magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.03.18, 19:52 (szerk.: 2023.03.18, 20:01)
    A nézők is lilultak a gólszegénységben
    Ú. Dózsa - Békéscsaba 0-0


    Megyeri út, 2000 néző
    Vezette: Molnár L. (*****) (Huták, Bognár)
    Ú. Dózsa: Szendrei 7 — Szűcs 0, Kardos 7, Kürtösi 6, Szabó A. 5 — Herédi 6, Horváth 5, Kozma 6 — Schróth 4, Rostás 5, Kiss 4. Edző: Göröcs János.
    Békéscsaba: Szabó I 8 — Vígh 6, Szabó II 7, Varga 6, Ottlakán 6 — Steigerwald 5, Pásztor 5, Takács 6, Szekeres 4 — Kanyári 5, Marik 5. Edző: Süle István.
    Csere: Szűcs helyett Grósz (5) a 24., Schróth helyett Dékány (5) az 55., Marik helyett Adorján (5) a 72., Szekeres helyett Kanál a 79. percben.
    Sárga lap: Takács a 75., Szabó A. a 89. percben.
    Szögletarány: 10:1 (1:1) az V. Dózsa javára.

    (A mérkőzés előtt egy órával Molnár László játékvezető megtekintette a pályát, ami nem nyújtott valami szívderítő látványt. Letolták róla ugyan a havat, de meglehetősen mély volt a talaj.
    — A pálya alkalmas a játékra, bár nem lesz könnyű dolguk a játékosoknak, de azt hiszem, nekem sem. Nagyon kell figyelni még az apró szabálysértésekre is — mondta a játékvezető.
    Az Ú. Dózsa öltözőjében nyugodt volt a hangulat. Göröcs János, a hazaiak mestere természetesen a talajjal kezdte:
    — Főszereplő lesz a pálya, ennek ellenére nekünk meg kellene nyernünk a találkozót, mert akkor érne igazán valamit a csepeliek elleni egy pont. Láttuk televízión a békéscsabaiak Ferencváros elleni játékát, nem lesz könnyű ellenük. Egy biztos. Szabónak az a feladata, hogy vigyázzon Kanyárira. Kardos pedig, ha teheti, előre merészkedik. Támadni fogunk, de a biztonságos védekezésre azért figyelünk.
    A másik öltözőben Süle István még mindig a ferencvárosiak elleni elvesztett egy pont miatt kesergett, de most reménykedett a döntetlenben. Bemutatta a fiatal ifjúsági válogatott Marikot, aki nem kis meghatottsággal küszködve mondta:
    — Ebben a hónapban leszek 17 éves, és a Ferencváros ellen mutatkoztam be, most pedig mindjárt a Dózsa következik. Igyekszem meghálálni a bizalmat.)
    A találkozó, meglepetésre, a békéscsabaiak fölényével kezdődött.
    Szépen szőtték támadásaikat, és mindjárt az elején, a 6. percben pazar támadás végén óriási lehetőséget hagytak ki. Pásztor-Kanyári, majd ismét Pásztor volt a labda útja, s a békéscsabaiak kapitánya a 11-es pontról kicsit elhamarkodottan lőtt, Szendrei nagy bravúrral hárított.
    A 19. percben a fiatal Marik nagyszerű labdát adott Takácsnak, a középpályás betört a 16-oson belülre, és nagy helyzetben a kivetődő Szendreibe lőtt.
    (Takács: — Amikor átvettem a labdát, láttam, hogy kiindult Szendrei, de utána már nem figyeltem, és így ki tudta spárgázni a lövésemet.
    Szendrei: — Nagy szerencsém volt...)
    A csúszós pályán a 24. percben megtörtént az első sérülés. Szűcs egy szerelés után földön maradt, aztán letámogatták a pályáról.
    (Szűcs: — Meghúzódott a hasfalam, ezért nem tudtam folytatni a játékot.)
    A két csapat közben birkózott a pályán, nemcsak egymással, hanem a talajjal is meg kellett küzdeniük, így szép játék nem alakulhatott ki.
    A 30. percben Szabó I, a békéscsabaiak kapusa bizonyította, hogy jó formában van, mert Rostás nagyszerű lövését öklözte ki látványosan a mezőnybe.
    SZÜNET UTÁN a hazaiak kezdtek támadni, és az 54. percben Kiss jobb felső sarokra tartó fejesét Szabó I nagy bravúrral kiütötte.
    Beszorult a vendégcsapat, a hazaiak döntésre akarták vinni a mérkőzést.
    A 63. percben Horváth átadásából Dékány 16 méterről kapura lőtt. Szabó I már verve volt, de a labda a bal kapufáról a mezőnybe pattant.
    Feltűnt, hogy Kardos a második félidőben milyen nagy kedvvel játszott, s ez meglátszott csapatának teljesítményén is.
    A 69. percben is előretört, de a 16-os vonal előtt szabálytalanul megállították. Rostás futott a szabadrúgásnak, bal sarokra tartó nagy lövését Szabó I nagy bravúrral hárította.
    A sportszerű találkozón a 75. percben elővillant az első sárga lap: Takács fütty után eldobta a labdát, ezért „érdemelte ki” a figyelmeztetést.
    A Dózsa támadott, de nem bírt Szabó kapussal.
    Aztán a 89. percben az újpesti Szabó András is megkapta a maga sárgáját, amiért felvágta Pásztort.

    ★ ★ ★

    A pálya talajára nem érdemes sok szót vesztegetni, hiszen most valamennyi NB I-es mérkőzésen ez volt a csapatok legnagyobb ellenfele. Újpesten mind a két együttesnek meg kellett küzdenie a mostoha körülményekkel.
    A békéscsabaiak meglepő magabiztossággal, jól álltak a lábukon, különösen az első félidőben. Jobbára a területvédekezést választották, és gyors ellentámadásokkal hozták zavarba a hazaiak védelmét. Ki is dolgoztak néhány helyzetet, Szendrei azonban igazolta, hogy nem véletlenül szerepel neve a válogatott keret tagjai között.
    A második 45 percben fordult a kocka, beszorult a Békéscsaba, és a Dózsa egyre-másra dolgozta ki a helyzeteket. Ám továbbra is vészes gólszegénységben szenved az újpesti csatársor. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy Szabó I parádés dolgokat művelt a kapuban, gólnak látszó lövéseket tett ártalmatlanná, nagy része van abban, hogy a vendégek egy pontot elvittek a Megyeri útról.
    Igazságos döntetlen született.

    Göröcs János: — Az első félidőben is úgy kellett volna játszanunk, mint a másodikban. Sajnos a második tavaszi mérkőzésünkön sem sikerült gólt rúgnunk. Csatársorunk gyengélkedett, s ez újabb pontvesztésünkbe került.
    Süle István: — Az első félidőben szervezetten védekeztünk, és időnként okos kontratámadásokat vezettünk. Ekkor négy gólhelyzetünk is volt. Szünet után már csak a védekezésre futotta erőnkből. Kevés olyan csapat van az NB I-ben, amelyik öt gólhelyzetből nem tud egyszer sem a kapuba találni. A második félidő alapján pontszerzésünk szerencsésnek mondható.
    (Boross Dezső)

    8. Ú. Dózsa 21 7 8 6 25-26 22
    ...
    12. Békéscsaba 21 5 8 8 22-28 18

    Népsport, 1986. március 6. (Arcanum DT)
    Idegenben duplán számít(hat)
    Ú. Dózsa - Békéscsabai Előre Sp. 0-0


    ...

    Rendkívül mély talajon, jégfoltokkal, pocsolyákkal tarkított gyepen kezdődött a találkozó.
    Szabó II. önfeláldozó mentése jelentette az első eseményt, Rostás hatalmas szabadrúgását hárította fejjel.
    A 6. percben Kanyári ügyesen ugratta ki Pásztort, aki már csak Szendreivel állt szemben, de 10 méteres lövését a kapus menteni tudta.
    A túloldalon Kozma ügyes szólója érdemelt ki tapsot.
    Nehezen birkóztak meg a labdarúgók a talajjal, sűrűn akadtak el a támadások átadási hibákon.
    Meglepetésre a vendégek vezették a veszélyesebb akciókat. A 19. percben Marik átadása után Takács J. tiszta helyzetben lőhetett, de Szendrei ismét hárított - ezúttal lábbal.
    A 24. percben egy kemény összecsapásnál megsérült Szűcsöt Grósz váltotta fel.
    Hét perccel később Horváth közelről a csabaiak kapujába talált, de a játékvezető les miatt nem ítélt gólt.
    Némi fölénybe kerültek az újpestiek, de a vendégek lelkesen és jól védekeztek. A félidő hátralevő idejében csapkodóvá vált a játék, a kapuk már nem kerültek veszélybe.
    Szünet után az 54. percben Kiss jobb felső sarokba tartó fejesét Szabó I. nagy bravúrral ütötte ki.
    A következő percben Schróthot Dékány váltotta fel. Nem sokkal később az újonnan beállt játékos 10 méteres fejesét az egyik csabai védő a gólvonalon mentette.
    Nyomasztó fölénybe kerültek az újpestiek, egyre-másra vezették veszélyes rohamaikat.
    A 63. percben Horváth átadását Dékány a kapuval szemben a 16-osnál lekezelte, lövése a bal kapufa tövéről visszavágódott.
    Szabó I.-nek egyre több dolga akadt, ezt jelezte az is, hogy levette hosszúnadrágját, s rövidben védett tovább.
    A 69. percben Rostás 16 méteres szabadrúgását a kapus bravúrral hárította.
    A 71. percben Marik helyett Adorján lépett pályára.
    Négy perccel később füttyszó után Takács J. eldobta a labdát, sárga lapot kapott.
    A levegőben lógott a Dózsa vezető gólja, de a játékosok egymás után hagyták kihasználatlanul a helyzeteket.
    A 79. percben Szekerest Kanál váltotta.
    Pásztort kellett rövid ideig ápolni, majd folytatódtak a Dózsa-rohamok, de ekkor már betömörült a vendégcsapat saját kapuja elé, így kihúzták gól nélkül.
    Az utolsó előtti percben Szabó kapott sárga lapot, mert felvágta a kitörő Pásztort.

    A második félidőben az Ú. Dózsa határozott fölényben játszott, de gólt szerezni nem tudott.
    A Békéscsaba lelkes védekezéssel és kis szerencsével tizenkettedik Megyeri úti fellépésén a második pontot szerezte.

    Jók: Kardos, Szendrei, Horváth, illetve Szabó I. (a mezőny legjobbja), Szabó II.

    Nyilatkozatok.
    Göröcs János: — Az első félidőben is úgy kellett volna játszanunk, mint a másodikban. Örök igazság, hogy gól nélkül nincs győzelem...
    Süle István: — Nagyon kevés olyan csapat van az NB I-ben, amelyik öt gólhelyzetből nem tud értékesíteni egyet sem, mint most a mieink a Megyeri úton. Szünet utáni játékunk alapján szerencsés a pontszerzésünk.

    Békés Megyei Népújság, 1986. március 6.