magyarfutball.hu

Rába Vasas ETO - Békéscsabai Előre Spartacus SC 4 : 1 18:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2023.03.02, 22:00 (szerk.: 2023.03.02, 22:20)
    Hajszán híján szoros volt
    Rába ETO - Békéscsaba 4-1 (1-1)


    Győr, 12 000 néző
    Vezette: Kovács I L. (****) (Eőry, Drigán)
    Rába ETO: Mészáros 5 — Turbék 6, Rezi 6, Menyhárt 6 — Csonka 6, Hannich 7, Rubold 6, Preszeller 6 — Szabó O. 7, Melis 5, Szentes 6. Edző: Verebes József.
    Békéscsaba: Szabó I 5 — Vígh 6, Szabó II 5, Varga 5, Ottlakán 4 — Steigerwald 5, Pásztor 6, Csanálosi 4, Takács 4 — Fecsku 4, Szekeres 5. Edző: Süle István.
    Csere: Melis helyett Hajszán (7) a 39., Takács helyett Adorján (—) a 63., Menyhárt helyett Szíjártó (—) a 69. percben.
    Gólszerző: Szentes a 6., Vígh a 15., Hajszán a 49., Hannich az 55., Hajszán a 60. percben. Sárga lap: Szabó II a 19. percben.
    Szögletarány: 10:5 (2:4) a Rába ETO javára.

    (A mérkőzés előtt az öltöző folyosóján a két technikai vezető a délutáni mérkőzések eredményeit értékelte.
    — Nem számítottam a ZTE győzelmére — mondta Horváth Béla —, így nekünk most mindenképpen nyernünk kell, mert ellenkező esetben az egerszegiek megelőzhetnek bennünket.
    De kérdés, mit szólnak ehhez a csabaiak?
    — Nem vitás, a Rába az esélyesebb, ez azonban nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel vonulunk ki a pályára — így Such Sándor —, az biztos, hogy sokkal szervezettebben védekezünk, mint tíz nappal ezelőtt Tatabányán és igyekszünk szorossá tenni a mérkőzést. Ha elcsípnénk egy pontot, akkor vidáman utaznánk haza.)
    Az első eseményt a 3. perc hozta. Pásztor Rubolddal a földre került és ápolásra szorult. Később bicegve folytatta a játékot a viharsarkiak játékmestere és egyre jobban játékba is lendült.
    Eközben azonban a 6. percben megzörrent a csabaiak hálója. Hannich a kezdőkörből indulva lendületesen tört előre, aztán a legjobb ütemben adta a labdát a bal szélen kiugró Szentes elé, aki kissé kisodródott helyzetből 6 méterről lőtt. Szabó I. igyekezett zárni a szöget, de az erős lövés a földre eső kapusról a jobb alsó sarokba vágódott. 1-0.
    A 15. percben Steigerwald tört előre, aztán Fecskuhoz játszott, akinek nagyerejű lövése kiperdült Mészáros kezéből. Szekeres középen érkezett, egyből akart lőni, a labda azonban leperdült a lábáról, szerencséjére a bal oldalon érkező Vígh elé és a hátvéd 10 méterről a léc alá vágta. 1-1.

    (Érdekes előzménye volt a gólnak. A felezővonal közelében Preszeller ellökte Pásztort, de a labda Steigerwaldhoz került, aki máris indította Fecskut. A játékvezető nagyon helyesen nem sípolt a Pásztorral szemben elkövetett szabálytalanságért, hanem előnyszabályt alkalmazva tovább engedte a játékot.)
    A 19. percben Szabó II szabálytalankodott Preszellerrel szemben, ezért villant számára a sárga lap.
    Újra erősödtek a Rába-rohamok, melyeket csak elvétve szakítottak meg ügyes csabai ellentámadások.
    Egy ilyen alkalommal, a 28. percben Szekeres a jobb oldalon mesterien fordult le őrzőjéről, aztán lövése elzúgott a léc fölött.
    A 37. percben Rubold lendületből, 20 méterről nagyerejű lövést zúdított kapura és a vetődő Szabó I csak másodszorra tudta azt hárítani.
    (Úgy tűnik, hogy a győriek szakvezetője is elégedetlen volt a támadók teljesítményével, frissítésre szánta el magát. A sérülésből felépült Hajszán lépett Melis helyére a pályára, elfoglalta a balszélső helyét, Szentes pedig a támadósor tengelyébe került.)
    SZÜNET UTÁN lényegesen nagyobb lendülettel kezdett a Rába.
    A 47. percben látványos jobb oldali adogatás végén Szabó O. keresztbelőtt labdája ment el a léc mellett.
    A 49. percben szép támadást vezetett a győri együttes. Hajszán középen „bűvölte” a labdát, Ruboldhoz játszott, a középpályás egyből visszaadott a középen kibújó Hajszán elé. A szélső elfektette a kivetődő Szabó kapust, aztán könnyedén gurított az üres kapuba. 2-1.
    Sokkal élénkebb, jobb lett a mérkőzés.
    A Rába nagy kedvvel és erővel rohamozott és az 55. percben növelte előnyét. Szabó Ottó a bal oldalról ívelt be szögletrúgásból, a labda lecsúszott Szabó II fejéről, balszerencséjére éppen Hannich elé, aki egy állítás után 8 méterről a bal alsó sarokba bombázott, 3-1.
    Folytatódtak a Rába-rohamok.
    A 60. percben Varga röviden fejelte el a labdát, a lendülettel érkező Hannich elvitte azt, az alapvonal közeléből középre adott, Szentes pedig egyből kapura bombázott. A labda a vetődő Szabóról kipattant, pontosan Hajszán elé, aki 8 méterről a fekvő kapus fölött a kapu jobb oldalába fejelt. 4-1.

    ★ ★ ★

    A Rába ETO-nak negyedóra elegendő volt ahhoz, hogy eldöntse a mérkőzést.
    Úgy kezdtek a házigazdák, ahogy azt valamennyi győri szurkoló elképzelte. A lendületes támadások már a hatodik percben gólt eredményeztek, ezután viszont a vendégek percei következtek.
    Pásztor és Steigerwald indításai rendre pontosan eljutottak Fecskuhoz vagy Szekereshez, aki igencsak feladta a leckét a győri védőknek. Ügyesen váltottak is a csabaiak, a jobbhátvéd Vígh például a balösszekötő helyéről érkezve egyenlített.
    Ezután ETO-mezőny fölény következett, kissé túlkombinált támadójátékkal és időnként veszélyes Békéscsaba-kontrákkal. A félidő végére nyomasztóvá vált a hazai fölény, de az utolsó pillanatban mindig hiba csúszott az öisszjátékba.
    A második játékrészben jóval veszélyesebb lett a Rába támadójátéka, pillanatok alatt kiderült, hogy Hajszán becserélése sikeres húzás volt. Ekkor már az az összetételű támadósor volt a pályán, amelyről a tavaszi idény előtt azt nyilatkozta Verebes József: „atomcsatársor”. A támadók ezúttal igazolták edzőjüket, mert 15 perc alatt csapást mértek az ellenfélre, és ezzel el is dőlt a mérkőzés.
    A teljességhez tartozik, hogy a középpályásoktól is hathatósabb segítséget kaptak ebben az időszakban. A 4-1-es vezetés tudatában a Rába egy sebességgel visszakapcsolt, de a Békéscsabában már nem volt erő és kedv sem az újításhoz.
    A hajrában a Győr ismét villogott és ha valamivel pontosabban céloznak játékosai, akkor győzelmük nagyobb különbségű is lehetett volna.

    Verebes József: — Az első félidőben nem játszottuk azt, amit megbeszéltünk. A második játékrészre viszont sikerült rendezni sorainkat és így látványos 45 percet láthattak a nézők. Süle István: — Hajszán beállítása új színt vitt a Rába támadójátékéba, ennek mi nem tudtunk ellenállni. Az is igaz viszont, hogy egy jobb csapatnak nincs szüksége játékvezetői segítségre. Szerintem a második győri gólt leshelyzet előzte meg!
    (Lázár Lajos, Havasréti Béla)

    3. Rába ETO 25 10 11 4 48-34 31
    ...
    14. Békéscsaba 25 6 8 11 26-40 20

    Népsport, 1986. április 3. (Arcanum DT)
    Jól működött a győri henger
    Rába ETO - Békéscsaba 4-1 (1-1)


    ...

    Eszményinek is nevezhető labdarúgóidőben már a juniorok kedvező hangulatot teremtettek a főmérkőzésre. Rugovics és Kiss Zs. góljaival ugyanis 2-0-ra legyőzték a lila mezes vendégeket.
    A nagyok találkozóján a 3. percben a békéscsabai orvosnak és gyúrónak kellett közbeavatkozni. Pásztor és Rubold összecsapása után ugyanis a csabai karmester ápolásra szorult.
    Két perccel később Szabó remek labdájával Szentes visszafordult, átadásába Varga tette bele a kezét. A szabadrúgást Hannich alig lőtte mellé.
    A 6. percben viszont már rezgett a vendégek hálója. A győri csapatkapitány nagyszerű esernyőcsellel csapta be Takácsot, majd Szentest ugratta ki. A bajuszos csatár 6 méteres lövése Szabó kapust érintve vágódott a rövid sarokba. 1-0.
    Nem sokat késett a csabaiak válasza sem. A 15. percben Fecsku 18 méterről leadott bombája kipattant Mészárosról, az érkező Szekeres még lyukat rúgott az ötösön, de a mérkőzésenként szinte menetrend szerint érkező Vígh már nem hibázott, 1-1.

    Négy perccel később viszont nem góllal, hanem egy sárga lappal lett gazdagabb a lila-fehér gárda. Preszellerrel szemben szabálytalankodtak, Szabó II. a sípszó után elrúgta a labdát, ezért adott munkát a játékvezetőnek.
    Hullámzó mezőnyjáték végén Szentest lökték fel 25 méterre a csabai kaputól. Preszeller végezte el a szabadrúgást, de ívelése a felső léc fölött hagyta el a játékteret.
    A vendégek egyik legjobbja az utánpótlás-válogatottban is jól szerepelt, szőke hajú Szekeres volt. A 29. percben például szép cselekkel ment el a jobb oldalon, majd a kapu fölé durrantott.
    A 37. percben cserélt Verebes edző, Melis helyett - akinek egykori csapata ellen nem ment igazán a játék - a felgyógyult Hajszán állt be.
    A jól játszó Rubold az első félidő végén két ízben is lövőkedvéről tett tanúbizonyságot. Előbb 20 méterre célozta meg a bal sarkot, a vetődő Szabó csak másodszorra tudott hárítani.
    A 43. percben is Rubold a főszereplő, csak ezúttal rosszul sarkalt: a gólhelyzetben levő Hajszán mögé adta a labdát. Aztán néhány másodperccel utána alig bombázott a jobb kapufa mellé.
    Drigán partjelző többször tévesen állította meg lesen a győri támadókat, ezért joggal elégedetlenkedett a közönség. A „taccsbírók” teljesítménye egyébként is a leggyengébben játszó játékosokéval vetekedett...
    A második játékrész Hajszán attrakciójával kezdődött. Az óriási elszántsággal küzdő balszélső a jobb oldalról indulva öt-hat embert is kicselezett, aztán a Ruboldtól visszakapott labdával még Szabó kapust is elfektette, közelről úgy szerezte meg a vezetést csapatának. 2-1.
    Közvetlenül a középkezdés után Steigerwald egyenlíthetett volna, de elügyetlenkedte a kínálkozó alkalmat.
    A szebbnél-szebb győri akciók tűzbe-lázba hozták a szurkolókat. Gólszerzési lehetőség is bőven akadt, Hajszán újabb szólója végén azonban hosszan szöktette magát.
    Az 55. percben tovább növelte előnyét a Rába. Szabó bal oldali szöglete átszállt a védők felett, Hannich az ötösön jobbal levette, majd ballal a kapu bal oldalába lőtte a labdát, 3-1.
    Tovább tartott a győri nyomás, a békéscsabai védők szinte atig-alig tudták kihozni a labdát a kapu előteréből.
    Újra csak a partjelző állított meg tévesen néhány hazai akciót, de a 60. percben már semmi sem segített Pásztorékon. A nagy lendülettel előre törő Hannich elment a jobbszélen, középre adott, Szentes kapáslövését Szabó még bravúrral kiütötte, de az érkező Hajszán fejéről ismét a hálóban táncolt a labda. 4-1.
    A vendégek kevés gólszerzési lehetőségeinek egyike a 70. percben adódott. Pásztor labdáját Steigerwald fejelte kapura, a 3 méterről leadott fejest azonban Mészáros nagyszerű érzékkel hárította.
    A továbbiakban Szentes kétszer, Hajszán, Szíjártó, Hannich és Rubold egyszer-egyszer lőhetett volna gólt, de vagy a szerencse, vagy egy önfeláldozó védő megakadályozta az újabb középkezdést.

    A dobogós helyezéshez rendkívül fontos két bajnoki pontot szerzett tegnap este a Rába ETO.
    Tulajdonképpen még döntetlen állásnál sem merült fel senkiben, hogy a végig szinte csak védekező Békéscsaba „pontosan” távozhat a Rába otthonából. A régi időket idéző támadójáték többször ragadtatta tapsra a közönséget.
    Hajszán beállítása mindenképpen jó húzásnak bizonyult, a válogatott játékos már régen játszott ilyen akarással és eredményességgel. Csonka, Rubold és Szentes is átlagon felülit produkált, de tulajdonképpen senkire sem lehetett panasz. Ez mindenképpen bíztató a ZTE elleni rangadó előtt.
    (Papp Győző)

    Kisalföld, 1986. április 3. (Arcanum DT)