs. (—) a 67., Adorján helyett Takács II (—) a 81. percben.
    Gólszerző: Szabó J. az 50., Steigerwald az 57. percben.
    Sárga lap: Szabó II az 50. percben.
    Szögletarány: 7:4 (5:2) a DMVSC javára.

    (A Békéscsaba az utóbbi időben jól szerepelt idegenben. Szombathelyről és Siófokról is elvitte a két pontot, ezúttal pedig a debreceniekkel szembeni kedvező mérleg bátorította.
    A hazaiaknál a begipszelt lábú Kiss helyett Mező kapus húzta fel a csapatkapitányi karszalagot. Bücs felépült sérüléséből, és egy hónap után visszakerült a kezdőcsapatba.)
    A kölcsönös puhatolózással majdnem 10 perc telt el, amikor Nagy L. 40 méteres íveléssel szöktette a bal oldalon felfutó Szabó J.-t, aki középre kanyarított, és Benyó vetődve mellé fejelt.
    Utána Mörtel szaladt el a jobb oldalon, kapu elé lőtt labdáját Varga J. szögletre mentette. Nem sokkal később Pásztor akart felszabadítani, de leperdült a lábáról a labda, az elölragadt Szabó J. elé esett, aki egyedül állva Leboniczkyval szemben ballal gyatrán mellé gurított.„Leült” a mérkőzés.
    Egy hazai támadás közben Magyar B. zavarta a megiramodó Mörtelt, később a középcsatár elől Takács I. mentett látványos becsúszással.
    Unalmas, gyenge iramú, ötlettelen volt a játék.
    A 35. percben Pásztor szögletet ívelt be, Csanálosi 10 méterre állt Mezőtől, de kecsegtető helyzetben lecsúszott a lábáról a labda.
    Két perccel később Bücs 22 méterről, a balösszekötő helyéről alig lőtt fölé egy szabadrúgást. A 42. percben Szabó J. szöglete után Takács I. majdnem öngólt fejelt, de szerencséjére a kapu mögé esett a labda.
    SZÜNET UTÁN nem sokkal Leboniczky csak másodszorra tudta megkaparintani Magyar B. középre tartó, 13 méteres, erős lövését.
    Az 50. perc meghozta a hazaiak vezető gólját. A betömörült védők között Mörtel kiugratta Szabó J.-t, aki befelé kanyarodott, egy csellel elfektette a kifutó Leboniczkyt és 9 méterről a hálóba gurított. 1-0.
    A gól miatt Szabó II kifogást emelt Fekete játékvezetőnek, aki ezért sárga lappal figyelmeztette a csabai játékost.
    Négy perccel később Pásztor jobbról átívelt a másik oldalra, Szekeres Vargát és Bücsöt is kicselezte, majd beadott, de a labdát Adorján 3 méterről mellé „tudta” fejelni...
    Az 57. percben lábról lábra, fejről fejre pattogott a labda, végül Csanálosi visszaemelt, és Steigerwald 14 méterről jobbal, nagy erővel, kapásból a háló jobb oldalába talált. 1-1
    Később Takács I. az elhagyott cipője után iramodott, miközben a helyzetbe került debreceni Varga elől mentettek a védők.
    Aztán a békéscsabai Varga lábáról is leesett a cipő egy kemény belépő után.
    Szekeres a félpályától iramodott meg, Varga I. és Sándor sem bírta utolérni, végül a hazai hátvédek legjobbja, Szűcs J. keresztezett eredményesen.
    Az utolsó negyedórában is küzdelmes volt a találkozó, de gólveszély nem fenyegette a kapukat.

    ★ ★ ★

    Süle István a találkozó előtt elárulta, hogy egy ponttal elégedett lenne. Reménye valóra vált, mégpedig reális körülmények között. A döntetlen igazságos, a látottak alapján egyik csapat sem érdemelt volna két pontot.
    Az első félidőben mindössze három debreceni helyzet érdemelt említést. Az egyetlen számottevő csabai támadást Csanálosi rossz kapáslövéssel fejezte be.
    Szünet után - az utolsó negyedórától eltekintve - nagyobb volt az iram, változatosabb lett a találkozó. Takács J. többnyire nem bírt Mörtellel, a másik oldalon viszont Szűcs J. remekül tartotta Szekerest. Szabó J. higgadtan használta ki az előtte kínálkozó második lehetőséget, és szerzett vezetést.
    A vendégek hátrányos helyzetükben sem adták fel a harcot, s kavarodás utáni jól eltalált lövéssel egyenlítettek. Ezután még inkább feljött a Békéscsaba, élvezetessé tette a mérkőzést, de a nagy küzdelem ellenére már nem adódott gólhelyzet.
    Igazságos döntetlen született.

    Dr. Puskás Lajos: — Mezőnyfölényünk és helyzeteink alapján gólokkal kellett volna nyernünk. A játékosok küzdőszellemével elégedett vagyok.
    Süle István: — A második félidőben mindkét csapat támadójátéka erősen feljavult. A debreceni gólt vitathatónak tartom, de szerencsére Steigerwald parádés találattal kiegyenlített. Úgy érzem, ha ezután nem elégedtünk volna meg a döntetlennel, akár meg is nyerhettük volna a találkozót.
    (Csubák Zoltán)

    10. Békéscsaba 16 5 5 6 19-20 15
    ...
    13. Debrecen 16 4 7 5 16-27 15


    Népsport, 1985. november 3. (Arcanum DT)
    Nem bírt egymással a két szomszédvár
    DMVSC - Békéscsaba 1-1 (0-0)


    ...

    A kilencedik percben az előretörő Nagy Lajos jó cselekkel hozta fel a labdát, nagyszerű ütemben játszott balra Szabóhoz, akinek a beadását Benyó öt méterről estében épp hogy mellé fejelte.
    Szorongatott a DMVSC, egy perccel később Pásztor lábáról leperdült a labda, így a felszabadító rúgás Szabó J. elé került, aki az elfekvő kapus mellett gyatrán mellégurított.
    A 35. percben Pásztor a szögletzászló mellől ívelt be, Csanálosi hét méterre Mező kapujától levette a labdát, majd nagy helyzetben ballal mellédurrantott.
    Ezt követően Bücs erős, csavart szabadrúgása okozott zavart a csabai kapu előtt, majd Takács I. kis híján öngólt fejelt Szabó J. szöglete után.
    Szünet után a DMVSC hevesen támadott.
    Előbb Magyar Balázs 16 méteres lövése veszélyeztette a vendégek kapuját, majd Szűcs J. az alapvonaltól élesen visszagurított labdája suhant el a csatárok orra előtt.
    Az 51. percben Mörtel kitűnő csel után Szabó J. elé tette a labdát, aki kivárt egy ütemet, majd elfektette Leboniczkyt és elegánsan a hálóba gurított. 1-0.
    Kitámadott a Békéscsaba, az 55. percben Szekeres nagyszerű cselekkel csapta be Vargát a bal oldalon, majd beadását Adorján óriási helyzetben három méterről melléfejelte!
    Két perccel később a debreceni védők röviden szabadították fel, és Steigerwald egy lehulló labdát tizennégy méterről kapásból Mező kapujának jobb felső sarkába bombázott. 1-1.
    A hátralevő játékrészben Kanyári két lövése kerülte el Mező kapuját, ezt követően pedig mindkét csapat játékosai inkább már csak az eredmény tartására törekedtek.
    képA DMVSC gólja előtti pillanat. Leboniczky és a gólszerző Szabó a földön, mellettük Fabulya és hátrább Mörtel figyeli az eseményeket (Fotó: Iklódy János)

    Nem sikerült javítania a DMVSC-nek a Békéscsaba elleni mérlegén. A viharsarkiak ellen a nagyerdei stadionban továbbra is várat magára a hazai győzelem.
    A debreceni csapat nagy lendülettel kezdett az első negyedórában, és Benyó, valamint Szabó J. révén akár kétgólos vezetést szerezhetett volna. A kezdeti heves rohamok
    azonban alábbhagytak és a játék elszürkült, akárcsak az esőfelhők takarta égbolt.
    Szünet után élénkebb lett a küzdelem, és az 51. percben több meddő hazai támadást követően végre megrezdült Leboniczky hálója.
    A gól után ritmust váltott a Csaba is, és hat perc sem telt el, amikor Steigerwald parádés góllal egyenlített.
    A hazaiak ezúttal is két csatárral léptek pályára, és bár többet támadtak, helyzeteket is alakítottak ki, a góllövéssel nem volt szerencséjük Benyóéknak. Hozzá kell tennünk, hogy az Előre csatárainak lábában is maradt még legalább két biztos találat. A DMVSC-ben a cserék sem segítettek, hiszen Sándor sok hibával játszott a középpályán, Magyar Zsolt pedig önbizalom nélkül, remegő lábakkal nem jelentett igazán veszélyt az ellenfél kapujára.
    Bár az egész csapat küzdőszelleme javult, és ez dicsérhető, sem az eredmény, sem a mutatott játék színvonala nem elégítette ki az egyre fogyatkozó és mindinkább türelmetlen debreceni közönséget.

    Jók: Szűcs J., Nagy L., Szabó J., illetve Pásztor, Steigervald, Szekeres.
    (Szentgyörgyi János)

    Hajdú-Bihari Napló, 1985. november 4. (Arcanum DT)
    Steigerwald a házi góllövőlista élén
    DMVSC - Bcs. Előre Sp. 1-1 (0-0)


    ...


    A mérkőzés összképét tekintve igazságos döntetlen született és tulajdonképpen a békéscsabaiak vezető edzője, Süle István éppen ennek reményében utazott csapatával a nagyerdei stadionba.
    Az első félidő langyosabb játékát egy jobb második 45 perc követte. Először a debreceniek előtt adódott több lehetőség, majd a békéscsabai gól után a vendég lila-fehérek támadtak egyre erőteljesebben, de az eredmény már nem változott.

    Királyvári: 0-1 után támadni kellett...

    A találkozót követően a 60 percet játszott Királyvári Károlyt kérdeztük arról, hogy mi volt a feladata, miért cserélték le, s hogyan látta a 90 percet saját szemszögéből?

    — Bücs semlegesítése volt a dolgom, s úgy érzem, hogy a kék-sárgák bal oldali középpályása nem tudott nagyon villogni. Erre egy apró jel talán az is, hogy nem sokkal utánam őt is lecserélték...Egyébként inkább egymást fogtuk, mert amikor én egyszer-egyszer előremerészkedtem, rendre ő zavart.
    Ami a cserémet illeti, mi 0—0-ig alapvetően védekeztünk, de a debreceni gól után nyilvánvalóan ki kellett támadnunk, ehhez pedig csatárra volt szükség. Logikus döntés volt tehát, tudniillik csak látszólag kötődött a csere a döntetlen álláshoz, hiszen 0-1 után mi vettük át az irányítást, még a győzelemre is volt esélyünk. A 89. percben Takács például lefutotta a védőket, de buktatták a 16-oson belül. Hazafelé az autóbusz tv-videoján visszanézve, az volt az érzésünk, esetleg kaphattunk volna érte egy 11-est.
    A gól pedig - meglehet furcsán hangzik, de nem írható a jól működő Fekete Miklós számlájára -, de én lesnek láttam, élőben jóval nagyobbnak, mint aztán a felvétel mutatta. Ezért is nem akarom a bírót bántani, s úgy hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.
    Mindent összevetve, a döntetlen reális, számunkra jó eredmény, örülnünk kell neki, még akkor is, ha a Debrecen előtte fél tucatnál több gólt kapott a Honvédtől.

    Békés Megyei Népújság, 1985. november 4.