magyarfutball.hu

Debreceni Vasutas SC - Békéscsabai Előre FC 2 : 1 15:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2015.06.21, 22:56 (szerk.: 2021.01.08, 22:04)
    Vereség - négy fronton

    Debrecen, 5000 néző
    Vezette: Márton Sándor (Vad István, Nagy László)
    Debrecen:
    Mező József - Balogh József, Nagy Lajos, Szűcs Sándor - Vancsa Miklós, Sándor Csaba, Plókai Attila, Szilágyi Mihály (Csiszár Imre 88. p.) - Ulveczky Zoltán (Mogyorós Attila 66. p.), Gracsov Viktor, Marginean Gheorghe Edző: Nagykaposi Elemér
    Békéscsaba:
    Gulyás István - Mracskó Mihály, Csató Sándor, Major Sándor (Ottlakán Mihály 31. p.), Zahorán Zoltán - Major László, dr. Kovács Gábor, Csanálosi Miklós, Belvon Attila (Árgyelán János 56. p.) - Miklya Zoltán, Nagy István Edző: Vígh Tibor
    Gól: Plókai 15. p. ; Marginean 24. p. ; Miklya 62. p.
    Sárga lap: Major L. 20. p. ; Ottlakán 64. p. ; Plókai 76. p.
    Szögletarány: 2:6 (2:5)

    A debreceni öltöző folyosóján szembe találkozott és kezet fogott a két edző, akiket villámvéleményre kértünk az eredmény felől.
    Nagykaposi győzelmet várt, Vigh Tibor pedig határozottan kijelentette, hogy „nem kapunk ki”.
    A Békéscsaba nem változtatott a Tatabányát legyőző csapatán, amelyet mintegy 100 lelkes szurkoló is elkísért.
    A jelenlévők Mező Józsefet köszöntötték 150. és Plókai Attilát a 75. NB I-es mérkőzése alkalmából, valamint egyperces gyászszünettel adóztak a DVSC egykori elnöke, Deme Gyula emlékének.

    Alig kezdődött el a találkozó, Mracskó tekintélyt parancsolóan belépett Margineánnak. A szabadrúgással Gracsovot indították, akinek labdája elé léptek a védők az utolsó pillanatban.
    Néhány perc múlva Zahorán lövését védte Mező, majd Plókai indítását Margineán a bal oldalon futtában átvette, de Gulyás a 16-os oldalvonalánál nagyszerűen bevetődött elé.
    A 15. percben vezetést szerzett a DVSC. Szűcs a bal oldalról középre ívelt, Margineán a levegőben jobb külsővel továbbcsúsztatta a labdát PIókainak, aki jobb belsővel lágyan Gulyás mellett a háló közepébe helyezett, 1-0.
    Középkezdés után máris zavar támadt a hazai védelemben, de Mracskó közeli lövésébe beleléptek a védők.
    Majd a másik oldalon Gracsov mintaszerűen lefordult a védőkről, bal külsővel indította Ulveczkit, aki kihúzódott jobbra és beadása már céltalannak bizonyult.
    A 20. percben Szilágyi térddel elvitte a labdát Major L. mellett, aki lerántotta és ezért sárga lapot kapott.
    Egy perccel később dr. Kovács jobbról befelé cselezett a 11-es pontig, de Mező merészen kivetődve leszedte a lábáról a labdát. A csabai játékos sportszerűen elnézést kért a kapustól, mert futtában a stoplijaival a kezét is érintette.
    A 24. percben tovább nőtt a Loki előnye. Vancsa a felezővonalnál elcsente a labdát a csabaiaktól, Szűcsnek adta, aki a bal oldalon Gracsovot indította. A Donyeckből érkezett csatár beadását Margineán mintaszerűen átvette és a térdre eső Major S.-t megkerülve, hat méterről a háló közepébe lőtt, 2-0.
    A gól után két perccel Vancsa jobbra tálalt PIókainak, aki elől Zahorán röviden adott haza. Gracsov lecsapott a labdára és rögtön kapura lőtte, de ehhez alig volt már helye és a szöget jól záró Gulyást találta el.
    A félidőből még nyolc perc volt hátra, amikor Belvon balról, veszélyesen becsavart szögletét Mező kiöklözte, ám közben megütötte a hátát és ezért ápolták.
    Az utolsó öt percben Csanálosi leterítette Szilágyit, majd Ottlakán a sarkánál megrúgta Ulveczkit és mindketten örülhettek, hogy elmaradt a sárga lapos figyelmeztetés.

    Szünet után
    nyolc perccel dr. Kovács jobbról belőtt labdáját Csanálosi továbbcsúsztatta, de Belvon már lesen volt, így odalett a helyzet.
    Az 56. percben Csanálosi jobbról végzett el szabadrúgást, Miklya hat méterről, a védőktől szorongatva ráfejelte a labdát, amely fölé süvített.
    A 62. percben góllá értek az egyre erősödő csabai támadások. Középen futott a vendégek akciója, amely előtt szétnyílt a debreceni védelem, Csató tálalt Miklya elé, aki tíz méterről nagy erővel a léc alá lőtt, 2-1.
    Hét perc múlva a csereként beállt Ottlakán Ulveczki lábát találta el a labda helyett, és ezért sárga lapot kapott. A csatárt sérülés miatt le kellett cserélni.
    A 73. percben Ottlakán volt ismét a főszereplő, ekkor belerúgott Gracsovba, ám szerencséjére a kiállítást megúszta.
    Akárcsak három perccel később Plókai, aki a gólhelyzetben kitörő Csanálosit a 16-os előtt buktatta, ám Márton játékvezető lágyszívűségének köszönhetően csak sárga lapot kapott.
    Tíz perccel a mérkőzés befejezése előtt történt az utolsó számottevő helyzet, amikor Sándor Gracsovot szöktette, utóbbi becsapta Ottlakánt, de 16 méteres lövését Gulyás lábbal védte.

    A Békéscsaba tíz éven át veretlen volt Debrecenben, de most a kitűnő sorozat megszakadt.
    Az évet új edzővel kezdő hazaiak vehemensen „nyitottak”, szinte rárontottak az örök mumusra. A két idegenlégiós csatár, a szovjet Gracsov és a román Margineán életveszélyesen cselezgetve és a labdát kitűnően vezetve rendre zavarba hozták a vendégek védelmét, és góllá értek már a félidő közepére a DVSC támadásai. A lelkes csabai szurkolók elnémultak, a hazaiakat pedig kedvenceik játéka vastapsra ragadtatta. A csabai védelem Major S.-sel az élen hadilábon állt, akit a második debreceni gól után hamar le is cseréltek.
    A DVSC egységesebb és elszántabb volt, kitűnően támadott, bár a középpályásai - Plókai kivételével - már ekkor is elmaradtak a várakozástól.
    Az első félidőben biztos vezetést szerző DVSC furcsamód a szünet után egyre inkább átengedte a terepet a vendégeknek, s ezt a Békéscsaba igyekezett kihasználni. Hamarosan szépített és minden eszközt bevetett, hogy egyenlítsen. Eléggé elkeményedett a játék és ebben a játékvezetőnek is szerepe volt, aki sokszor szemet hunyt a durvaságok fölött. A közönség ellenben élvezte a küzdelmet és kiszurkolta a megérdemelt debreceni győzelmet.
    A Békéscsaba ugyan dicséretesen küzdött és beszorította a fáradni látszó, s a gyenge napot kifogó irányítóval játszó ellenfelét, az első félidei hátrányt behozni már nem tudta, így megszakadt a régóta tartó kitűnő sorozat.

    Jó: Mező, Plókai, Margineán, Gracsov (a mezőny legjobbja), ill. Gulyás, Csató, Miklya.

    Nyilatkozatok.
    Nagykaposi Elemér: — Az első félidőben megfeleltünk a közönség elvárásainak, de tudtam, hogy a második játékrész nehéz lesz. A Békéscsaba olykor kíméletlenül játszott, s ez is oka volt annak, hogy önbizalmunk és támadókedvünk fokozatosan alább hagyott. Végtelenül boldog vagyok, mert úgy érzem, a tavaszi rajton szerzett négy ponttal megteremtettük a bentmaradás valós alapját.
    Vígh Tibor: — Az első félidőben nagy hátrányba kerültünk a könnyen elkerülhető két góllal. Szünet után sajnos csak szépíteni tudtunk a kissé átszervezett csapatunkkal. Nagyon jó mérkőzést láthattak a nézők.
    (Csubák Zoltán)

    8. Békéscsaba 17 7 2 8 20-22 16
    ...
    14. Debrecen 17 4 4 9 12-20 12

    Békés Megyei Népújság, 1991. március 18.; futball 1989-1992
    (A tudósítás címe utalás az NB I-es, a tartalékbajnoki, az ifjúsági és a serdülőmérkőzés eredményére.)
    kép
    Ez volt az első. A levegőbe felugró Plókai (balról) ügyesen íveli kapuba a labdát a tehetetlen Gulyás kapus mellett. (Fotó: Nagy Gábor)

    Hajdú-Bihari Napló, 1991. március 18.