magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Veszprémi FC 2 : 0 13:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.05.03, 11:34 (szerk.: 2022.05.07, 21:38)
    Sikeres (Vesz)prémvadászat
    Békéscsaba - Veszprém 2-0 (2-0)


    Békéscsaba, 4000 néző
    Vezette: Hartmann (*****) (Márton, Kiss B.).
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Zahorán 6, Ottlakán 6, Szenti 7, Pápa 6 — Csató 6, Csanálosi 7, Horváth 6 — Major L. 5, Árgyelán 6, Miklya 6. Edző: Vígh Tibor.
    Veszprém: Végh 5 — Bognár 5, Bimbó 6, Csík 6, Szécsi 5 — Csomai 6, Kiss Zs. 5, Kelemen 6 — Rugovics 5, Plotár 5, Claude 5. Edző: Glázer Róbert.
    Csere: Kiss Zs. helyett Sánta (5) a szünetben, Claude helyett Süle (—) a 63., Major L. helyett Belvon (—) a 78., Árgyelán helyett Major S. (—) a 84. percben.
    Gólszerző: Miklya a 9., Szenti a 43. percben.
    Sárga lap: Szenti a 31., Szécsi az 57. percben.
    Szögletarány: 4:3 (3:1) a Békéscsaba javára.

    A hazai csapat sötétkék szerelésben futott ki a pályára, ezért Hartmann játékvezető almazöld mezt húzott magára a szurkolók nagy örömére. A hátán egy nagy egyes volt, s ebből hamar kiderült, hogy a hazaiak kapusa, Gulyás adta kölcsön mezét a kilencven percre.
    9. perc: Csató egy csel után jobbról élesen térdmagasságban belőtte a labdát, a berobbanó Árgyelán a 11-es pont tájékáról remekül rúgta kapura, Végh bravúrral, magasan a levegőbe öklözte a labdát, Miklya berobbant az ötös bal sarkánál és a jobb felső sarokba fejelte a labdát. 1-0.
    14. perc: Kelemen balról lőtt be laposan Claudenak, aki a 11-es pontról megperdítette a labdát, de az a bal kapufa tövénél hagyta el a játékteret.
    17. perc: Csanálosi tízméteres vágta után a 16-osról a lábak között megcélozta a kaput, ám Végh hárított.
    26. perc: Kelemen bal oldali lapos beadása Plotár lábáról lecsúszott, így a labda Gulyásé lett.
    27. perc: Csató húszméteres, pattogós lövése kipattant a veszprémi kapusról, aki csak másodjára tudta megfogni a labdát.
    31. perc: Szenti szabálytalanul csúszott be Kelemennek, villant az első sárga lap.
    37. perc: Egy hosszan előrevágott labda Blotár elé került, a mellette álló Szenti elcsúszott, Plotár 14 méterről megcélozta a kaput, ha az elvetődő Gulyás lábbal hárított.
    39. perc: Major L. jobb oldali beadására Árgyelán robbant be, s senkitől sem zavartatva fejelt a 11-es pontról, Végh azonban megfogta a labdát.
    41. perc: Egy veszprémi szabadrúgás után nagy kavarodás támadt a békéscsabai kapu előtt, amelynek végén Rugovics 12 méterről a lábak között megcélozta a kaput, ám a labda a jobb kapufa tövéről csurgott vissza a mezőnybe, majd a védők felszabadítottak.
    43. perc: Bal oldali szöglethez jutottak a békéscsabaiak. Csanálosi lőtte be a labdát, Horváth fejjel megcsúsztatta, s a kaputól három lépésre lévő Szenti a jobb felső sarokba pörgetett. 2-0.
    57. perc: A jobb oldali oldalvonal mentén előretörő Majort Szécsi kézzel lerántotta - ismét előkerült a sárga lap.
    61. perc: Ügyetlenkedtek a csabai védők, de a vendégek sem voltak különbek. Plotár, majd Rugovics hagyott ki óriási helyzetet, pedig üres volt a kapu, miután Gulyás már korábban kifutott hárítani. Végül Zahorán felszabadított.
    68. perc: Csató kétszer lőhetett kapura, első lövésébe egy védő belelépett, másodjára 15 méterről célzott, de Végh hatalmas bravúrral a léc alól szögletre tolta a labdát.
    87. perc: Rugovics jobb oldali beívelését Csík fejelte fölé.
    90. perc: Rugovics 17 méterről célozta meg Gulyás kapuját, a hazaiak kapusa azonban kiöklözte a labdát.

    ★ ★ ★

    Rendkívül nagy várakozás előzte meg a mérkőzést, mindenki azt találgatta, sikerül-e a viharsarkiaknak megállítaniuk nagy sorozatában a veretlen Veszprémet.
    A békéscsabai szurkolók óvták kedvenceiket, mondván: nem szabad fejjel a falnak rohanni, hiszen nagyon jó játékosokból áll a vendégcsapat. A két gárda ennek ellenére nyílt sisakkal kezdett, nagy lendülettel rohamoztak. A hazaiak egy látványos támadás végén megszerezték a vezetést a könnyelműsködő veszprémi védők mellett. Ezután sem ültek rá az eredményre, továbbra is rohamoztak.
    Az első játékrész végén egy újabb látványos góllal megpecsételték a vendégek sorsát, akik a fordulás után hiába tettek fel mindent egy lapra, a békéscsabaiak okosan megszűrték támadásaikat a saját térfelükön, s jelentősen lelassították a vendégek rohamait. A rövid altatás után hirtelen meglódultak, és életveszélyes kontrákat vezettek Végh kapujára.
    A második 45 percben úgy játszottak a házigazdák, mintha idegenben léptek volna pályára. Az elkeseredett veszprémi rohamok ezúttal nem jártak sikerrel.
    A lelkesebben és jobban akaró viharsarkiak megérdemelten arattak győzelmet, s ezzel megszakították a veszprémiek hosszú veretlenségi sorozatát.

    Vígh Tibor: — Nem az udvariasság mondatja velem, de igen jó csapatot sikerült legyőznünk fegyelmezett, átgondolt és lelkes játékkal. Ezen a napon nem volt gyenge pont a csapatunkban. Glázer Róbert — Kitűnő mérkőzésen nyert a Békéscsaba, amihez gratulálok még akkor is, ha mi sok helyzetet kihagytunk. Egyébként azzal nyertek a vendéglátók, hogy jobban akarták a győzelmet. Egyáltalán nem keserít el, hogy elveszítettük veretlenségünket.
    (Jávor Péter)

    4. Veszprém 12 5 6 1 13-10 16
    ...
    7. Békéscsaba 12 5 2 5 15-14 12

    Nemzeti Sport, 1990. november 4. (Arcanum DT)
    A békéscsabaiak megállították a veretlen Veszprémet
    Békéscsabai Előre Spartacus - FC Veszprém 2-0 (2-0)


    ...

    kép
    Az első békéscsabai gól, amelynek szerzője Miklya (sötét mezben a földön). A békéscsabai csatár, miután a jobb felső sarokba fejelte a labdát, a földre került Csík jóvoltából. Egy rövid ideig ápolták is. (Fotó: Fazekas Ferenc)

    A békéscsabaiak szempontjából különösen presztízsmérkőzésnek számított a szombati összecsapás. Egyrészt azért, mert tavaly Rugovics góljával a Kórház utcában is győzött a veszprémi együttes, másrészt viszont az őszi szezon 12 fordulója után veretlenül állt a tabella élmezőnyében a vendégcsapat.
    Mindkét gárda bátran és nyílt sisakkal kezdte a játékot, amelynek során a békéscsabaiak egy látványos góllal hamar megszerezték a vezetést. Ezután sem állt be védekezni a hazai csapat, így jobbára mindkét kapu előtt számos lehetőség ladódott, igaz, sokáig kihasználatlanul.
    Az első játékrész befejezése előtt ismét a viharsarkiak bizonyultak ügyesebbnek, s egy újabb találattal megpecsételték a veszprémiek sorsát.
    A szünet után mindent egy lapra tettek fel a vendégek, mind nyomasztóbb fölénybe kerültek, de a békéscsabaiak okosan szűrték meg a támadásokat, és igazán nem engedték Gulyás kapus közelébe Plotárékat. Sőt, rendre veszélyesebbnek bizonyultak a kapu előterében, amikor egy-egy kontratámadás során „kirándultak” a túlsó térfélre.
    A jobban akaró és okosabban játszó lila-fehérek mindenképp rászolgáltak a győzelemre, s ezzel megállították a veszprémieket veretlenségi sorozatukban.

    J6: Zahorán, Szenti, Pápa, Csanálosi, Horváth, Miklya, ill. Bimbó, Kelemen, Csomai, Rugovics.

    Békés Megyei Népújság, 1990. november 5.