magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: bbsz
  2023.03.18, 19:52 (szerk.: 2023.03.18, 20:01)
  A nézők is lilultak a gólszegénységben
  Ú. Dózsa - Békéscsaba 0-0


  Megyeri út, 2000 néző
  Vezette: Molnár L. (*****) (Huták, Bognár)
  Ú. Dózsa: Szendrei 7 — Szűcs 0, Kardos 7, Kürtösi 6, Szabó A. 5 — Herédi 6, Horváth 5, Kozma 6 — Schróth 4, Rostás 5, Kiss 4. Edző: Göröcs János.
  Békéscsaba: Szabó I 8 — Vígh 6, Szabó II 7, Varga 6, Ottlakán 6 — Steigerwald 5, Pásztor 5, Takács 6, Szekeres 4 — Kanyári 5, Marik 5. Edző: Süle István.
  Csere: Szűcs helyett Grósz (5) a 24., Schróth helyett Dékány (5) az 55., Marik helyett Adorján (5) a 72., Szekeres helyett Kanál a 79. percben.
  Sárga lap: Takács a 75., Szabó A. a 89. percben.
  Szögletarány: 10:1 (1:1) az V. Dózsa javára.

  (A mérkőzés előtt egy órával Molnár László játékvezető megtekintette a pályát, ami nem nyújtott valami szívderítő látványt. Letolták róla ugyan a havat, de meglehetősen mély volt a talaj.
  — A pálya alkalmas a játékra, bár nem lesz könnyű dolguk a játékosoknak, de azt hiszem, nekem sem. Nagyon kell figyelni még az apró szabálysértésekre is — mondta a játékvezető.
  Az Ú. Dózsa öltözőjében nyugodt volt a hangulat. Göröcs János, a hazaiak mestere természetesen a talajjal kezdte:
  — Főszereplő lesz a pálya, ennek ellenére nekünk meg kellene nyernünk a találkozót, mert akkor érne igazán valamit a csepeliek elleni egy pont. Láttuk televízión a békéscsabaiak Ferencváros elleni játékát, nem lesz könnyű ellenük. Egy biztos. Szabónak az a feladata, hogy vigyázzon Kanyárira. Kardos pedig, ha teheti, előre merészkedik. Támadni fogunk, de a biztonságos védekezésre azért figyelünk.
  A másik öltözőben Süle István még mindig a ferencvárosiak elleni elvesztett egy pont miatt kesergett, de most reménykedett a döntetlenben. Bemutatta a fiatal ifjúsági válogatott Marikot, aki nem kis meghatottsággal küszködve mondta:
  — Ebben a hónapban leszek 17 éves, és a Ferencváros ellen mutatkoztam be, most pedig mindjárt a Dózsa következik. Igyekszem meghálálni a bizalmat.)
  A találkozó, meglepetésre, a békéscsabaiak fölényével kezdődött.
  Szépen szőtték támadásaikat, és mindjárt az elején, a 6. percben pazar támadás végén óriási lehetőséget hagytak ki. Pásztor-Kanyári, majd ismét Pásztor volt a labda útja, s a békéscsabaiak kapitánya a 11-es pontról kicsit elhamarkodottan lőtt, Szendrei nagy bravúrral hárított.
  A 19. percben a fiatal Marik nagyszerű labdát adott Takácsnak, a középpályás betört a 16-oson belülre, és nagy helyzetben a kivetődő Szendreibe lőtt.
  (Takács: — Amikor átvettem a labdát, láttam, hogy kiindult Szendrei, de utána már nem figyeltem, és így ki tudta spárgázni a lövésemet.
  Szendrei: — Nagy szerencsém volt...)
  A csúszós pályán a 24. percben megtörtént az első sérülés. Szűcs egy szerelés után földön maradt, aztán letámogatták a pályáról.
  (Szűcs: — Meghúzódott a hasfalam, ezért nem tudtam folytatni a játékot.)
  A két csapat közben birkózott a pályán, nemcsak egymással, hanem a talajjal is meg kellett küzdeniük, így szép játék nem alakulhatott ki.
  A 30. percben Szabó I, a békéscsabaiak kapusa bizonyította, hogy jó formában van, mert Rostás nagyszerű lövését öklözte ki látványosan a mezőnybe.
  SZÜNET UTÁN a hazaiak kezdtek támadni, és az 54. percben Kiss jobb felső sarokra tartó fejesét Szabó I nagy bravúrral kiütötte.
  Beszorult a vendégcsapat, a hazaiak döntésre akarták vinni a mérkőzést.
  A 63. percben Horváth átadásából Dékány 16 méterről kapura lőtt. Szabó I már verve volt, de a labda a bal kapufáról a mezőnybe pattant.
  Feltűnt, hogy Kardos a második félidőben milyen nagy kedvvel játszott, s ez meglátszott csapatának teljesítményén is.
  A 69. percben is előretört, de a 16-os vonal előtt szabálytalanul megállították. Rostás futott a szabadrúgásnak, bal sarokra tartó nagy lövését Szabó I nagy bravúrral hárította.
  A sportszerű találkozón a 75. percben elővillant az első sárga lap: Takács fütty után eldobta a labdát, ezért „érdemelte ki” a figyelmeztetést.
  A Dózsa támadott, de nem bírt Szabó kapussal.
  Aztán a 89. percben az újpesti Szabó András is megkapta a maga sárgáját, amiért felvágta Pásztort.

  ★ ★ ★

  A pálya talajára nem érdemes sok szót vesztegetni, hiszen most valamennyi NB I-es mérkőzésen ez volt a csapatok legnagyobb ellenfele. Újpesten mind a két együttesnek meg kellett küzdenie a mostoha körülményekkel.
  A békéscsabaiak meglepő magabiztossággal, jól álltak a lábukon, különösen az első félidőben. Jobbára a területvédekezést választották, és gyors ellentámadásokkal hozták zavarba a hazaiak védelmét. Ki is dolgoztak néhány helyzetet, Szendrei azonban igazolta, hogy nem véletlenül szerepel neve a válogatott keret tagjai között.
  A második 45 percben fordult a kocka, beszorult a Békéscsaba, és a Dózsa egyre-másra dolgozta ki a helyzeteket. Ám továbbra is vészes gólszegénységben szenved az újpesti csatársor. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy Szabó I parádés dolgokat művelt a kapuban, gólnak látszó lövéseket tett ártalmatlanná, nagy része van abban, hogy a vendégek egy pontot elvittek a Megyeri útról.
  Igazságos döntetlen született.

  Göröcs János: — Az első félidőben is úgy kellett volna játszanunk, mint a másodikban. Sajnos a második tavaszi mérkőzésünkön sem sikerült gólt rúgnunk. Csatársorunk gyengélkedett, s ez újabb pontvesztésünkbe került.
  Süle István: — Az első félidőben szervezetten védekeztünk, és időnként okos kontratámadásokat vezettünk. Ekkor négy gólhelyzetünk is volt. Szünet után már csak a védekezésre futotta erőnkből. Kevés olyan csapat van az NB I-ben, amelyik öt gólhelyzetből nem tud egyszer sem a kapuba találni. A második félidő alapján pontszerzésünk szerencsésnek mondható.
  (Boross Dezső)

  8. Ú. Dózsa 21 7 8 6 25-26 22
  ...
  12. Békéscsaba 21 5 8 8 22-28 18

  Népsport, 1986. március 6. (Arcanum DT)
  Idegenben duplán számít(hat)
  Ú. Dózsa - Békéscsabai Előre Sp. 0-0


  ...

  Rendkívül mély talajon, jégfoltokkal, pocsolyákkal tarkított gyepen kezdődött a találkozó.
  Szabó II. önfeláldozó mentése jelentette az első eseményt, Rostás hatalmas szabadrúgását hárította fejjel.
  A 6. percben Kanyári ügyesen ugratta ki Pásztort, aki már csak Szendreivel állt szemben, de 10 méteres lövését a kapus menteni tudta.
  A túloldalon Kozma ügyes szólója érdemelt ki tapsot.
  Nehezen birkóztak meg a labdarúgók a talajjal, sűrűn akadtak el a támadások átadási hibákon.
  Meglepetésre a vendégek vezették a veszélyesebb akciókat. A 19. percben Marik átadása után Takács J. tiszta helyzetben lőhetett, de Szendrei ismét hárított - ezúttal lábbal.
  A 24. percben egy kemény összecsapásnál megsérült Szűcsöt Grósz váltotta fel.
  Hét perccel később Horváth közelről a csabaiak kapujába talált, de a játékvezető les miatt nem ítélt gólt.
  Némi fölénybe kerültek az újpestiek, de a vendégek lelkesen és jól védekeztek. A félidő hátralevő idejében csapkodóvá vált a játék, a kapuk már nem kerültek veszélybe.
  Szünet után az 54. percben Kiss jobb felső sarokba tartó fejesét Szabó I. nagy bravúrral ütötte ki.
  A következő percben Schróthot Dékány váltotta fel. Nem sokkal később az újonnan beállt játékos 10 méteres fejesét az egyik csabai védő a gólvonalon mentette.
  Nyomasztó fölénybe kerültek az újpestiek, egyre-másra vezették veszélyes rohamaikat.
  A 63. percben Horváth átadását Dékány a kapuval szemben a 16-osnál lekezelte, lövése a bal kapufa tövéről visszavágódott.
  Szabó I.-nek egyre több dolga akadt, ezt jelezte az is, hogy levette hosszúnadrágját, s rövidben védett tovább.
  A 69. percben Rostás 16 méteres szabadrúgását a kapus bravúrral hárította.
  A 71. percben Marik helyett Adorján lépett pályára.
  Négy perccel később füttyszó után Takács J. eldobta a labdát, sárga lapot kapott.
  A levegőben lógott a Dózsa vezető gólja, de a játékosok egymás után hagyták kihasználatlanul a helyzeteket.
  A 79. percben Szekerest Kanál váltotta.
  Pásztort kellett rövid ideig ápolni, majd folytatódtak a Dózsa-rohamok, de ekkor már betömörült a vendégcsapat saját kapuja elé, így kihúzták gól nélkül.
  Az utolsó előtti percben Szabó kapott sárga lapot, mert felvágta a kitörő Pásztort.

  A második félidőben az Ú. Dózsa határozott fölényben játszott, de gólt szerezni nem tudott.
  A Békéscsaba lelkes védekezéssel és kis szerencsével tizenkettedik Megyeri úti fellépésén a második pontot szerezte.

  Jók: Kardos, Szendrei, Horváth, illetve Szabó I. (a mezőny legjobbja), Szabó II.

  Nyilatkozatok.
  Göröcs János: — Az első félidőben is úgy kellett volna játszanunk, mint a másodikban. Örök igazság, hogy gól nélkül nincs győzelem...
  Süle István: — Nagyon kevés olyan csapat van az NB I-ben, amelyik öt gólhelyzetből nem tud értékesíteni egyet sem, mint most a mieink a Megyeri úton. Szünet utáni játékunk alapján szerencsés a pontszerzésünk.

  Békés Megyei Népújság, 1986. március 6.