magyarfutball.hu

Tatabányai Bányász SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 6 : 1 15:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.03.04, 21:18 (szerk.: 2023.03.11, 21:48)
    Hatot „számoltak" a békéscsabaiakra
    Tatabánya - Békéscsaba 6-1 (2-1)


    Tatabánya, 4000 néző
    Vezette: Bognár (****) (Lázin, Márton S.)
    Tatabánya: Kiss 6 — Tepszics 7, Lakatos 6, Szabó 7, Szalma 5 — Emmer 6, Schmidt 6, Hermann 6 — Kiprich 9, Plotár 8, Vincze I. 8. Edző: Temesvári Miklós.
    Békéscsaba: Szabó I 5 — Vígh 7, Szabó II 5, Varga 6, Ottlakán 6 — Pásztor 7, Adorján 5, Takács J. 6 — Kanyári 5, Fecsku 5, Szekeres 7. Edző: Süle István.
    Csere: Varga helyett Vágó (—) a 60., Adorján helyett Csanálosi (—) a 70., Schmidt helyett Zircher (—) a 83., Szalma helyett Vincze J. (—) a 85. percben.
    Gólszerző: Schmidt a 24., Szabó a 42., Vígh a 44., Vincze I. a 75., Kiprich (11-esből) a 78., Vincze I. a 81., Plotár a 83. percben.
    Sárga lap: Tepszics a 23., Lakatos a 35., Adorján a 65. percben.
    Szögletarány: 6:5 (3:3) a Tatabánya javára.

    (A bikaviadalon a vörös kendő hatása semmi ahhoz képest, ahogyan Tatabányán Sóvári Kálmánnak a lapunkban közölt tippjeit fogadták. Azok közül is azt, hogy a Békéscsaba okozza majd a forduló legnagyobb meglepetését a Bányász két vállra fektetésével!
    Akkora volt a pulykaméreg a városban, hogy a vendégek nem győztek sopánkodni miatta, mondván: fizetni kellene Temesvárinak azért a segítségért, amit a Dózsa volt válogatott hátvédjétől játékosai lélektani felkészítéséhez kapott.
    A Tatabánya vezetőedzője valóban elmondogatta játékosainak: Látjátok, ennyire taksálnak benneteket!,
    de a pályára indulás előtt a feszültség feloldásáról is gondoskodott: — Nem nyert a Fradi, de pontot szerzett a Pécs. A Vasas megverte a Videotont... Sóvári eddig nullpontos, miért éppen a mi esetünkben lenne igaza. Focizzatok nyugodtan, okosan, ne egy kívülállónak, hanem önmagotoknak akarjatok bizonyítani, akkor nem lehet baj!)
    Hosszú perceken keresztül a vendégek térfelén folyt a játék, de Szabó I-nek nem akadt dolga. Az első negyedórában a békéscsabaiak csupán kétszer jutottak el a bányászok tizenhatosáig.
    A 16. percben Pásztor előrevágott labdáját Kiss a kapujából kifutva szedte fel Fecsku elől. Még ebben a percben, a csabaiak térfelének közepén Varga belépője után Plotárt kellett ápolni.
    A 23. percben Szalma bal oldali beadása után a labda az ötösön álló Kiprichhez került, aki egyet igazított rajta, ez elég volt arra, hogy Ottlakán szögletre tudjon menteni.
    Ezután Tepszics buktatta Fecskut a hazaiak térfelén, a játékvezető felmutatta a sárga kártyát a védőnek.
    A 24. percben megszerezték a vezetést a bányászok. Kiprich ügyesen kilépett a védők közül, jól ismerte fel a helyzetet, lövés helyett pontosan adott Plotárhoz, aki 12 méterről nagy erővel lőtt kapura. A labda a vetődő Szabó I lábáról vágódott vissza és a szemfüles Schmidt előre vetődve három méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát. 1-0.
    Két perccel később Emmer 16 méteres lövése alig kerülte el a bal felső sarkot.
    Ezután a csabaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést.
    A 35. percben Lakatosnak is felmutatták a sárga kártyát, mert az előretörő Fecskut ,,ütötte el”.
    Nagy tömörülés volt a bányászok kapuja előtt, a védők kétszer sem tudtak felszabadítani, nem rajtuk múlott, hogy Kanyári, majd Adorján közvetlen közelről sem tudott egyenlíteni.
    A másik kapunál Tepszics mintegy húsz méterről váratlanul lőtt kapura, Szabó I a bal alsó sarokból öklözte szögletre a labdát.
    A 42. percben növelte előnyét a Tatabánya. Schmidt a bal oldalon az alapvonalnál vezette a labdát, majd keresztbe lőtt. A belsők lemaradtak az átadásról, Vincze I. szerezte meg a jobb oldalon, egyből visszaadta a középcsatár helyén tartózkodó Kiprichnek, aki nagy harcban volt Ottlakánnal. A labda Szabó elé pattant, aki 12 méterről úgy lőtte a kapu bal oldalába azt, hogy a kapufát is érintette. 2-0.
    Két perccel később szépítettek a csabaiak. A bal oldalról elvégzett kisszögletet követően Pásztor nagyszerűen ívelt kapu elé. A labda átszállt a védők felett, pontosan az előrehúzódó Vígh elé, aki 14 méterről kapásból, pontosan lőtt, s a labda a jobb kapufa belső éléről a hálóba vágódott. 2-1.

    SZÜNET UTÁN a Békéscsaba kezdett jobban, az 50. percben mégis a hazaiak növelhették volna előnyüket. Egy rossz kirúgás után Kiprich a 16-os vonalánál átemelte a labdát a kifutó kapuson, de a kétségbeesetten visszafutó Ottlakán menteni tudott.
    A 60. percben Fecsku lefutotta a lest vitató és későn induló tatabányai védőket, elment a kapus mellett is, de éles szögből az oldalhálóba lőtt.
    A 65. percben percben Adorján buktatta Vincze J.-t. A játékvezető előnyszabályt alkalmazott, de amikor a Tatabánya elvesztette a labdát, felmutatta a sárga kártyát Adorjánnak.
    A 72. percben ismét Fecsku lábában volt az egyenlítés lehetősége. Hosszú kapukirúgást követően a tétovázó tatabányai védők között kiugrott, kissé jobbra sodródott, de 15 méteres lövését Kiss lábbal hárította.
    (Se győzelmet, se vereséget nem illik egy játékos számlájára írni, de Fecsku két nagy hibája a mérkőzés fordulópontja volt: itt vesztett végérvényesen a Békéscsaba.
    A bányászjátékosok ugyanis megnyugodhattak, hogy a mérkőzés nehezén már túl vannak, ugyanakkor néhány csabai játékosból elszállt az erő. Ekkor adták fel a tisztes szereplés reményét, s hogy ez mit jelentett, az a későbbiekben kiderült.)
    A 75. percben növelte előnyét a Tatabánya. Gyors hazai támadás végén Kiprich nagyszerű ütemben kiugratta Vincze I-t aki ügyesen, hét méterről elgurította a labdát a kapujából kimozduló Szabó I mellett és az a hálóba jutott. 3-1.
    (Okos gól volt!)
    Három perccel később ismét a csabaiak vitték középkezdéshez a labdát. Schmidt a balösszekötő helyén kiugrott, a 16-oson belül járt, amikor Takács J. buktatta. 11-es! A büntetőből Kiprich laposan lőtte a labdát a kapu közepébe. 4-1.
    (Most már csak egy csapat volt a pályán!...)
    A 81. percben látványos, gyors támadást vezettek a bányászok. Kiprich jobb oldalról nagyszerűen tálalt a balösszekötő helyén érkező Plotárhoz. A csatár egyből továbbított Vinczéhez, aki a fejleményeket csak nézni tudó védők között 12 méterről lőtt a hálóba. 5-1.
    A 83. percben újabb gólnak örvendeztek a hazai szurkolók. Pontos, gyors adogatás során Kiprich, Szabó, Plotár volt a labda útja, s a középcsatár 15 méterről helyezett a bal alsó sarokba. 6-1.


    ★ ★ ★ ★

    Úgy indult, hogy izgalmas, magukra adó középcsapatokhoz illő, kiegyensúlyozott küzdelmet láthatunk majd.
    A felpaprikázott hazai gárda kezdett jobban. Már a saját térfelén megtámadták az ellenfelet, és ha sikerült megszerezni a labdát, a lehető legegyszerűbb megoldásokkal, néhány húzással igyekeztek a csabai kapu előterébe kerülni.
    2-0 után, amikor, már zsebében érezte a két pontot, egy kicsit lazított a Bányász, és az akkor még egységes, lelkes ellenfél ezt azonnal kihasználta.
    A második félidő közepére, Fecsku három hibája utánra időzíthető a mérkőzés fordulópontja. Ha ő akkor legalább egyszer betalál, talán másképp alakul a folytatás.
    A labdarúgásban azonban nem a helyzeteket díjazzák, és ez meglátszott a Békéscsaba későbbi játékán. Varga kiválása után teljesen szétesett a védelme, óriási hátrányba került, a Bányász szinte tetszés szerint vezethette veszélyes támadásait.
    Nem tekinthető tehát túlzottnak a nagy különbségű eredmény, amely valóban a forduló egyik legnagyobb meglepetése. De nem úgy, ahogyan azt Sóvári Kálmán gondolta.

    Temesvári Miklós: — Most is nagyjából ugyanaz volt a taktikánk, mint máskor. Magától értetődő feladat volt Pásztor irányító játékának zavarása - ezt Herman az első félidőben nemigen tudta megvalósítani -, és számítani kellett arra is, hogy a labda elvesztése után a csabaiak nyolc emberrel fognak védekezni.
    A kéthetes bajnoki szünetben a junior csapatunk ellen gyakoroltuk a követendő taktikát. Azt, hogyan fékezzük az ellenfél gyors kontratámadásait, illetve miként lehet megelőzni azt, hogy a középpályások hátrahúzódjanak és a hátvédekkel élő falat húzzanak a kapujuk elé.
    Lehet, hogy nagyképűségnek tűnik (pedig ez nagyon messze áll tőlem), de ez az eredmény a hazai mérkőzések többségében benne volt a játékunkban. Minden csapat ellen rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, csak most ezeknek jó részét sikerült értékesíteni. Most sem mindet!
    Süle István: — Inkább néhány játékosomnak kellene most nyilatkozni, arról beszélni, hogyan és miért omlottak a végére ennyire össze. Idefelé jövet arról beszélgettünk, hogy a Tatabányával mindig szoros mérkőzéseket szoktunk vívni, mostanában megbízható a védelmünk, és eredményesek a meglepetésszerű támadásaink...
    Szóval, bíztunk legalább egy pontban. A helyzet meg is volt hozzá. 1-2-nél Fecsku akár a vezetést is megszerezhette volna, s akkor nyilván minden másképp alakul. Később, amikor újabb gólt kaptunk és Varga kivált, elvesztette szokott erényeit a védelmünk. Elkezdtünk kapkodni és kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk.
    Jó mérkőzés volt, a közönség nyilván nagyon élvezte. Sajnos, a Tatabánya ilyen teljesítménye után nekünk csak annyi adatott meg, hogy gratulálhatunk nekik.
    (Borbély Pál, Jánka Lajos)

    9. Tatabánya 23 6 10 7 26-24 22
    ...
    13. Békéscsaba 23 5 8 10 24-36 18

    Népsport, 1986. március 24. (Arcanum DT)
    Gólarányt javító győzelem
    Tatabánya - Békéscsaba 6-1 (2-1)


    ...

    (Sóvári Kálmán, az Újpesti Dózsa egykori labdarúgója, többszörös válogatott a szombati Népsportban arra vállalkozott, hogy a labdarúgó NB I. hétvégi 22. fordulójának mérkőzéseire tippeljen.
    Nos, Sóvári tippelt is, de már szombaton délután kiderült, hogy néhányszor alaposan mellé trafált, a fixre vett két pontból jobb esetben is csak egy lett.
    A Tatabánya-Békéscsaba meccs előtt - amit Sóvári fix kettőre jelölt meg -, az volt a kérdés, hogy latolgatása bejön-e, vagy sem. A találkozó esélyeiről a volt játékos magabiztosan azt nyilatkozta: — „Itt várom a forduló bombameglepetését. Győzni fog - a Békéscsaba!”
    E súlyos megállapítást -, mely a Békéscsabának igencsak hízelgő volt -, Pásztor csodatevésére alapozta.)
    Tíz perc telt el a mérkőzésből, de a labdatologatáson kívül szinte semmi érdemleges nem történt a pályán.
    Percekkel később Vincze I. a baloldalon szöktette magát, a Békéscsaba védelme azonban jól zárt.
    Negyedóra alatt két szabálytalan vendégszerelés jelezte, hogy a Süle-legénység fokozott hangulatban igyekszik szétrombolni a Bányász szorítását, mely egy ideig nyomasztólag hatott.
    Percekig Szabó kapuja előterében játszottak a csapatok, amikor a 23. percben a játékvezető Tepszicsnek felmutatta a sárga kártyát, mert Fecskut akasztotta.
    Két perccel később a hazaiak megszerezték a vezetést. Történt ugyanis, hogy Kiprich remekül magára hagyta a védőket, jobb oldalról pontosan Plotár elé adott, akinek lövése Szabó lábáról kivágódott, de a résen lévő Schmidt a jobb alsó sarokba fejelt. 1:0.
    A gól után a békéscsabaiak feleszméltek. A 31. percben szabadrúgás után Pásztor ívelt a kapu elé, a helyzetben lévő Kanyári fejesét pedig Kiss kiütötte.
    Majd Lakatos is besárgult, mivel Fecskut akadályozta.
    Már csak három perc volt hátra a félidőből, amikor Schmidt húzott el a bal oldalon, az alapvonalig vezette a labdát, átlőtt a túloldalról, ahol Vincze I. lekezelte a labdát, aztán Kiprichhez továbbított, a jobbszélső a berobbanó Szabó elé passzolt, aki nem hibázott. 2:0.
    Két perc telt el a meccsből, s a Békéscsaba máris szépíteni tudott. A túloldalon baloldali kisszöglet után ugyanis Pásztor átívelt a védők feje fölött, Vígh pedig kapásból úgy lőtt, hogv a jobb kapufáról - védhetetlenül - vágódott a hálóba a labda. 2:1.
    Szünet után is lendületben maradt a Bányász.
    Az 50. percben Kiprichnek volt egy nagy helyzete, aztán Fecsku is helyzetbe került, miután lefutotta a hazai védőket, a kiinduló Kisst is kicselezte, miközben kisodródott, s ezért csak az oldalhálót találhatta el.
    A 68. percben a jól játszó Kiprich szólója keltett feltűnést.
    Öt perc múlva a békéscsabaiak közül ismét Fecsku vállalkozott, de ezúttal is sikertelenül.
    A 75. percben Kiprich jól kiugratta Vinczét, aki a vetődő Szabó fölött a kapu közepébe helyezett. 3:1.
    Egy perccel később Takács J. a 16-oson belül Schmidtet buktatta, a jogos 11-est Kiprich higgadtan értékesítette. 4:1.
    Sóvári tippje alaposan meghiúsult, a gólarányt javító győzelem ugyanis ezen a délután nem maradt el, előbb Vincze I. góljával 5:l-re, aztán Plotár góljával 6:1-re módosult a találkozó végeredménye.
    (Tereny Andrea) kép
    Vincze István a tatabányaiak harmadik gólját lövi a békéscsabai kapus mellett (Fotó: T. Nagy Z.)

    Dolgozók Lapja, 1986. március 24.