magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - MTK-VM SK 1 : 0 15:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.03.04, 20:43 (szerk.: 2023.03.04, 20:55)
    Még mindig Pásztor terelgeti a csabaiakat
    Békéscsaba - MTK-VM 1-0 (0-0)


    Békéscsaba, 6000 néző
    Vezette: Fekete M. (****), (Ádám, Szabó)
    Békéscsaba: Szabó I 0 — Vígh 6, Szabó II 5, Varga J. 5, Ottlakán 5 — Pásztor 7, Csanálosi 5, Takács J. 5 — Kanyári 4, Fecsku 4, Szekeres 5. Edző: Süle István.
    MTK-VM: Gáspár 5 — Varga I. 5, Tóth 6, Talapa 5, Kovács 0 — Katzenbach 5, Fülöp 5, Bognár 5, Turtóczky 6 — Kékesi 5, Boda 4. Edző: Both József.
    Csere: Kovács helyett Szalai (5) a 24., Kanyári helyett Steigerwald (6) az 55., Fülöp helyett Oroszki (4) az 58., Fecsku helyett Adorján (6) a 83. percben.
    Gólszerző: Pásztor a 87. percben.
    Sárga lap: Varga J. a 19., Boda a 77. percben.
    Szögletarány: 6:1 (4:1) a Békéscsaba javára.

    (A tatabányai vereség „elszívó" hatása érződött az érdeklődésen. A nyáreleji idő ellenére a szurkolók távolmaradásukkal „üzentek", őket kizárólag a produkció érdekli. Napfürdőzni a gyulai strandon, vagy a hétvégi telken is tudnak...)
    Az első negyedóra a távolmaradó szurkolókat igazolta, ugyanis egy hazaadásszerű, gyenge békéscsabai „lövésen” kívül semmit sem jegyezhettünk fel.
    A 16. percben Szekeres hosszú vágta után szépen ívelt a 16 -oson belülre, Csanálosi megcsúsztatta fejjel a labdát Kanyári felé, de Gáspár résen volt, és az ő zsákmánya lett a labda.
    Három perccel később a békéscsabai térfél közepén Varga J. elgáncsolta Bodát, amiért sárga lapot kapott.
    Két perccel később Fecsku a 16-os vonaláról hátrafelé emelt kapura, de a labda a kapufa mellett hagyta el a játékteret.
    A legveszélyesebb akciót a 30. percben jegyeztük fel, amikor Szekeres balról beívelésszerűen lőtt kapura, Gáspár kissé kint állt, de Turtóczky kifejelte a labdát a gólvonalról.
    A 34. percben Ottlakán 28 m-ről, majd a 37. percben valamivel közelebbről Csanálosi próbálkozott lövéssel, de mindketten kevéssel elhibázták az irányzékot.
    SZÜNET UTÁN némiképp élénkült a játék.
    Az 55. percben Szekeres jobb oldali szögletrúgása átszállt a túloldalra, ahonnan Takács J. ollózta vissza, Steigerwald nyolc méterről lőtt, de Gáspár biztosan fogta a labdát.
    Két perccel később Ottlakán kiugratta Pásztort, a békéscsabai játékmester hatalmas lövést zúdított a kapura tíz méterről és telibe találta a bal kapufát. A kipattanó labdát Steigerwald szerezte meg, Fecskuhoz tálalt, aki ráfordult, de a 16 méteres, bal alsó sarkos lövését hárította Gáspár.
    A 61. percben Pásztor a jobb oldali szögletzászló közeléből beívelt, Gáspár vetődve kiütötte az éppen berobbanó Takács J. elé, aki hat méterről fejelhetett, de a felálló kapus biztosan fogta az erőtlen és gyengén helyezett fejest.
    Egy perccel később Szabó II Oroszkit akadályozta szabálytalanul. Bognár 20 méteres szabadrúgása a bal oldali oldalhálóba csavarodott.
    (A 64. percben Bognár a lábához kapott és sántikálva a jobb szélen folytatta tovább a játékot. Brünyi Béla, az MTK-VM szakosztályvezetője aggódva jegyezte meg a lelátón: — Minden bizonnyal kiújult a brazilok ellen szerzett sérülése. Sajnos, igaza lett!
    A találkozó végén a válogatott játékos bánatosan ismertette az esetet. — Amikor az egyik csabai védő kinyújtott lábát átugrottam, úgy éreztem, mintha hideg késsel a combomba vágtak volna. Ezek szerint mégsem pihentem ki tökéletesen a korábbi húzódásomat.)
    A 77. percben Boda húzta vissza Vargát, amiért a fővárosi játékos sárga lapot kapott.
    A befejezés előtt három perccel Talapa buktatta Steigerwaldot 18 méterre a kék-fehérek kapujától. Pásztor állt a labda mögé és mesterien a bal alsó sarokba csavarta. Gáspár nagyot hibázott, így született meg a viharsarkiak győztes gólja. 1-0.

    ★ ★ ★

    Nehezen melegedtek játékba a csapatok.
    A heves békéscsabai rohamok ráijesztettek a kék-fehérekre, akik a középpályán koncentrálták erejüket, ott igyekeztek megfékezni ellenfelüket. Az eseménytelen „fogáskeresés” közepette taktikailag érdekes arculatot öltött a játék.
    A hazaiak mezőnyfölényt harcoltak ki, náluk volt többet a labda, de körülményesen, sok adogatással próbálták megközelíteni Gáspár kapuját.
    Fölényükben közrejátszott, hogy az MTK-VM játékosai átengedték a területet. Egy-két előretolt csatár kivételével behúzódtak 16-osuk elé, s ott élő falat vontak a hazai támadók elé. A labda birtokában gyors ellentámadásokkal próbálkoztak. Támadójátékuk hatékonyságáról csupán annyit: az első félidőben egyetlen veszélyes helyzetet sem tudtak kialakítani. A szüntelen birkózás közepette jó ideig elsikkadt a játék, s a sivárságban csupán Bognár néhány technikai bravúrja jelentette a látványosságot.
    Fordulás után csupán annyiban változott a küzdelem arculata, hogy már „élük” volt a csabai rohamoknak. Jól megkomponált, szélen vezetett támadások végén három nagy helyzetet is elpuskáztak Pásztorék. És amikor a leghangosabban „dörgött az ég” Gáspár kapuja környékén, Bognár sérülése miatt tulajdonképpen tíz főre olvadt a cserelehetőségeit kimerítő vendégcsapat. A kék-fehérek hősiesen védekeztek, de sorsukat nem tudták elkerülni.
    A foci fura fintora: jó néhány találat benne maradt a hazai támadók fejében-lábában, s a hajrában Pásztornak helyzetre sem volt szüksége ahhoz, hogy eredményes legyen.
    Összességében a hazai pályán 1985. szeptember 11-e óta nyeretlen Előre Spartacus rászolgált a győzelemre.

    Süle István: — Az eredmény nem tükrözi hűen fölényünket. Ezt a mérkőzést gólokkal kellett volna megnyernünk.
    Both József: — Megérdemelten nyert a Békéscsaba.
    (Thékes István, Jávor Péter)

    7. MTK-VM 24 9 6 9 39-32 24
    ...
    13. Békéscsaba 24 6 8 10 25-36 20

    Népsport, 1986. március 30. (Arcanum DT)
    Békéscsaba - MTK-VM 1-0 (0-0)

    ...

    Az első negyedórában nem sokat jegyezhetett föl a krónikás: lagymatag iramban folyt a játék, s még ünnepi hangulatot sem varázsolt a két csapat.
    Aztán némi mezőnyfölényt harcolt ki a hazai csapat, de átütő erőt továbbra sem fedezhettünk föl játékukban.
    Varga J. elgáncsolta Bodát, amiért sárga lapot kapott a 19. percben - mindössze ennyit vethetünk papírra.
    Aztán a 30. percben Szekeres balról beívelésszerűen lőtt kapura, Gáspár kissé kint állt, de Turtóczky kifejelte a labdát a gólvonalról.
    A félidő lefújása előtt Ottlakán és Csanálosi távoli lövése nem okozott riadalmat a fővárosiak körében, hiszen elhibázták az irányzékot.
    A szünet után élénkült a játék.
    Steigerwald előtt adódott lehetőség, majd nem sokkal később Ottlakán kiugratta Pásztort, a békéscsabai játékmester hatalmas lövést zúdított a kapura, 10 méterről, és telibe találta a bal kapufát.
    Újabb sárga lapot vett elő Fekete játékvezető: ezúttal Boda szabálytalankodott Varga J.-vel szemben.
    A befejezés előtt 3 perccel Talapa buktatta Steigerwaldot, 18 méterre a kék-fehérek kapujától. Pásztor állt a labda mögé, és mesterien a bal alsó sarokba csavarta. Gáspár nagyot hibázott, így született meg a viharsarkiak győztes gólja.

    Nehezen lendültek játékba a csapatok.
    Az első félidőben nem kápráztatták el az időjáráshoz képest kevés számú szurkolósereget. A békéscsabaiak sok hibával játszottak, a kék-fehérek viszont elsősorban a védekezésre rendezkedtek be, így ritkán jutottak el a 16-os tájára, mi több, az első félidőben Szabó László kapusnak egyáltalán nem akadt dolga.
    A fordulás után élénkült a játék, a békéscsabaiak mind többet rohamoztak, de továbbra is sikertelenül, a fővárosiak pedig kontrákra építettek, de a két ék továbbra sem tudott gólhelyzetet teremteni.
    Jellemző, hogy ebben a félidőben is mindössze egy védenivalója akadt a békéscsabaiak portásának.
    A békéscsabaiak nagy kapufája már sejteni engedte, hogy előbb-utóbb a nyomás alatt összeroppan a kék-fehér csapat. Igaz, a két pontot jelentő győztes gól nem akcióból született, de mindenképp rászolgált e szombat délutánon a lila-fehér csapat a győzelemre.

    Jó: Vígh, Pásztor, Szekeres, ill. Tóth, Katzenbach, Turtóczky.

    Békés Megyei Népújság, 1986. április 1.